De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

40 years ago today

 

apollo-11-step

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen zette de eerste mens voet op de maan. Het was de voet van Neil Armstrong. De tweede was ook van hem, het andere paar van Edwin Aldrin. Hun voetafdrukken staan nog steeds gedrukt in de dikke laag stof op de maan. Beide astronauten lapten de instructies vanuit Houston aan hun moonboots en sloegen na de landing van de Eagle ( in Tranquility Base) en het ritueel van het uitstappen onmiddelijk aan het verzamelen van stenen. Eigenlijk zouden ze na de landing -die maar net goed ging- eerst vier uur moeten gaan slapen, maar daarvoor waren de mannen veel te opgewonden. Ze hesen zich gelijk in de bekende witte pakken en spoedden zich (een paar uur later want alle procedures moesten wel uitgevoerd worden) naar buiten. U gaat dan tenslotte ook niet eerst een paar uur op bed liggen wanneer u op uw vakantie-adres bent aangekomen…

Armstrong en Aldrin wisten natuurlijk dat ze de geschiedenis in zouden gaan als de eerste mensen op aarde. Het was trouwens nog een heel gedoe om uit te maken wie als eerste het trapje af zou gaan en legendarische woorden uit zou spreken. Maar naast de opwinding van het moment was er ongewtijfeld de angst en onzekerheid. Want er was wel uitgebreid geoefend op aarde, maar nu was het echt en voor de allereerste keer. Ging er iets fout dan was het vrijwel zeker fataal. Michael Collins die in de Saturnus capsule van de Apollo 11 rondjes om de maan draaide zou niet heel veel mogelijkheden hebben om de beiden te redden. Ik kan me dergelijke opwinding ook heel goed voorstellen. Ik heb helemaal geen vliegangst, maar bij ieder vreemd geluidje of beweginkje tijdens een vlucht denk ik: oeps, wat was dat !?! Dat moeten Armstrong en Aldrin de hele vlucht van de Eagle hebben gedacht. Zoveel stelde dat maanlandingsvoertuig namelijk ook niet voor. Net als de computer aan boord, die net zoveel capaciteit had als onze rekenmachines (die we ook al niet meer gebruiken…).

apollo-11-aldrin

Die computer sloeg ook nog eens op tilt na een foutje van Armstrong (had twee verschillende radarsystemen tegelijk aan gezet en dat was niet de bedoeling) en met zijn rugzak brak Armstrong de knop af die bedoeld was om de motor te starten, die de Eagle weer van de maan zou moeten tillen… Oeps! Maar de astronauten hielden natuurlijk het hoofd koel en sloegen vol goede moed aan het verzamelen van stenen en stof, aan het maken van foto’s en aan het uitvoeren van ceremoniele zaken. Gesprekje met president Nixon, planten van de Amerikaanse vlag en dat soort dingen. Ze wilden hun tassen zo snel mogelijk vullen met maan om in geval van een noodsituatie en overhaast vertrek niet met lege handen thuis te hoeven komen. Meer dan 20 kilo stenen namen ze mee, die nu achter slot en grendel liggen. Ze zijn zo goed opgeborgen dat onderzoekers van maanmateriaal er niet over kunnen beschikken. Onderzoeker Wim van Westrenen van de VU vertelt dat hij maangesteente na moet maken. Dat gaat, nu ze de samenstelling kennen, overigens prima. Volgens Van Westrenen lijkt het trouwens heel erg op aards gesteente.

Zo heel veel wijzer zijn we van de peperdure maanmissies niet geworden, maar opwindend is het wel. En het leverde prachtige foto’s, film en geluid op. Heel leuk het weer te horen en te zien. En de verhalen, hoewel bekend, blijven spannend. Je kent de afloop al maar het tekort aan brandstof tijdens de landing van de Eagle is bloedstollend. U kunt uw hart ophalen want er zijn heel veel boeken uitgekomen. Eentje, Moonfire, van uitgeverij Taschen, heeft er zelfs een stukje maanmeteoriet bij gedaan. Prijs is wel 50.000 Euro. De normale versie 750, maar daar zit dan weer een foto van Buzz Aldrin bij, met handtekening!

http://buymegadget.com/Item.aspx?ASIN=3836511797

apollo-11-flag

 

 

 

O ja… en hoe zijn ze nu weer weggekomen van de maan met die afgebroken startknop!?! Armstrong stak een viltstift in het ontstane gat en bracht zo de procedure op gang. Imrpoviseren en cool blijven… geldt tenslotte ook voor een radiopresentator…

 

 

 

 

 

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “40 years ago today”

 1. Anke zegt: 20-07-09 om 12:58

  In de tweede alinea staat: “Armstrong en Aldrin wisten natuurlijk dat ze de geschiedenis in zouden gaan als de eerste mensen op aarde.” Ik vermoed dat ze dat zelfs niet eens gedácht hebben, want daarover bestonden ook toen al hele andere verhalen, met ene Adam en Eva in de hoofdrol…

 2. Daan zegt: 20-07-09 om 13:05

  waarvan de voetsporen nog steeds te vinden zijn in het stof van de hof van eden :D

 3. bas zegt: 20-07-09 om 13:27

  Eerlijk gezegd ben ik nogal verbaasd over de aandacht voor 40 jaar NASA

  de filmpjes die ik op TV zag laten toch vooral zien dat de reis zelf het doel was, eenmaal aangekomen hadden de astronauten vooral los

  Kortom, een PR stunt in de koude oorlog, en niet meer als dat

  Toevallig is die koude oorlog 20 jaar later afgelopen met de Val van de Muur

  Ik hoop dat dit veel belangrijker feit minimaal zoveel aandacht mag trekken

 4. Erwin Teusink zegt: 20-07-09 om 15:49

  De spin-of van de maanlanding wordt nogal eens onderschat. De ontwikkeling van de computer is dank zij de ruimtevaart versneld. Het gebruik van satelieten voor de telefonie, meteo en gps zouden zonder de ontwikkelingen in de VS en Rusland nooit van de grond zijn gekomen. Nog los van de schat aan wetenschappelijke data. Dus naar Mars!
  En als Europeaan zou ik er voor gaan dat wij de eerste mens op de rode planeet zetten.

 5. Jasper zegt: 20-07-09 om 22:00

  Heb zojuist gekeken naar de uitzending ‘Man op de maan’ van de NOS en me doodgeërgerd aan de leek die het presenteerde, die beweerde dat de landing twee uur heeft geduurd, de maan voortdurend een planeet noemde en nog nooit van de Hubble had gehoord. Slechte uitzending met oninteressante gasten. Daar was zoveeel meer me te doen geweest. Had Menno Bentveld laten presenteren en Govert Schilling laten spreken…

 6. JMJ zegt: 20-07-09 om 22:27

  Gefeliciteerd NOS! ‘s Werelds beste technologische en menselijke prestatie is weergegeven in ‘s wereld slechtste programma over de maanlanding. Ik ben het helemaal eens met dhr Jasper hierboven.

  Wat een ‘journalist’… iemand die kennis noch notie heeft van het ruimtevaartprogramma dat vanaf de jaren ’40 is opgezet. Hello? Background research, anyone?
  Een no-know die alleen over zijn Commodore 64 spelcomputer kan praten (‘eenvoudige spelletjes spelen en wat basic programma’s runnen’) en daarmee een analogie denkt te kunnen trekken met de vooronderstelde inferieure programmatuur in de LEM die ook met een 64K geheugen werkte…
  Een zure Calvinist die het Apollo programma denkt af te kunnen doen met ’24 miljard dollar voor wat maanstenen, was dat nou wel nodig?’. Werkelijk WALGELIJK!
  Een betweter die zichzelf en zijn mening interessanter vindt dan wat zijn twee gasten te vertellen hebben en niet eens het fatsoen heeft om die mensen uit telaten praten!
  ‘Laten we eens kijken naar wie Neil Armstrong eigenlijk was’ zei hij. En bij een paar fotootjres bleef het. Geen woord over de man. Daar moest Piet Smolders alles over vertellen want deze ‘journalist’ nam niet eens de moeite om er meer onderziek naar te doen of er meer woorden aan te wijden…
  Zoals dhr. Jasper al zei, iemand die niet eens weet wat de Hubble telescoop is! En dat is toch echt jaren 90 technologie, of had deze ‘journalist’ het te druk met andere áctiviteiten’ om het bestaan überhaupt te beseffen? Wake up and smell the coffee!

  BAH! DRIEWERF BAH!

 7. wim zegt: 20-07-09 om 22:58

  Beste Bas,

  je reacties worden er niet scherper op. Maar in ieder geval ook nog steeds niet minder. Ik ben toe aan een andere mening. Wordt het geen tijd dat je iets anders gaat doen met je leven?; ik lees nu al een paar jaar steevast jouw mening als ik even NOS-nieuws lees op internet.
  Óf je werkt bij de NOS, óf je hebt kennelijk niets beters te doen.
  Gewoon lezen kan ook hoor, reageren is geen must.

  met respectvolle groet,

  wim

 8. SAndor zegt: 21-07-09 om 13:38

  Vorige week heb ik gelijk een (voor)bestelling gedaan op het boek Moonfire, ondanks de hoge vraagprijs.
  Kleine nuance is dat de aanvangsprijs van Taschen van 1.000 dollar nu bij Amazon gedaald is naar 800 dollar voor de normale oplage. De europrijs is bij hen dus geen 750 maar 590 (ongeveer). Scheelt toch weer.

Geef een reactie