De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

NEW ISLAND DAYS (4) Walking the cow

dsc_0301Even met de koe naar Wall Street. Het gebeurde op een doorsnee dag in New York. Het leek routine, zoals Jacob Rens daar liep met Miss T, zo gemakkelijk, zo ontspannen. Alsof hij elke week zijn koe uitliet in Lower Manhattan. Voor de New Yorkers was het toch iets heel anders dan de Naked Cowboy, de blonde vent die slechts gehuld in een onderbroek staat te spelen op Times Square. Het was een leuke theatrale stunt in de pauze van het New Island festival.

Ze vertrokken met enige zorg van basiskamp Governors Island waar Miss T, een koe van twee jaar oud een ruim graasterrein heeft op een verlaten honkbalveld. Er was geen vergunning, laat staan regelgeving over het uitlaten van koeien op Wall Street. Directeur Terts Brinkhoff vond ook dat het niet te Hóllands moest worden, zo van: daar heb je hén weer, met een koe. Het moest klein blijven, een choreografie met koe en Jacob Rens als Hollandse cowboy zonder paard. Met die intentie stapten ze de pont op. De passagiers kunnen daar kiezen tussen twee ingangen: Sheep of Goats. Nu liep er een koe het ruim voor de auto’s binnen en liet daar ook snel een stevige koeienvla los. Aan alles was gedacht: onder het gevolg was een koeienjongen met een emmer en een schep.

Eenmaal aan de wal van Lower Manhattan werd het een verbazend makkelijke tocht. Een politieman te paard trok zonder omkijken voor het merkwaardige duo voorbij ter hoogte van Whitehall. Richting Bowling Green werd het drukker. Straatverkopers en passanten riepen uit: ‘Hey, a cow!’ Er waren er een paar bij die nog nooit zo’n beest in levende lijve hadden gezien. Ze kenden het alleen als beleg op een hamburger.

Toppunt moest de confrontatie worden met de grote bronzen stier die elke dag duizenden toeristen trekt. Vooral veel Japanners gaan met hem op de foto. Nu verscheen ineens die koe in beeld. In Tokio zou niemand het geloven, maar het was wel waar. Vertederd keek Jacob toe toen Miss T de stier kopjes begon te geven. Dat was algemeen het sentiment van het publiek: vertedering.

Zo ging het door, de Subway bij Wall Street voorbij, een toeristische fotoshoot met een levensecht melkmeisje van Vermeer voor de tentoonstelling in het Metropolitan en daarna naar Federal Hall, voor het standbeeld van George Washington langs en het gebouw van Donald Trump. Een beursgang van kapitale theatrale schoonheid. Het werkte. Terts Brinkhoff liep er steeds oplettend omheen, wakend voor moeilijkheden die er niet kwamen.

Integendeel: de koe bracht louter vreugde op Wall Street, midden in crisistijd. De beursmedewerkers in hun nette pakken grepen hun mobieltjes en maakten foto’s van Miss T en zo deden even later de meisjes van de bediening van de terrassen op Stone Street. De politieagenten bleven vriendelijk glimlachen. Het was alsof ze een koe zagen lopen op Wall Street.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “NEW ISLAND DAYS (4) Walking the cow”

  1. Gerben zegt: 17-09-09 om 11:08

    Supergrappig! Dit soort dingen maken je dag.

Geef een reactie