De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal in een ambulance-simulator

img00637-20090930-07591Filiaalhouder Marc Hamer was vanochtend in een ambulance-simulator. Dat is een gloednieuwe techniek, gebaseerd op trainingsmethoden in de luchtvaart, waarbij levensechte situaties worden nagebootst.

Ambulancepersoneel moet zich regelmatig laten bijscholen. Tot nu toe gebeurt dat in zaaltjes. In de simulator zijn de trainingsomstandigheden realistisch. Een digitale pop is de patiënt, en met computersystemen wordt in de gaten gehouden wat het ambulancepersoneel ermee doet. Als het mis gaat, kan steeds opnieuw worden geoefend. Net zolang tot het wel goed gaat.

Download Filiaal 6:45

img00634-20090930-0659

De simulator kost ongeveer een miljoen euro. 5 regionale ambulance-organisaties in Limburg, Overijssel, Friesland, en Drenthe willen hem samen gaan kopen. Maar eerst willen ze weten wat hun personeel van de simulator vindt. Daarom zijn ze nu op toernee met de simulator. Ambulance-personeel krijgt een eerste kennismaking en als die bevalt, willen de organisaties hem gezamenlijk aanschaffen.

Download Filiaal 7:20

img00633-20090930-0658

De simulator kan helpen bij enkele belangrijke problemen die spelen in de ambulance-wereld, zoals agressie. Acteurs komen dan de hulpverlening verstoren. De camera’s registeren hoe het personeel daarop reageert. En dat kan dan weer worden geëvalueerd. Iets anders dat speelt is de fysieke belasting van het ambulance-personeel. De training kan laten zien wat medewerkers verkeerd doen en ze helpen hun houding te verbeteren.

 
Download Filiaal 8:45

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie