De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Buma/Stemra en de tarieventucht

Buma/Stemra schreef vorige week verheugd te zijn met de nieuwe licenties voor digitaal muziekgebruik. Wij krijgen het idee dat de muziekrechtenorganisatie daarin redelijk alleen staat. Vrij snel na de bekendmaking ontstond grote commotie op internet. Bloggend en twitterend Nederland viel over Buma heen. De algemene teneur: de organisatie gedraagt zich als muziekpolitie en heeft geen oog voor de aard van het web. Internet is een middel om van alles met elkaar te delen; van muziek en tekst tot foto’s en video’s. Musici kunnen daar juist van profiteren. Zie ook de reactie op onze uitzending van @whulsbergen.

Volgens Buma heeft het muziekgebruik op internet een vlucht genomen… dat klopt. De vraag is alleen of je die vlucht moet beantwoorden met rechtlijnige tarieventucht. Tweede Kamerlid voor het CDA Nicolien van Vroonhoven vindt van niet: ‘Buma probeert weer eens het onderste uit de kan te halen. Ze overspelen hun hand.’ Ze vertelt in het Radio 1 Journaal dat ze bezig is na te denken over het auteursrecht en het web: ‘Je zou zelfs moeten denken aan een ander verkoopsysteem. Mensen kopen geen cd-tjes meer. Ze willen die muziek hebben en het op hun website of mp3-speler kunnen zetten.’ Ook Jan Smits, docent Recht en Techniek aan TU in Eindhoven, laat er in een reactie aan ons geen gras over groeien. De aanpak van Buma is volgens velen een rem op allerlei positieve ontwikkelingen op het web… of zoals internetstrateeg Jaap Stronks het treffend verwoordt op z’n weblog: Copyright killed the videostar!

Vanmiddag geeft Buma/Stemra een persconferentie… En staatssecretaris Heemskerk pijnigt momenteel zijn hersenen op kamervragen van het CDA.

Tags: , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Buma/Stemra en de tarieventucht”

 1. Tim zegt: 06-10-09 om 12:45

  Haal ik de gratis reclame voor de muzikant toch gewoon van mijn hyves profiel ? Geen punt hoor. Gaan ze niet meer van verdienen dunkt me. Mag ik de naam nog wel ergens vermelden of wordt dat ook belastbaar ?

 2. Had-je-me-maar zegt: 06-10-09 om 14:59

  Gewoon je Hyves profiel zo instellen dat alleen je vrienden de volledige pagina kunnen zien. Kan de muziekrechtenSicherheitsDienst niets constateren. Voor de rest zijn het net zulke lutsers als stichting BREIN.

 3. Laane zegt: 06-10-09 om 17:47

  Gaat iedereen toch z’n eigen muziek maken, teksten schrijven, etc.
  Voor niets gaat de zon op.

 4. kaspar boxem zegt: 06-10-09 om 18:38

  jammer dat het hun gelukt is, dit had nooit mogen gebeuren.

 5. Jannenman zegt: 06-10-09 om 19:40

  Ze moeten die organisatie gewoon opdoeken. Buma/stemra keert alleen uit aan muzikanten die het al gemaakt hebben. Muzikanten die weinig verkopen krijgen niets. Muziekanten klassiek krijgen veel meer uit de pot dan popmuzikanten, terwijl zij geen noot zelf bedenken.
  Nieuwe tijd en buma stemra is achterhaald. Opheffen is eerlijker voor iedereen. Dan moeten goed verkopende muzikanten hun prijs maar wat verlagen (die krijgen trouwens maar een schijntje van het totaalbedrag dat derden betalen voor hun producten, het meeste blijft hangen bij alle tussenhandelaren)

Geef een reactie