De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal gaat in natuurbeheer

06102009981In Brabant kunnen particulieren landbouwgrond kopen om natuur aan te leggen. Tot nu toe werden nieuwe natuurgebieden bijna automatisch in handen gegeven van grote natuurverenigingen als Monumentenzorg en Staatsbosbeheer. Tot ergernis van veel particuliere landeigenaren, die graag een stuk natuur willen kopen, als dat grenst aan hun terrein. Filiaalhouder Menno Reemeijer is op een landgoedje in Heesch, Noord Brabant.

De provincie Brabant wil particulieren nu actiever betrekken bij natuurbeheer. Ze krijgen voortaan voorrang bij de verkoop van nieuwe natuurgronden. Daarnaast krijgen particuliere natuurbeheerders subsidie voor de aanleg en het beheer van een nieuw stuk bos of heide. En er verdwijnen een heleboel bureaucratische regels.

In het hele land wordt momenteel landbouwgrond aan de natuur teruggeven om een ecologische hoofdstructuur te maken. Alle natuurgebieden moeten met elkaar verbonden worden, zodat het wild zich vrij door Nederland kan verplaatsen.

06102009979Frans de Laat woont schitterend in Heesch. Het is het oude jachthuis van Kasteel Heeschwijk. 11 hectare beslaat zijn landgoedje. Het bestaat uit bossen en weilanden. Z’n vader was er ooit boer op, maar die tijd is lang geleden. Nu wil hij graag een deel van zijn landgoed inrichten als natuurgebied. Vroeger droeg je je land dan over aan organisaties als natuurmonumenten of het Brabants Landschap, maar nu krijgen ook particulieren de kans om de natuur te ontwikkelen en de bijbehorende subsidies binnen te halen. Maar als zo vaak zijn de regels behoorlijke rigide, want mag hij op z’n weiland nog wel koeien laten grazen?

Download Filiaal 7:45u

Afgelopen zaterdag stond een advertentie in de krant. De provincie Brabant biedt 75 hectare grond aan dat door particulieren beheert kan worden als natuurgebied. Gedeputeerde Onno Hoes legt uit dat de provincie stukjes grond van ongeveer een hectare aanbiedt om zo een grotere diversiteit in het landschap te krijgen en meer mensen te betrekken bij de natuurontwikkeling.

Download Filiaal 8:45u

Jan Hak van de vereniging van grondeigenaren ziet het met vertrouwen tegemoet, ook al omdat natuurbeheer al veel door landeigenaren wordt gedaan. Natuurmonumenten komt er uit voort. Veertig procent moet in handen komen van particulieren. In Brabant gaat dat om 5000 hectare. Probleem is nog wel de regeltjes. Want mag Frans de Laat z’n koeien laten grazen. Zijn boeren wel bereid een deel van hun grond om te zetten in natuurgebied, want eens een natuurgebied altijd een natuurgebied. Overleg en samenwerking moet dat allemaal oplossen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Het Filiaal gaat in natuurbeheer”

 1. bas zegt: 06-10-09 om 09:17

  Natuur kun je niet maken. Natuur gebeurt

  Dit is alweer een project gesubsidieerd tuinieren, zoals heel Nederland een grote tuin is

  Prima, maar op het moment dat een stuk van de tuin ‘natuur’ genoemd wordt, levert het zo’n gedoe op

 2. jorrit zegt: 06-10-09 om 10:53

  de natuur wordt er niet mee geholpen als het beheer zo versnippert dat om de honderd meter een koe wel of niet mag grazen. dat is weer kilometers prikkeldraad waar geen hert overheen springt. voor ons mensen is het ook niet gezellig: elke bosvak een nieuw bordje met toegangsvoorwaarden van een andere beheerder of eigenaar, heeft u wel eens op de versnipperde veluwe gelopen?
  prima dat particulieren aan natuurontwikkeling willen doen, maar houd het bij kleinschalige landschapselementen, niet de grote natuurinfrastructuur.

 3. Natuur kun je inderdaad niet maken… Maar je kunt wel zorgen voor randvoorwaarden (nat/droog, hoog/laag, voedselrijk/voedselarm). Dat is in eerste instantie inderdaad tuinieren en het daarna aan de natuur zelf overlaten.

Geef een reactie