De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal staat niet in de file

File in Nederland / Foto: ANPAls u in de regio Utrecht woont of werkt, wordt u vandaag verzocht om niet in de file aan te sluiten. De ANWB organiseert voor de tweede keer de Filevrije Dag. Het moet een voorbeeld worden voor de rest van het land hoe met behulp van bedrijven een betere doorstroming rond de stad mogelijk is. Filiaalhouder Menno Reemeijer vraagt bedrijven en werknemers wat ze ervoor over hebben om niet in de file te staan. Ook spreekt hij met ANWB-directeur Guido van Woerkom.

Utrecht is een druk verkeerspunt en is een belangrijke schakel in het Nederlandse wegennet. In Utrecht stond tijdens Pinksteren 1955 bij het verkeersplein Oudenrijn de eerste Nederlandse file. We staan dus op zich op de goede plek. Bij transferium Westgraven langs de A12 is het al vroeg een drukte van belang. Veel ANWB geel en mannen in pak. ANWB-directeur van Woerkom is er, burgemeester Wolfson van Utrecht en vice-president Boomsma van Gap Gemini, want zijn bedrijf doet ook mee.

Download Filiaal 6:45u

Alleen moest hij met de auto, want vanuit z’n woonplaats Houten kon hij zo vroeg het transferium niet bereiken met het openbaar vervoer. Toch vreemd vindt hij ook.  Maar het gaat vooral om de bewustwording. Dat het anders moet en anders kan zegt ANWB- baas Van Woerkom tegen iedereen die naar het waarom van de dag vraagt.

Gap Gemini heeft deze speciale dag niet nodig blijkt uit de woorden van de vice-president, want in zijn bedrijf wordt al veel flexibel en thuis gewerkt. Dus maar snel weg van deze bijeenkomst, waar de tuk tuks klaar staan om de mensen naar hun werk te vervoeren, terwijl ondertussen de banden van de auto in de parkeergarage nagemeten kunnen worden en kapotte ruiten gerpareerd. Extra service op de filevrije dag.

Download Filiaal 7:15u

Aan de andere kant van de stad ligt op bedrijventerrein Lage Weide De Fabrique, een plek waar dagelijks evenmenten en congressen worden gehouden. Vandaag is het ministerie van justitie te gast om te praten over de aanpak van jeugdcriminaliteit. De ambtenaren zijn aangeraden om met de trein te komen en dus staan we rond kwart voor 9 bij station Maarssen, op zo’n kilometer van het congrescentrum. Het ministerie heeft in samenwerking met De Fabrique pendelbusjes ingezet om de deelnemers van station naar de lokatie te brengen.

Download Filiaal 8:50u

08102009983Dat gebeurt steeds vaker zegt Jonathan Ruiter van De Fabrique. Ook merkt hij een verschuiving in de aanvangstijden. Het komt steeds vaker voor dat congressen later beginnen, rond lunchtijd en langer doorgaan. Zo kunnen deelnemers de ochtend en avondspits mijden, terwijl ze tijdens het congres een hapje te eten krijgen.  Het congres van Justitie begint gewoon om half 10 zegt de organiserende ambtenaar. Voor haar is later beginnen en langer doorgaan geen optie. ‘Mensen willen toch om een uur of zes thuis zijn bij man/vrouw en kinderen.

De vraag die overblijft is natuurlijk; heeft een dag als dit nut?  Wie het weet mag het zeggen, natuurlijk kan het bijdragen aan het bewustzijn van ons allen zoals de ANWB beweert. Maar neem een dag als vandaag waarop toch weer meer en langere files stonden dan gebruikelijk. Het regent als je van huis gaat en hebt de keus: Rij ik op de fiets door de regen naar het station of de bus of pak ik toch de warme auto en sluit me maar aan bij de file………

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie