De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal komt vanuit Wognum

Kantoor van DSB in Wognum / Beeld: NOSHet Filiaal komt vanuit Wognum. Het Westfriese plaatsje is even ‘wereldnieuws’ door de val van de DSB-bank. De hele vaderlandse media overspoelt het dorp. De Nederlandsche Bank heeft het beheer van de bank van eigenaar en oprichter Dirk Scheringa overgenomen. Vijf Nederlandse banken hadden geen interesse om de bank over te nemen. Misschien dat een buitenlandse bank het aandurft? De kans is nu heel groot dat de bank failliet gaat.

Wat betekent het voor Wognum als de bank omvalt? Filiaalhouder Menno Reemeijer is in het dorp en praat met de plaatselijke middenstand en met journalist Leo van Gelderen van het Noord-Hollands Dagblad.

 Download Filiaal 1 06:33

De broden worden nog gewoon gebakken door Hans Schoutens, de bakker van het dorp. Maar hij heeft toch wel enige vrees voor de toekomst. Want veel DSB-medewerkers wonen in Wognum en ook die er niet wonen kopen geregeld brood bij hem. Het is ook een beetje de trots van de regio die verloren gaat. Want Scheringa heeft wel het één en ander neer gezet. Natuurlijk de drie grot kantoorpanden, maar ook en opleidingscentrum en het oude klooster is opgegknapt. En even verderop in Opmeeer verrijst de nieuwbouw van het Scheringa museum. Hij levert vandaag dan ook gewoon broodjes aan de bank; ‘uit loyaliteit’.

Download Filiaal 2 07:22

 

13102009988Even verderop in de straat staat een filiaal van de bank. De pinautomaat is buitengebruik, door een storing valt er te lezen. Dan maar richting de rabobank die bij het winkelcentrum zit. Daar wel veel mensen die al vroeg gaan pinnen, maar of ze met hun DSB-pas het maximale bedrag van 250 euro opnemen is niet te zeggen.

 

 

 

Tegenover de bank zit slager Dick Kok. Hij zal, net als z’n collega Schoutens, omzet gaan missen. ‘Vooral na sluitingstijd van het kantoor deden toch veel mensen van DSB nog snel even boodschappen hier’. In de winkel ook Leo van Gelderen van het Noord Hollands Dagblad. Hij weet wat er leeft in de regio eb beaamt dat ze in en rond Wognum best trots zijn op wat Scheringa heeft opgebouwd. Maar wat blijft er van over? We horen op de radio de woordvoerder van de curator vertellen hoe de curatoren de gezonde onderdelen zullen probern te verkopen. Dan blijft dus een leeg karkas over is in de slagerij de conclussie.

Download Filiaal 3 08:13

Download Filiaal 4 08:49

 

Het personeel moet tot en met woensdag gewoon werken weten ze in de slagerij. Tenminste dat heeft de schoonzus van één van de medewerksters van de slagerij te horen gekregen. En wat er voor de rest gebeurt? Voor de drie nieuwe panden die straks misschien leeg komen te staan hebben ok en Van Gelderen al wel een praktische oplossing. De nieuwe fusiegemeente Medemblik wil een nieuw gemeentehuis, ‘nou ik stel voor dat ze er donderdag al ingaan’, zegt slager Kok.

Download Filiaal 5 09:20

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Het Filiaal komt vanuit Wognum”

 1. Wim zegt: 13-10-09 om 05:02

  De hele media overspoelt… brrrr!
  Medium = enkelvoud; media = meervoud.
  Dus: ‘Alle media overspoelen…’.
  Dat in het Engels ‘media’ als enkelvoudig begrip wordt gebruikt, is voor het Nederlands geen maatstaf.
  Ook niet voor de media zelf.

 2. Helena zegt: 13-10-09 om 09:11

  @ Wim:
  Helemaal correct. Bravo! Ik ben al sinds lang gestopt met het signaleren van deze (en andere veel voorkomende) fout(en), maar ik ben blij te constateren dat ik niet de enige ben die zich daaraan ergert.

 3. bas zegt: 13-10-09 om 10:23

  Heel erg terzijde

  Er wordt veel gesproken over de overeenkomst tussen de DSB en duie stichting.

  In Nederland is een overeenkomst geldig, als er wilsovereenstemming is. Een handtekening is niet nodig, allen is het vaak essentieel voor het bewijzen van de overeenkomst

  Nu hebben we op TV gezien dat Scheringa en die De Hoop accoord gingen met de overeenkomst, en volgens mij is er dan een rechtsgeldige overeenkomst – tenzij uit de statuten van de DSB zou moeten blijken dat een dergelijke overeenkomst niet door deze 2 heren gesloten zou mogen worden, of indien een dergelijke overeenkomst niet mondeling gesloten mag worden.

  Maar anders is hij gewoon geldig.

  Als deze 2 heren de overeenkomst niet mochten sluiten zonder ruggespraak, dan is in beginsel dit niet van belang voor de geldigheid vande overeenkomst, het kan alleen tot gevolg hebben dat de (curator of bewindvoerder van de) DSB met een claim komt vanwege het sluiten van een overeenkomst, zonder dat dat mocht.

  Dan moeten ze dus met hun eigen vermnogen op tafel komen.

 4. Ellard zegt: 13-10-09 om 10:37

  Zonde van de tijd. “De broden worden nog gewoon gebakken door Hans Schoutens, de bakker van het dorp.” Hiermee is alles gezegd.

 5. Sytse zegt: 13-10-09 om 10:56

  Mij is altijd geleerd dat een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst is!

 6. Ramon zegt: 18-10-09 om 21:14

  Deze pagina staat echt vol met spelfouten.

 7. Leo zegt: 19-10-09 om 10:49

  Reactie op faissemennt DSB:
  Als het personeel massaal niet meer gaat werken wat doen de curatoren dan? Zij weten daar de lichtknopjes niet eens te vinden. Personeel gaat pas weer werken als er bijv. € 2.000.000,= vaststaat op een rekening van bijv. een vakbond, bestemd voor het personeel;of zijn de curatoren in staat het personeel te dwingen om te werken. Een staking,geleid door de vakbonden zou hier misschien wel helpen.

 8. Gies Pluim zegt: 20-10-09 om 18:39

  In ieder land waar men gevoel voor kunst en cultuur heeft (Frankrijk bijv.), zou men onmiddellijk Scheringa’s Museum overnemen. In dit land van klootjesvolk en kruideniers moet een “cultuur’-minister om geld bij kunstliefhebbers vragen, waarschijnlijk omdat zijn minister van financien nog nooit een museum van binnen heeft gezien. Wat een land! Arme Scheringa!

Geef een reactie