De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal bekijkt alternatieven voor de onrustband

Zweedse onrustbandDementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten worden soms vastgebonden in hun bed of stoel om ze rustig te houden. Ze zijn dan zo beweeglijk, dat de kans bestaat dat ze vallen. Maar in veel gevallen is het helemaal niet nodig om ze vast te binden. Veertig zorginstellingen hebben het afgelopen jaar geëxperimenteerd met alternatieve methoden. En die blijken te werken.

door Mattijs van de Wiel 

Download Title

Download Title

Download Title

Download Title

Download Title

Ze noemen het de snoezelkamer. Het is een kamer op de eerste verdieping van verpleeghuis Pieter Pauw in Wageningen.

Door de gekleurde spots en de spiegelbol aan het plafond lijkt het een beetje op een disco. Maar het is precies het omgekeerde: een kamer om tot rust te komen. De cd’s die bij de muziekinstallatie liggen zijn ook even wat anders: vogelgeluide, sfeermuziek. Er liggen ook percussieinstrumenten, er is ook een opmaaktafel. Allemaal om oude en demente bewoners te helpen om tot rust te komen. Dit is een van de middelen waarop het gebruik van de Zweedse band kan worden verminderd.

De onrustband, of Zweedse band is al jaren in opspraak. In Zweden is hij trouwens helemaal verboden. De band wordt gebruikt om te voorkomen dat een patient uit bed valt. Maar hij kan gevaarlijk zijn als een patient toch probeert los te komen, hij kan dan stikken. Ieder jaar zijn er meerdere sterfgevallen. Bovendien zijn de inzichten veranderd. Ook voor een oude demente patient is het belangrijk dat hij vrij is, ook al kan hij het zelf niet verwoorden. In 2011 is ook in Nederland het gebruik van de band in de meeste gevallen verboden. Daarom is er gezocht naar alternatieven. En die blijken te werken, in de meeste gevallen kan het gebruik van de band worden voorkomen.

Behalve de middelen om bewoners tot rust te brengen zijn er ook technische innovaties. Een bollendeken kan ook de patient op bed houden. Dat is een dekbed gevuld met plasctic balletjes. Het voelt alsof je vast ligt, terwijl dat niet zo is. Ook kunnen de bedden veel lager worden gezet. Dan is het veel minder erg als een bewoner uit bed valt. Verpleeghuizen zijn trouwens ook minder bang geworden voor valpartijen. Het middel, de band, was soms erger dan de kwaal.

Om er achter te komen hoe naar is om vast te worden gebonden moet je het zelf ervaren. Verpleegkundigen moeten het ondergaan in hun training, en de filiaalhouder ondergaat het ook. In het begin heb je er niet echt last van, maar al gauw kom je erachter dat je niet op je zij kunt gaan liggen. En op het moment dat je recht overeind wilt komen lukt dat niet. Al na een half uur voelt het beklemmend.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie