De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

FILIAAL: poetsen na je 65ste

Het kabinet is eruit: we werken straks door tot ons 67ste. Mensen met een zware baan worden ontzien. Tegen inlevering van maximaal 8 procent van hun AOW-uitkering hoeven ze maar tot hun 65ste. De werkgever heeft de plicht lichter werk voor zijn oudere werknemer te organiseren. Lukt dat niet, dan krijgt hij een boete. Het filiaal is vanochtend mee met een schoonmaakploeg in Velserbroek.
Download Filiaal 6:45u

Het gezicht van Theo is bedekt met een laag zweet. Met een schrobber boent hij de tegels in de doucheruimte van de sportschool waar hij sinds 6 uur aan het werk is. Een pittige klus, want je moet aardig wat kracht zetten en boven je hoofd werken. Theo heeft regelmatig last van zijn knieën en zijn rug. Vandaar dat hij de rest van de ochtend in het magazijn mag werken. Dat is wat lichter. Maar nog altijd behoorlijk fysiek: pallets verrijden, dozen sjouwen, dat soort werk. Directeur Ella Zander: ‘Wij zijn een vrij platte organisatie. We hebben 10 man op kantoor maar de rest van de mensen maakt schoon. We kunnen het iets lichter maken, maar nooit echt licht.’   

Download Filiaal 7:25u

Werkgevers hebben de plicht om hun mensen na 30 jaar zwaar werk aangepast werk te geven. Lukt dat niet en gaat de werknemer straks met 65 in de AOW, dan moet de werkgever een boete betalen. Oneerlijk, vindt Ella Zander. ‘Het zijn altijd de werkgevers die ervoor opdraaien.’ En de klant een iets hoger bedrag in rekening brengen om de boetes te kunnen betalen? Zander: ‘Dat werkt alleen als we dat met de hele branche doen. De concurrentie is nu al moordend, dus de marches zijn heel krap.’

Even voor half negen. Steeds meer voeten lopen over de schone vloer de sportschool binnen. Veel mensen beginnen hun dag op de fitnessapparaten. Blijf je fit bij, vertelt een sportieve vijftiger vanaf de lopende band:

Download Filiaal 8:40u

voor-het-werk-sportendefZo’n 45 mensen werken in de sportschool. Veelal parttimers met een nulurenkontrakt. Eigenaresse Monique Bernards is er niet zo bang voor dat zij last krijgt van de nieuwe maatregelen. ‘Bij ons werken vooral vrouwen en die stoppen uit zichzelf wat makkelijker met werken omdat hun partner voor het hoofdinkomen zorgt.’

Zelf geeft ze om 9.00 uur BBB-lessen: buik, billen, benen, vooral een hit onder vrouwen. Bernards is 43, maar ze ziet zich dit werk niet meer doen op haar 65ste. ‘Dat is toch geen gezicht, zo’n oude instructeur voor een klas vol strakke achttienjarigen? En je houdt hun tempo niet meer bij. Maar goed, voor ondernemers is het toch een ander verhaal. Die bepalen zelf hoe lang ze doorwerken. ‘

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


38 reacties op “FILIAAL: poetsen na je 65ste”

 1. Had-je-me-maar zegt: 16-10-09 om 08:43

  Mijn vader en opa draaien zich om in hun graf als ze zien hoe de PvdA, u weet wel die voorheen socialistische arbeiderspartij, de sociale verworvenheden stuk voor stuk afbreekt.
  Ben reuze benieuwd welk liedje Mevr. Hamer tijdens het AOW-debat ten gehore gaat brengen om dit a-sociale besluit te verdedigen.
  Joepie, als ik zwaar werk doe mag ik alsnog stoppen op mijn 65ste. Maar het is wel een sigaar uit eigen doos. Ook de boete die een werkgever moet gaan betalen als er geen lichter werk wordt aangeboden is a-sociaal. Dit heeft, mijns inzien, tot gevolg, dat werkgevers er alles aan zullen doen om hun oudere personeel, voordat men licht werk moet aanbieden, het bedrijf zullen uitwerken.
  Jaaa, vijftien miljoen mensen en de PvdA heeft ze weer weten te naaien.

 2. Larie zegt: 16-10-09 om 08:46

  Mooi reaktie uit de schoonmaaksektor: “Ik doe aan sport, ik ben AUTOCOUREUR” :D

 3. bas zegt: 16-10-09 om 09:20

  Voor een bouwbedrijf, bijvoorbeeld, is het inderdaad lastig.

  Goed, je hebt naast de bouwvakkers, die het zware werk doen ook mensen die het werk plannen, voorbereiden en de verkoop (aanbestedingen) doen, maar om 5 niet-bouwers nodig te hebben, heb je wellicht 20 bouwers nodig

  45 jaar werken, waarvan 30 jaar zwaar werk, betekent dat deze verhouding spaak loopt – als elke bouwer al in staat is om het lichte werk te kunnen

  Want een foutje in een aanbesteding kan heel veel kosten – dat wil je niet door een iedereen laten doen

 4. Emile zegt: 16-10-09 om 09:41

  En dan te bedenken dat deze leeftijd verhoging helemaal niet nodig was geweest bij het uitblijven van allerlei geldverslindende linkse hobby’s zoals b.v. het “generaal pardon” ….

 5. christian zegt: 16-10-09 om 09:47

  ronduit asociaal!

  verhoging van de leeftijd lost niks op maar dan ook helemaal niks, het is niet het werken dat zalig maakt maar de sociale cohesie, samen eerlijk delen lost veel meer op dan de economische motor maar te blijven opvoeren. Die gaat gegarandeerd (weer) stuk en de problemen zullen elke keer groter zijn.

  Zeg nou zelf, wie zit er nou te wachten op het aan het werk zetten van bejaarde mensen? Denken ze überhaupt wel na in Den Haag of zijn ze helemaal blind gestaard op hun eigen navel. Wat zal Wilders weer blij zijn, de geboorte van een nieuwe fascist is weer een stap dichterbij.

 6. Jos zegt: 16-10-09 om 09:54

  Wat een gezeur over zwaar werken en werken tot je 65 ste. Ik ben nu 70 jaar en heb vroeger in de verpleging echt hard gewerkt en zo nu en dan werk ik nu wel weer eens.
  Mijn ouders hebben heel hard gewerkt, waren middenstanders, zijn beide 90 jaar geworden.Mijn vader werkte ook nog tot zijn 70 ste.
  Mijn grootvader heeft ook heel hard gewerkt en ook met 11 jaar is hij gaan werken.
  Van hard werken ga je niet dood” is een uitspraak.
  En kijk om de landen om ons heen, daar wordt ook doorgewerkt tot 67 jaar. Nederlanders moeten altijd zeuren!

 7. Ellard zegt: 16-10-09 om 09:55

  Beste NOS,

  De discussie over de AOW gaat vooral over meningen in plaats van feiten. Koffiepraat, borreltafel-analyses en voxpop-gezwets. Kom nu eens met de cijfers en de feiten. Een paar vragen:

  1) Waar zijn de berekeningen die ten grondslag liggen aan de verhoging van de AOW-leeftijd?
  2) Hoe denken de politieke tegenstanders (SP, PVV D’66 etc) van de verhoging een eventueel te kort op te vangen?
  3) Waaruit bestaan concreet de plannen van de vakbonden om een te kort op te vangen?

  4)In de media is Mw. Jongerius van de FNV behoorlijk vaag over de AOW. Ook haar bezwaren tegen het gisteren bereikte akkoord zijn niet echt concreet. Waarom komt ze daar bij de NOS mee weg?

 8. Jan zegt: 16-10-09 om 09:57

  Bedankt BABYBOOMERS, eerst hasj roken op de dam daarna met een grote bek allerlei sleutelposities in de maatschappij innemen en vandaar uit bakken met geld uitgeven aan linkse hobbies zoals het mislukte asielbeleid ,maar ondertussen elkaar flink bonussen toeschuiven. De generaties na jullie zullen nog lang opdraaien voor jullie wanbeleid. Het verhogen van de aow leeftijd is nog maar het begin van al de bezuinigingen die nog gaan volgen. Jaah aan jullie generatie zal nog lang gedacht worden. Maar niet met plezier

 9. Bertje zegt: 16-10-09 om 10:03

  Dus de nog 3 % werkenden in de 60 zijn allemaal poetsers ?,
  en nu doorpoetsen tot je 67 e ?
  Wat gaan al die andere 97 % van de verplicht doorwerkende mensen allemaal doen ?
  Hebben wij daar ook een plan voor bedacht in een paar weken ?
  Er is in Nederland geen moraal en respect om oudere werknemers op een waardige wijze tot aan het pensioen te laten werken, of dat nou 65 of 67 jaar is, gewoon een mentaliteit van een natte krant !
  Nu nog de vraag beantwoorden ; Wat voor bezigheden hebben wij voor de werkende groep 55 tot 67 jarigen ?

 10. Finn zegt: 16-10-09 om 10:16

  CDA-fractievoorzitter Van Geel zegt dat voorstel ‘goed is voor het behoud van onze AOW en onze verzorgingstaat in de toekomst’. Nu vraag ik, welke verzorgingstaat? Ik heb bijna 20 jaar in Nederland gewoond, ik ben een Finn en woon nu weer in Finland. Ik moet zeggen, dat het is triest, hoe in Nederland zogenaamd ‘verzorgingstaat’ is geregeld. Je betaald dikke premies uit je netto inkomen en dan moet je ook nog eerste 150 euro zelf betalen als je verzorging nodig hebt. Gelukkig hier niet. Hier is ‘staatsziekefonds’ en je betaald alleen een klein bijdrage als je echt verzorging nodig hebt. Maar CDA maait nu, wat zij hebben eerder gezaaid (of zo iets).

 11. lies zegt: 16-10-09 om 11:13

  En, wat is zwaar? En welke dienstjaren tellen mee? Naast mijn studie ben ik als jong volwassene (19)gaan werken. Vroeger deed je dan nog niet mee aan een pensioenregeling (pas vanaf 25 jaar). Ik ben nu 38 en werk dus 20 jaar en heb nu geen? zwaar beroep als manager. Ik mag dus nog werken tot 67; dus nog 29 jaar en heb dan in totaal 49 jaar meebetaald aan regelingen waar ik zelf in de toekomst minder of geen gebruik van kan maken. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat we op een hellend vlak terecht zijn gekomen. Er zal bij een komende crisis wel een inkomensafhankelijk aspect aan de AOWhoogte worden gekoppeld en zo wordt de regeling uitgehold tot een bijstandsniveau waar een kleine groep een beroep op kan gaan doen. Kort en goed: ik moet steeds meer voor mijn eigen belang gaan strijden (waarschijnlijk door inkomensniveau geen recht meer op AOW en dus nu opbouwen van eigen spaarpot; negatieve invloed op koopkracht!)maar de vrijheden worden per maatregel ingeperkt en juist dat vermindert mijn waarde aan solidariteit!

 12. Tim zegt: 16-10-09 om 11:21

  Mijn vader is 69, wordt volgend jaar 70, heeft myelofibrose (valt onder de leukemieen) en werkt nog gewoon een paar dagen in de week. Wel werk dat hij leuk vindt, anders kon hij het ook niet opbrengen. Hij moet extra slapen, begint wanneer hij zich goed genoeg voelt maar zit vaak in de weekenden of s’avonds ook nog even. Het KAN dus in theorie wel.

  Mijn moeder echter kan nog maar weinig. Heeft haar elleboog gebroken en die zit niet meer vast (kan niet meer). Heeft daar altijd mee doorgewerkt, maar je begrijpt dat je lichaam afbreken door kwaaltjes te negeren (iets waar ik ook een handje naar heb, for SPARTA !!) je uiteindelijk gaat inhalen en je keihard voorbij gaat. Ze heeft altijd gestaan (winkels) en kan dat echt niet meer. Zo hier en daar een dingetje doen, soi. Maar ze is kapot aan het einde van de ochtend en moet soms 4 dagen bijkomen als de jongste kleindochter een hele dag is geweest. En dat is eigenlijk al jaren zo. Mijn ouders stopten hun winkels toen ze 59 waren na enkele jaren verlies (je gaat door, want opgeven staat niet in ons woordenboek). Daarna werk gezocht maar niemand wilde ze hebben. Overigens verzorgingsstaat ? Ze kregen met twee personen een bijstandsuitkering uiteindelijk, nadat ze eerst moesten aantonen dat ze echt enkele jaren voor de kat z´n sigaar hadden gewerkt. Mijn moeder was toen al zo versleten. Elk jaar aan de pretnison voor haar longen etc.

  Maar wat ik dus wil aangeven is dat ik de hele discussie een NUL discussie vind. Je kan niemand beoordelen voordat ze die leeftijd bereikt hebben. Je kan mensen die nu NEE of JA zeggen ook niet veroordelen. Ik weet zeker dat bij mijn moeder de doorzettingskracht er wel was geweest als het had gemoeten, maar iedere ARBO arts had haar volledig arbeidsongeschikt moeten verklaren om haar tegen zichzelf te beschermen. 65 is een mooie leeftijd om te bereiken, heel veel mensen gaan al eerder dood dan dat. De meeste mensen halen het werkend niet want worden al eerder afgeserveerd als “niet meer snel genoeg”, “te duur” enz enz. Dus leuke plannen, eerst zien dat er banen zijn.

 13. schoondochter zegt: 16-10-09 om 12:08

  toen mijn schoonvader van 67 een aantal weken geleden als busschauffeur een ernstig ongeluk kreeg, vroeg op diverse forums iedereen zich af “wat zo’n ouwe vent achter het stuur moest…” Over een poosje zitten dus in veel meer bussen/ treinen zulke “ouwe” mensen achter het stuur…

 14. Dick zegt: 16-10-09 om 12:50

  Ook nu weer blijkt dat de PVDA steeds meer afglijdt naar een slechte middenpartij die beloften doet in hun verkiezingsprogramma maar die verkwanselt en nergens meer voor staat, de AOW waar deze partij toch een boegbeeld van was is dus nu ook weer verkwanselt
  Waar onderscheidt zich deze partij nog van ?
  Gewoon de handen af van de AOW en misschien wat minder uitgaven aan wapens e.d.
  Ik vind dat er binnen de PVDA iemand moet opstaan om de teleurgang
  met de huidige PVDA Bosmarjonaiten moeten tegengang (Pronk?)
  Mijn stem krijgen ze in ieder geval nooit meer, gewoon kiezersbedrog !
  Van mij mag iedereen tot z’n tachtigste werken maar dan wel vrijwillig
  en moeten de werkgevers eens verplicht worden om een bepaald percentage ouderen in dienst te nemen!

 15. Jannenman zegt: 16-10-09 om 12:56

  Heel stuk getikt en weer gewist. Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken. Het is toch allemaal onbegrip.
  Daarvoor in de plaats slechts één regel:

  Gefeliciteerd pvda; u heeft zojuist uzelf ge-euthanaseerd.

 16. jean zegt: 16-10-09 om 13:17

  Het is duidelijk te zien dat de mensen in dit kabinet niet weten wat er in een bedrijf gebeurt. Hoe kun je nu bv. een aannemer of wegenbouwer verplichten om na 30 jr zwaar werk alle mensen een lichtere job te geven? Normaliter werken er bv 50 man buiten met zwaar werk en hooguit 10 binnen met lichter werk en dan is het aantal van 10 al aan de hoge kant. Hoe kun je nu die 50 man ooit lichter werk geven????? Wie betaalt dat dan??? Het wordt tijd dat dit zooitje in Den Haag het veld ruimt!

 17. Altijd wat hier zegt: 16-10-09 om 13:22

  WORDT DE REST VAN NEDERLAND NU EINDELIJK OOK EENS WAKKER???
  DAT WE MET ELKAAR GEMANIPULEERD EN ONDERDRUKT WORDEN????

  VERGEET NIET,DAT DE REGERING GEVORMD IS DOOR ONS,EN VOOR ONS.
  WÌJ ZIJN DE REGERING,WIJ ZIJN DE OVERHEID!!!

 18. laane zegt: 16-10-09 om 13:25

  Niet het lef om bv afspraken met de NATO te herzien, maar wel ouderen laten betalen voor wanbeleid.

  Hoeveel ouderen zijn nu werkeloos?
  Waar zijn de banen voor onze toekomstige oudere werknemers?
  Wat te doen met moeders die hun gehandicapte kinderen die nergens naar toe konden (te weinig plaatsen voor gehandicapten door bezuinigingen) nog steeds thuis verzorgen? Moeten die gaan bedelen? Moeten die nog herintreden op hun 65ste? En wie verzorgt dan hun bij- of omscholing?

  En wat is zwaar werk?
  Een ziekenhuispastor zit veel, maar hoort hartverscheurende verhalen die erg belastend zijn.

  Wat een ondoordacht plan.

 19. MalleJan zegt: 16-10-09 om 13:48

  Weer een gat in de markt voor UWV en uitzendburo’s :
  Doelgroep 60-plussers met/zonder rollator/scootmobiel met/zonder versleten rug en/of knieeen. Enige gelijkenis met de vroegere
  Melkert-banen (werk voor je uitkering) doemt wel op, of het liefst nog op (onbetaald) vrijwilligerswerk. Het is en blijft een pure bezuinigingsronde en zo komt de ware aard van het Binnenhof en het torentje wel naar boven en vergoten alsmeer de sociale onvrede!

  Haha die janneman : had je niet genoeg storage of schijfruimte?
  Of ben je nu al de plaat aan het poetsen? (lol)

 20. TimA zegt: 16-10-09 om 14:12

  Het belangrijke punt hier om op te merken: iedereen kan wel aangeven van “ja dit werkt niet aan jullie plan!”

  Maar ik heb om precies te zijn 0 alternatieven geteld (de aanval op de “linkse hobbies zoals het generaal pardon” (waar Fortuyn nota bene een groot voorstander van was…) zullen we maar even negeren).

  Ja, het is een probleem dat we steeds meer oude mensen krijgen die vaak niet heel erg geschikt meer zijn om in de vrije markt economie aan het werk te gaan. Een “ideale” oplossing voor dit probleem, waarbij magisch alle oude mensen met pensioen kunnen wanneer ze maar willen terwijl ze een hoge AOW krijgen en de belastingen omlaag gaan, bestaat simpelweg niet. De regeringspartijen hebben de vervelende taak op zich genomen om met een regeling te komen die dus NIET perfect is, maar wel beter is dan niks doen.

  De SP/PVV doen ondertussen niks meer dan schreeuwen dat de oplossing van de regering niet perfect is (en ondertussen zelf niet met betere oplossingen komen). En ja, dat kost de PvdA/CDA zetels, en levert de SP/PVV zetels op.

  En dat waardeer ik in een politieke partij. Dat ze acties ondernemen die goed voor het land zijn, maar die je wel een makkelijk doelwit maken voor al het populistische geschreeuw.

 21. Bij de discussies over “wat is zwaar werk” worden voortdurend bouwvakkers, stratenmakers en schoonmakers ten tonele gevoerd. Met alle respect voor hun werk – ik zou het nog geen week volhouden – mis ik wel aandacht voor de vraag of andere soorten werk, die niet fysiek zwaar zijn, wel 40 jaar of meer zijn vol te houden. Heeft iemand al eens nagegaan wat het voor een mens betekent om 40 jaar lang achter een beeldscherm geestdodend administratief werk te moeten doen? Of tientallen jaren in een call center ontevreden klanten te moeten afpoeieren? Er zijn heel wat soorten werk die 40 jaar geleden niet eens bestonden en waarvan het dus helemaal nog niet bekend is wat ze op de lange duur met een mens doen. Het zou wel eens kunnen blijken dat de politici zich rijk rekenen aan een veronderstelling die helemaal niet gaat uitkomen.

 22. Tim zegt: 16-10-09 om 14:52

  Ik plant liever een plantje scheef in een plantsoen dan dat ik bij mijn baas een inschattingsfoutje maak met een credit analyse van 2 miljoen. Dus zwaar werk….fysiek doe ik niet echt zwaar werk (al is dat beeldscherm behoorlijk vermoeiend…) maar geestelijke ben ik gesloopt na een hectische week en aangezien die hectische week toch elke week is. zwaar is dus ook continue het risico lopen je baan kwijt te raken door een foutje. Maar ik zal wel pech hebben, het is administratie. En ik krijg er voor betaald (NOT !!!)

 23. Jannenman zegt: 16-10-09 om 14:55

  Nou nee, ik heb 3 TB aan opslag hier, dus dat krijg ik in geen 1000 jaar volgetikt. Ik heb de plaat ook nog niet gepoetst, maar ik vroeg me net wel weer af waar ik in godsnaam nog moeite voor doe; ik haal de 65 toch niet. Aan de andere kant; ik word er niet blijer van en alles waar ik niet blijer van word, kost mij levensjaren. Nu zit ik daar op zich ook niet meer mee, maar ik heb nog wel kinderen en ik weet wat voor impact het heeft als je je ouders verliest. Alleen daarom al moet ik zo oud mogelijk proberen te worden. Dus toch maar proberen anderen te overtuigen van mijn gelijk.
  Zoals het nu gaat, gaan vrijwel alle dingen een kant op die ik niet wil en niet wenselijk acht voor het Nederlandse volk. Sociale zekerheid wordt afgebroken, terwijl wij als groep het inmiddels zo goed voor elkaar hadden kunnen hebben, dat we met de grotere vragen bezig hadden kunnen zijn (bv de heiligheid van arbeid vs het eeuwig toenemende efficiënter produceren, waardaar hoeveelheid arbeid afneemt. Wat overblijft is in ultimo hoe we geproduceerde goederen verdelen.). Sociale zekerheid wordt afgebroken, met als middel een angstbeeld van vergrijzing, wat niet bestaat in die zin en als middel de instroom van allerlei vreemdelingen op grote schaal. Waar ik dan uiteraard weer tegen ben.
  De uitvoerders hiervan pretenderen dan ook nog sociaal te zijn, wat kul is, want sociaal zijn slaat op groepsgedrag. NIET op een mondiaal eenheidsding dat niet bestaat. Het is volgens elke groepsmoraal per definitie verraad en ronduit a-sociaal om buitenstaanders van de groep voor te trekken tov leden van de groep. Toch komen vooralsnog zogenaamde sociale partijen ermee weg. Men waagt het zelfs om de enige groep die dit terecht tot hoofdthema heeft gemaakt, de pvv, te betichten van a-sociaal zijn, van geweldadig te zijn, waar de moorden afkwamen van juist deze quasi sociale mensen en vreemden. Het is te zot voor woorden en getuigt van een intellect van mensen dat vergelijkbaar is met amoebes, niet meer.
  Het zijn inderdaad allemaal ‘salon socialisten’; mensen die met mooie woorden hun naasten bedriegen, bestelen, beliegen en meer van zulks, of het nu de overwegend ‘linkse’ media zijn, politici, rechters, leraren, of welke sector dan ook inmiddels die werkzaam is in het publieke. Het is niet meer links versus rechts, maar individualistische, immorele, domme, pretentieuze, a-sociale, globalistische HAVE’S, versus de tegenpolen.
  Het zijn deze mensen, die zichzelf zo geweldig achten, belangrijk achten, intelligent achten, moedig achten, menslievend achten, enfin… alle goeds dat men maar kan bedenken zichzelf toedichten, die ons VOLK niet alleen benadelen, maar zelfs ontkennen. Zij heffen elk volk op op aarde, met als enige argumentering dat dat oorlog zou voorkomen, niet ziend dat zij het kind met het badwater weggooien en hun middelen vele malen erger zijn dan de kwaal. Het is niet eens mogelijk. Maar ook dat zien ze niet.

  Ik durf de discussie aangaan met wie dan ook en ik zal elke winnen. Maar zij discussieren zelden, want de spiegel is te eng. En waar zij al geforceerd worden om een dialoog aan te gaan, ontaarden ze altijd in foute redeneringen, of dat nu hominems zijn, verecundiams, populums, of welke dan ook, er zit geen correcte redenering bij. Zij geloven hun eigen leugens en dienen allemaal dezelfde afgod, die een verlegstuk is van hun ego.

  Elke groter denker draait zich inmiddels dagelijks woest om in zijn graf, of dat nu George Washington is (om maar even aan te sluiten bij hun referentiekader), Spinoza, Socrates of Nietzsche. Ze hebben er niets van begrepen.

  Pvda is geen volkspartij, die rol hebben ze opgedrongen aan Wilders, die dat niet eens aan zag komen, want hij komt uit liberale hoek. Het enige dat de man deed was ageren tegen iets dat zo duidelijk fout was, de multikul en hop, ze duwen hem linea recta het nazisme in. En dat is niet eens erg, want opkomen voor je eigen groep en sociaal zijn binnen die groep is de meeste gezonde houding die een mens kan hebben, maar het is o zo ironisch en gevaarlijk, want waar een gevestigde politieke partij ombuigt naar een meer realistisch ding, zal dat gebeuren op een fundament dat deugt. Nu zijn we overgeleverd aan een boel nieuwelingen en DAT is het gevaar. Niet de stroming, maar de uitvoerders ervan.

  Gristenen ook die de naam van hun heiland misbruiken om verwarring te zaaien, verdeeldheid te zaaien en zelfs oorlog te voeren in verre landen. Moet ik er nog iets van zeggen?

  De goede mensen en de intelligente mensen liggen tegenwoordig in de goot. En de verrotte en dommen staan aan het roer. Het is zum kotzen.

 24. Jannenman zegt: 16-10-09 om 15:14

  Sommigen hebben misschien gezien dat ik wel eens een engels gezegde heb getikt dat luidt: You can always pay half the poor to kill the other half. Maar mensen, dit is al gaande.
  Die salon socialisten ZIJN de betaalde ‘half’. Zij voeren niet expliciet de moorden uit, maar zij leggen middels hun posities het grondvest van recht en macht, om een subgroep nog dommeren het te laten uitvoeren.
  Zij hebben dan ook nog het lef de have not’s te verwijten dat zij niet succesvol zijn, geen geld en macht te bezitten (want dat zijn de waardes die gelden), terwijl zij hun positie hebben verworven door dom geluk en manipuleren. Leugens regeren tegenwoordig.
  Kent iemand nog het woord “eer”?
  Nee, dat hoor je niet vaak meer he? Het heeft zijn waarde behouden en slaat nog altijd op een bepaalde moraal. Een moraal die zij niet hebben.

  Ja natuurlijk ben ik boos. Want ik geef WEL om mijn volk en ik geef WEL om vreemden zelfs. En niet met mijn mond hoor, want ik durf dingen keihard zeggen en dat klinkt niet fijn. Nee. Politiek correcte woorden, die klinken fijn, maar zijn altijd leugens.

  Men speelt gewoon iedereen tegen elkaar uit. Ouders tegen hun kinderen, Mannen tegen vrouwen. Nederlanders tegen buitenlanders. Maar ook Afghanen tegen buitenlanders. Iraki’s tegen buitenlanders. Hun methode is tweedracht zaaien. En hun oogst is macht.

  Ondanks alle mooie technische ontwikkelingen razen we af op een wereld die niet meer bestaat uit volken, maar uit wereldburgers, zogenaamd allemaal gelijk. In de praktijk is dat een mondiale elite, een werkgroep die de anderen zal controleren die niet groter zal zijn dan 10% en 90% armen, die mogen verrotten in de goot.

  En ze vreten soylent green.

 25. Jannenman zegt: 16-10-09 om 15:43

  Metafoor mbt sociale groep:

  Pa heeft 4 kinderen; Kees, Jan, Miep en Truus.
  Kees, Jan, Miep en buurmeisje Lientje krijgen een ijsje. Truus niet.

  Dat heet niet alleen in de eigen groep verraad, ook de buren zullen dit verraad noemen, maar zij zullen niet snel klagen.

  Mbt systeem en macht:

  2 mensen, zelfde intellect. De een wil een ander niet benadelen (een goede eigenschap). De ander kijkt niet zo nauw.

  De verrotte mensen komen altijd boven drijven. Dit is regel, niet uitzondering.
  Goede mensen zeggen; Ach, laat hem maar. Wees de slimste (men bedoelt, gebruik geen geweld). Sta erboven (negeer het). De vredelievende slaat niet. Pascifisme verliest altijd.
  Een goed mens geeft, maar krijgt nooit hetzelfde terug van slechtere mensen. Per saldo winnen altijd de klootzakken.

  Oorlog corrigeert dit. Want in een oorlog helpt liegen niet. Oorlog stelt altijd de moraal weer scherp, laat geen ruimte voor leugens. Kogels liegen niet.

  Het zijn de manipulatoren die voor de mondiale eenwording zijn. Nooit meer oorlog, zeggen ze. Geen all-out oorlog betekent geen correctie, maar strijd zal er zeker zijn. En de goeden zullen nooit meer winnen.

 26. Altijd wat hier zegt: 16-10-09 om 16:26

  WORDT DE REST VAN NEDERLAND NU EINDELIJK OOK EENS WAKKER???
  DAT WE MET ELKAAR GEMANIPULEERD EN ONDERDRUKT WORDEN????

  VERGEET NIET,DAT DE REGERING GEVORMD IS DOOR ONS,EN VOOR ONS.
  WÌJ ZIJN DE REGERING,WIJ ZIJN DE OVERHEID!!!

  Als wij maar doen wat de NWO van ons willen(manipulatie,onderdrukking) zullen de goeien het helaas nooit winnen.Maar de keuze ligt bij ons,de mensen.Zoals ik boven al aan gaf,Wij zijn de overheid,niet zij die nu in de tweede kamer zitten,zij vertegenwoordigen ons alleen maar.

 27. Koos zegt: 16-10-09 om 16:27

  Nou nou nou..ja ik baal ook van tot 67 werken. Maar ik lees hier toch dat vooral links de bal toegespeeld krijgt. Jammer..wie heeft OOK het gesprek afgebroken met de werknemers..WERKGEVERS..die hadden hun risicoanalyse al gedaan. Die wisten dat 67 toch wel door ging. MAW hier lopen meer “schuldigen” in nederland rond…

  En..wat is zwaar werk…stenen sjouwen of je op kantoor uit de naad werken ..of allebeide?

  In ieder geval het is stil aan de rechtse kant..hoe zou dat nou toch kunnen. Wordt eens wakker Nederland.

  We worden weer een oor aangenaaid door de politiek. De spelletjes gaan door. Gebeten door een linkse of rechte hond (hond=4 viervoeter met staart) ..het doe in beide gevallen pijn

 28. MalleJan zegt: 16-10-09 om 16:31

  @janneman:
  Regelmatig lees ik je reacties op diverse blogs met interesse.
  En op veel punten deel ik je mening ook nog, echter is en blijft toch ieders recht om zijn/haar mening over een onderwerp te geven.
  Het gaat er toch niet om of de ene gelijk heeft en de ander niet?
  Zonde toch als er 16 miljoen bondscoaches met dezelfde mening zouden zijn. Op bepaalde items hier wil ik al helemaal niet reageren, zoals bijvoorbeeld dat zeilmeisje wat toch voornamelijk draaide over kinderopvoeding en jeugdzorg, waarover ik me ten aanzien van andermans kinderen niet mee kan of wil bemoeien.
  Je kunt hooguit een ander te overtuigen van je standpunten en als dat niet lukt, nou jammer dan, volgende keer beter.
  Ik maak me drukker om die grote grijze, stille massa mensen die lijdzaam allemaal zitten toe te kijken, dan bloggers die soms door anderen worden neergezet als schreeuwers zonder argumentatie.
  Nu je toch Wilders even aanhaalt: Momenteel in Londen en leuzen als “Sharia for UK en Sharia for Holland” waren niet van de lucht.
  Na het disaster met de LPF zit ik nou ook niet te wachten op PVV.
  Ventilleren van je mening wil nog niet zeggen dat er ook naar je word geluisterd, en aandragen van oplossingen zijn geen garantie voor implementatie ervan. Gezien de lengte van je stukken word je nooit een goeie voor twitter. Have a nice day!

 29. Jannenman zegt: 16-10-09 om 17:14

  Lol MalleJan:

  Nee, ik kan me heel moeilijk beperken tot 1 regel vaak. Ik heb ook geen levensmotto, zoals tegenwoordig ‘in’ is, omdat m.i. het leven zich nooit laat vangen in 1 regel.

  Nee, het gaat niet om gelijk en tegelijk toch ook weer wel. Lastig uit te leggen hoe ik dat voel. Het is ook wel een dubbel iets; aan de ene kant heb ik ook wel een scoringsdrang, maar ik heb dan weer de handicap dat dat niet ten koste mag zijn van anderen, wat dan weer niet kan, dus ik ben in ultimo gewoon een moeilijk mens.
  En aan de andere kant is het logisch gezien feit dat er maar 1 beste weg is en slechts een deel van de mensen aldus ‘gelijk’ kan hebben als er discussie is. Het blijft dan alleen weer de vraag welke weg de beste is en dat is weer afhankelijk van het doel, wat een persoonlijk ding is. Ik ga uit van een paar aannames, waarvan ik de rest afleid: zo min mogelijk lijden van de mens, zo veel mogelijk vrijheid voor de mens, zo veel mogelijk in overeenstemming zijn met de natuur van de mens en haalbaarheid van doel mag daar dan op enig moment ook bij.

  In ultimo, als je alles tot op het bot doorvreet aan kennis en argumentering, is er geen beste weg en heb ook ik ongelijk.
  Tenzij ik argumenteer dat de mensheid zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid, dat is de enige steekhoudende argumentering, maar het is zo definitief en lijkt zo bruut.

  (on)Geluk zit ook in verwachting.
  En ik ben ook maar een mens. Ook met tekortkomingen en niet ingevulde behoeftes. Ik kan nooit oordelen over 1 iemand, ook niet over mezelf.
  En waar ik schreeuw is dat deels dat en deels .. ja, dat.

  Hopelijk komt Wilders heel terug… en zoals je misschien zag in mijn eerdere stuk; ik ben voor Wilders, stem ook zeker pvv, maar ook ik heb mijn twijfels.

  Dank voor je compliment trouwens! En een prettige dag ;]

 30. André zegt: 16-10-09 om 21:50

  Kort enkele bloggers antwoorden:
  Jos- Doet een uitspraak die rokers ( ben ik zelf ook) vaak doen. Mijn opa is 89 geworden en heeft vanaf zij 11e gerookt. Jos is zeker een VVD’er en waarschijnlijk in het bedrijfsleven zo’n snelle carriere jager.

  Jan- Heeft zeker een hekel aan zijn ouders want die behoren ook tot de baby-boomers. Of heeft hij een hekel gekregen aan zijn ouders omdat ze misschien tot hun 45ste onzinnige studies hebben gevolgd en uiteindelijk met geitenwollen sokken aan gevangen diertjes redden? Hij vergeet gewoon even dat deze baby-boomers wel kinderen zijn van mensen die dit land weer opgebouwd hebben en nu nog steeds werken om hun ouders hun welverdiende oude-dag te bezorgen.

  TimA- Wil een oplossing. Kan hij krijgen hoor. Geef iedereen boven de 75 of 80, daar kunnen we nog steeds over gaan praten, een spuitje zodat ze lekker rustig in kunnen slapen maar laat dat dan wel over aan de kinderen. Die mogen dat gaan doen. Worden ze hard van en dan kunnen ze gelijk lid worden van die globaliserende groep die uit is op een wereldheerschappij.

  Tim- Raakt de spijker op zijn kop. Studenten, afgestudeerden en niet-administratief personeel denken nog te vaak dat administratief werk te vergelijken is met debiteuren/crediteuren. Hoop lol en nooit moe. Hoe denkt hij dat 50 plussers zich voelen na 10 reorganisaties en van kaartenbak tot database, zeker 15 verschillende directeuren en wegbezuinigen van personeel?

  Janneman- Here rest my case. Fe-no-mi-naal

  Ikzelf kan alleen maar zeggen dat er nu medelanders zijn die met hun 16 jaar zich uitgaven voor mannen van 21 en ouder en op dit moment genieten van hun VUT omdat ze toen 55 waren maar in werkelijkheid 49. Dit kon omdat ze in hun eigen land geen bevolkingsregister hadden dus was iedereen geboren op 1 januari 19 en nog wat. En wat te denken van de gezinsherenigingen. Hele dorpen liepen leeg. Opa,oma, oom,tante, vader,moeder, broertjes en zusjes m.a.w. de duvel en zijn ouwe moer kwamen hierheen. Ik hou er maar over op want de realisten worden te vaak bestempeld als fascisten. We worden zoet gehouden door die Nijenrode figuren die telkens zeggen dat Nederland groot is geworden door multiculturelen want dat bestond ook al in de Middeleeuwen maar vergeet niet dat we toen 4 miljoen? inwoners hadden en er misschien 10 buitenlanders per jaar zich hier settelden. Dat staat dus niet in verhouding tot wat er hier gebeurd.

 31. Had-je-me-maar zegt: 16-10-09 om 23:14

  Vers van de pers uit NOVA:

  De fractievoorzitter PvdA Mevr. Hamer denkt dat zij het AOW-plan kan uitleggen aan de kiezers.

  Hier een voorstel voor delen van de tekst debat AOW-plan:

  Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe, vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waar naar toe. Om, hoeveel stemmen zal dit gaan, vluchten kan niet meer.
  Want ik ben Mariette, en ik steel als de raven, ben een boef in de ogen der braven. Maar wat moet je nou als je niks hebt, in deze Regering waar ik steeds wordt genept.
  Oh Woutertje lief, toe drink niet meer, mijn gezwets kost ons stemmen, keer op keer. Zij dalen snel, als elke andere keer, ach Woutertje lief, toe drink niet meer.
  Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden.
  Ik ben zo stoned als een garnaal, stoned als een garnaal.
  Neem nog maar een haal, want stoned als een garnaal zijn we allemaal.
  Ik zie een ster, hij staat nog ver, maar strakjes komt hij dichter bij.

  Ik hoop u een bron van inspiratie gegeven te hebben. Ik kijk nu al uit naar uw bijdrage aan het debat, want zelfs KoefNoen kan geen beter cabaret maken van uw bijdrage als u dat kan.

  p.s. Als opwarmer voor uw bijdrage stel ik voor dat u een silly walk uitvoert richting spreekgestoelte.

 32. finn zegt: 16-10-09 om 23:52

  Gefeliciteerd Nederland. Weer zo’n onbenullig beslissing. Zijn jullie een kluts kwijt, of zo? Jullie weten niet meer over wie zijn rug moeten jullie dat geld te kort halen? Is het niet beter, dat iemand kijkt waar kan echt bezuinigdt worden? Nederland wil altijd voorstaan b.v. in milieuplanningen,ontwikkeligshulp,NAVO-hulp,rampenhulp,etc. Is allemaal goed, maar als je hebt geen vermogen, doe dat maar niet. Het is een beetje stoerder doen als je bent. Zorg maar eerste jou eigen volk,dat zij het goed hebben, en dan anderen. Anders staat verhouding straks andersom.

 33. finn zegt: 17-10-09 om 00:06

  Wat is erger? Kinderwerk of bejaardenwerk?

 34. Niek zegt: 17-10-09 om 01:57

  Waarom zou die hele club 55-plussers buiten schot moeten blijven? Ze hebben nota bene de afgelopen jaren de beslissingen genomen, en dan nu, nu het even lastig wordt zeker duiken? Waar is toch dat goede evenwichtige plan gebleven om vanaf 2010 de pensioenleeftijd met een maand per jaar te verhogen? Gemakshalve even aannemende (want er is genoeg op af te dingen) dat dit allemaal echt nodig is: dát zou de lasten eerlijk over iedereen verdelen-een klein beetje voor wie vlak voor zijn pensioen staat, en steeds iets meer voor de volgende lichtingen. Levert ook meteen geld op, sluit het risico uit dat volgende kabinetten het plan onderuit halen en weer iets anders beslissen en heeft (dus) het grootste draagvlak. En laat niemand je wijsmaken dat het dan allemaal te ingewikkeld wordt; iedereen kan uit het blote hoofd uitrekenen wat dan voor hem of haar de nieuwe pensioenleeftijd wordt, laat staan een aantal hoog-opgeleide ambtenaren. En dan heb ik het nog niet gehad over de dip in het beschikbaar komen van verse 65-plussers op de markt van bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk. (a propos; so much voor de veronderstelde daadkracht van ‘deze coalitie’ [Rouvoet], de echte beslissing is natuurlijk om de komende 10 jaar … niets te doen! De nu afgesproken verhoging van de pensioenleeftijd kan nog 10 jaar herroepen of uitgesteld worden!)

 35. Paul zegt: 17-10-09 om 09:41

  De verhoging is bedoeld om het piramide spel van de pensioenen nog even niet te laten instorten.

  Welke journalist onderzoekt de nederlandse madoff = edje nijpels.

 36. Henk zegt: 17-10-09 om 09:51

  Zomaar enkele punten waar ik (te) weinig over lees:

  1. “Onze” volksvertegenwoordigers…ehh…verlakkers nemen op basis van LEEFTIJDSDISCRIMINATIE duizenden Euro’s af, waarvoor door iedereen (zonder enig onderscheid) WEL is betaald en dat is knap asociaal.

  2. De bevolkingsopbouw (demografie) is uitstekend te voorspellen en de “beleidsmakers” wisten dit al jaaaaaaaren. Net als bij de bankenproblemen doet niemand iets, voordat het te laat is. Waarom is er nooit iets gedaan aan dit makkelijk VOORSPELBARE probleem?

  3. Ik ben ondernemer en heb een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik weet nog niet of mijn verzekering de eindleeftijd wil verhogen. Als de keuring tegenvalt, ben ik de sigaar. Of verplicht de “regering” mijn verzekeraar om de eindleeftijd te verhogen? (los van de vraag of dat juridisch zomaar kan).

  Ik denk overigens dat we ons op een hellend vlak bevinden en dat er nog meer “versobering” gaat volgen. Al jaren verwacht ik dat AOW op termijn een soort “bejaardenbijstand” gaat worden. Heb je een eigen pensioen, dan zal dat worden aangevuld en krijg je geen of weinig AOW meer. (Ik laat de “bankencrisis” maar even buiten beschouwing, want daarmee wordt ons bewust spaargeld afgejat, via inflatie en de “bailouts”. Ook dat wil maar niemand snappen).

 37. Bertje zegt: 17-10-09 om 10:00

  Janneman ; BRAVO !

 38. marjo zegt: 17-10-09 om 21:06

  het is niet alleen de pvda die zijn goedkeuring geeft voor het goedkeuren van de aow naar 67 het zijn ook al die anderen bedriegers in de regering, behalve de pvv en rita verdonk is iedere partij hier mee akkoord gegaan, dus ik vraag mij af op wie gaat nederland straks nog stemmen want de andere partijen blijven mooi buiten schot,maar denken zeker dat ze de lachende derden zijn bij de volgende verkiezingen wat een corrupte boel is het daar toch in den haag.voor mij is nu wel duidelijk wie mijn stem krijgt pvv zet m op tegen die corrupte zooi daar in den haag

Geef een reactie