De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het Filiaal: laat je niet flessen!

Een prijs voor het beste project dat criminaliteit in de wijk tegengaat, dat is de Hein Roethofprijs. De winnaar krijgt vandaag 20.000 euro voor het project, een beeldje en een stevige handdruk van minister Hirsch Ballin van Justitie. Eén van de projecten die dit jaar voor de prijs is genomineerd, is het project ‘Laat je niet flessen!’

Met dat project proberen 21 gemeenten in de regio Eindhoven het alcoholgebruik onder kinderen van 10 tot 16 jaar terug te dringen. Ouders, supermarkten, scholen en sportkantines: iedereen wordt gemobiliseerd om dat doel te bereiken. Op scholengemeenschap De Groene Campus onderzoekt Filiaalhouder Joris van de Kerkhof of dat lukt.

De jongeren die ik spreek hebben nog nooit van het project gehoord. De mensen van “laat je niet flessen” vinden dat ook niet erg. In dit project zo zeggen de medewerkers van de GGD, de politie en de samenwerkende gemeentes gaat het veel meer om het bereiken van de mensen rondom de jongeren. Rechtstreeks de jongeren aanspreken heeft blijkbaar weinig zin.

Dat blijkt ook wel op school. De jongens (16 en 17) hebben dit weekeinde goed gedronken. Eentje thuis, met zijn ouders en de ander in de Kiet. Indrinken met vrienden. De kiet-drinker heeft het over tien pilsjes op een avond, de thuisdrinker over zeven. De politieman zegt dat uit onderzoek blijkt dat kinderen drie keer meer drinken dan ze zeggen.

Dat betekent dat de jongens flink ingenomen hebben dit weekeinde. Maar de ‘laat je niet flessen-’mensen laten zich  niet uit het veld slaan door deze volledig onrepressentatieve enquete. Het belangrijkste doel van de actie is uiteindelijk bewustwording van de gevolgen van drankgebruik. Die bewustwording moet bij de ouders beginnen. En dat lukt heel goed, zeggen ze. De leeftijd waarop kinderen beginnen met drinken is al een stukje omhoog gegaan. Ze begonnen hier in Eindhoven en Helmond al vaak op hun twaalfde te drinken, dat is nu opgeschoven naar veertien.

Als ze de Hein Roethofprijs winnen kunnen ze 20.000 euro extra in hun flessenproject steken. Als ze niet winnen, hebben ze in ieder geval nog 5.000 euro vanwege hun nominatie.

Download Filiaal 6:50

Download Filiaal 7:22

Download Filiaal 8:50

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Het Filiaal: laat je niet flessen!”

 1. Larie zegt: 19-10-09 om 08:19

  En zeker niet door de domroep, het leven ln Brabant bestaat uit 3 delen:

  Kerk, kroeg en koningshuis.

  In de praktijk komt dat neer op drank, roken en muzeik. Dat laatste levert de domroep in overvloed. Het is herfstvakantie en dus plugde de domroep vanmorgen weer 4 deunen. Overigens NIET in het zuiden, weet men veel in Hilversum? Voor het pluggen vindt men altijd weer een aanleiding.

  De melkprijs, je weet al wat de domroep er van maakt.

 2. mart zegt: 19-10-09 om 13:21

  @larie:
  Volgens mij is het delirium al ingetreden bij Larie, wat een wartaal.
  Ben het wel eens met “laat je niet flessen” dat bewustwording bij ouders een begin van verbetering is om drankmisbruik te voorkomen bij kinderen.

Geef een reactie