De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dag Govert

Govert van Brakel

Hij stopt ermee. Om half zeven vanavond zit het er op voor Govert van Brakel. Bij de NOS, bij het Radio1 Journaal en bij Langs de Lijn, waar hij zondag al afscheid nam. Drieëndertig jaar was Govert te horen op eerst Hilversum 1 en tegenwoordig Radio 1. Van sportverslaggever tot presentator. Bij de NCRV en bij de NOS en een tijd lang bij allebei. Op een gegeven moment was hij zo veel op de zender te horen dat Youp van ‘t Hek in een column verzuchtte dat hij Radio1 niet aan kon zetten of hij hoorde Van Brakel! Of ze in Hilversum niemand anders hadden…!?!

Zeker hadden we in Hilversum nog vele anderen, maar niet van die goeien! Govert behoort voor mij tot de absolute top der radiopresentatoren. Zijn “gevoel voor radio”, wat dat dan ook mag zijn, vind ik onnavolgbaar. Het zit ‘m volgens mij in kennis, achtergrond, alertheid, bescheidenheid, durf en humor. En Govert beschikt over een haast ideale combinatie.

Ik kan niet meer beoordelen hoe het voor de gewone luisteraar klinkt (omdat ik dat zelf al heel lang niet meer ben), maar voor mij klinkt iedere uitzending die Govert presenteert als volstrekt natuurlijk. Het luistert prettig en je hebt niet het gevoel dat je iets mist. De presentator staat niet op de voorgrond en toch neemt hij de luisteraar aan de hand en leidt hem of haar vloeiend langs het wereldnieuws of langs alle wedstrijden van de eredivisie. De voor hem en mij noodzakelijke kwinkslag maakt het geheel nog beter.

Ter gelegenheid van zijn afscheid heb ik veel collega’s om een reactie gevraagd (wordt een mooi CD-tje voor de donkere dagen in huize Van Brakel). Ze gaan ‘m allemaal missen! En iedereen roemt zijn humor, zijn kennis ( “de wandelende encyclopedie”) en zijn mooie verhalen van vroeger.

Nu wordt hij zelf een verhaal van vroeger. “Weet je nog, toen Govert van Brakel hier werkte…”

Ik hoop dat hij nog heel veel aangehaald wordt, dat we ons blijven herinneren hoe hij hamerde op feitenkennis, op historisch inzicht, op goed nederlands en op gedegen interviewen. En op een goeie grap! Die er wat Govert betreft echt bij hoort. En wat mij betreft ook.

Op ons -nieuwe generatie- rust de zware taak het ooit net zo goed te gaan doen als Govert ( over beter wil ik het voorlopig niet hebben).

Govert, k wil je persoonlijk bedanken voor heel veel nuttige lessen en praktische tips. Ik doe er dagelijks mijn voordeel mee en blijf oefenen…

En namens heel veel collega’s (ik denk eigenlijk gewoon ALLE collega’s) bedank ik je voor ontelbare uren mooie radio!!!

Marcel

Luistert u vooral vanavond naar het laatste Radio 1 Journaal met Govert van Brakel, vanaf 16.30 uur. Daar zitten mooie verrassinkjes in en natuurlijk Goverts laatste woorden in het Radio1 Journaal (want u gaat ‘m vast bij Omroep Max nog wel eens horen…).

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

En laat vooral uw reactie of groet voor Govert achter. Vindt ‘ie leuk…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


44 reacties op “Dag Govert”

 1. bas zegt: 28-10-09 om 16:11

  ik vind het echt misbruik van de macht die mensen van de NOS hebben om hun interne afscheid van een – blijkbaar gewaardeerde – collega publiekelijk te uiten

  Zolang als er geen aandacht wordt bedsteed aan uittredende stratenmakers en bakkers, vind ik dat ook uittredende verslaggevers een intern gebeuren is

 2. Geert zegt: 28-10-09 om 16:11

  sluit mij volledig bij Marcel aan..Zo worden ze niet meer gemaakt…groet en tot ziens bij radio 5 nostalgia

 3. ruth zegt: 28-10-09 om 16:33

  Dank voor dertig jaar goeie verslaggeving, kritische en tegelijk integere interviews, snoeispannende sportpresentatie, gedegen rondleiding langs wereldnieuws en trivia, humorvolle relativering – kortom mooie radio. Govert, het ga je goed!

 4. Helena zegt: 28-10-09 om 16:45

  @ Bas
  Neem me niet kwalijk, maar ik vind dat u onzin uitkraamt. Toen ik na 40 jaar afscheid nam is er door mijn firma een receptie georganiseerd. Ik heb altijd op de achtergrond gewerkt. De zakenrelaties die ik persoonlijk kende waren degenen die wel eens op kantoor kwamen. Verder waren alle contacten telefonisch geweest. Die receptie werd gehouden om de waardering van mijn firma voor mij en mijn jarenlange werk uit te spreken, in een relaxte omgeving en in aanwezigheid van collegae en anderen met wie ik in de loop der jaren contact had gehad. Dat was dus ook niet “intern” omdat er anderen dan alleen collegae bij waren.

  In het geval van de heer Van Brakel zijn veel van zijn “contacten” zijn luisteraars. Ik vind het volkomen terecht dat iemand van zijn kaliber publiekelijk wordt geëerd bij zijn afscheid. En ik vind het ronduit belachelijk om hier uittredende stratenmakers en bakkers bij te halen.

  Govert van Brakel: het ga u goed!

 5. Pieter zegt: 28-10-09 om 16:59

  Reactie op post van Bas: Pure jaloezie..!

  Govert is van eenzame klasse, voor een persoonlijkheid als Govert luister je naar de radio.

  Toppertje het ga je goed!

  Pieter

 6. tiny hendriks zegt: 28-10-09 om 17:14

  Als oudere luisteraar, wordt dit toch een moment van afscheid, van iemand die je niet kent maar toch zo vertrouwd is. Een voorbeeld voor de jongere, die nogal eens wat te hijgerig doen.Mhr.van Brakel ,ik zal uw stemgeluid oprecht missen, weloverwogen en genuanseerd, en dan dat geweldige relativerend vermogen.Het ga u goed en bedankt voor alle fijne en informatieve uren. hartelijke groet T. Hendriks

 7. Rene Maassen zegt: 28-10-09 om 17:35

  Ik luister eigenlijk maar naar 1 radio programma…. het Radio 1 journaal (OK, en de TROS nieuwsshow op zaterdag), en dat iedere dag al jarenlang. Het is mijn gesproken krant.

  Govert van Brakel is voor mij een vertrouwd baken in nieuwsweergave: precies goed eigenlijk.

  Bedankt voor goede radio en het allerbeste!

 8. Janet zegt: 28-10-09 om 17:39

  Ik luister veel naar Radio 1 en vond Govert van Brakel een hele goede en prettige presentator om naar te luisteren. Ik heb genoten en vond het zondag al jammer dat hij de laatste Langs de Lijn presenteerde. En nu het laatste Radio 1 Journaal. Hij mag publiekelijk in het zonnetje worden gezet omdat hij bij velen ‘figuurlijk’ in de huiskamer, op de werkplek en in de auto kwam. Ik zal zijn stem en humor missen.

  Govert, bedankt!

 9. Paul Rupperink zegt: 28-10-09 om 17:46

  Beste Govert,

  Bedankt voor al die mooie radio jaren !
  Einde van een onvergetelijk radio tijdperk.

  All the best !!!!

  Govert , bedankt !

 10. Wim zegt: 28-10-09 om 17:55

  Bedankt voor het maken van kwalitatief hoogstaande radioverslaggeving.

 11. Groot gelijk Bas:

  Het is een non-item; tweet: Govert,aju!

 12. Fred Hörmann zegt: 28-10-09 om 18:20

  Govert, bedankt voor al die jaren nieuws, op jouw manier proffsioneel gebracht maar telkens met een vluegje humor.
  Het ga je goed !

 13. Willem Ammerlaan zegt: 28-10-09 om 18:23

  Vijf jaar geleden nam ik bij mijn krant dezelfde beslissing om het na zo veel prachtige journalistieke jaren toch voor gezien te houden. Stoppen als ze je vragen of je misschien nog wat langer zou willen blijven, hoorde ik hem deze week zo herkenbaar zeggen
  Onze carrières liepen gelijk op, alleen in andere disciplines. Zoals aan al die nieuwscollega’s bij Radio 1 heb ik veel aan hem gehad, praatte hij ons bij als wij van de ochtendkranten ‘s morgens nog maar net wakker waren. En hoewel ik je al een paar jaar niet meer echt nódig heb, zal ik je missen, Govert. Oh ja, zo beroerd is het achter die geraniums nog niet hoor.

  Willem Ammerlaan

 14. Mies zegt: 28-10-09 om 18:26

  Wat een gemis voor radio 1 en de luisteraars, het vertrek van Govert.
  Kennis van zaken, humor, relativering en een prachtige boeiende radio-stem.
  Wij wensen hem all the best…

 15. Mohamed zegt: 28-10-09 om 18:42

  we gaan je missen Govert!
  veel su6 verder

 16. Richard zegt: 28-10-09 om 18:45

  Het vertrek van Govert van Brakel is toch ook een beetje een einde van een tijdperk waarin veel veranderde. 30 jaar geleden hadden we kranten, veel minder radiozenders, vrij weinig televisiezenders en nog nooit gehoord van internet. Veel van wat erbij kwam is inhoudelijk tamelijk overbodig. Van Brakel bleef correct, herkenbaar, inhoudelijk en onverstoorbaar dichtbij de luisteraar en zichzelf, maakte rustige, prettig beluisterbare radio in soms hectische tijden. Hij en zijn collega’s gaven (en geven) inzicht, overzicht en context via wat tot voor kort ook het snelste medium bleef: de radio. Nog steeds beter dan internet trouwens, je hoeft er immers niet naar te kijken en niet uit een veelheid van desinformatie uit te zoeken wat het nieuws is. Ik ben wel een beetje jaloers op uw mooie jonge pensioenleeftijd, dat ga ik niet meer meemaken. Nogmaals bedankt voor al die jaren kwaliteitsradio!

 17. Douwe zegt: 28-10-09 om 18:52

  Govert, je was een zeer prettig, onderhoudend en leerzaam gezelschap op mijn dagelijkse reis van werk naar huis (een tot anderhalf uur). Maar aan alle goede dingen komt een eind.

  Bedankt!

 18. Praxedis Bouwman zegt: 28-10-09 om 19:37

  Dag Govert!

 19. Rob van Dinther zegt: 28-10-09 om 19:44

  Beste Govert,

  Jammer dat jij niet kon besluiten om tot 67 jaar door te werken. Was voor de luisteraar bepaald geen straf geweest.

  Geniet van je -hopelijk lange- niet meer werkzame leven!

 20. Hans zegt: 28-10-09 om 20:41

  Beste Govert,

  Er zijn ongetwijfeld heel veel mensen die, net als ik, leven met het Radio 1 Journaal. Die ‘s morgens nog in de badkamer de radio al aanzetten en aan het einde van de middag, in de auto, hetzelfde doen. We zijn immers gewoontedieren. En dus hechten we aan stemmen én aan de bij vlagen geestige of zelfs hilarische anchormen. Rob Trip was al weg (maar die zien we gelukkig weer terug) en nu jij ook. Dat kan niet! Je laat ons verweesd achter (niets ten nadele van de andere presentatoren, overigens…). Kom terug! Ga niet weg!
  Alle gekheid op een stokje: ontzettend bedankt.

 21. Pas als iets vanzelfsprekends verdwijnt, besef je pas hoe goed iets was. Dat geldt ook voor Govert: wat een kei!
  Bedankt voor de fijne verslaggeving. Misschien mogen ze je nog eens bellen als mentor voor aanstormend talent, wanneer ze iets willen weten over het stellen van open vragen bijvoorbeeld.

 22. Alex Mink zegt: 28-10-09 om 21:27

  Beste Govert,

  Hartelijk dank voor vele jaren luisterplezier en veel succes voor de toekomst!

 23. Beste hr van Brakel,
  Dank voor uw aangename stem en relaxte (sport)verslaggeving. Wat jammer dat U nu ophoudt -toch pas 59-
  Bent u ziek? Hoe dan ook , nog veel geluk en hopelijk tot horens. m.vr.gr. pw.
  ps.; bent u te boeken voor free lance inspreek klussen ?

 24. Gerben zegt: 28-10-09 om 22:00

  Ook ik luister ‘s ochtends graag naar de radio, en vond -niet perfecte- presentatie fijn om naar te luisteren. Het verhaal haperde soms, en dat vond ik juist radio 1 doen afdalen naar een persoonlijk niveau. Op tv hebben we Philip Freriks, op de radio (hadden we) Govert.

 25. Anita zegt: 28-10-09 om 22:02

  Ook wat mij betreft, dank voor vele jaren luisterplezier !
  Voor de krant heb ik niet altijd tijd, voor ‘t Radio 1 jounaal wel. In de keuken, waar bij ons geen t.v. staat, volg ik ‘s ochtends en ‘s avonds vele Radio 1 – uren.
  Sluit me aan bij Marcel (Oosten neem ik aan) met de complimenten over je humor en achtergrondkennis. Doorvragen, maar niet drammend, een goed voorbeeld voor de nieuwste ‘lichting’.
  Ook de contacten met de buitenlandse correspondenten: altijd interessant, en aangenaam om te horen.
  Bedankt, en succes gewenst aan je opvolgers !

 26. Karin zegt: 28-10-09 om 22:07

  Het is de eerste keer ,dat ik op deze manier reageer. Maar als trouwe luisteraar van het Radio 1 Journaal zal ik de bekende ,warme, prettige stem van Govert van Brakel zeker gaan missen! Het was altijd fijn om te luisteren … nieuws met toch de nodige humor.
  Het ga u goed !!

 27. evelien zegt: 28-10-09 om 22:22

  Dank u wel voor vele jaren mooie radio. Bij mijn ouders thuis stond de radio altijd al aan op “nieuws”. Ik kan wel zeggen dat ik met uw stem ben opgegroeid. Aan alles komt een einde helaas voor ons maar hopelijk een mooi nieuw begin voor u.
  veel geluk!

  Evelien

 28. Jeff van Dijk zegt: 28-10-09 om 22:40

  Helaas! Dag Govert!

 29. Chris van der Lugt zegt: 28-10-09 om 23:20

  Dag Govert,

  Jij maakte het verschil.
  Nooit kromme tenen en toch kreeg je er uit wat er in zat.
  Als ik naar jouw intervieuws luisterde dan kon ik zelden horen
  wat je er nu zelf van vond. Ieder kreeg dezelfde respect en pittige vragen. Volgens mij ben ik al jaren verslaafd aan jouw stem. Ik houd niet van sportprogramma’s maar ik luisterde zelfs naar Langs de Lijn als jij het aanelkaar sprak.
  Dag Govert,
  Heel veel plezier in jouw volgende levensfase.
  Misschien horen we je nog eens op de radio.

  Groeten,

  Chris van der Lugt

 30. Marian zegt: 28-10-09 om 23:25

  Bedankt voor de al die jaren radio. Altijd
  de perfecte mix van professionaliteit, humor,
  en waar nodig de broodnodige relativiteit!
  Kom toch gewoon nog een paar jaartjes terug!

 31. André Wijting zegt: 28-10-09 om 23:53

  Ik schreef al een reactie elders. Ook hier bedank ik Govert van Brakel voor de geweldige manier, waarop hij door de week de actualiteit en ‘s zondags de sport in de huiskamer bracht. Het zal een leegte geven. Het ga hem heel goed!

  André Wijting

 32. mart zegt: 29-10-09 om 00:25

  bedankt govert,
  voor al die tijd in de file,dat je bij me was met je pretigge stem!
  en briljante volzinnen.
  respect!

 33. annemarie zegt: 29-10-09 om 01:08

  Dank Govert, altijd met plezier naar je geluisterd! Het ga je goed.

 34. Jeroen zegt: 29-10-09 om 07:41

  Govert bedankt voor alle jaren luisterplezier. De autorit naar huis zal niet meer hetzelfde zijn.

  Succes en geniet er van!

 35. Boudewijn Kanitz zegt: 29-10-09 om 09:46

  Beste heer van Brakel,

  Via deze weg wil ik u bedanken voor alle jaren luister plezier.
  Aan alles komt een keer een einde.
  Ik wens u, uw vrouw en uw familie heel veel geluk en gezondheid toe de komende jaren.
  Nogmaals bedankt.

  Boudewijn Kanitz

 36. FileRobert zegt: 29-10-09 om 11:04

  Hartelijk dank voor de vele uren die je mij ondersteunde in de file, die toch iets minder lang leek te duren.
  Ik hoop dat je kunt genieten van de vrijheid en wellicht tot horens!

 37. Huub Suiskens zegt: 29-10-09 om 15:02

  Beste Govert, Hartelijk dank voor de wijze waarop je de afgelopen jaren de radio-verslaggeving, zowel ten aanzien van de actuele zaken als de sportreportages, hebt gedaan. Ik was een vaste luisteraar naar jouw zeer gewaardeerde programma’s. Het beste voor de komende jaren.
  Huub Suiskens (nog oude bekende van het Ministerie van O.en W.).

 38. jan van dijk zegt: 29-10-09 om 18:34

  dag govert
  ook wij zullen je missen je was een vertrouwde stem bij ons in de huiskamer sávonds onder de afwas bij het radio 1 journaal hoorde ik je zeggen goedenavond ik zei dan steevast goeden avond govert bij een van je laatste gesprekken ik meen met een correspondent in duitsland hoorde ik haar zeggen GOVERT we zullen je missen ook wij zullen je missen
  HET GA JE GOED.

 39. will de jong zegt: 29-10-09 om 21:52

  Dag Govert. Jij hoorde er helemaal bij, bij het nieuws , bij radio 1. zo vertrouwd. Ik vroeg me al een tijdlang af waarom ik je nog nooit op een foto of in een intervieuw gezien had. En toen ik op het allerlaatst deze week hoorde dat je wegging, was ik stomverbaasd. Toen ben ik gaan zoeken op de site of er een foto beschikbaar was en jawel. Verrassend. Een mens maakt zich een bepaalde voorstelling, die vervolgens niet uitkomt. Wat mij betreft had je wel tot je 67e door kunnen blijven gaan.
  Ik wens je nog een goede tijd, geniet van de vrije tijd. En wij zullen gewoon naar een ander moeten luisteren.
  Vriendelijke groet
  Will de Jong.

 40. Govert, je zei het zelf al: afscheid nemen is nooit leuk.
  En zo is het.

  Het ga je goed, ik zal je zeker missen.

 41. Rob zegt: 30-10-09 om 01:20

  Natuurlijk sluit ik me aan bij de positieve opmerkingen over je werk op radio 1. Ik heb altijd met veel plezier geluisterd naar de mengeling van professionele journalistiek met een persoonlijke en soms ironische noot. Dat maakt de radio menselijk en aantrekkelijk om naar de luisteren, maar altijd met respect en op gelijke voet.
  Bedankt!

 42. govert van brakel zegt: 31-10-09 om 15:35

  Lieve mensen,

  wat een aardige reacties. ik word er een beetje verlegen onder.
  Natuurlijk dank ik ook jullie. Uit de woorden blijkt dat de goeie ouwe radio nog steeds een vriend kan zijn voor thuis of onderweg. Daar heb ik met plezier mijn bijdrage aan geleverd. Ik voel mij een bevoorrecht mens. Fijn dat u mij zolang geduld hebt in uw privedomein.

  Hartelijke groet,

  govert van brakel

 43. Nelia zegt: 12-11-09 om 08:31

  Govert, jouw stem, zo speciaal en zo vertrouwd, gaf mij het gevoel dat ondanks het nieuws alles eens goed ging komen.
  Hoe moet het nu verder?

  Govert, het ga je goed!

 44. Onno de Bruin zegt: 26-11-09 om 20:57

  Beste Govert van Brakel,
  Niemand is onvervangbaar en veranderingen zijn onvermijdeljk, natuurlijk, ik weet dat en heb dat te accepteren. Maar toch, jij was, bent, een van de de laatste ‘oude rotten’ in het vak. Het was een genot naar je te luisteren, je gaf blijk van een enorme, heden ten dage zo gemiste, algemene kennis en in jaren opgebouwde deskundigheid, je was in staat, zonder jezelf op de voorgrond te willen plaatsen, met werkelijk iedereen een gesprek te voeren met een souplesse, waardigheid en rust die zo aangenaam zijn in deze hectische tijden waarin alles snel en populair moet en er voor niets meer aandacht en ruimte is.
  Er is op Radio-1 een tijdperk afgesloten. Het ga je goed!

Geef een reactie