De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onderduiken in het riool

Door Joris van de Kerkhof – Beginnen op een gewone wc, en drie en een half uur later eindigen bij een waterpomp waar de kikkers op drollen springen en met tafeltennisballetjes gaan spelen.

Download Joris in het riool 1

Een mooie rioolochtend was het. De aanleiding had met doekjes te maken. We gooien te veel billendoekjes en andere schoonmaakdoekjes in het toilet. Via de rioolbuizen loopt het vast en het kost ons met z’n allen 55 miljoen euro per jaar om het riool een beetje lopend te houden.

Begonnen bij iemand thuis. Aardige meneer die zijn wc in Wageningen ter beschikking stelde. Een wc die gelukkig niet helemaal vlot ‘liep’, en gelukkig had de meneer ook schoonmaakdoekjes in zijn toilet liggen. Natuurlijk spoelde hij die nooit door. Net als de rest van Nederland, maar ondertussen loopt het riool wel vast.

Download Joris in het riool 2

Via loodgietersbedrijf Van de Blaak in Ede komen we bij een familie in Lunteren terecht. De mannen uit Ede ‘zitten al jaren in de riolen’.  Directeur Bert van de Blaak (tweede generatie rioolontstopper) heeft een groot litteken op zijn hoofd. “Het is een keer misgegaan in het riool. Ik kan je er verhalen over vertellen…”

Die verhalen vertelt hij, samen met zijn medewerker Bart Wagersveld. Ze hebben beiden de ervaring dat er steeds meer doekjes in het riool terecht komen. Het is een beetje dubbel. Natuurlijk levert het werk op, als de doekjes er voor zorgen dat het riool verstopt raak, maar het is niet goed. “Mensen moeten hun rotzooi gewoon in een prullenbak doen, en niet wegspoelen. Het zijn trouwens niet alleen doekjes, maar ook jus, zeep en andere resten.”

Download Joris in het riool 3

In Lunteren is het probleem dat het riool een beetje oud is. De mensen met een verstopping hebben geen ‘foute’ doekjes in de wc gegooid. “Misschien iets te veel papier gebruikt, dan kan het ook vast lopen,”zegt Wagersveld.

Download Joris in het riool 4

In de uitzending weer terug naar Wageningen. Daar staat een waterpomp. Ik had een enorme installatie verwacht, maar het is een kast van bijna twee meter hoog en nog geen anderhalve meter breed. Boven op de kast brandt een oranje lampje. Het loopt niet helemaal goed door, daar onder de grond.

Onder de kast, kunnen we in het riool kijken. Drijvende drollen, waarvan ik niet wist dat ze van bruin als vanzelf in een groene smurrie veranderen. De doekjes kunnen we hier niet zien. Die liggen helemaal op de bodem hun vernietigende werk te doen. We horen het water, we zien wat je verwacht te zien in het riool en we ruiken… Ach, dat kunt u zich wel voorstellen wat we ruiken.

Bedwelmend is het. Sneu voor de kikker die daar op een drol trots zit te wezen. Hij heeft niet lang meer te leven, begrijp ik. Het zijn wel trouwe ogen die vanuit het riool omhoog kijken vanuit de stank.

Hoe zou die kikker daar nou in terecht gekomen?
Download Joris in het riool 5

De conclusie van vandaag is dus dat uw doekjes in de prullenbak horen, en dat je kikkers niet moet doorspoelen, maar dat ze terug naar de natuur moeten.

Download Joris in het riool 6
Download Joris in het riool 7

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Onderduiken in het riool”

  1. Het riool is een kunstwerkje, best knap om al dat afvalwater van al die mensen praktisch reukloos en veilig af te voeren!
    In andere landen is het weleens anders, als we op vakatie gaan kunnen we dat regelmatig ruiken! Nu is er nederland een nieuw systeem kijk maar op de website van rioboxx. Zelfs bij de onstopping komt er geen restwater meer vrij.

  2. Interessant blog, leuk geschreven. Persoonlijk vind ik het redelijk logisch dat het doorspoelen van doekjes of andere objecten een verstopping kan veroorzaken. Zelf werk ik dan wel bij een rioleringsbedrijf, Sandee riooltechniek, dat scheelt misschien maar je zult er echt van versteld staan hoe vaak het doorspoelen van doekjes e.d. de oorzaak blijkt te zijn.

  3. Eva zegt: 06-05-14 om 16:33

    Zo krijg je wel bewondering voor het riool, knap staaltje techniek.

Geef een reactie