De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Actie voor Haïti

We zijn in het Radio 1 Journaal op zoek gegaan naar kleinschalige inzamelingsacties voor Haïti. Een simpele oproep op Twitter leverde een mooi beeld op van de bezieling die in mensen opbloeit bij een grote ramp zoals deze.

Remy Wilshaus meldde zich als een van de eerste bij ons. Hij bedacht samen met twee vrienden High-Tea voor Haïti. Je kunt voor 7,50 euro eten en drinken in Haarlem en Utrecht. Wilshaus vertelde dat hij nog druk bezig is met het zoeken van sponsors en een geschikte locatie.

Gerichte hulp komt van de vrijwilligers achter het Openstreetmap-project. Zij maken kaarten van het rampgebied, aan de hand van satellietbeelden van onder andere GeoEye en informatie van de VN. Op de kaarten is te zien waar gebouwen zijn ingestort en wegen geblokkeerd. Het mooie is dat iedereen de kaarten gratis kan gebruiken. We spraken een van de makers vanochtend en hij vertelde dat zelfs de VN hun werk inmiddels gebruikt.

Er meldden zich ook wat oude bekenden met acties. Jessica de Kok heeft bijvoorbeeld de Twitterveiling weer nieuw leven ingeblazen. Zij was er eerder succesvol mee voor Afghanistan. En zelfs hele gemeenten komen in beweging. De inwoners van Nijkerk zamelden in 2005 al geld in na de Tsunami en doen dat nu opnieuw voor Haïti.

We kregen nog veel meer meldingen binnen. Het Sandton Hotel Toor in Alphen aan den Rijn organiseert donderdag een benefiet diner, met een veiling. Ze laten ons weten dat onder meer een piano van Pia Beck onder de hamer komt. Iris Wildeboer schrijft over haar micro-actie. Ze gaat samen met haar kinderen koekjes bakken en verkopen in de buurt en op school. ‘Ze willen zo zelf ook iets bijdragen.’ Hoeveel Nederlanders zouden er op deze schaal actief zijn?

Hier nog wat andere acties:

Limburgers voor Haïti.
Gemeente Schoonhoven
Spelletjes en sponsoren
Christelijke artiesten in actie voor Haïti.

Bekijk ook even de algemene website van de NOS voor meer Nederlandse bevlogenheid.

Tags: , , , , , ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Actie voor Haïti”

 1. Jose zegt: 19-01-10 om 19:18

  Ik blijf het gek vinden dat voor acties van de NOS het prive account laradio op twitter wordt gebruikt.
  Volgende keer prive mailadres van Marcel O. of bankrekeningnr van Joris van de K?
  Het radio1journaal kan zich toch wel een twitteraccount permitteren?
  Groeten
  Jose

 2. Alstublieft zegt: 21-01-10 om 13:10

  Stop de donatie aan Haiti en help uw buurman/vrouw. Of los uw schuld af! Dan kunnen we in de toekomst een echte oplossing bieden voor Haiti, deze actie is kortzichtig.

 3. mij wordt gevraagd naar welk telefoonnr gebeld moet worden, dat hoor je niet op de radio – en of betaalopdrachten die de banken nu verwerken (duurt altijd een paar dagen!) ook verdubbeld worden. Ik kan het hen niet zeggen.

Geef een reactie