De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over zelfmoord

Het aantal suïcides in Nederland neemt toe, nadat het jarenlang juist afnam. Hoe kan dat, en hoe erg is dat? In België plegen veel meer mensen zelfmoord dan in Nederland. In Oost-Europa ligt dat aantal nóg hoger. Valt er wat aan te doen? Minister Schippers van Volksgezondheid zegt daar naar te willen kijken.

Journalisten werd vroeger op het hart gedrukt er niet teveel over te berichten – dat zou mensen op ideeën kunnen brengen. Tegenwoordig wordt daar genuanceerder over gedacht: het hangt er helemaal vanaf  hoe  je erover bericht. Hierbij een poging.

Mensen die denken aan zelfmoord kunnen dag en nacht (ook anoniem) bellen: 0900 113 0 113 , of chatten via internet: www.113online.nl 113online-logo-1000x521

Download I

Download 2

Download 3

Download 4

Download 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


18 reacties op “Over zelfmoord”

 1. bas zegt: 19-01-11 om 09:31

  Het valt mij op dat de pogingen om zelfmoord tegen te gaan gericht zijn op het moeilijker maken

  Dat lijkt mij geen goed idee, kijk naar de opgeblazen flat in Alphen a/d Rijn – dat zou een zelfmoord betreffen

  Het tegengaan van zelfmoord moet je niet doen door de middelen tegen te gaan, maar door de oorzaak weg te nemen. Dus WAAROM komt zelfmoord voor?

  Hopeloosheid, onaangepastheid, psychiatrische storingen – maar wellicht ook het tegengaan van een lijdensweg.

  Zou bij mij een dodelijke aandoening geconstateerd worden, dan zou ik echt niet gaan wachten totdat ik in aanmerking kom voor euthanasie – nee is spring wel van de brug, voordat ik er niet meer kan komen. Want euthanasie – als je pech hebt, zegt de arts mee te werken, maar doet hij/zij het niet

  En ik denk dat dit voor meerderen geldt, waardoor een deel van de zelfmoordcijfers eignelijk euthanasie betreft

 2. Prof. Dr. Ir. Kortsluiting zegt: 19-01-11 om 11:15

  Velen zullen wel min of meer ongewenste kinderen zijn geweest. Wanneer die uitgroeien tot ongewenste volwassenen dan hebben ze op een gegeven moment zoiets van: “nou, ik heb mezelf anders ook niet uitgenodigd hoor. Doei!” en dan stappen ze er uit hè. Ga maar es naar een feestje waar je niet welkom bent – leuk is anders! Es kijken hoelang jij daar blijft.

 3. Alex zegt: 19-01-11 om 11:35

  Helemaal met Bas eens dat de oorzaak bestreden moet worden, niet de gevolgen, dan krijg je waarschijnlijk inderdaad juist extremere gevallen waarbij ook nog andere slachtoffers vallen.

  Waarom komt zelfmoord voor? Inderdaad, omdat mensen hopeloos zijn en geen andere uitweg meer zien dan de dood. Dat mensen geen hoop meer hebben komt vaak voort uit het huidige individualisme en het feit dat mensen geen vaste fundamenten onder hun voeten hebben, maar op zandgrond staan (zoals een mooie baan o.i.d.), en als die mooie baan weg is, waar leven we dan nog voor? Volgens mij is dit o.a. een uitvloeisel van het atheïsme; mensen die in een God geloven, zullen hier minder last van hebben omdat ze weten niet voor zichzelf te leven, maar het leven van God gekregen te hebben.

 4. Wanneer dit verschijnsel een maatschappelijke oorzaak had zouden er méér mensen amok moeten lopen.

 5. En waarom plegen er zoveel mensen zelfmoord in bijvoorbeeld Irak?

 6. Alex zegt: 19-01-11 om 12:35

  Omdat dat extremisten zijn, en dat volgens mij niets heeft te maken met geen uitzicht meer zien, maar om de heilige oorlog te voeren. De meesten van hen worden na indoctrinatie door anderen ingezet. Ze geven vaak als argument dat het geen zelfmoord is, maar dat ze in de strijd gestorven zijn, en dan mag het wel…

 7. G.Meijers zegt: 19-01-11 om 13:02

  Wat zelfmoord betreft heb ik wel een idee waarom mensen dat willen. Het is voor ons toch niet leuk meer om te leven. Alles wordt maar duurder en duurder. Als je niet veel verdient dan hou je echt niets over en belandt je in de schulden. Neem nou die nieuwe wet over wonen. Als je 33000 euro verdien dan moet je in de vrije sector huren. Hoe dan in godsnaam?? Je houdt dan 1850 netto per maand over en dan de zorgeverzekering er nog af en je gas en licht en nog wat zoals telefoon , krant, adsl, dan is het geld bijna op en dan moet je ook nog een hele maand boodschappen doen …hoe dan?????? Nou ik heb hier geen last van .gelukkig maar, maar ik begrijp wel dat er mensen zijn die het niet meer zien zitten Helaas heeeeel erg. Dank zij onze regering.

 8. En in Israel hebben ze er wel wat op gevonden: hoge muren, geen bussen meer, strenge toegangscontroles en waarschijnlijk nog een aantal zaken waar WikiLeaks nog niet de hand op heeft weten te leggen.

 9. En waarom plegen zoveel Eskimo’s zelfmoord?

 10. bas zegt: 19-01-11 om 15:08

  @ Alex

  Als je goed leest, heb ik niet beweert dat het tegengaan van het aantal zelfmoorden zou moeten. In alle eerlijkheid ik weet het niet

  Wat in elk geval voor mij geen aanvaardbare gedachte is, is dat met een terugkeer naar oude, traditionele godsdienstige waarden alles op zijn pootjes terecht komt

  Want mijn leven is van mij, en niet van een of ander mysterieus wezen – dat in mijn ogen niet bestaat – of van de staat.

 11. Pim Fortuyn begreep 1 ding niet: het is namelijk helemaal niet de taak van de politiek om een leefbaar klimaat te scheppen. Integendeel zelfs!

 12. En Geert Wilders maakt in feite dezelfde denkfout: a;lsof het de taak van de politiek is om mensen te bevrijden. Hahahahahaaaaa – wat een afgang!

 13. noes zegt: 19-01-11 om 17:50

  Als we nu allemaal wat minder naar een andere kijken met als doel: wat hij/zij heeft wil ik ook en elkaar eens respecteren zouden we met z’n alle beter in ons vel zitten en als we meer dingen bespreekbaar maken hoeven we ook niet iemand buiten te sluiten. Waardoor weer het gevoel van eenzaamheid of nutteloosheid door ontstaat!

  Dat zal al veel schelen, denk ik.

 14. Henneh zegt: 19-01-11 om 18:58

  Ik heb net nog een oorlogsfilm zitten kijken van Nederlandse bodem. Mensen toen waren moedig en sterk. Wie ontneemt zich nu het leven omdat ie minder te besteden heeft? Zielig hoor. Als of je niks beters te doen hebt…

 15. tomba zegt: 19-01-11 om 19:51

  @marc, kan je vaak volgen wat hebben Geert Wilders, Pim Fortuyn en Eskimo’s met het aantal zelfmoorden in Nederland te maken.
  Politici maken inderdaad niet de maatschappij, zo simpel als jij het stelt is echter ook niet waar, als burgers in NL tot op het bot beledigd, bedreigd etc worden is het toch de politie(k)
  die vaak orde dient te scheppen, met het huidige kabinet mag je straks eigen rechter spelen, maar Amerikaanse toestanden in NL, is dat wat je wil en dat voorkomt zelfmoord ?

 16. bas zegt: 20-01-11 om 09:38

  Toevallig is gisteren een initiatief voor een euthanasie-kliniek ontstaan. De artsenclub – KNMG is furieus. Ze hebben het over alternatieven zoeken in plaats va nde wens van de patiënt respecteren.

  In Nieuwsuur werd zelfs gezegd dat euthanasie geen recht is.

  Kortom, trecht heb ik op dit onderwerp geen greintje vertrouwen in de medische stand, die alleen maar het lijden wilt verlengen

  Het lijkt erop dat de grootste sadisten artsen zijn. Dat kan toch niet waar wezen? Dokters, ga eens met de patiënten in gesprek, in plaats van te denken dat je na 7 jaar studeren dewijsheid in pacht hebt.

 17. Tim zegt: 20-01-11 om 10:50

  Waarom meer? Heb je even?

  1) Geldzorgen en er geen uitweg meer in zien
  2) Discriminatie dat leidt tot isolement. Niet rascisme, maar op basis van uiterlijk, populairiteit, keuzes in het leven. Het begint al op de kleuterschool en wordt gevoed door die keurige ouders van die lieve kinderen die soms zelfs kinderen niet met andere laten spelen om achtergrond. Die kinderen groeien op tot jonge mensen met een zelfbeeld dat zo scheef is dat ze op een gegeven moment denken dat ze ongewenst zijn (terwijl dat niet zo is).
  3) Het leven is niet meer leuk. Er is geen ruimte voor rust. Steeds meer dingen moet je zelf regelen en sommigen kunnen daar gewoon niet mee omgaan. Dat wordt teveel, overspannen maar toch doorgaan, borderline maar niemand onderkent het. De oude generatie niet want “psychische problemen zijn onzin” en de niewe generatie niet want “daar heeft een baas geen boodschap aan, als je niet doorgaat mis je de boot”. Dit ook wel gestimuleerd door de media (reclames, beeld van hoe je moet zijn en leven etc etc).

  Zomaar enkele voorbeelden. Ook is het “makkelijker” geworden waardoor men de stap eerder kan nemen en dus ook neemt. Ik walg overigens van Henneh´s reactie. Als je er niet geweest bent, weet je ook niet hoe het voelt. Ik ben wel zo overspannen geweest dat ik mezelf teveel vond. Gelukkig had ik vrienden die me eruit trokken. Maar sommige mensen hebben die vrienden niet. Dus inplaats van roepen “ik heb wel wat beters te doen” kan je ook proberen om je heen te kijken of er mensen zijn die je met afentoe een vriendelijk woord op andere gedachten kan brengen en hun levensvreugde weer terug kan geven.

 18. Louis van Rasten zegt: 20-01-11 om 17:34

  Het aantal zelfdodingen is met de jaren toegenomen doordat de maatschappij zelf ook veranderd. Men is individualistischer doch zeker ook egoïstischer geworden en dat heeft zo z’n uitwerking op diegenen die het allemaal niet zo kunnen bijbenen. Voor hen is het allemaal stukken moeilijker om datgene te kunnen halen wat diezelfde maatschappij van hen vereist. De lat van prestaties wordt ook stukken hoger gelegd en de snelheid waarmee dit gebeurd is voor sommigen niet bij te benen.

  Het is de maatschappij die dient te veranderen want zolang je nog kunt meedoen, is er niets aan de hand. Lukt het niet meer of zijn de eisen te hoog, dan val je simpelweg buiten de boot. Het is met name voor die groepen uitzonderlijk moeilijk om een weg te kunnen vinden, een weg om te overleven en om uit de problemen te geraken. Hulp, begrip en respect zijn derhalve de toverwoorden voor verandering.

  Het is helaas een keiharde wereld waarin wij leven. Een leven waarbij geen plaats is voor zwakkeren, zo lijkt het althans. Dit moet veranderen en dan zal ook het aantal suïcides verminderen.

Geef een reactie