De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Asielzoekers in je woonkamer

Het mag niet van Den Haag, het gebeurt toch op grote schaal: uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat komen staan onderdak bieden. In Musselkanaal doet het echtpaar Visser dit al sinds 2003. Zeker twintig mensen hebben ze in die jaren opgevangen. Sommigen voor een nacht, anderen voor maanden. Zoals de Libanese moeder en haar kind die nu acht maanden in de logeerkamer slapen en tv kijken in de huiskamer.

Wat het echtpaar Visser op kleine schaal doet, doet de van oorsprong Christelijke organisatie INLIA op grote schaal. In heel het land staan eensgezinswoningen waar mensen opgevangen worden. In Groningen, waar ik deze ochtend ben, hebben ze er dertien.

Allemaal initiatieven waar Den Haag niet blij mee is. Want de regering wil dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld en hulp aan illegalen ook. En eenmaal uitgeprocedeerd, ben je illegaal in Nederland. Een kwart van de ruim 400 Nederlandse gemeenten, komt nu in actie tegen de Haagse plannen. Al die gemeenten bieden op één of andere manier hulp aan asielzoekers die op straat terecht komen. Volgens de gemeenten moeten ze wel, want deze mensen kúnnen vaak niet terug naar het land van herkomst. Omdat ze geen geldige papieren hebben. En kinderen mogen niet op straat terecht komen.

Deze ochtend een rondje langs de verschillende hulpverleners: van de familie Visser, via een opvanghuis van INLIA, naar het gemeentehuis in Groningen:

Download Asiel 1
Download Asiel 2
Download Asiel 3
Download Asiel 4
Download Asiel 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Asielzoekers in je woonkamer”

 1. bas zegt: 25-01-11 om 12:24

  Een neef van mijn vader heeft het ook een keer gedaan

  De mensen waren niet dankbaar, spullen verdwenen en ze zeurden

  ze doen het nooit meer. En terecht, je haalt vreemden in huis, met een geheel andere cultuur, waarmee je wellicht geen taal deelt en die denken dat je zo stinkend rijk bent, dat je niets zult missen

  Welnu, bijna niemand is zo rijk

  je kunt denken over het strafbaar stellen van hulp aan illegalen wat je wilt (ik vind het een goed idee, illegaal in NL zijn moet namelijk bestreden worden) maar ze in huis halen?

  Ik zal je recht in het gezicht uitlachen

 2. Pieter K. zegt: 25-01-11 om 14:03

  De term “asielzoekers” klopt eigenlijk niet helemaal. In de praktijk zijn het namelijk vooral economische vluchtelingen, juist de mensen die inmiddels uitgeprocedeerd zijn en dus geen verblijfstatus krijgen.

  Dat een procedure jaren kan duren is absoluut een schande daar moet nodig wat aan gedaan worden. Zoiets kan de die mensen niet aandoen. Eigenlijk zou bij de grens direct uitslag moeten volgen. Bij het aantreffen van identiteits bewijzen in vliegtuig toiletten (schering en inslag) gelijk retour.

  Het echtpaar Visser is lief en vooral naïef, we kunnen niet de hele wereld aan economische vluchtelingen opnemen. Ergens moet de streep staan.

 3. Louis van Rasten zegt: 25-01-11 om 18:15

  Als mensen zoals het echtpaar Visser uitgeprocedeerde asielzoekers wil helpen wat ik uiterst naïef vind moeten ze zelf weten. Ze betalen er ook voor, de kosten dragen ze zelf en verlenen deze mensen gratis opvang. Wanneer mensen anderen willen onderhouden en gratis onderdak willen verlenen dan is dat hun zaak.

  Ik vind ook dat de gehele procedure veel sneller moet maar ja, er komt bij een aanvraag heel wat bureaucratie aan te pas. Het moet allemaal ook wel juridisch kloppen en sluitend zijn. Het is een stukje maatwerk en je oordeelt over mensen, dat neemt tijd in beslag. Het mag echter niet jaren duren.

 4. Anna Kloos zegt: 25-01-11 om 19:26

  Deze mensen die vluchtelingen een bed geven doen gewoon aan naastenliefde. We mogen dankbaar zijn voor deze hulp want wat anders…….Heb jij de lef en de liefde? Dan zanik niet en doe ook je plicht voor buur of vreemde zoals zij dat wel doen! Niks naieviteit gewoon onze hedendaagse helden.

 5. zijlstraderoos zegt: 25-01-11 om 20:16

  Fijn dat de familie Visser deze mensen opvangt.Het moet je maar overkomen dat je je eigen land moet ontvluchten, uit angst voor een dictatoriale overheid. Het moet je maar overkomen dat je hier als economische vluchteling wordt beschouwd als je in je eerste verhoor niet alles durft te vertellen aan de politie in uniform. Zoals verkrachting tijdens de oorlog enz. enz.Nederland heeft geen rechtvaardig asielbeleid.

 6. Rob de Groot zegt: 26-01-11 om 01:08

  Wij hebben 2 maal mensen opgevangen. Een gezin leefde op straat. Kinderen laat je niet onder de blote hemel liggen! Zij hebben uiteindelijk het nederlands staatsburgerschap gekregen. De kinderen doen het uitmuntend op school. Wat betreft normen en waarden in het omgaan met mensen kunnen velen daar nog wat van leren. Een maal zijn we besodemieterd. Maar vaker zijn we door hollanders een loer gedraaid. Samen leven samen delen geeft geluk !!!

 7. Tim zegt: 26-01-11 om 10:39

  Ik vind het niets heldhaftigs. Let wel, ik vind naastenliefde belangrijk maar het enige effect dat dit heeft is dat er nog meer mensen hierheen komen. En om het maar even bot te zeggen, daar is geen plaats voor. Behalve dat heeft het ook als effect dat er nog meer hierheen komen, immers kan je die hele asielzoekers procedure dus gewoon overslaan want je mag toch wel blijven (?). Gek he, dat er zoveel mensen in dit land op partijen stemmen die hier keihard in zijn. Ik zal het zelf niet doen, maar dat is meer mijn naieviteit. Ik reken erop dat we allemaal inzien dat dit zo niet kan en gewoon volgens de regels opgelost moet worden,.

  Dus ik vind dit een heel slecht voorbeeld. Ja, het is sneu voor die mensen. Maar ze hebben (ironisch) tijd zat gehad alles op te biechten waarom ze gevlucht zijn en als je daar na al die tijd nog niet mee klaar bent dan trek ik je woorden ernstig in twijfel.

  Economische problemen moet je daar oplossen, niet hier. Daarom hebben we ontwikkelingshulp en kan je aan 1000 verschillende hulporganisaties je geld overmaken. En eigenlijk moet je burgerrechten ook daar oplossen. Van mij mag het mandaat van de VN uitgebreid worden wat dat betreft.

 8. bas zegt: 26-01-11 om 11:19

  Hierboven schreef ik over de neef van mijn vader. Had ik ervan gehoord toen de illegalen nog in het huis zaten, dan had ik aangifte gedaan.

  Ik vind het niet alleen dom om vreemden, met een andere cultuur in huis te houden, maar ik vind het ook allesbehalve een goed voorbeeld.

  We hebben een verschrikkelijk pro-immigratie beleid, vind ik, en wie dan nog niet mag blijven – die moet wat mij betreft per direct vertrekken.

 9. Astrid van der Berg-Dijkstra zegt: 29-01-11 om 00:53

  Wat is het jammer dat mensen soms zó negatief reageren. Ik denk dat men veel info mist en op basis van vooroordelen (wat de boer niet kent, lust hij niet) een reactie geven. Zie ook op website Volkskrant – tweederde van vertrekkers uit Nederland van allochtone afkomst – Leers wil wel dat asielzoekers blijven, maar dan alleen de hoogopgeleiden. Dat is meten met 2 maten en discriminatie. Volgens mij ook niet in lijn met CDA beginselen. Ik hoop op andere tijden en heb respect voor fam Visser, doe dat maar eens na!

Geef een reactie