De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Megastallen Noord-Brabant uit?

Varkenshouders én milieu-activisten treffen elkaar vanmiddag op de publieke tribune van het Provinciehuis Noord-Brabant. Daar wordt besloten wat er moet gebeuren met de boeren die al volop in procedure waren voor een nieuwe stal, toen in maart vorig jaar het besluit viel dat er geen megastallen bijgebouwd mogen worden. Sommigen van de 30 boeren met bouwplannen, hadden op dat moment al een ton euro gestopt in hun project en anderen waren hun oude bedrijf aan het afbreken met het oog op de nieuwbouw.  Het radio 1 journaal kijkt vanochtend rond op de varkenshouderij van Wyno Zwanenburg – geen megasta l- en luistert naar de argumenten van Milieudefensie die wil dat Provinciale Staten de rug recht houdt en geen toestemming geeft voor verdere bouw:

Download 1
Download 2
Download 3
Download 4
Download 5
Download 6

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Megastallen Noord-Brabant uit?”

 1. bas zegt: 25-02-11 om 15:21

  megastallen ja of nee?

  Dan gaat het om landbouweconomie, milieu en dierenwelzijn.

  Persoonlijk vind ik het inkomen van de boer totaal onbelangrijk. Maar ik vind milieu wel veel belangrijker als dierenwelzijn

  En dus ben ik geneigd de megastal toe te juichen: alle stan kan gereinigd worden, veel minder uitstoot van ammoniak, geen gehannes met biggen die van beggenkweker naar mester moeten – waardoor ook het besmettingsricio kleiner wordt

  Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen

  En wat dierenwelzijn betreft, ik weet niet of het een koe uitmaakt of ze in een grote of in een kleine stal staat

  Dus, gaat het welzijn wel omlaag?

 2. Ricardo zegt: 26-02-11 om 13:38

  @bas, deels mee eens, maar het welzijn van dieren die nooit meer buiten komen lijkt me toch ook niet optimaal. Het veel te forse gebruik van soorten antibiotica die zo’n beetje de laatsten zijn waar mensen goed op reageren lijkt ook onverantwoord. Dat spoelt ook uit in afvalwater en heeft het milieu allang bereikt. Een tijdbom.

  Afijn, een industrie die vooral dankzij het CDA altijd voorrang kreeg. Maar intussen door voortgaande automatisering nog maar weinigen aan werk en inkomen helpt. Juist de provincie en het rijk profiteren het meest (heffingen). Maar goed, je kunt als consument zelf kiezen voor echt scharrelvlees. Misschien wat erger is de almaar voortgaande ‘verrommeling’ van de laatste resten Brabants platteland met die even grote als lelijke ‘dierfabrieken’. Voor bedrijven die uiteindelijk waarschijnlijk toch niet goed meer kunnen opboksen tegen goedkopere produktie in gebieden met lage lonen en veel ruimte zoals bv. Oost-Europa. Die daarmee ook eens wat gaan verdienen. Waarop het eveneens economisch niet onbelangrijke toerisme eronder gaat lijden. Het intussen bereikte compromis voor 16 bedrijven lijkt het einde van de rek aan te geven. En het ongetwijfeld verliezende CDA te dwingen ook eens wat meer naar andere belangen te kijken.

 3. bas zegt: 26-02-11 om 14:33

  @ Ricardo

  De landbouw gebruikt antibiotica voor 2 doelen – om groei te bevorderen en om de beesten niet ziek te laten worden. Het eerste doel is, in mijn ogen, ronduit misselijkmakend, het tweede doel maakt gebruik van deze middelen alleen nodig als er een ziekte aanwezig is, of binnenkomt

  Het doel van een megastal is contact tussen vee te verhinderen – de biggen worden in hetzelfde bedrijf gemest totdat ze naar het slachthuis komen, dus is er minimaal contact met de buitenwereld. Dit zal besmetting sterk verminderen

  Maar of gebruik van antibiotica in de veehouderij toegestaan moet worden is en andere discussie. Naar mijn mening moeten er hele stricte regels zijn voor het gebruik van antibiotica waarvan de werking bij mensen reeds aan het afnemen is, en voor de rest moet het verboden worden – op straffe van het ruimen van het vee, het sluiten van de boerderij en veeartspractijk plus 5 jaar cel voor de boer, de veearts en alle betrokkenen.

  Maar ik ik ben dus niet principieel tegen het idee van megastallen, ik zie duidelijke voordelen – naast de nadelen, en voor mij overheersen de voordelen indien de vergunnig streng genoeg is (zodat er ook inderdaad geen geuroverlast is, bijvoorbeeld)

 4. Ricardo zegt: 26-02-11 om 16:12

  Hallo Bas, ik ben dus ook niet tegen betere technieken om liefst ook andere bestaande stallen beter te maken voor milieu en dier. Dat kan de Nederlandse veehouders zelfs een betere (inter)nationale positie geven die ik hen van harte gun. Onder de vorige CDA minister is vorig jaar een reductie van het preventief (!) antibioticagebruik van 1/3 verordonneerd. Ik denk dat het in het belang van de volksgezondheid terug moet naar zo minimaal mogelijk en dat men wat meer bedrijfsrisico moet accepteren cq. zich ervoor beter moet verzekeren. Die inzet zie ik helaas niet bij de huidige ook CDA staatssectretaris.

 5. bas zegt: 26-02-11 om 17:33

  Inderdaad – zowel niet bij de staatssecretaris van landbouw als van volksgezondheid – of is die van de VVD?

 6. jan zegt: 26-02-11 om 19:27

  Benieuwd of er nu gisteren / vrijdag besloten is?

Geef een reactie