De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onrust in huize Agnes

Illegaliteit moet strafbaar worden, vindt de regering. Vandaag spreken vakbonden, kerken en niet-gouvernementele organisaties zich daar tegen uit. In ons land leven naar schatting 120.000 “illegalen”. 

In Utrecht wonen er 7 in “huize Agnes”. Het zijn moeders van kinderen die de Nederlandse nationaliteit hebben. De moeders zijn hebben geen verblijfsvergunning. Moeten die gestraft worden, is de vraag. En moeten hulpverleners (zoals de initiatiefnemers van huize Agnes) gestraft worden omdat ze illegalen helpen? Allemaal vragen waarop ook immigratie-minister Leers (CDA) geen duidelijk antwoord op heeft, constateert de Utrechtse wethouder Everhardt (D66). Utrecht is één van de gemeenten die zich aansluiten bij het platform tegen de kabinetsplannen…

Jonge (Nederlandse) bewoners van huize Agnes

Jonge (Nederlandse) bewoners van huize Agnes

Download Illegaliteit 1

Download Illegaliteit 2

Download Illegaliteit 3

Download Illegaliteit 4

Download Illegaliteit 5

Download Illegaliteit 6

Download Illegaliteit 7

Download Illegaliteit 8

Informatie over huize Agnes: www.agnesvanleeuwenberch.nl

foto Huize Agnes

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Onrust in huize Agnes”

 1. bas zegt: 09-03-11 om 11:51

  Inmiddels bne ik zover dat als kerken ergens tegen zijn, dat ik dan voor ben

  En ik was reeds voorstander van het bestraffen van illegaal in NL zijn. Het niet bestraffen van illegaliteit is een vorm van gedogen, dat volstrekt tegen detijdgeest ingaat. Vergeet niet, wie is illegaal? iemand die hier niet mag zijn. Sleutelwoord is het woord ‘mag’

  Een illegaal dioet dus iets waarvoor in elk geval geen toestemming is gegeven – net als ik doe wanneer ik illegaal een huis neerzet. Dan wordt ik ook aangepakt

 2. Tja zegt: 09-03-11 om 12:21

  Ik vond leers eigenlijk best duidelijk. En let wel, ik ben niet zo voor zomaar klakkeloos mensen de grens over sturen. Ik ben helemaal voor eerlijke kansen. Maar uiteindelijk is het verhaaltje heel simpel:

  Je komt in Nederland
  Je geeft (wel of niet?) aan dat je legaal hier wilt verblijven
  Procedure start
  Hier doet de regering (te?) lang over maar dat weet je
  Je weet ook dat je het risico loopt eruit te moeten
  Je procedure loopt af en je wordt OF uitgewezen OF je mag blijven
  Je gaat in beroep (opzich al bezopen)
  Je wordt alsnog uitgewezen

  En nu heb je in die tijd een kind geproduceerd (en ga je je daar achter verstoppen? Ik vind het al belachelijk dat je dat risico over de rug van een kind genomen hebt. Maar het dan ook nog eens misbruiken om sentimenten los te weken bij mensen vind ik helemaal laag.)

  Maar okay, je bent vanaf dat moment illegaal en het is jouw verantwoordelijkheid te vertrekken.
  Die verantwoordelijkheid neem je (weer!) niet en je blijft

  Ergens stopt het een keer en als we daarvoor illegaliteit strafbaar moeten maken voordat mensen dat snappen, dan moet dat maar. Uiteraard mogen we dat nu ook maar we hebben geen stok om mee te slaan, en dus is dit alleen maar een stok die niets aan de situatie verandert. Alleen een beetje meer dwang om mensen ter verplichten nu eindelijk eens iets te gaan doen.

 3. Sjonge zegt: 09-03-11 om 12:58

  Wat lijkt het me heerlijk om zo kortzichtig te zijn als Bas en Tja. Ik denk dat de wereld dan heel overzichtelijk lijkt. En heb je er weleens bij stil gestaan dat veel van deze vrouwen al zwanger zijn als ze hier aankomen. En dat dat heel vaak een zwangerschap is die niets met liefde te maken heeft, maar alles met verkrachting en geweld. Ik steun deze vrouwen en zou graag een paar kortzichtige landgenoten in willen ruilen voor deze sterke mensen

 4. bas zegt: 09-03-11 om 14:16

  Wat lijkt het mij heerlijk om zo naïef te zijn als Sjonge

 5. Tja zegt: 09-03-11 om 14:55

  @Sjonge

  Zelfs als dat zo zou zijn, dan is het meegenomen met de procedure en veranderde het blijkbaar niets aan de beslissing. Ik maak die regels niet. Als jij die regels anders wilt hebben, zal je meer mensen moeten mobiliseren om met een wetsvoorstel te komen. Lukt je dat niet, dan zullen we ons neer moeten leggen bij de meerderheid die in dit land de beslissingen neemt. En dan zijn regels nu eenmaal regels.

  Ik wil iedereen in de wereld wel steunen, maar uiteindelijk zit het probleem niet bij mij maar bij het land van herkomst. Als die mensen zo sterk waren zouden ze daar iets veranderen. Hebben ze niet gedaan, ze zijn weggelopen. Terecht of onterecht, wederom, daar ga ik niet over. Als iedere vrouw die het slecht heeft ergens anders hierheen komt heb jij ook geen eten en huis meer en kan je ze ook niet meer helpen. Ook niet een beetje, helemaal niet meer. Dus ik weet niet wie er naief is.

  Let wel, dit is niet mijn hart dat spreekt. Ik ben redelijk kwaad om je opmerking dat ik kortzichtig zou zijn. Dat ben ik namelijk niet, alleen als ik alle ellende van de wereld op mijn nek moet nemen dan zit ik over een paar maanden in een inrichting omdat ik niet zo goed ben in het scheiden van dingen. Dus heb ik voor mezelf een harde regel moeten stellen, en die is dat we regels hebben die we moeten volgen. Dat we uitzonderingen kunnen maken, okay. Maar we moeten ook niet als makke schapen alles maar voor lief nemen en ons laten gijzelen door een paar mooie bruine kijkers en een zielig verhaal dat schijnbaar al enkele keren als niet-valide is beoordeelt.

 6. Tja zegt: 09-03-11 om 15:04

  Overigens geloof je zeker ook niets van het verhaal dat ze hun paspoort door de vliegtuig wc spoelen zodat ze niet meer teruggestuurd kunnen worden he?

 7. Yvet zegt: 09-03-11 om 16:28

  Het ligt niet altijd zo eenvoudig. Soms komt iemand niet als asielzoeker. Luister maar naar de verhalen bij deze column. Vrouwen die hierheen komen omdat ze getrouwd zijn met een Nederlander en kind krijgen met de Nederlandse nationaliteit. Als de man dan sterft voordat die vrouw de nationaliteit gekregen heeft is zij plots een illegale moeder met een nederlands kind.

 8. Tja zegt: 09-03-11 om 17:29

  Uitzonderingen, lijkt mij? En dat is precies wat Leers ook zegt. We moeten case per case kijken of het terecht is mensen uit te wijzen, maar niet naief zijn en het aan ze zelf overlaten want dan doen ze er niets mee (en dat bleek uit de praktijk, is niet verzonnen).

  En dat is precies wat ik ook ervaar op ander gebied. Ik ben die hele discussie over anti-islam ook zat. Ik ben helemaal niet tegen islamieten, dat moeten we allemaal niet zijn. We moeten mensen met een Nederlandse status beoordelen op gedrag, niet op afkomst of geloof. We moeten zijn tegen de rotte appels in onze samenleving en die dwingen er iets aan te doen. Maar inplaats van mensen dwingen er iets aan te doen zijn we allerlei redenen aan het zoeken om OF complete groepen op een grote berg te gooien en allemaal als uitschot te behandelen OF naief aan het goedpraten dat de mensen die er iets aan zouden kunnen doen, hun handen niet uit de mouwen steken (en dan heb ik het niet alleen over de moslim gemeenschap, maar ook over de mijn-kind-doet-dat-niet ouders).

  Ik hoop oprecht dat er een beetje schot in alles komt en dat regels duidelijker worden en procedures sneller en eerlijker gaan verlopen. Op alle gebied. Want behalve deze “problemen” hebben we tientallen duizenden nieuwe potentiele asielzoekers in het verschiet die op het moment hun hoofd eraf geschoten worden omdat ze uberhaupt vrijheid willen en staan de gelukszoekers uit het oostblok te trappelen om onze toch al gammele rechtsstaat nog verder onder druk te zetten. Nederland gaat langzaam naar de haaien. We moeten dus duidelijkheid hebben, geen “ja maar misschien dan toch”.

 9. Yvet zegt: 09-03-11 om 18:54

  @Tja Dat is precies het probleem; ieder geval is een geval op zich en laat zich niet in de regeltjes vangen. Maar Leers wil alle illegalen strafbaar stellen, daar wil hij geen uitzonderingen maken! Over snelle procedures ben ik het met je eens. Ik vind dat als je mensen 10 jaar in onzekerheid laat en in de gerechtelijke molen laat draaien dan moet je accepteren dat ze dan inmiddels in de Nederlandse samenleving thuishoren. Moet je maar sneller een beslissing nemen en duidelijkheid bieden.

 10. bas zegt: 09-03-11 om 19:26

  Yvet

  Een asielzoeker is niet illegaal – een asielzoeker heeft recht op het afwachten van het oordeel over de aanvrage, en krijgt daarvoor ook een verblijfsvergunning

  Het probleem is dat sommige asielzoekers geen afwijzing aanvaarden. En dat sommige mensen geen asiel aanvragen, maar wel in NL willen zijn – zonder dat ze daar recht op hebben – de economische vluchtelingen genaamd.

  Deze mensen – de uitgeprocederden en de niet-asielzoekers – die zijn illegaal. En dezen moeten, in elk geval wat mij betreft, vertrekken.

  Je kan het met mij oneens zijn, maar je argumenten zijn wat mij betreft niet echt een onderbouwing van je standpunt, denk ik.

 11. Roos zegt: 10-03-11 om 02:41

  Een asielzoeker ( een bescherming zoeker) moet de uitslag van de rechtbank op straat afwachten en wordt dan automatisch illegaal. Hij of zij wordt bij een controle op papieren, als crimineel in een detentiecentrum gestopt. Hier gaat men met hen naar verschillende Ambassades. Persoonlijk ken ik een paar asielzoekers waarmee “men”naar 8 Ambassades is geweest. En niemand wilde ze hebben. Wat een leed voor mensen met dezelfde (angst) gevoelens als wij. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die vinden dat dit normaal is.

 12. Tja zegt: 10-03-11 om 11:09

  Yvet

  Je hebt Leers duidelijk niet gehoord. Hij wil ze illegaal maken zodat we ze kunnen dwingen tot dialoog en oplossingen (en niet dat ze zich kunnen blijven verstoppen). Als uit het dialoog blijkt dat we ze ten onrechte het land uit willen zetten en onze mening moeten herzien, staat hij daarvoor open.

  We hebben het hier over 100.000+ illegalen (niet asielzoekers). Laten we eerlijk zijn, het zijn niet allemaal speciale gevallen maar ze blijven wel allemaal hangen omdat er geen stok achter de deur is. Ik zie dit ook niet anders dan een stok achter de deur.

 13. Tja zegt: 10-03-11 om 12:40

  En je stukje over de 10 jaar en de gerechterlijke molen: We hebben een aantal jaar geleden een streep getrokken. Daar had vanaf dat moment de streep ook moeten blijven en de procedure had sneller moeten worden. Natuurlijk mag het geen 10 jaar kosten, maar aan de andere kant duurt het ook 10 jaar doordat mensen in beroep gaan soms. Mensenrechten, ja zeker! Maar soms gaat het rechten stukje te ver en zijn er advocaten en hulpverleners die doelbewust het proces vertragen.

  Gebrek aan informatie (geen paspoort) en inwinning daarvan kost soms heel veel tijd ook. We kunnen ook gewoon zeggen: je hebt geen paspoort dus ben je niet welkom want je bent niet eerlijk over je achtergrond. Ik denk dat dat ook niet fair is. Ik heb toevallig een kennis die jarenlang aanvragen heeft moeten behandelen, en gevallen had van mensen die haar prima verstonden maar deden alsof ze geen enkele taal spraken zodat ze maar niet hoefden vertellen dat ze hier puur om economische redenen kwamen.

  Het is niet zo zwart/wit maar juist als iemand illegaal verklaard is en daarna gewoon maar verdwijnt in de anonimiteit, dat is wanneer de problemen pas echt starten. Dus als we dat niet meer toelaten, en actie van de illegaal verwachten zal dat hopelijk het kaf van het koren gaan scheiden omdat ze wel moeten. En dan mogen wat mij betreft de schrijnende gevallen best blijven. Ik ben namelijk geen onmens, ik kan juist niet tegen onrecht. We besteden zo veel te veel tijd en moeite aan mensen die het niet verdienen. We kunnen dat beter steken in mensen die het wel verdienen. Wie dat zijn? Daar ga ik niet over. En ik heb het dan vast niet over autoradio-stelende afrikanen waardoor hele gebieden in Amsterdam gewoon niet meer prettig zijn om te wonen of om een winkel te hebben.

Geef een reactie