De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Aan de (elektronische) ketting

Vroeger was er de ijzeren bal aan een ketting. Vastgeklonken aan een enkel kwam men daar niet ver mee. Tegenwoordig hebben we de GPS-enkelband. Via satellieten kan de drager nauwkeurig worden gevolgd. Deze week wordt met die enkelband geëxperimenteerd door ondermeer een advocaat, een hoofdofficier van justitie en andere “betrokkenen”. Om te kijken of het werkt, en om te ervaren hoe het is om met zo’n elektronische ijzeren bal rond te lopen.

Voor alle duidelijkheid: de GPS-enkelband wordt niet gebruikt als straf. Want “elektronische detentie is geen geloofwaardige vervanging van een gevangenisstraf”, vindt de regering. Waar kan de GPS-enkelband dan wel voor gebruikt worden? Voor gedragsverandering en toezicht, zegt de Reclassering. “We kunnen van mensen met een stadionverbod zien of ze zich te dicht in de buurt van een stadion bevinden. Voor mensen die een straatverbod hebben bijvoorbeeld omdat ze een ex bedreigen, geldt hetzelfde”, zegt Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. gps-enkelband

Zelf loopt Van Gennip deze week ook met een enkelband. Via een computerscherm kunnen we zien dat hij de nacht in Den Haag heeft doorgebracht en dat hij iets te snel over de A12 naar Utrecht heeft gereden. In het systeem zijn “verboden zones” voor hem geprogrammeerd. Zodra hij die betreedt, begint de enkelband te piepen. Ook wordt hij dan gebeld door de meldkamer: “Wilt u zich alstublieft uit het verboden gebied verwijderen”, vraagt een vriendelijke stem. “Dat kan ook anders hoor”, legt Van Gennip uit: “bij bedreigingen gaat er meteen een melding naar de politie. Die gaat allereerst naar het potentiële slachtoffer, maar er wordt ook een wagen gestuurd om de overtreder op te pakken.”

display-ga-weg

Foto’s Reclassering Nederland

Volgende week praat de Tweede Kamer over zogenaamde gedragsvoorwaardelijke en vrijheidsbeperkende maatregelen. Reclassering Nederland denkt dat de GPS-enkelband een goed hulpmiddel kan zijn en verwacht dat deze techniek in de nabije toekomst vaak zal worden gebruikt om mensen “in de pas” te houden…

Download I

Download II

Download III

Download IV

Download V

Download VI

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Aan de (elektronische) ketting”

 1. bas zegt: 24-03-11 om 11:23

  het lijkt mij verschrikkelijk – zo’n ding om mijn poot

  ik moet er niet aan denken, ik vrees er de hele dag last van te hebben, en ‘snachts niet te kunnen slapen – maar ik slaap ook met mijn knieën en enkels op elkaar

 2. Prof. dr. ir. Kortsluiting zegt: 24-03-11 om 12:44

  Tja – sommige mensen mag je nu eenmaal geen moment uit het oog verliezen.

 3. SevenCirkel zegt: 25-03-11 om 18:50

  Wie zijn kont brand moet op de blaren zitten. daarbij komt, dat thuis zitten met een enkelband, de criminaliteit niet oplost. Een hand afhakken voor het stelen van een brood gaat misschien ook een beetje te ver. Maar wat hier opvalt is de kloof tussen deze twee middelen. En daarbij concludeer ik dat wij in ieder geval een beetje door draven in onze “mensenrecten”. Hoe zit het met de slachtoffers??????? Pietje de crimineel zit thuis achter de playstation en jantje het slachtoffer is voor het leven getekend. Is dit gerechtigheid????

Geef een reactie