De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vermeend stuitert de wereld door met meningen en oplossingen

‘Goedemorgen,’
‘Goedemorgen.’

Welkom in het huis van Willem Vermeend, oud staatssecretaris van Financien, oud minister van Sociale Zaken, oud Kamerlid. Veel oud, maar ook heel veel van dit moment. Hoogleraar in Maastricht, ondernemer op en met internet, commissaris bij verschillende bedrijven en hardloper. Om half zeven opent hij zijn deur voor het Radio 1 Journaal in trainingspak. Drie keer per week moet er toch zeker een uur hardgelopen worden.

Prachtig huis. Groot, ruim, veel kunst. Op zijn werkkamer op de eerste verdieping staat niet alleen een drumstel (!), maar ook een zwaar houten bureau bezaaid met krantenknipsels en in het midden een computer. Oud en modern tegelijkertijd. Rechts binnen de PvdA. In het diepst van zijn hart altijd ondernemer en docent tegelijk gebleven.
We bespreken deze ochtend de euro-crisis. Hij is het eens met oud VVD-leider Frits Bolkenstein om Griekenland uit de Eurozone te laten verdwijnen. Voor iedereen het beste. De banken zeggen het niet hardop, zegt Vermeend luid, maar zij houden er toch echt rekening mee dat Griekenland niet kan terugbetalen.’ Stop met de Euro daar, keer terug naar de Drachmen, dat is voor iedereen het beste. De Grieken kunnen natuurlijk wel lid blijven van de Europese Unie.’

Tussen de gesprekken op de radio door is hij een boek aan het schrijven. Over de Euro. Maar hij luistert ook naar het nieuws over de Persoonsgebonden budgetten. ‘Ja, dat was natuurlijk helder dat de bezuinigingen niets zouden opleveren. Daar heb ik in een boek dat ik heb geschreven met Roger Boxtel ook al over geschreven. Het moet in de zorg echt anders.’
Het boek over de Euro vordert. Aan de andere kant van de werktafel vordert ook dit stukje. Vermeend aan de koffie en ik aan de Caring Earth thee. Mijn gastheer is trots op de theedoos die hij heeft gekregen. Hij drinkt zelf koffie, maar begrijpt dat theedrinkers het leuk vinden om uit speciale soorten te kiezen.

Als we in en buiten de uitzending (bijna) alles hebben besproken, gaat Vermeend hard lopen. Ik stap in de auto met veel meningen en oplossingen van de professor, de ondernemer, de oud politicus, maar ook met een extra zakje Caring Earth thee. Gekregen van een bevlogen man, een fan van Mark Rutte, de huidige premier een man die ook nog steeds lid is van de PvdA Zíjn boek is overigens bijna af.

‘Goedemorgen,’
‘Goedemorgen.’

Download  1

 

Download  2

 

Download  3

 

Download  4

 

Download  5

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Vermeend stuitert de wereld door met meningen en oplossingen”

  1. Bart zegt: 08-09-11 om 13:47

    Dit is een prettige man om naar de luisteren en ook een goed initatief van de NOS om een der vele juiste economen en financiele deskundigen een mening te laten geven.

    Dus hierbij complimenten !

Geef een reactie