De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Alles uit het noorden van Nederland komt samen in Drachten

Eén komma zeven miljoen Nederlanders bedienen ze, elfduizend vierkante kilometer bestrijken ze, ongeveer honderdtwintig computerprogramma’s laten ze samenwerken en honderd zestig man personeel gaat dat voor elkaar krijgen. Vier weken geleden zijn ze begonnen in Drachten, vandaag wordt het officieel in gebruik genomen; de MkNN, de Meldkamer Noord Nederland. Politie, brandweer en de ambulancediensten zitten samen. Ze hebben het zelf verzonnen die organisaties, maar het lijkt wel een beetje vooruit te lopen op de landelijke politie waar vandaag in de Kamer over gesproken wordt. Die landelijke politie wordt, als het een beetje meezit opgedeeld in tien regio’s. Noord Nederland zal er daar één van zijn.

Een gigantisch pand op een industrieterrein in Drachten. Hier werken niet alleen al die verschillende diensten samen, hier kunnen agenten in de kelders ook hun schietvaardigheden oefenen, ze kunnen hier sporten en ze kunnen hier ook rampen coordineren. En dat gaat allemaal goed, beter dan het in het verleden zou gaan, zeggen ze in Drachten.

Volgens de baas van de nieuwe Noordnederlandse meldkamer, Tom van der Vlist kwam het idee voor de grote meldkamer na de de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam. De meldkamers hebben toen alles gedaan wat in hun mogelijkheden lag, maar in de praktijk bleek dat onvoldoende. Met de MkNN kunnen ze in het noorden van Nederland alle rampen aan.

Staatssecrataris Teeven is de man die vandaag het lintje door mag knippen. Eigenlijk zou zijn baas, minister Opstelten de man met de schaar zijn. Maar de minister kon vandaag niet komen. Hij moet met de Kamer in discussie over de nieuwe nationale politie.

Download 6:15

Download 6:45

Download 7:15

Download 8:15

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie