De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De SP regeert al in Heerlen

De SP is de grootste partij… volgens de peilingen. Dat is voor Nederland nieuw, maar niet voor Heerlen. Daar staat de SP al aan kop en draagt de partij met twee wethouders bestuursverantwoordelijkheid.  

Wat gaat er gebeuren als de SP meer macht krijgt? In Heerlen kunnen we dat zien. De partij heeft er 8 zetels in de raad en leverde 2 van de vijf wethouders: Riet de Wit en Peter van Zuthpen. Ze hebben ondermeer economie, werk, onderwijs, armoedebeleid en jeugdbeleid in hun portefeuilles. Trots vertellen ze over hun stad en wat ze hebben bereikt.

De raadsleden Ron Meyer (tevens bestuurder bij FNV bondgenoten, we kennen hem van de acties door de schoonmakers) en Jordy Clemens (met zijn 25 jaar het jongste SP-raadslid) zijn ook blij met de laatste opniniepeilingen. Emile Roemer zegt zelf: het zijn maar peilingen. Toch geeft het de SP-ers een goed gevoel…

Peter van Zutphen, Jordy Clemens en Riet de Wit

Audiofragment 1

Audiofragment 2

Audiofragment 3

Audiofragment 4

Audiofragment 5

Audiofragment 6

Audiofragment 7

foto NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “De SP regeert al in Heerlen”

 1. Ze verdienen het als geen andere partij, ik wens hen heel veel succes

 2. Marco Capriolo zegt: 23-01-12 om 12:54

  Ach, ik lust wel een bord stevig gevulde tomatensoep.

 3. Bas zegt: 23-01-12 om 14:19

  nachtmerry

  de visie van de SP op de samenleving is nl niet de mijne

 4. Novak zegt: 23-01-12 om 14:41

  De PVDA en CDA zijn beursplein partijen die geen oog meer hebben voor de belangen van de burger, winstoptimalisatie conform het neoliberalisme is het enige waar ze nog oog voor hebben, ze noemen het ook vaak bij woord: Marktwerking.
  Hun kiespopulatie is daarom gekrompen tot een deel neoliberalen en naivelingen die er nog in geloven dat er nog sociaal democratie te vinden is in die partijen.
  Die marktwerking is als een cruiseschip tenonder gegaan en de slachtoffers zijn de gewone hardwerkende burgers die amper hun hoofd boven water kunnen houden. Marktwerking in de primaire behoeftes van de mens is onmogelijk omdat het speculatief gedrag van de mens die de touwtjes in handen heeft alleen eigenbelang voor ogen heeft en niet het algemeen belang. Voorbeeld, zorg is een algmeen maatschappelijk belang een recht van de mens, dat kan niet met marktwerking geregeld worden.
  Mij verbaast de herkenning van de SP als enige sociaal verantwoorde partij niet en zeker als die stelling wordt bevestigd met een voorbeeld van dagelijks bestuur in een stad geleid door die partij.

 5. Ali Kok zegt: 23-01-12 om 14:59

  Opknappen Glaspaleis heeft vele vele miljoenen gekost en ook nu weer gaat er een stationsproject van start dat minimaal op een kwart miljard gaat uitkomen, terwijl de helft van de panden in Heerlen centrum leeg staan. Theater opgeknapt, Royal bioscoop opgeknapt en nu willen ze ook winkelcentrum de Plu opknappen en er kantoorruimte creeren. WC Bongerd staat leeg, WC Klomp staat leeg. Overal wordt er aan de wegen gewerkt, de ene rotonde na de andere wordt gemaakt. Het lijkt wel of de gemeente Heerlen voor bouwbedrijven werkt..terwijl er op zich wel genoeg belangrijks te bouwen valt en er genoeg ruimte is om op te vullen.
  Er is nog altijd een behoorlijke werkloosheid. Bouwprojecten dragen echt niet bij aan de werkgelegenheid van Heerlenaren.
  Heerlen trekt studenten niet aan: te weinig te beleven en weinig woonruimte.
  Het coffeeshopbeleid is een ramp, waarbij enkele shophouders een aantal jaren geleden een monopoliepositie hebben bemachtigd. Vandaar ook dat er nog altijd veel drugsproblematiek is in Heerlen, alhowel dit niet echt opvalt.
  Het uitgaansbeleid slaat nergens op, door de eenzijde sluitingstijden onstaat elke week weer gedonder. Culinair gezien valt er sowieso niet veel te genieten.
  Lichtpuntje vind ik het gebruik van het voormalige CBS-gebouw door kunstenaars.
  Al met al, Heerlen heeft nog een hele hele lange weg te gaan eer het mijnverleden vergeten kan worden.

 6. nico hamstra zegt: 23-01-12 om 15:40

  Emile Roemer komt ongetwijfeld, arbeideristisch, orde op zaken stellen in Heerlen. de SP-afdeling de oren wassen over het risicovolle en onverantwoorde warmwaterproject. Heerlen kan mogelijk worden bedreigd door gevaarlijke verzakkingen(‘t Loon) vanwege de miljoenenverslindende hobby van de dienstmaagd groot Kapitaal, Riet de Wit. haar project is tegen alle weldenkenden in de Raad door de strot gecduwd. een daad die mis is! Roemer wèèt dát gaat stemmen kosten, de SP verliest in Heerlen. het wordt donderen op 27 as. in het Glaspaleis.

 7. Ali zegt: 23-01-12 om 16:12

  Laten we het hopen mijnheer Hamstra! Tegenover kritiek horen ideeen dus bij dezen.
  Op de eerste plaats, zorg dat al je inwoners minimaal een mbo-niveau hebben. Volgens mij is et opleidingsniveau in Heerlen nog vrij laag, helaas. Dit kan vrij eeenvoudig in kaart gebracht worden en aangepakt. Biedt goede trajecten aan, die niet uitbesteed worden aan integratiebedrijven met een winstoogmerk. Nu wordt er teveel het accent gelegd op ‘mensen aan het werk krijgen’. Nee zorg dat ze op een bepaalde manier gaan denken, dan gaan ze vanzelf wel werken of ondernemen.
  Ik snap best dat bepaalde zaken wel uitgevoerd moeten worden: zo dragen de vele rotondes bij aan de doorstroming van het verkeer, een stoplichtloze stad zou Heerlen best kunnen worden. En een lichte opknapbeurt mag het station wel ondergaan, maar meer ook niet.Wat ik echter niet begrijp, is dat er niks gedaan wordt aan de bereikbaarheid van bijvoorbeeld HS Zuyd. Okee, er rijden bussen langs, maar er zou met speels gemak een spoor die kant op gemaakt kunnen worden met een klein stationnetje ‘Ten Esschen’. Mij part met een tussenstationnetje Terworm, voor de wandelaars. Vele malen effectiever dan bijvoorbeeld ‘de Kissel’. Wat betreft het Loon: waarom worden de winkeliers niet allemaal in het centrum ondergebracht?? Ruimte genoeg. Het centrum is sowieso al te breed, mag wel wat meer geconcentreerd worden. Heerlen is geen Eindhoven en al helemaal geen Utrecht. Straten moeten een duidelijke bestemming krijgen, nu is het een regelrechte wirwar. Er zouden in het Loon allicht wat supermarkten gevestigd kunnen worden en allerlei andere kruidenierszaakjes, maar voor de rest is het overbodig. Allicht kan het omgebouwd worden tot een zwembad (sportfondsenbad in ere herstellen), zodat de schoolgaande kinderen weer zwemles kunnen krijgen. Maar nee, dat is natuurlijk te duur.
  In plaats van de mijnschachten als ‘gevaar’ te zien, kan het juist een toeristische trekpleister worden. Ik wil die mijnen in, gewoon uit curiositeit! Nog ideeen genoeg, maar ik moet aan het werk! Ach ja, volgende keer maar zelf meedoen aan de verkiezingen en de 27e in het Glaspaleis bliksemen!
  Veel succes Emile Roemer :s

 8. Wat ik ook belangrijk vind, dat de SP ook veel belovende jongeren
  heeft, zowel lokaal als landelijk.
  Als partij moet men ook aan de toekomst werken.
  Dat de stad vooruit gaat, dat is prima.
  SP doet niet mee aan het doemdenken.
  Jaren terug was Heerlen bekend als drugsstad no 1.
  Geen andere partij durfde het aan te pakken, behalve de SP
  Daar had men te ballen niet voor.

 9. Ali zegt: 23-01-12 om 17:40

  ik verwar ‘ten esschen’ met nieuw eyckholt zoals het gebied rondom HS Zuyd heet, bij dezen correctie.

 10. Fritske Speiker zegt: 23-01-12 om 17:46

  Er moeten nog wat partijen bijkomen – weet straks niemand meer naar wiens poppen je eigenlijk dansen moet om iets te bereiken in dit land.

 11. Oscar Punt zegt: 23-01-12 om 22:19

  Heerlen is een stad in ontwikkeling. Ik woon er al meer dan 40 jaar en heb alle problemen voorbij zien komen. Het was zeker niet de meest aansprekende stad van Nederland. Maar het beeld dat door Ali Kok wordt geschetst is maar ten dele waar. Het culture leven is booming en de stad leeft. Er is meer dan genoeg te doen. Ook voor jongeren. Popzalen met een aansprekende programmering van populaire muziek tot de meer extreme muziek. Een theater dat tot de besten van Nederland behoort. Er is inderdaad sprake van leegstand maar wijs me een stad aan op dit moment die daar niet mee te maken heeft. Dat is een landelijk probleem. De kleine middenstand verdwijnt overal langzaam maar zeker. Voor de rest kan ik niet meer dan constateren dat de stad er stukken beter voor staat dan jaren geleden. Of dat nu aan het SP regime ligt weet ik niet. Maar zou het zo zijn dan mogen ze van mij nog een hele tijd aanblijven.

 12. Jan Jongbloed zegt: 23-01-12 om 22:36

  De linkse Nederlandse partijen proberen gebruik te maken van het feit dat de meerderheid der Nederlandse kiezers belang heeft bij nog meer nivellering.

  Vooral in tijden van noodzakelijke bezuinigingen op de sinterklaas politiek in het verleden, is het electoraal voordelig flinks naar links op te schuiven.

  De geschiedenenis toont aan:
  - Links eist hogere belastingen voor degenen die niet tot hun electoraat behoren
  - Links veroorzaakt daarbij ondanks hogere belastingen meestal ook nog meer schulden
  - Links veroorzaakt daarmee minder concurrentiekracht van het land en daarmee nog meer niet productieven
  - Links leent dan nog meer voor banenplannen voor niet concurrenrende activiteiten

  En tenslotte zit de economie volledig in het slop, neemt de werkeloosheid toe vanwege te weinig export en vertrekkende bedrijven waarna geconcludeerd moet worden dat de linkse politiek tot a-sociale gevolgen heeft geleid.

 13. Barbertje zegt: 23-01-12 om 22:53

  Iemand over de SP:

  Ja, dan wordt het hier net Cuba maar alleen zonder zon.

 14. Bas zegt: 24-01-12 om 10:03

  Als wij in NL het anwezige geld gaan herverdelen – het heeft niet mijn voorkeur, maar goed – dan is dat op zich mogelijk

  Het probleem is alleen, als ondernemende mensen niet meer verdienen, waarom zouden ze zich dan nog inspannen? Een idealist zal zeggen – voor je land, of voor een ander – maar ondernemers zijn geen idealisten. Dat kunnen ze zich ook niet veroorloven, want een idealist maakt keuzes op grond van denkbeelden en niet van waarheden.

  Ondernemers zijn gewoon gedreven door de beloning

  En valt die weg, dan doen ze niets meer, waardoor er steeds minder te herverdelen is

  Want de wereld is keihard kapitalistisch. Een buitenlands bedrijf koopt hier omdat we de beste zijn. Niet omdat we de aardigste zijn (al kan aardigheid – te vertalen als servicegerichtheid, ons wel beter maken) of dergelijke onzin.

  Innoveren we niet, vernieuwen we niet? Dan blijkt dat Nederland zich heel snel uit de markt prijst.

  En hebben we dus geen van alleen meer welvaart

  Vandaar dat de idealen van de SP – die mij eigenlijk ook wel aanstaan – niet zullen werken. Tenminste, niet in de tijd die mij nog gegeven is – max 50 jaar

 15. Inderdaad, leegstand is overal.
  Wie kan nog de de hele hoge huren betalen?
  Begint men met een winkel, dan is het je eigen risico.
  Lukt het niet, dan heeft men pech, maar dan moet men niet de gemeente de schuld geven.
  Panden zijn particulier bezit.
  Deze komen dan in handen van vastgoedbazen,deze plakken op de ruit van de lege panden, affiches op, daar staat te koop of te huur op.
  Waarom? Dan kunnen de vastgoedbazen de onkosten van de lege panden fiscaal terugvorderen. Deze drijven dan de onkosten op.
  Zij hebben dan belang bij bij leegstand. Gemeentes kunen hier niets aan doen.
  De regering zou hier wat aan moeten doen.

 16. Tja zegt: 24-01-12 om 14:14

  Jan Jongbloed: En tenslotte zit de economie volledig in het slop, neemt de werkeloosheid toe vanwege te weinig export en vertrekkende bedrijven

  Uhhmmm….dat is nu niet aan de hand? Dacht het wel. Misschien komt het wel doordat Nederland niet meer spannend genoeg is om te vestigen. Waar we in moeten investeren is Nederland om het weer spannender te maken. Maar doen we dat dan negeren we Europa en de Wereld. Alleen is dan de vraag: kunnen we het zo spannend maken dat dat niet uitmaakt? Dat al die bedrijven hier toch weer willen zitten? Op dit moment hangen we op twee gedachten. De VVD roept een boel, doet eigenlijk niets anders dan onder tafel springen bij iedere regeringsleider van Europa, en negeert haar eigen volk. Als je volk geen motivatie heeft, zal de boel ook niet spannender worden en komt er ook niemand meer hierheen. Dus voordat je meteen gaat roepen “links, links”. De situatie waar we nu in zitten is niet door links gemaakt maar door keihard negeren van signalen die al jaren aan de gang zijn. Ook onder VVD regeringen.

  Verder denk ik dat Bas wel een punt heeft: je moet de ondernemers wel blijven motiveren. Dat doe je niet door ze al hun beloningen voor hard werken af te pakken. Maar ik geloof ook niet dat de SP daar in eerste instantie op uit is. Want ondernemers = werkgelegenheid. ik denk dat dat een angst is die veel te veel opgeblazen wordt door mensen die echt denken dat we hier een Cuba gaan worden. En dat is natuurlijk gewoon onzin…

 17. Bas zegt: 24-01-12 om 16:23

  @ Ben

  Het zou zo gemakkelijk kunnen. Leegstand fiscaal straffen.

  Een pand dat geen huur oplevert, en verhuur alsd bestemming heeft, is daarmee dus waardeloos voor de eigenaar.

  Welnu, de waarde van een pand in de boeken mag bijvoorbeeld maximaal het tienvoudige zijn van de gemiddelde huur die het over de afgelopen 3 jaar heeft opgelevert.

  En zit daar een half jaar leegstand in? Dan wordt de boekwaarde inderdaad lager.
  En een nieuw pand dat nog nooit verhuurd is? Yep, dat heeft een waarde 0. Bewijs maar eerst dat het verhuurbaar is en dus een waarde heeft.

  Op die manier worden niet alleen de eigenaren gestimuleerd om na te denken voordat ze gaan bouwen, en om huurders te zoeken, de boeken zijn ook realistischer. Fijn voor wie wilt beleggen (ik niet).

 18. Bart zegt: 24-01-12 om 20:37

  @ Meneer Jan Jongbloed

  En tenslotte zit de economie volledig in het slop, neemt de werkeloosheid toe vanwege te weinig export en vertrekkende bedrijven waarna geconcludeerd moet worden dat de linkse politiek tot a-sociale gevolgen heeft geleid.

  Dit en het verdere enorme verval een effect van rechts hobbies,

  Zie nog meer marktwerking na te streven, en wij zijn zoals het er nu op gaat lijken geen Cuba, maar een soort Colombia, dagelijks liquidaties, roofovervallen, en grootschalige fraudes.
  Ook een onbeschofte manier van omgang, voorbeelden te zien in het verbale spel van dit kabinet.

  Slechts een handje vol lieden in het kabinet, besluit de rechtse hobby van oorlogs voeren in Afghanistan door te voeren , kosten 8 MILJARD, voor onzinnig een beetje in het rond knallen.

  En zo kan men er nog een 55 tal opnoemen welke dit land naar een bankroet helpen.

  Het land zal ook na keuze van een centrum linkse regering een 8 tal jaren nodig hebben voor het opruimen van al deze schade, en puinhopen nu in onze ( prachtige) samenleving.

 19. Joost zegt: 25-01-12 om 14:06

  Roemer is in elk geval wel duidelijk: Werken wordt bestraft en niet werken wordt beloond. Zoals het een pure socialist betaamd, is Roemer pas tevreden als iedereen even arm is.

 20. Bart zegt: 25-01-12 om 23:45

  @ Pas tevreden als iedereen even arm is ;

  De enige duidelijkheid welke nog niet is gegeven : Nederlanders hebben de meeste schulden terwereld- per hoofd van de bevolking, dit door die mieterse gave financiele producten welke de afgelopen 30 jaar door het neoliberale klimaat werden verkocht.

  Alaaf !

Geef een reactie