Domme zet richting Suriname?

Internationaal slaan we een modderfiguur door het ontwikkelingsgeld richting Suriname te bevriezen. Zegt emeritus hoogleraar culturele antropologie Dirk Kruijt. Symboolpolitiek want die 20 miljoen euro staat niet in verhouding tot het geld dat particulieren zelf al versturen vanuit Nederland naar familie en vrienden in Suriname. Maar vooral omdat in een internationaal verdrag wettelijk is vastgelegd dat ons land als voormalige kolonisator Suriname moet steunen. In 1975 is een bedrag van 1,6 miljard afgesproken onder toenmalig premier Den Uyl. Maar 20 miljoen is ook niet een bedrag waar het land wakker van ligt: er komt via met name China, India en Brazilië vele meer binnen. Er komt geld binnen door de export van hardhout en goud.  En om juist tijdens deze complexe verhouding ook de ambassadeur terug te halen is onverstandig. “Geen diplomaat ter plekke en daarmee ook niet iemand die inlichtingen kan inwinnen. Nederland lijkt het stampvoetende boze jongetje van de klas. Het buitenland lacht hier om” aldus Kruijt.

De voorzitter van de Vereniging Vrienden van Nickerie, Radj Ramcharan, snapt wel dan ons land een signaal wil afgeven. Immers, door de amnestiewet gaan de verdachten van de decembermoorden in 1982 vrijuit. Ook Desi Bouterse. “Logisch dat Nederland wil straffen, maar je treft er wel weer de mensen mee die het geld hard nodig hebben”. Zo is Nickerie een groot agrarisch gebied waar veel mensen hulp goed kunnen gebruiken. Vanuit ons land worden geld en goederen verstuurd. In totaal gaat het om een veelvoud van de 20 miljoen die ons land nu in de pocket houdt. “We sturen boeken, geld, onderwijsmiddelen. Dat gaat heel direct en komt dus zeker goed terecht” zegt Ramcharan. Op zijn bureau staan de Nederlandse en de Surinaamse vlag gebroederlijk naast elkaar, maar de verhouding is en blijft moeizaam. “Maar Suriname kan niet zonder Nederland en omgekeerd is dat net zo”. Dirk Kruijt is wat stelliger: de minister doet aan pure symboolpolitiek en dat is eigenlijk dom.

Audio fragment 1
Audio fragment 2
Audio fragment 3
Audio fragment 4

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


25 reacties op “Domme zet richting Suriname?”

 1. Christa zegt: 12-04-12 om 10:41

  Eindelijk een goed stuk mbt handelingen tegen Suriname!

 2. Bas zegt: 12-04-12 om 12:25

  Willen we de burger niet treffen?

  Ik hoor op de NOS dat iets van 60 % van de Surinamers de vervolging van de Decembermoorden onzin vindt

  Persoonlijk heb ik dan het gevoel dat die 60 % – net als hun staat – geen recht heeft op ontwikkelingshulp.

  De professor kan mooi praten, maar hij heeft – blijkbaar – ook lak aan het beginsel dat moordenaars vervolgd moeten worden. Net als die Surinamers

 3. Ben zegt: 12-04-12 om 12:34

  Wat een hoop onzin van Dirk Kruijt. Blijkbaar kan iedere onbenul hoogleraar worden. NL slaat juist een modderfiguur door geld te blijven geven aan een corrupte bananenrepubliek die geleid wordt door een stel criminelen. Verder is het helemaal niet zo dat NL niet zonder Suriname kan want Suriname stelt NIETS voor, het is juist Suriname die niet zonder NL kan.
  Het is verder ook helemaal geen probleem dat het gewone volk getroffen zal worden want die hebben op de huidige criminele Surinaamse regering gestemd, laten ze de gevolgen van hun stemgedrag maar flink voelen. Ieder volk krijgt de leiders dat ze verdient.
  NL moet ALLE banden met de corrupte en criminele bananenrepubliek Suriname verbreken.

 4. Remy Overkempe zegt: 12-04-12 om 12:58

  “Maar Suriname kan niet zonder Nederland en omgekeerd is dat net zo.”

  En waar is dat laatste op gebaseerd?

  “Dirk Kruijt is wat stelliger: de minister doet aan pure symboolpolitiek en dat is eigenlijk dom.”

  Een symbolische reactie afgegeven is juist de bedoeling hiervan … Maar bedankt, Capt. Obvious.

 5. het is de zoveelste bewijs dat nederland met de vvd voorop bankroet is als het om suriname gaat .suriname zit echt niet te wachten op dat beetje geld .nederland denkt dat het een wereld macht is en denkt suriname te treffen .laat nederland dat geld geven aan de voetsel banken in holland .ze hebben het zelf nodig .zie de enorme financiele problemen die nederland heeft ,zie de voetselbanken die steeds groter worden .zie de massa moorden die nederland heeft begaan .
  ik ben antbouterse maar nederland heeft geen recht van spreken als het om suriname gaat .ook hebben ze het over ontwikkelings hulp .het is herstel batalingen geen ontwikkelings geld.

 6. relatie suriname/nedreland was toch al verslechterd door het aan treden
  van president delano bouterse
  suriname haalt zijn schouders op,en is helemaal niet onder de indruk van
  de sancties,sterker nog we staan niet te springen omdat geld.het stelde
  niets voor.zodra er iets gebeurd dreigt nederland steeds met de ontwikkelingshulp,volgens minister lackin van buitenlandse zaken.de molukkers lachen ze nu uit.ze krijgen suriname niet op de knie,laten de nederlanders zich gaan inzetten voor de molukse zaak,hebben ze wat beters te doen.

 7. wij gaan ons eigen koers op
  er zijn nog meer rijkenlanden
  waarmee suriname zaken mee
  kan doen.

 8. RoyC zegt: 12-04-12 om 15:09

  De opmerking Radj Ramcharan dat Suriname niet zonder Nederland kan is achterhaald, aangezien deze regering zich juist volledig afweert tegen de gewoonlijke Nederlandse bevoogding en haar vrienden vooral zoekt in de regio. Zie alle afspraken en samenwerkingsovereenkomsten die na aantreden van deze regering zijn afgesloten met de regio. Aangezien er ook veel meer te halen valt uit de samenwerking met de regio en daarnaast ook de BRIC landen is de overheersing in het maatschappelijke en politieke bestel van Nederland definitief voorbij en derhalve een heel slimme set van de huidige bestuurders.
  Ook de opmerking van dhr. Ramcharan over het afgeven van een signaal en het logische gevolg daardoor `dat Nederland wil straffen` vind ik een totaal misplaatste en ook nog beledigende denigrerende opmerking die kant noch wal raakt. Dat geeft aan dat dhr. Ramcharan voorbijgaat aan de politieke en maatschappelijke realiteit. Suriname is geen eigendom noch een kind dat afhankelijk is van Nederland. Zolang Nederland en vooral zich “Surinaamse” mensen als dhr. Ramcharan dat niet gaan beseffen zal je elke keer dit soort clashes krijgen. Het helpt het natuurlijk niet dat medeSurinamers als dhr. Ramcharan zich niet zelfbewuster opstellen tegen deze soort van inmenging in binnenlandse aangelegenheden van een zelfstandige onafhankelijke natie, hoe bitter de pil ook is of hoe fout een interne Surinaamse beslissing ook mag zijn. Ik heb Nederland zich tot nu toe nog NOOIT zo zien opstellen of dergelijke acties meegemaakt als het Israel betreft. Je hebt als land pas recht van spreken als je jezelf de spiegel voorhoudt en absoluut zeker bent dat je altijd en tegen elk land precies eender reageert.

 9. Sinbad zegt: 12-04-12 om 15:20

  He ik lag net te slapen, hoe durven jullie om mij waker te maken??
  Om te beginnen, ben ik het niet eens met de aanname van het amnestiewet, want daarvan zullen Bouterse en trawanten gretig misbruik van maken. Maar ook al ben ik geen fan van Bouta, toch vind ik dat Surinamers te veel naar Nederland kijken en vooral met oogkleppen. Want als het Nederland steeds lukt om Indonesië het hand boven het hoofd te houden ten aanzien van de Molukken, en Israel ten opzichte van de Palasteinen, dan moet Nederland de laatste zijn die een democratische gekozen president de wacht gaat aanzeggen. Trouwens voor deze president gekozen werd, zijn er verschillende hem voor geweest, waarom toen niet? Daarom Nederland ophouden met struisvogel politiek. Ik zei daarnet al de geen fan van Bouta bent, máár ook ik heb het spelletje door. 20 Miljoen! Hou ze maar, Suriname kan zijn eigen boontjes doppen, Nederland vergeet één ding, dat het Surinaamse economie als kool groeit en zal de komende jaren nog verder toenemen. En met de huidige eurocrissis is het niet ondenkbaar dat in de toekomst met name naar Suriname toe Nederland een toontje lager zal moeten zingen. Daar waar het gaat om grondstoffen en/of andere mineralen.
  Máár dan kan het gaan gebeuren dat je dan pas de poppen aan het dansen zult zien. Daarom lijkt het mij zinvol, om inplaatst van sancties aan verzoening te denken, denk indeze aan Zuidafrika, daar waar er meer gebeurd is dan in welk land dan ook, heeft deze poging tot gevolg gehad dat Zuidafrika thans honderdduizenden nieuwe banen erbij heeft en er zijn nog meer op stapel. Voorwat het de VVD/PVV betreft, kunnen zei voor mij de pot op. Rutte en consuiten kunnen naar Suriname toe, die zowat 10.000km hier vandaan is binnen één etmaal kommentaar geven, en waar het de Pvv betreft notabene op nog geen steenworp afstaand blijven zwijgen als het graf. Ja doeiii.

  Dit is geen commentaar máár de werkelijkheid.
  Ps ik ben geen politicus máár zelf een (mol) dit is geen scheldwoord maar een ondergrondse blinde dier kan het zien.

  De groeten aan President Bouterse en het kabinet.
  Succes.

 10. Suriboy zegt: 12-04-12 om 15:58

  Fuck nederland Suriname heeft jullie niet nodig en jullie zijn bang dat Z.E. D.D. Bouterse het surinaams volk dit nu gaat bewijzen vandaar dat jullie hem willen opruimen he kosten wat kost. Nederland heeft jaren bemoeit in onze aangelegenheden en ‘t moet nu eindelijk ophouden. Verbeter de wereld begin bij jezelf en jakobi mogen jullie daar houden hij betekend net als jullie beatrix niets voor Suriname.
  Leve mijn SWITI REPUBLIEK SURINAME

 11. fajola zegt: 12-04-12 om 16:10

  Suriname redt het wel zonder nederland. ze moeten stil blijven en de ontwikkelingen rond Suriname blijven volgen. hup hup suriname

 12. sheela zegt: 12-04-12 om 16:56

  van mij part mag ned.ook de pot op met zijn stomme 20mljn.de euros van hun zal binnenkort o,o waard zijn gezien de waardedaling v/d euro.dat suriname zonder ned.niet kan is pure bullshit.suri.hft ned.in zijn waarde en normen gelaten.suri. bemoeit niet met ned.betekent wij hebben ned niet nodig.HET IS JUIST NED.DIE NIET.ZONDER SURI KAN.want ze bijven polshoogte nemen over suri.BOVENDIEN NED MOET ZIJN DRACULA BEK DICHT HOUDEN.het waren deze duivels die suri in 1980 kapot hebben gemaakt.omdat ze de economische groei niet konden aanzien.NED.MAAKK JE BORST ALVAST NAT.WIJ SURI ZIJN IN AANTOCHT.DIE 20MIJOEN CENTJES MAG JE STRAKS BIJ ONS KOMEN HALEN OM JE LAND TE REDDEN..HAHAHAAHAHA.WAT ZIJN JULLIE HOLLANDERS TOCH ZIELIG.

 13. Louis van Rasten zegt: 12-04-12 om 18:25

  Dirk Kruijt kletst uit zijn nek. Waarom een modderfiguur? Wanneer moordernaars niet worden berecht zal er door de buitenwereld actie moeten worden ondernomen. Klaarblijkelijk vind deze hoogleraar het heel gewoon om maar door te blijven gaan met het financieel spekken van moordernaars. Wij hadden de financiële hulp al veel eerder moeten stopzetten.

 14. mariel zegt: 12-04-12 om 20:30

  Het is wel heel duidelijk dat in NL er andere berichtgeving is dan in het land zelf. Ik ben net op vakantie hier en het merendeel van de bevolking is echt niet TEGEN de amnestiewet. de stille loop werd zelfs afgedaan als een beetje kinderachtig ondanks de pogingen om het een “groots succes” te noemen. Begin ik toch te twijfelen aan de objectiviteit van de NOS… symbooljournalistiek?

 15. Celita zegt: 12-04-12 om 21:58

  Ontwikkelingshulp staat de zelfontwikkeling van land en volk in de weg! Een beter besluit kon Nederland dus niet genomen hebben. Suriname wordt er alleen maar beter van!

 16. sammy zegt: 12-04-12 om 22:47

  @ Bas je hebt duidelijk niets t maken met Su dus lijkt me beter dat z niet reageren. want als je enig gevoel, liefde of respect voor het land hebt zou er nooit worden aangehaald dat de hele samen leving het moet voelen. en Ben: Blijkbaar kan iedere onbenul hoogleraar worden. dit is een standaard antwoord van de oppositie een ieder die hen tegen spreekt is onbenul en dom. wel dan hb k nieuws vo jullie dan s meerderheid van t land dom. want de meerderheid staat achter Bouterse en vanaf hij aan de macht is zie ik alleen maar vooruitgang in t land alles wat beloofd werd word gerealiseerd en dit alles zonder behulp van NEDERLAND. Jammer genoeg kan k dat niet zeggen van de vorige regering die geld kreeg van Nederland waar is aldat geld naar toe gegaan?? dat is en blijft een raadsel.

 17. Thiago zegt: 12-04-12 om 23:36

  En hoe zit het met de amnestie wet in Zuid-Africa?? Heel veel witte mensen die zwarten vermoord hebben zijn niet gestraft.
  De verhoren gezien van de waarheidscommissie??
  Waar was de vinger van Nederland en de personen die nu wel een reactie plaatsen?

 18. jimmy zegt: 13-04-12 om 00:05

  Hebben mensen hier in Nederland wel een idee wat er door Nederland is weggedragen.Kennen Nederlanders wel de geschiedenis?Eerst de slavernij, de katoen en de tabak richting Nederland.Voor tachtig lange jaren werd er beauxit uit Suriname naar Nederland verscheept richting Aldel in Delfzijl om tot aliminium te worden verrijkt.Suriname kreeg 20 cent per ton beauxit en weten de mensen hier dat de vliegtuigen in de tweede wereldoorlog van Surinaamse aliminium weredn gemaakt?Nee, anders zouden ze zich schamen

  Is men hier in Nederland de geschiedenis vergeten?Of wil men dat niet meer weten?De slavernij in Suriname, tabak en katoen werden naar Nederland verscheept.Voor langer dan 60 jaar werd er bauxit naar Nederland verscheept richting Aldel in Delfzijl om tot aliminium
  te worden verwerkt.Suriname kreeg geen mallemoer. Het was het verschepen van goederen van het ene gebiedsdeel naar het andere.
  Ontwikkelingshulp ?Welk ontwikkelingshulp?Dat schijntje van 20 miljoen?Men moet zich schamen.Wat hebben wij toch een dubbele moraal.De vinger wijzen,wat kunnen we toch heel goed.Wordt het
  niet hoog tijd dat we vinger naar ons zelf wiizen?Ba!!!

 19. Bart zegt: 13-04-12 om 06:04

  Geweldig die reactie van Overheid NL…………..ruim 30 jaar na deze moorden denken wij eens iets te kunnen regelen daar in Suriname.

  Is dit de ” nieuwe cold case ” benadering van buitenlandse zaken.?

 20. krontto zegt: 13-04-12 om 08:57

  @ Celita: de beste reactie tot nu toe, helemaal met je eens!

  De enige die hier beter van wordt, is Suriname ;-)

 21. peter zegt: 13-04-12 om 09:48

  leuk he,kolonisatie.
  waarschijnlijk doneert chavez ondertussen meer dan nederland,zo kom je wel heel gemakkelijk van je verantwoordelijkheid af.
  nederlanders zijn vooral trots op hun dubieuze verleden,dat is ook alles wat ze nog kunnen.
  nederland presteert niets meer.

 22. Robertusje zegt: 13-04-12 om 14:04

  Ik ben het met sommige andere eens, als je moordenaars niet vervolgt ben je al verkeerd bezig en je bent gewoonweg STOM bezig als je dan ook nog eens een amnestiewet aanneemt die alleen en uitsluitend voor deze moordenaars in het leven wordt geroepen. 20 miljoen is niets, men moet dat land helemaal isoleren geen post meer naar toe, geen geld meer naar toe, geen data verbindingen, geen verkeer meer naartoe gewoon niks meer. DAt wordt gevoeld.

 23. Sinbad zegt: 13-04-12 om 15:47

  He jullie hebben mij weer wakker gemaakt, mááár ik voel mij helemaal niet op mijn teentjes getrapt, Rutte en de zijne wel!!!

  Nogmaals, ik was geen fan van De PRESIDENT van SURINAME, maar sinds de laatste ontwinkelingen krijg ik een gevoel van solidairiteit met PRESIDENT BOUTERSE, want alles wijst erop dat men bewust met Nederland voorop om Suriname te belemmeren in haar ontwikkeling. Máár dat gaat hen niet lukken.
  Suriname zit nu in een sneltrein, en die is niet meer te stuiten.
  Ik geef toe dat de President wellicht, letop!!! wellicht fouten heeft gemaakt, als dat zo is, is dat vrezelijk jammer en volgens mij denkt de President er ook zo over althans, dat denk ik.
  Máár hoe graag hij dat zou willen, ongedaan kan hij dat niet meer.
  Wat nu, God ZIJ met Nederland, máár daarom is Nederland nog geen GOD, om over een andere Souvereine Staat te beslissen. Dat maken de Surinamers zelf uit. Nu bek dicht.
  Sorry voor mijn grove taal gebruik, máár ik word er niet goed van als ik zie hoe zei hier hun eigen onderdanen en vreemdelingen behandelen. Het is hier bij de beesten af.
  Voorbeelden; dhr. Geert Leers(CDA) van vreemdelingen zaken( een wolf in schaapskleren) laat onschuldigge en behoeftigge vreemdelingen s’morgens vroeg uit hun bed lichten om gedeporeert te worden, laat Rutte en Wilders het eerst daarover gaan hebben.
  Nee dat zal niet gaan, want als jij dit soort politiek wilt bedrijven, dan zorg je dat er een satellietpartij vanuit jou eigen bloedgroep ontstaat in dit geval pvv, dan ga jij gedogen, en zorg je ten aanzien van de allochtonen en migranten, dat die satellietpartij die portefeuille krijgt, vervolgens kun jij dan het meest onmogelijke van die mensen gaan eisen. Om zogenaamd aan de eisen te voldoen ja ja u voelt al, dat zal niemand lukken! Dus kunnen zei ook niet aan de eisen voldoen, nou als u dit geen barbaars noemt, dan behoord u niet tot deze planeet. Letwel wij hebben het hier niet over criminelen, maar over gewone mensen zoals u en ik, die elders hun geluk zoeken.
  Vergeet niet, toen de Duitsers in jaren 40-45 rake klappen aan de Nederlanders uitdeelden, vlogen zei ook naar alle wintstreken van de wereld, en werden altijd met open armen ontvangen.

  Maar goed ik wil mij beperken tot het heden, en wil de President van Suriname feliciteren en hem verzoeken om de pot met honing nu alvast dicht te houden, want er komen straks geen honingbijen langs máár strontvliegen.

  De groeten van Sinbad ik ga weer slapen.

 24. Jimmy zegt: 13-04-12 om 15:49

  Iemand noemt Dirk Kruijt een onbenul.Er worden opmerkingen geplaatst door mensen die niet eens weten wat er buiten de
  land’s grenzen gebeurt of gebeurde.Anafabeten zijn het.Ik heb samen met velen anderen het idee dat het gros in Nederland niet
  weet wat Nederland de afgelopen twee eeuwen in Suriname heeft
  uitgevreten.Of willen ze dat niet(meer) weten?De schaamteloosheid
  ten top.Suriname een bananen republiek.Goed.Als dat zo is,wat voor een republiek is Nederland dan?Altijd met de vinger wijzen
  naar anderen.Weten wij niet dat Nederland in de wereld bekend staat
  als slavenhandelaars, als land van de xtcpillen,kinderporno,prostitutie.Straks worden wij ook nog bekend
  als land van de voedselbanken omdat de rijken almaar blijven graaien.Laten we eerst van deze slechte imago afkomen voordat er een vinger naar een ander wordt gewezen.Ga vooral weer naar school.

 25. Manuel Sewgobind zegt: 17-04-12 om 10:40

  VERGIFFENIS GEEN POLITIEK THEMA
  De visie van (een belangrijk deel van de Surinaamse) jongeren dat 1980 en 1982 incidenten waren en wij dat maar achter ons moeten laten, symboliseert achterlijkheid en politieke kortzichtigheid. Verleden, heden en toekomst zijn in elkaar verweven, en je moet bekrompen zijn om niet te beseffen dat het verleden wijze lessen vrijmaakt voor de toekomst.
  In die mening gaat ook schuil het argument van zowel velen die ná 1980 zijn geboren als van een aantal politieke partijen dat ” wat gebeurd is, is gebeurd”, en dat “wij moeten kunnen vergeven”.
  De democratische driedeling – wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht- torpedeert terecht dit “vergevingselement”.
  Het parlement controleert de regering en ziet erop toe dat wetten worden nageleefd. De rechterlijke macht toetst wetgeving. Wetsovertreding vraagt om actie, ook gesteund door internationale verdragen die ook Suriname heeft geratificeerd. Van “vergiffenis” kan daarom absoluut geen sprake zijn. Vergiffenis is voorbehouden aan de geestelijkheid, en meer betreffende zaken die op het morele vlak liggen (als bijvoorbeeld familieruzie). Parlementariërs die zich bedienen van de taal van vergiffenis, zijn niet berekend voor hun vak en hebben het verkeerde beroep gekozen. Als morele vraagstukken dwars door strafbare feiten lopen, is het einde zoek, en is niet veel voor nodig om te manipuleren en eigen belangen voorop te stellen.
  Nee, buitengewoon dom is de roep om vergiffenis ! Deze roep is ingegeven door de angst politieke gezag te moeten verliezen.
  Overigens: de amnestiewet schept (legale) vooruitzichten voor avonturiers die het in hun hoofd om ook een greep te doen naar de macht: op termijn kan dat lonend zijn. De bekende precedent-werking ! De wet nodigt uit tot een putch, en voert de rust (die een ieder zo graag wilt) verder weg. De amnestiewet is grimmig,
  en contraproductief, op de korte én lange termijn !

Geef een reactie