De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Stresstest voor de gemeente

De banken hebben hem al gedaan, de gemeente kan het nu ook: de stress testen. War gebeurt er met de geldbuidel als de werkloosheid fors toeneemt. Blijft de gemeente overeind als de huizenprijzen fors gaan dalen? SEO Economisch Onderzoek fabriceerde een rekenmodel dat uit gaat van een vijftal scenario’s die een gemeente kunnen overkomen.  Bijvoorbeeld een forse financiële crisis, forse stijging van de werkloosheid. Of: stel dat de huizenmarkt stevig instort of de economie komt maar niet op gang. En er is nog een vijfde opvallend scenario bedacht: stel de gemeente krijgt te maken met een ramp, zoals Enschede 12 jaar geleden met de explosie van de vuurwerkfabriek. Ook dat kan grote gevolgen hebben voor het huishoudboekje. Vier gemeenten deden mee: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Ook de gemeente Breda laat zich op dit moment testen.

Omdat iedere gemeente eigen omstandigheden kent komt er nu niet een top 4 uit rollen. Elk rekenmodel is specifiek gemaakt voor elke gemeente apart. Zie het als een reeks formules in een sheet waar de gemeente zelf getallen kan invullen. Na een druk op de knop kun je dan zien hoe de gevolgen uitpakken voor de inwoners en de gemeentebegroting. Zo heeft de gemeente Amsterdam veel onroerend goed zoals gebouwen en grond. Bij een daling van die markt heeft dat na 5 jaar grote financiële gevolgen: dik 400 miljoen euro verlies. Voor de gemeente Rotterdam is de factor werkloosheid van enorm belang. En de tekorten kunnen snel oplopen. “Wij hebben als gemeente Eindhoven een reservepotje van rond de 70 miljoen” zegt de Eindhovense wethouder Depla. “Wat je aan dit model goed kunt zien is dat dat potje vrij krap is”. Iedere gemeente kan zo’n stresstest laten maken en hij is 5 jaar geldig. Berekend en bedacht door Koert van Buiren. “We hebben ook berekend als meedere scenario’s zich tegelijkertijd afspelen- hetgeen ook in de crisisjaren 80 het geval was. Je kunt als gemeente zelf alle getallen invullen en precies zien hoe het op termijn uitpakt”. Jules Theeuwes legt uit dat voor een kleine gemeente sommige effecten minder groot zullen zijn omdat ze bijvoorbeeld minder onroerend goed if industrie hebben. Maar een ramp zoals in Enschede of korter geleden Chemiepack in Moerdijk kan voor zo’n kleinere gemeente betekenen dat ze financieel echt in zwaar weer terecht komen. “Daarom is het voor iedere gemeente handig om zo’n rekenmodel te hebben. Je kunt je dan wel beter voorbereiden”.

 

Jules Theeuwes en Koert van Buiren van SEO

Bijdrage 1
Bijdrage 2
Bijdrage 3
Bijdrage 4
Bijdrage 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie