De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Radio toert door land in crisis

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

Het woord monopoly viel voor het eerst tijdens een van die vele vergaderingen in Hilversum. Louis Dekker wilde een paar straten langs gewoon om te kijken. Op dat moment ging de fantasie op hol. Ik wilde al jaren iets met het spel op de radio en opeens viel alles in elkaar. Je speelt een spel en komt dan op straten, bij bedrijven in de gevangenis en dat kan je laten horen. Een simpel idee, waarbij de rolverdeling al snel helder werd.

Louis zou samen met Jeroen Schutijser de reportage’s doen en ik zou samen met Rik van de Westelaken de gesprekken voor m’n rekening nemen. De kans en algemeen fonds kaarten konden we een beetje veranderen, wat actueler maken. Wat te denken van…Nieuwe tegenvallers in Griekenland elke speler betaalt 100 euro aan de pot. Of het kabinet nivelleert opnieuw geef de armste speler van het bord 20 procent van uw inkomen en een hele straat (zelfs als er huizen op staan). De kaart uw topman verdient teveel vonden we ook wel leuk, evenals een aantal opdrachten zoals koop een huis op De Blaak, want hoe doe je dat dan.

Zoals wel vaker met creatieve plannen hebben we de wildste ideeën er toch maar uitgehaald. Wat overblijft is dat we het spel gaan spelen met twee presentatoren die  het opnemen tegen de bank. De rol van de bank, dat was meteen duidelijk, wordt gespeeld door niemand anders dan Andre Meinema. Een aantal kaarten en opdrachten zijn gebleven. Andre heeft de spelregels ook een beetje naar zijn hand gezet, maar wat is gebleven is de radio tour door Nederland aan de hand van het bord. We komen op die bekende straten en nemen daar de crisis temperatuur op. Bij de gevangenissen is het ook niet pluis, na de recente aankondiging dat een grootaantal strafinrichtingen de deuren moet sluiten. We reizen langs Griekenland, ontmoeten huiseigenaren, nemen een kijkje in de pensioenwereld, komen voor de vraag te staan of we moeten overstappen van zorgverzekeraar en reizen langs diverse stations.  Kortom alle actuele economische problemen komen aan bod.

Hoe, daarvoor moet U echt luisteren. Het filmpje geeft al een klein beetje inzicht.

En als U wilt volgen waar Rik en Bert precies staan in het spel, druk dan op de dobbelsteen dan ziet U wat de heren geworpen hebben en ziet U ook waar hun poppetje terecht komt. Vals spelen is er niet bij, hoe graag sommigen dat ook hadden gewild. Geniet mee de komende dagen. En als U onverhoopt een aflevering mist, luister het dan via de site terug. Veel plezier.

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Radioreportage NOS Monopoly deel 10: belastingteruggave

Radioreportage NOS Monopoly deel 11: stations

Radioreportage NOS Monopoly deel 12: Akerkhof

Radioreportage NOS Monopoly deel 13: de gevangenis

Radioreportage NOS Monopoly deel 14: Griekenland

Radioreportage NOS Monopoly deel 15: Utrecht

Radioreportage NOS Monopoly deel 16: gevangenis Middelburg

Radioreportage NOS Monopoly deel 17: station Breda

Radioreportage NOS Monopoly deel 18: zorgpremie

Radioreportage NOS Monopoly deel 19: parkeren

Radioreportage NOS Monopoly deel 20: station Ommen

Radioreportage NOS Monopoly deel 21: Hofplein in Rotterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 22: hotels bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 23: kerken

Radioreportage NOS Monopoly deel 24: hoe is het spel ontstaan?

Radioreportage NOS Monopoly deel 25: de laatste zetten

Radioreportage NOS Monopoly deel 26: verblokkerisering

Radioreportage NOS Monopoly deel 27: de eindstand

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie