De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Den Haag, mooie stad…..

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

De economische ontdekkingstocht brengt ons vandaag in Den Haag. De stad die vooral probeert te scoren op internationaal gebied en natuurlijk de stad van de politiek. De politieke uitstraling voor de economie is beperkt, de eet en drinkgelegenheden op het Plein pikken natuurlijk hun graantje mee, het Malieveld hoopt op vooral vriendelijke demonstraties, waarbij de  mensen voordat ze gaan protesteren nog even wat nuttigen in de eettent. En dan reken ik natuurlijk de werkgelegenheid van de ministeries niet mee.

Maar dat laten we allemaal links liggen. Onze tocht over het bord brengt ons bij het Spui. Ooit het waterrijke middelpunt van Den Haag. Tegenwoordig het terrein van de schouwburg, een bioscoop, en de skaters. En daar waar de trams nog steeds rinkelen, Louis heeft een heel bandje vol met tramgeluiden opgenomen,  is een muziekzaak gerund door vrouwen die openlijk zeggen dat ze geen verstand hebben van muziek.

Maar het gaat ons niet om de muziek, het gaat om de verkopen. Houden we ook in dit soort 2e hands zaakjes de hand op de knip, bezuinigen we met een soort kaasschaaf op de aankoop van kleine lichtpuntjes in de crisis. We worden hard uit de droom gewekt. Ook op de goedkope CD’s wordt beknibbeld. Waar klanten vroeger met handen vol albums de zaak uitliepen, wordt nu echt gekozen, waardoor de omzet terugloopt. Natuurlijk er zijn buffers, natuurlijk kunnen ze het hebben, maar het moet niet te lang doorgaan, want er komt altijd een moment waarop het voorbij is.

Het beeld komt overeen met de cijfers die deze week naar buiten zijn gekomen van het CBS. Het consumentenvertrouwen blijft laag  en tekenen van herstel zijn nog niet waar te nemen.

Tijd om door te dobbelen en dat stemt ook al niet vrolijk. We moeten schoolgeld betalen en extra belastingen, gelukkig is het bijna het eind van de maand en komen we langs start en krijgen we van bank André geld. Nou moeten we het nog uitgeven.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Den Haag, mooie stad…..”

  1. R.I. Baker zegt: 24-12-12 om 05:33

    Ik vraag me af, waarom het woord “skaters” wordt gebruikt in plaats van schaatsers, en het woord “gerund” in plaats van geleid.
    Van een geboren Amsterdamse in Palo Alto, California

Geef een reactie