De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het geld rolt in de dure winkelstraten

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

Het spel brengt ons vandaag naar Amsterdam.  De Kalverstraat is nog steeds de duurste straat van Nederland. Elk jaar is er een onderzoek van het bureau Cushman en Wakefield en daaruit blijkt dat de Kalverstraat wereldwijd op plek 18 staat, wat dure winkelstraten betreft. De huurprijzen zijn maatgevend voor die ranglijst. Voor een gemiddeld winkelpand in de Kalverstraat betaal je 2.800 euro per vierkante meter per jaar. Maar daar staat tegenover dat de klanten  flink kopen. Nummer 2 wat Nederland betreft is de PC Hooftstraat met een gemiddelde huurprijs van rond de 2.000 euro per vierkante meter per jaar.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een crisis, zijn de prijzen gestegen en niet alleen op de dure locaties in Nederland. In heel Europa zijn de huren in de dure winkelstraten met gemiddeld 14,5 procent gestegen. Frankrijk zit aan de bovenkant van de markt, vooral Parijs, terwijl Nederland (4,5 procent), Duitsland (4,7 procent) en Londen (6,3 procent) het onder het gemiddelde doen.

De Leidsestraat behoort niet meer tot de topwinkelstraten in Amsterdam, maar staat nog wel op ons bord. Het winkelbeeld is wel het beeld van een straat die zich chique wil gedragen. Straatmuzikanten mogen niet in de Leidse zelf spelen, maar alleen aan de randen. Normale winkels, zoals een broodjes zaak of een snackbar leggen het loodje of verhuizen vrijwillig naar goedkopere locaties, waar met het zelfde product meer winst gemaakt kan worden. Toeristen vragen allang niet meer naar de Leidsestraat. De Wallen, oftewel the red light district dat moet je gezien hebben, niet de Leidsestraat.

De analyse van de winkeliers in de straat komt aardig overeen met het beeld dat uit de cijfers naar voren komt. Het is de locatie en daar betaal je voor. Er wordt niet verwacht dat je innoverende, revolutionaire nieuwe producten verkoopt. Mensen kopen er nog steeds vanwege de naam, voor goedkoop moet je niet in de dure winkelstraten zijn. Er gelden aparte regels, zelfs voor de tram.
Een verslaggever die geluid wil opnemen wordt er uitgezet en de straatmuzikant die te dicht bij de grens van het plein en de straat komt, moet een boete betalen.

In het spel vliegen de boetes ons ook om de oren. Te snel rijden voor Rik, gelukkig heeft de ANWB wat relativerende opmerkingen ook over de afnemende files in ons land. En de aloude puzzelwedstrijden laten ook weer van zich horen. Nog steeds met beloning. U wint een puzzelwedstrijd, maar ja van het bedrag dat we winnen kunnen ze in de dure straten net één dag de huur betalen. Ze zeggen wel dat de crisis ook de dure straten aandoet, maar ze blijven met heel andere bedragen rekenen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Het geld rolt in de dure winkelstraten”

  1. Unieke aanpak dit monopolyspel – systeem! Leuk!
    En bedankt! Door dit bericht bedacht ik me net wel om mijn spellen mee te nemen naar mijn werk, zo kunnen we vanmiddag nog een gezellige kerstborrel van maken op het werk.

Geef een reactie