De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Overtreffende trap is malaise

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

Het spel  gaat ook op Eerste Kerstdag verder. We staan als spelers voor de vraag of huizen willen kopen. En waar in het spel geen sprake is van dalend consumentenvertrouwen, anders win je namelijk het spel niet en hoezo zal ik geen huis kopen, ik wil toch winnen, daar gaat het in het echte Nederland een stuk bedachtzamer aan toe. De overtreffende trap van het goed niet goed op de huizenmarkt is malaise. En dat was het, tegenvallende verkopen, dalende prijzen en een overheid die ook niet altijd even duidelijk was, hetgeen op z´n minst de verkoop niet bevorderde. De makelaars, de eigen huizenbezitters ze zijn somber. Hoewel er gloort licht, alleen kunnen de profeten nog niet voorspellen of dat nou binnen een paar maanden of aan het eind van het jaar gaat schijnen.

De prijzen dalen gestaag door, een gemiddeld huis was in november 2011 nog 214.000 euro waard, een jaar later hebben we voor de gemiddelde woning in dit land nog  209.000 euro over. En of je nu een rapport er bij pakt van de Nederlandsche Bank, de  kredietbeoordelaars of een internationale denktank allemaal zeggen ze dat de bodem nog bereikt is. Er zit teveel lucht in de huizenmarkt.

We vragen vandaag advies aan Hans Andre de La Porte van de Vereniging Eigen Huis. Hij pleit voor helderheid en geduld. Verkoop niet als je niet hoeft is een van zijn adviezen.

Het is wachten op aantrekkende markten. Overheden die niet op hun handen zitten, maar ja ga maar eens niet op je handen zitten met tekorten die anders oplopen.

Er wordt alleen geld uitgegeven als de plannen oud zijn en het moment van bezinning, oftewel stopzetten, al lang is gepasseerd.  Vandaag proberen we ook te ontdekken waar de namen van de straten op het bord vandaan komen. Waar is Zuid Nederland, Zeeland en de Noordelijke provincies. De straten in Amsterdam en Rotterdam zijn nog een soort van logisch, maar waarom bijvoorbeeld Haarlem de Barteljorisstraat, waar je bovendien via de kaart ‘Ga naar Barteljorisstraat’ nog wel eens ongewild terecht kan komen. Louis Dekker ontdekt dat het veel te maken heeft met het warenhuis van Perry, ooit eind jaren dertig de importeur van het spel en toeval of niet, in de straten van het bord had de winkel een filiaal.

Ik ga huizen bouwen in Arnhem. Het besef begint door te dringen dat ik daar het spel niet mee ga winnen, maar voor de economie is het wel goed. Ik laat het geld rollen. Het is dat we geen spel CBS vertrouwensmonitor hebben, anders zou de opening van het radio en TV Journaal vandaag zijn: Vertrouwen consument, in ieder geval van één, is terug. Ik heb hoop, maar dat heeft meer met de volgende worpen te maken. De economie heeft veel meer nodig.

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Overtreffende trap is malaise”

  1. arend knot zegt: 26-12-12 om 11:44

    complimenten voor het jaaroverzicht; lijkt redactioneel knap in elkaar te zitten maar ik ben vooral verrast door de fraaie muziekieuze tot nu toe; als jullie zo doorgaan blijf je alleen al door de muziek aan Rakio 1 gekluisterd! groet, Arend.

Geef een reactie