De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bel na 1 januari nog maar eens

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

Op 2e kerstdag beginnen we vroeg, want het is vandaag natuurlijk een dag om lekker een spelletje te spelen. Bij een van onze worpen komen we op een station. Jeroen Schutijser vult het begrip station ruim in. Hij is bij een radiostation. De lokale omroep 040, een radiostation in Eindhoven. Ook daar merken ze de gevolgen van de crisis. Overal bij de lokale omroepen nemen de advertentie-inkomsten van de lokale ondernemer af. Het gaat niet om grote bedragen, maar je merkt het wel.

En toch heeft de crisis ook voordelen. Michiel Bosgra is sinds een aantal jaar de baas bij 040 en hij denkt dat lokale omroepen steeds meer gaan samenwerken. “Dat is goed voor de nieuwsvoorziening, door krachten te bundelen kan je in een veel groter gebied het nieuws bijhouden en verslaan. ” Dat vindt ook de luisteraar prettig, denken ze in Eindhoven.

Crisis met voordelen dus. Voor ondernemers die aan het eind van het jaar proberen de boeken af te sluiten, is niet alles voordelig. Natuurlijk wordt er vooral gekeken naar het resultaat over 2012, maar er zijn ook nog veel vragen over dit en volgend jaar. Wat gaat er veranderen, hoe zit het met heffingskortingen, zorgverzekering en de hypotheekrenteaftrek om een kleine greep te doen uit de belastingmaatregelen. De belastingtelefoon weet het ook nog niet allemaal en adviseert om vooral na 1 januari te bellen, want pas dan kunnen ze overal antwoord op geven.

En dan zijn er nog de lokale overheden, de gemeenten die met argusogen naar de ontwikkeling van de economie kijken. Neem bijvoorbeeld Veenhuizen een dorp dat leeft van de gevangenis. Een groot deel van het dorp heeft wel iets met de bajes: toeleveranciers, taxi’s, hotels, restaurants en natuurlijk de mensen die in de gevangenis werken. Bij de telling van het aantal inwoners wordt een deel van de gevangenispopulatie zelfs meegenomen, en dat was jarenlang gunstig voor de uitkering uit het gemeentefonds, altijd een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten.

Ook in het spel maken we de balans op. We, dat is vooral onze bankier Andre. En dan blijkt dat de werkelijkheid altijd tegenvalt.

 

Balans
Rik: 179.410 euro Bert: 85.790 euro
Pot vrijparkeren: 76.500
Woensdag 26 december
plus 25.000 euro (belastingteruggave) min 10.000 euro (huur)
plus 15.000 euro (bouwverzekering) min 20.000 euro (koop Brink)
min 2000 euro (huur) min 5000 euro (huurverhoging)
min 5000 euro (huur)
plus 75.000 euro (salaris)
min 10.000 euro (huur voor Bert) plus 10.000 euro (huur van Rik)
min 5000 euro (vrijkopen, VP)
plus 2500 euro (huur van Bert) min 2500 euro (huur van Rik)
Balans woensdag 26 december
Rik: 279.910 euro Bert: 53.290 euro
Pot vrijparkeren: 81.500 euro

 

 

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Radioreportage NOS Monopoly deel 10: belastingteruggave

Radioreportage NOS Monopoly deel 11: stations

Radioreportage NOS Monopoly deel 12: Akerkhof

Radioreportage NOS Monopoly deel 13: de gevangenis

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Bel na 1 januari nog maar eens”

  1. Bedankt voor het radio 1 monopolyspel! Fantastische vondst! Prachtig dat juist André Meinema de bank beheert. Naast humor met Bert, Rik en André ook veel informatie. Ik vond het leuk om te horen dat in de monopoly straten vaak een perry winkel gevestigd was. Hoor ik ooit nog wie heeft gewonnen? Ik hoor zojuist dat er morgen gelukkig nog een aflevering zal zijn.

Geef een reactie