De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op een klein stationnetje

In de laatste dagen van 2012 toert de NOS door Nederland, aan de hand van het Monopoly-spel. Het spel is actueler dan ooit. Huizen kopen? Investeren? Geld storten in het pensioenfonds? Alles wat dit jaar het nieuws domineerde, zit in Monopoly. Volg onze serie in het Radio 1 Journaal en op NOS.nl.

 

Het spel heeft ronde 15 tot en met 18 bereikt. Het is vandaag opnieuw tijd voor de gevangenis, hoewel slechts op bezoek, we moeten zorgpremie betalen en Jeroen Schutijser spoort richting Breda.

De gevangenis blijft een groot deel van Nederland bezighouden. Ongemerkt zorgt het opsluiten van mensen voor een aardige bijdrage aan de lokale economie. In Middelburg heet de strafinrichting De Toren en de burgemeester van Middelburg vreest de plannen van het kabinet. Natuurlijk; Zeeland heeft de laagste werkloosheid van heel Nederland, maar elke baan telt. In Zeeland zijn dit jaar een aantal grote fabrieken gesloten en dat betekent dat mensen elders een baan moeten zoeken en als de gevangenis nu ook nog sluit, dan merken winkeliers het, maar ook de mensen die in de gevangenis zelf werken.

En dan zijn er ook nog kosten voor de familie van de gevangenen. Die moeten namelijk verder reizen om hun geliefden te bezoeken. De burgemeester meent het echt. “Als je naar Breda moet reizen vanuit Zeeland is dat een forse afstand en een behoorlijke prijs die je moet betalen, ook dat telt op klein niveau mee voor een lokale economie. Het bekende spreekwoord van de euro die je maar één keer kan uitgeven, gaat ook hier op.”

In het spel reist Jeroen Schutijser door naar datzelfde Breda. Het station is een van de vele plekken waar de NS een nieuw station aan het bouwen is. Den Haag krijgt een nieuw dak en een nieuwe inrichting. Zwolle is op de schop gegaan en Rotterdam is net klaar gekomen. Het zijn stationnetjes nieuwe stijl. ’2.0′, zoals we dat modern noemen.

De tijd van het winderige station is voorbij. De moderne vertrek en aankomstplaatsen van treinen zijn niet alleen voorzien van de laatste technische snufjes, maar ook veel leuke, hippe winkeltjes sieren de stations. Reizen moet een beleving worden, dat zijn de kreten. Maar de vraag is of al die winkels ook het hoofd boven water kunnen houden. Winkels in de buurt van het station hebben het moeilijk.

En nadat we ook onze zorgpremie hebben betaald in het spel, keren de kansen niet. Rik neemt nog verder afstand van Bert en André bekijkt alles met een goedkeurende blik. “De bank wint altijd”, is zijn credo.

 

Vrijdag 28 december
Rik Bert
plus 10.000 euro (verkoop aandelen) min 5000 euro (belastingen, VP)
min 4000 euro (huur) min 900 euro ( water)
min 5000 euro (huur) plus 10.000 euro (prijs VoH)
plus 75.000 (salaris) plus 50.000 euro (salaris)
min 5000 euro (zorgpremie)
Balans
Rik: 347.910 euro Bert: 92.390 euro
Pot vrijparkeren: 91.500

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Radioreportage NOS Monopoly deel 10: belastingteruggave

Radioreportage NOS Monopoly deel 11: stations

Radioreportage NOS Monopoly deel 12: Akerkhof

Radioreportage NOS Monopoly deel 13: de gevangenis

Radioreportage NOS Monopoly deel 14: Griekenland

Radioreportage NOS Monopoly deel 15: Utrecht

Radioreportage NOS Monopoly deel 16: gevangenis Middelburg

Radioreportage NOS Monopoly deel 17: station Breda

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie