De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoezo Vrij Parkeren?

Het is zover. In het spel komen we op het gewilde vakje vrij parkeren. Op zich verwonderlijk dat een spel uit de jaren 30 al een vakje vrij parkeren had. Als we in de Nederlandse geschiedenis duiken dan zien we in 1962 een wetswijziging die betaald parkeren mogelijk maakt.

De tarieven waren in de begin jaren van het betaald parkeren ook van een hele andere orde. In Nijmegen kon in 1969 voor de prijs van een dubbeltje (tien cent) een half uur geparkeerd worden en moest men na twee uur de auto weer hebben verplaatst. De parkeermeters accepteerden dubbeltjes en kwartjes, maar ze waren nog n et helemaal geavanceerd, want als U met kwartjes (25 cent) betaalde, kreeg U het teveel betaalde bedrag niet terug.

De parkeerwachten maakte ook in Nederland hun entree en in deze tijden van nostalgie met hitlijsten, het was ook in die tijd dat The Beatles een ode schreven aan Rita, lovely Rita meter maid.

Maar we dwalen af, want tegenwoordig is het bijna niet meer mogelijk om zonder te betalen parkeren. Het is een soort olievlek eerst werden de binnensteden betaald, daarna de wijken er omheen en vervolgens zo goed als de hele stad.

Met de opkomst van het betaald parkeren is ook de parkeergarage opgekomen. Bedrijven of gemeente die flink geld konden verdienen aan de parkeerbehoefte van de automobilist.

De opbrengst van de parkeergelden is ook fors toegenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 20 jaar tijd de parkeerbelasting is vertienvoudigd. Onze verslaggevers zijn het in het spel ook tegengekomen, maar iedereen weet het ook wel hele straten zijn verboden te parkeren, de auto moet in de parkeergarage. Maar er blijven ook discussies over het wel of niet betaald maken van parkeren. Jeroen was in Wijk bij Duurstede waar de plannen om de binnenstad betaald te maken weer van tafel zijn gehaald. De winkeliers vrezen nog steeds het monster van de meter, want zijn bang hun klanten te verliezen, maar voorlopig hebben ze betaald parkeren kunnen tegenhouden.

Maar de dorpen en steden zoals Wijk bij Duurstede lijken een witte raaf te worden. Het gaat, zo leert de ervaring, nooit zonder slag of stoot. Parkeren blijft een politieke discussie. En ook de aankondiging van de gemeente Nijmegen destijds dat bij een kwartje geen wisselgeld werd gegeven, is nog steeds actueel. Want elk jaar weer moeten de eigenaren van Parkeergarages zich verantwoorden voor het feit dat je per uur of per half uur betaalt en niet per minuut, oftewel dat er bijna per definitie teveel worden uitgegeven aan parkeren.

Of zoals Jeroen zijn reportage begint: Heren Vrij Parkeren… dat is echt niet meer van deze tijd.

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Radioreportage NOS Monopoly deel 10: belastingteruggave

Radioreportage NOS Monopoly deel 11: stations

Radioreportage NOS Monopoly deel 12: Akerkhof

Radioreportage NOS Monopoly deel 13: de gevangenis

Radioreportage NOS Monopoly deel 14: Griekenland

Radioreportage NOS Monopoly deel 15: Utrecht

Radioreportage NOS Monopoly deel 16: gevangenis Middelburg

Radioreportage NOS Monopoly deel 17: station Breda

Radioreportage NOS Monopoly deel 18: zorgpremie

Radioreportage NOS Monopoly deel 19: parkeren

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Hoezo Vrij Parkeren?”

  1. Anne zegt: 31-12-12 om 01:30

    20 cent per uur in1969, met inflatiecorrectie en omgerekend naar euros zou dat nu ongeveer 1,65 € zijn. Tegenwoordig is het parkeertarief in Nijmegen 2,35 € per uur, geen groot verschil eigenlijk.

Geef een reactie