De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kerk verdwijnt

Het spel is afgelopen. De winnaar is bekend en de Bank is misschien wel de grootste winnaar geworden.

Maar op de laatste dag kregen we te maken met een bijzonder algemeen fonds kaartje: “Repareer uw kerken”. En dus leggen we contact met Peter de Lange van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB). Zijn organisatie beheert meer dan 2000 kerkgebouwen.

Hij is zorgelijk, want het gaat niet goed. “Er komen steeds minder mensen naar de kerk en in deze crisis tijd geven de mensen die wel komen steeds minder geld. Neem bijvoorbeeld de actie Kerkbalans, een jaarlijkse actie, die levert steeds minder geld op.”

En dus moeten de rentmeesters listen verzinnen om de gebouwen toch te kunnen onderhouden. Dat wordt steeds moeilijker, verzucht De Lange, die bij het grote publiek vooral bekend is als de advocaat van Laura het zeilmeisje. “Alles staat onder druk en dus moeten we het ook hebben over gedwongen verkoop, sluiting en sloop van kerken.”

De cijfers spreken boekdelen. De VKB beheert 2000 kerken, waarvan 600 tot 800 zich in de gevarenzone bevinden. Dat is 30 tot 40 procent. Niet alle kerken hoeven meteen de deuren te sluiten, maar herbestemming is dus voor iets minder dan de helft van de kerken aan de orde.

“Een boekhandel vonden wij wel een goed idee, zoals in Maastricht. Maar het gaat door de crisis ook niet goed met de boekhandel, dus dat is geen optie. Een ander kerkgenootschap in de kerk kan ook, maar dat lukt ook niet altijd. De kerk dicht, wind en waterdicht maken en dan hopen dat het over een aantal jaar beter gaat, zodat het gebouw behouden kan blijven. Maar ook dat is lang niet altijd een goede oplossing en dan moeten we helaas slopen.”

De Lange klinkt klinisch. Ze hebben een lijst gemaakt van kerken die absoluut behouden moeten blijven. Maar ook dat is geen garantie. “Ik hoop op creatieve oplossingen, denk aan voedselbanken, projecten, gooi de deuren meer open, want we hebben nu creatieve oplossingen nodig.”

En met de kerkbalans komen we aan het eind van het spel. Het wordt tijd om te gaan tellen en de onafwendbare conclusie te trekken. Rik wint, de bank valt niet omver te spelen en André heeft troostende woorden voor Bert in de categorie ‘elk nadeel heeft een voordeel’: “Je verliest wel, maar je hebt wel meer geld dan bij aanvang van het spel.”

 

Dinsdag 1 januari
Rik Bert
min 1000 euro (water) min 2000 (gas en licht)
min 7000 euro (huur) min 5000 euro (huur)
plus 75.000 euro (salaris) plus 10.000 euro (huur van Rik)
min 10.000 euro (huur voor Bert)
min 10.000 euro (huur)
Eindbalans
Rik: 556.410 euro Bert: 115.890 euro
Pot vrij parkeren: 10.000 euro

 

Radioreportage NOS Monopoly deel 1: de spelregels

Radioreportage NOS Monopoly deel 2: de Steenstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 3: bonussen

Radioreportage NOS Monopoly deel 4: het Spui in Den Haag

Radioreportage NOS Monopoly deel 5: dure winkelstraten in Amsterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 6: wie gaat er nog naar de Leidsestraat?

Radioreportage NOS Monopoly deel 7: huizen bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 8: de Barteljorisstraat

Radioreportage NOS Monopoly deel 9: pensioenfondsen

Radioreportage NOS Monopoly deel 10: belastingteruggave

Radioreportage NOS Monopoly deel 11: stations

Radioreportage NOS Monopoly deel 12: Akerkhof

Radioreportage NOS Monopoly deel 13: de gevangenis

Radioreportage NOS Monopoly deel 14: Griekenland

Radioreportage NOS Monopoly deel 15: Utrecht

Radioreportage NOS Monopoly deel 16: gevangenis Middelburg

Radioreportage NOS Monopoly deel 17: station Breda

Radioreportage NOS Monopoly deel 18: zorgpremie

Radioreportage NOS Monopoly deel 19: parkeren

Radioreportage NOS Monopoly deel 20: station Ommen

Radioreportage NOS Monopoly deel 21: Hofplein in Rotterdam

Radioreportage NOS Monopoly deel 22: hotels bouwen

Radioreportage NOS Monopoly deel 23: kerken

Radioreportage NOS Monopoly deel 24: hoe is het spel ontstaan?

Radioreportage NOS Monopoly deel 25: de laatste zetten

Radioreportage NOS Monopoly deel 26: verblokkerisering

Radioreportage NOS Monopoly deel 27: de eindstand

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Kerk verdwijnt”

 1. Bedankt Bert, Rik en André voor dit Monopoly spel op mijn favoriete zender radio 1. Met veel humor en wetenswaardiheden door jullie gespeeld. André als bankier was een vondst! Allemaal bedankt, ook de medewerkers achter de schermen. Het waren hierdoor heerlijke decemberdagen. Volgend jaar met zijn vijfen rond het bord met ook Lara en Marcel. Een gelukkig nieuwjaar voor alle medewerkers van radio 1.
  Groeten, Marjolein

 2. erik zegt: 06-01-13 om 23:19

  Ik lees net jullie stukje op de site van de nos.
  Wellicht is het als spel bedoeld (wat jullie ervan hebben gemaakt) maar het kan natuurlijk niet anders, in de kerk wordt alleen gezongen en er wordt steevast hetzelfde verteld. Daar trapt de jeugd niet meer in, tenzij er een soort netwerk bestaat waar iets te halen is. Maar ook dat zie je afkalven. Zo las ik deze week nog de aanmatigende titel van een tv programma “politiek zonder God”. Wat heeft die God dan betekend? Onontkoombaar (openbaring van Johannes)

 3. Sombermans zegt: 11-01-13 om 20:15

  Meneer Van Slooten, ik luister geregeld naar Radio 1, maar betrap mezelf erop dat ik de items van ‘Het Filiaal’ van een tenenkrommende kneuterigheid vind en meen te hebben ontdekt dat de duo-presentatie waarvoor de NOS uitnodigt tot meligheid en gemaakte grappigheid. Een en ander doet mij verlangen naar droge, zakelijke informatie, zonder vooringenomen vragen en vooral: zonder dat de geinterviewde telkens in de rede wordt gevallen, omdat er zogenaamd weinig tijd is. Ik richt me op deze plaats tot u, omdat op de blogs van andere presentatoren weinig leven meer te bespeuren is. Een presentator die zich wegcijfert, dat is bijna te mooi om waar te zijn.

 4. Franco Nahar zegt: 14-01-13 om 21:10

  Het was een aardig experiment waarbij ik vooral de rol van André zeer heb gewaardeerd. Hij is een sterke specialist binnen het team
  van Radio 1 die op een hele gedegen en geloofwaardige wijze verslag doet van de ontwikkelingen in de economie. Wat hij vertelt is authentiek en geloofwaardig.

  Verder een welgemeend advies aan Bert: een geintje op zijn tijd is leuk, maar probeer alsjeblieft niet te lollig te zijn, je presenteert tenslotte een serieus programma. Verder adviseer ik je -ik ben maar een gewone luisteraar, maar wel een met een mening- om minder vaak “of-vragen” voor te leggen aan de geinterviewden. Voorbeeld van kortgeleden toen je een bancaire specialist over de situatie in Griekenland ondervroeg: “Hebt u hoop voor 2013, of wordt het doorbijten?” Hiermee wordt de als het ware de weg voor het antwoord
  van de ondervraagde afgesloten en dwing je deze persoon te kiezen uit de door jou geopperde mogelijkheden. Dit is over het algemeen niet vruchtbaar voor een goed interview, want mogelijk zijn voor de geinterviewde de beide situaties wel toepasbaar (n.l. het hebben van hoop én dat het eventueel doorbijten wordt).
  Kortom, let hier alsjeblieft op, het Radio 1 Journaal kan er alleen maar nog beter van worden. Succes!

Geef een reactie