De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Muziek

De regelmatige luisteraar valt het op: muziek in het NOS Radio 1 Journaal. In de ochtenduitzending en in de middaguitzending. Waarom doen we dat, vragen luisteraars ons. Want voor sommigen is het nogal wennen.

Dat is logisch. Van alle media is radio misschien wel het medium dat het meest vervlochten is met het dagelijks leven. De radio is voor luisteraars vaak onderdeel van een dagelijks ritueel.

Soms begint het al met de wekkerradio, of iets later in de auto, en bij veel Radio 1-luisteraars eindigt de dag met radio in bed als Met het Oog op Morgen begint. De radio slaat in zekere zin het ritme van de dag. En als daar iets aan verandert, dan voelt dat raar.

Luistertijd
Naast het gesproken woord hoort muziek bij radio, zo vinden wij. Die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Ook als je nieuwsradio maakt, zoals de NOS doet op Radio 1, samen met andere omroepen.

Wij schotelden de luisteraar in hoog tempo erg veel nieuws voor. Dat is misschien prettig als je een half uur inschakelt. Maar wij maken uitzendingen van drieënhalf of twee uur, en wij willen graag dat de luisteraar langer blijft hangen. En dat doet de Radio 1-luisteraar ook: de gemiddelde luistertijd is meer dan twee uur.

Aandacht
Muziek gebruiken we in het NOS Radio 1 Journaal om het doorluisteren prettiger te maken. Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te nemen.

Een ononderbroken stroom van gesproken woord leidt onvermijdelijk tot momenten waarop de aandacht verslapt. Iedere luisteraar herkent dat: momenten dat de radio aanstaat en je wel gepraat hoort maar ontdekt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar wat er gezegd wordt.

Daarom draaien we dus af en toe een plaat. Niet omdat er geen nieuws is, want er is altijd nieuws. Maar omdat we graag willen dat het nieuws beter gehoord wordt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


465 reacties op “Muziek”

 1. draakmug zegt: 14-03-13 om 12:53

  Met alle promo’s en de overload aan reclameboodschappen ben ik blij met het nieuws tussendoor.
  Als ik muziek wil luisteren ga ik wel naar een andere zender. Het is voor mij, samen met de ontzettend grote hoop reclame een grote ergenis. Doe dan wat meer aan achtergrond nieuws ipv. die ontzettende oubollige doodgedraaide muziek.
  Jammer, want ik word zo graag wakker of kook ‘s avonds graag het eten met het het R1J, maar niet met muziek van het R1J.

 2. Koen zegt: 14-03-13 om 12:55

  Nou, geef mij die woordenstroom en het nieuws maar….

 3. Marly zegt: 14-03-13 om 13:07

  Er zijn 4 reclameblokken per uur, plus 2 tot 4 keer weer en verkeer, en nog een aantal ‘reclamespots’ voor Radio 1- programma’s – is dat niet voldoende gelegenheid om te relaxen? Volgens mij blijft er op deze manier netto niet meer dan 60% van de zendtijd over voor echte nieuwsreportages. Zeker als je nagaat dat het journaal ook 2x per uur wordt uitgezonden, en per keer maar nauwelijks van elkaar verschilt. Dus als je dat 1 keer hebt gehoord, hoef je bij de andere ook minder intensief te luisteren.

 4. Annemieke Owel zegt: 14-03-13 om 13:14

  Ik luister lang en vaak naar radio 1, Dus als ik vroeg de radio aan heb, herhaalt het nieuws zich af en toe wel eens. Mwa, da’s nog tot daar aan toe. Maar die muziek tussendoor, was me wel opgevallen en ik vroeg me al af, waarom dat nou weer moest. Ik vind het een vervelende onderbreking van de informatie die ik krijg. Alsof Lara en Marcel steeds even naar de WC moeten,ofzo. Of dat ik de informatie maar goed tot me door moeten laten dringen, hoor. Voor mij hoeft het niet, die muziek, dan zet ik radio 3 of 4 wel op.

 5. Sanderman zegt: 14-03-13 om 13:16

  Prima, maar waarom van de slappe wangenmuziek? Dat mag wat mij betreft wel iets scherper. Zo hoorde ik vanmorgen een totaal nietszeggende Colbie Callat? Met dat soort nummers zakt men juist verder weg. Houd het, net zoals in de interviews, scherp!

 6. Robert-Paul zegt: 14-03-13 om 13:54

  Als het doel is om nieuws beter te laten horen, zou ik denken om juist geen muziek te gebruiken. Iedereen die dan even genoeg heeft, kan de radio uitzetten of zappen (wat makkelijk kan in de auto door even een andere voorkeuzetoets aan te tikken).

  Maar op deze manier “pakt” je de geïnteresseerden die (continue) nieuws willen horen. En die gaan met muziek juist zappen denk ik dan (naar BNR bijvoorbeeld).

 7. Hanneke zegt: 14-03-13 om 15:15

  Ik luister juist ‘s ochtends naar Radio 1 voor inhoudelijke duiding van het nieuws en interessante interviews. Dat is waar de kracht ligt en wat jullie toegevoegde waarde is! Ik dacht dat jullie muziek draaiden op momenten dat de geïnterviewde nog niet aan de lijn kon komen en voelt dus geenszins als een toevoeging aan de uitzending.

 8. J. Ypma zegt: 14-03-13 om 16:17

  Bij deze de bevestiging dat ik niet meer tot de doelgroep van het R1J hoor. In de auto op weg naar mijn werk wordt ik graag bijgepraat over het laatste nieuws. Muziek heb ik onder een andere voorkeuzezender, en het nieuws nu ook: dag Radio 1, hallo BNR.

 9. Daan zegt: 14-03-13 om 16:29

  Persoonlijk vind ik de keuze voor muziek tussendoor ook vrij waardeloos. Is het niet een vorm van bezuiniging? Tijd opvullen met muziek zodat er minder nieuwsitems hoeven te worden gemaakt ofzo? Want volgens mij zit niemand hierop te wachten. Mij houden ze er korter mee vast, want meestal zet ik de radio uit. Ik geef namelijk niets om popmuziek.

 10. Martijn zegt: 14-03-13 om 16:42

  Slappe argumentatie. Een nieuwszender hoort nieuws te brengen. Voor muziek zijn er muziekzenders genoeg.

  Het is maar dat jullie het weten: zodra de muziek start op radio1 ben ik meestal gelijk vertrokken naar BNR.

 11. André zegt: 14-03-13 om 17:55

  Wat mij betreft staat Radio 1 ook aan vanuit vertrouwdheid. De bekende stemmen horen, zonder dat ik nu persé alles op de voet wil volgen, of dat alles me interesseert.

  Muziek is teveel smaak gebonden en selecteer ik liever zelf, wanneer mij dat uitkomt. Bij voorkeur hoor ik het dan ook zo min mogelijk voorbij komen op R1 en al helemaal niet als dat is om m’n aandacht vast te houden, want daar stel ik niet voortdurend prijs op en ik vind het ook nogal bevoogdend dat men dat nodig vindt.

 12. jerina zegt: 14-03-13 om 18:00

  ik word er zo moe van, je luisterd als iemand iets zegt, en dan tussendoor muziek , dat kan toch niet, je zal maar adhd hebben, bij de tv is het al te veel, eigen huis en tuin kan ik alleen nog maar kijken zonder geluid, knettergek word ik er van, je kijkt ernaar je luisterd ernaar, en dan die harde muziek erdoorheen, DAT KAN NIET, neem een voorbeeld aan programmas als boer zoekt vrouw, wie is de mol, dat zijn eerlijke programmas ZONDER HARDE VERVELENDE MUZIEK TUSSEN DOOOR,, denk aan mensen met hdha, of mensen met autisme, die niet alles tegelijk een plaats kunnen geven,

  het lijkt wel of iedereen tegenwoordig, alles tegelijk moet doen, maar dat is niet zo, hou het gewoon eerlijk een simpel,

  nog even en ze draaien bij pauw en witteman house muziek tijdens de geprekken

 13. Ik sluit me bij de vorige schrijvers aan, geen muziek in het Radio 1 Journaal. Zodra er muziek op Radio 1 voorbij komt schakel ik over naar de BBC World Service.

 14. Leo Cnossen zegt: 14-03-13 om 18:34

  Ik luister naar R1 voor het nieuws. Muziek beluister ik wel elders en vind ik een hinderlijke onderbreking.

 15. Jaap zegt: 14-03-13 om 18:58

  Ik vind het jammer. Ik word graag bijgepraat. En niet gezongen :( Vind het een minpunt.

 16. O.S. Cillator zegt: 14-03-13 om 19:42

  Het verhaal van mevrouw van Cann is nogal zweverig. Om het maar vriendelijk te houden. Ik ben niet tegen muziek op Radio 1, in tegendeel zelfs. Maar het stoort me aan de muzikale hitdiarree die al op vele andere zenders over me heen wordt uitgestort. Vaak dan ook nog slechts voor de helft. Weg met al die recurrents en oude plaatjes die op elke verzamelaar staan.

  Het is natuurlijk ook van de gekken om de muzieksamenstellers te ontslaan, en dan besluiten om méér muziek te gaan draaien. Hoe verzin je het? Juist een station als Radio 1 heeft (minimaal) iemand nodig die leuke nieuwe plaatjes signaleert die aansluiten bij “de doelgroep”. En ook nog eens kennis heeft van oude(re) muziek. Zo was het, zo is het niet meer, zo moet het weer worden……

 17. Henk zegt: 14-03-13 om 20:09

  Jammer, die tussenmuziek; ik schakel naar mijn eigen muziek en ben dan dus weg van R1. En ik zal heus niet gemist worden. #tismaardatjetweet

 18. Frank zegt: 14-03-13 om 20:22

  Radio 1 wordt NPO 2! Plaatjes draaien is tenslotte goedkoper hè? Volgende stap: praatjes weg. Laatste stap: Radio 1 weg.

 19. Ik ben het eigenlijk met geen van de hierboven geplaatste reacties eens. Ik vind muziek op Radio 1, ook tijdens het NOS journaal, wel degelijk fijn. Vooral als het mooie muziek als Colbie Caillat is :) . Ik denk dat het ook positief is om dat soort muziek te draaien, aangezien ik een fanatiek Radio 1 luisteraar, met mijn 13 jaar niet de oudste en met dit soort muziek ook jongeren worden aangesproken.

  Ik vind dit dus een goed initiatief en vind het soms een welkome onderbreking van het nieuws (bij bijvoorbeeld Langs de Lijn werkt het toch ook…)

 20. Philip zegt: 14-03-13 om 21:07

  Jammer, ik kan ‘s morgens drie kwartier luisteren naar de radio. Ik kies voor het Radio 1 journaal om op de hoogte te blijven van de actualiteit. De rest van de dag sta ik voor de klas …… geen radio dus.
  Drie minuten muziek is weggegooide zendtijd in een nieuwsrubriek en niet aan mij besteed.

 21. Hans Voss zegt: 14-03-13 om 21:19

  Inderdaad, we luisteren radio1 juist voor het nieuws, niet voor muziek.

 22. Sonja zegt: 14-03-13 om 21:28

  Wat mij betreft voegt de muziek niets toe, leidt alleen maar af. De vaart is er uit en maakt het luisteren vermoeiender. Ik wil op de hoogte gehouden worden van het nieuws; muziek is er al meer dan genoeg op andere zenders.

 23. Eeuwig zonde. Luisterde bijna dagelijks tussen 06:00 en 07:30, maar ben afgehaakt. Twee redenen: het toenemende aantal bullshit-items van de verslaggever-in-de-auto en de overvloedige muziek. Voor mij zou het Radio1-journaal mij moeten bijpraten over alle aspecten van het nieuws. Dat deed het programma tot voor kort ook prima.
  Voor mij is muziek (erger nog: zouteloze middle-of-the-road-muziek) een uiting van afwezigheid van nieuws. Als ik wel muziek wil horen, schakel ik spotify wel in.
  Ik ga er van uit dat jullie snel op je schreden terugkeren. Waarschuw me svp even als het zover is.

 24. Mirthe zegt: 14-03-13 om 21:32

  Ik vind de muziek storend. ‘s Morgens wil ik het nieuws horen, geen muziek. Muziek zoek ik zelf wel uit. Ik hoop dat jullie teruggaan naar het oude format, met heel af en toe een functionele plaat, in plaats van plaatjes met af en toe een praatje, want zo komt het nu over.

 25. Yvonne zegt: 14-03-13 om 21:51

  Een paar jaar geleden al BBC World van de zender af, nu muziek in het Radio 1 journaal… Wat blijft er over voor de echte praatradioliefhebber? Als ik muziek wil horen, kies ik wel voor een andere zender. ‘s Ochtends vroeg en ‘s Avonds laat wil ik graag zo serieus mogelijk bijgepraat worden over het nieuws zonder storende muziek. Heel jammer deze keuze.

 26. Boris zegt: 14-03-13 om 22:30

  Ik vind het niks. Het is juist vreselijk en leidt af ipv dat het een rustmoment is. Jullie zijn mij kwijt. Hoi BNR.

 27. Wouke zegt: 14-03-13 om 22:31

  Hoogst irritant muziek tijdens het nieuwsblok. Gewoon niet doen, muziek genoeg op tig andere zenders

 28. Flip zegt: 14-03-13 om 22:34

  Met bovenstaanden reacties eens, waardeloos die muziek tussen door, dan ga ik zappen en ben je me kwijt! Het nieuws is goed, dat wil ik. Voor muziek luister ik naar 3fm, voor nieuws luister ik 1. De argumentatie die jullie aangeven waarom jullie nu muziek tussendoor draaien sluit absoluut niet op mij aan, onzin! Graag terugdraaien! Geen muziek op 1!

 29. Izak zegt: 14-03-13 om 22:40

  Waardeloos, daarvoor luisteren we geen radio1

 30. Alex Strengholt zegt: 14-03-13 om 22:44

  Na een indrukwekkend item is even bezinning met muziek wel prettig.

 31. Ik vond in de ochtend starten met een nieuwsoverzicht dat afgesloten werd met een “plaat uit het nieuws” prima. Ik kan me ook voorstellen dat er ook nog muziek gedraaid wordt in komkommer-tijd of op momenten dat er een item uitvalt.

  Maar dan houdt het ook op.. Ik tel geloof ik 1 plaat per half uur. Maar dat is gewoon minimaal een kwartier muziek per uur. En met alle reclameboodschappen eraf is dat echt veel meer dan een kwart van de tijd.

  Als je als zender je publiek echt serieus neemt dan constateer je met mij dat niemand hierboven er enthousiast over is, Probeer het maximaal een maand, doe een onderzoek en als dat de uitslag net is als de teksten hierboven schaf het dan weer af. Dan neem je dit medium van een blog, de luisteraars en ook de presentatoren serieus.

 32. Jaap zegt: 14-03-13 om 22:52

  Muziek in de daluren op radio 1 lijkt me logisch. En in het radio1 journaal heel misschien tussen 6 en 7, als het nog iets rustiger is qua nieuwsaanbod. Maar niet tussen 7 en 9, dan lukt het prima om langer achter elkaar naar nieuws te luisteren.

  Een wisselend tempo en wat onderbrekingen zijn prima, maar dat was altijd al zo, zonder muziek. Dat kan heel goed door variatie in de radiovormen en de zwaarte van onderwerpen. Een live-gesprek, een korte reportage, een live-verslag op locatie, een discussie-gesprek etc.
  De argumentatie vind ik nogal een onderschatting van de luisteraar. Muziek op radio 1 in de piekuren klinkt altijd alsof er geen nieuws is. Pas als dat het geval is, vind ik meerdere platen te verantwoorden.

 33. Mike zegt: 14-03-13 om 22:56

  Ik luister radio 1 in het half uurtje van en naar mijn werk. Heerlijk om even meteen het nieuws tot me te nemen. Als ik muziek wil stop ik er wel een cd in. Graag weer gewoon nieuws. Als er iets weg valt of het is komkommertijd dan mag er best af en toe muziek zijn, maar structureel moeten jullie het niet gaan doen.

 34. Marieke zegt: 14-03-13 om 22:56

  Ook voor mij geen verbetering. Ik zit ruim een half uur in de auto en vind het zonde van de gemiste ‘nieuws’tijd. En ja, muziek, daar zijn toch genoeg andere zenders voor? Zelfs bij de NPO…

  Bovendien, al die mensen die blijkbaar twee uur luisteren horen heel wat nieuws minstens driedubbel dus die gaan ook met muziek volgens mij niet beter / scherper luisteren. Overigens is dat geen klacht over het soms dubbele nieuws want voor wie korter luistert is dat juist prima.

 35. Lam zegt: 14-03-13 om 22:59

  Laat mij zelf bepalen wanneer ik muziek wil horen. Doe niet aan plv denken. Het R1 journaal is een nieuwsprogramma, breng dat dan ook. Er zijn al genoeg onderbrekingen door reclame. En journaals!

 36. News please!! Voor muziek ga ik wel naar andere zenders.

 37. Hans zegt: 14-03-13 om 23:09

  Als de presentatoren, zeker dat rebbelende stel ‘s morgens, met een normaal tempo zouden praten, is er geeneens ruimte voor muziek.

 38. C. van Doorn zegt: 14-03-13 om 23:12

  In één woord waardeloos, ik regel zelf wel m’n muziek(jes) als ik daar behoefte aan heb. Maar ja, goede journalistiek kost tijd en geld, muziekjes kosten nagenoeg niets. Daarom.

 39. John van Gogh zegt: 14-03-13 om 23:21

  “Muziek gebruiken we in het NOS Radio 1 Journaal om het doorluisteren prettiger te maken. Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te nemen”

  wat een onvoorstelbare arrogantie. Dankzij de libellisering van het R1j een aantal jaren geleden met allerlei flauwekul items door het nieuws heen( ontbijten met franciscaner monnikken) is er al voldoende ruimte voor “reflectie”

  Waarom zoeken jullie toch steeds meer de laagste gemene deler. Ik ben geen voorstander van een Publieke Omroep die het volk verheft maar om het nu te kleineren? Dat is ook niet nodig

 40. Dirk K. zegt: 14-03-13 om 23:24

  Die muziek is storend. Ik luister naar de radio om snel op de hoogte te zijn van wat er is gebeurd. Voor muziek zet ik radio 3 of een CD’tje aan. Ik vind het zonde van de tijd en het leidt voor mij tot wegzappen naar BNR. Daar heb je wel reclame, maar dat is nog altijd korter dan de 3 minuten die een plaatje duurt.

  Wat onder het kopje ‘aandacht’ staat vind ik een schoffering van de luisteraar. U gaat bepalen dat een luisteraar muziek nodig heeft voor reflectie en ontspanning. Nieuws is, excuus voor het oubollige cliché, ontspanning door inspanning. Als u wilt dat mensen niet afhaken, moet het nieuws spannender worden. Een idee is bijvoorbeeld minder Voxpop, geen filiaal meer maar bijvoorbeeld een column. Of Luuk Ikink (BNR) met een twitter rubriek. Dat is ook infotainment, maar dan wel met meer inhoud. Voor Voxpop kijk ik Man bijt Hond.

  Muziek is voor mij dus een onderschatting van de luisteraar en zwaktebod. Maakt betere radio en dan is muziek niet meer nodig.

 41. JudeRoze zegt: 14-03-13 om 23:26

  Lieve radio1journaal mensen, alsjeblieft, niet die muziek. Het heeft niet t beoogde effect; juist die muziek doet de aandacht verslappen, de irritatie ontwaken en de hand dwalen naar de BBC world servive app.
  Alsjeblieft, het is niet uit behoudenheid maar uit overtuiging; hat is goed ZONDER muziek.

 42. Stefan ten Teije zegt: 14-03-13 om 23:36

  Ongelooflijk al die muziek. De nieuwszender is er voor nieuws. Voor muziek zap ik naar radio 2 of 3fm.

  Oprechte vraag, want ik weet dit niet: is dit een bezuinigingsmaatregel? Is er minder geld beschikbaar dan voorheen waardoor het ondoenlijk is om alle zendtijd met reportages en gesprekken te vullen?

 43. Camiel zegt: 14-03-13 om 23:49

  Ik sluit me aan bij de meerderheid hierboven. De muziek, zeker bij de radio1 journaals, voor mij afbreuk aan het programma. Dat er tempowisselingen in een programma moeten zitten, daar kan ik mee inkomen. Maar die zijn er naar mijn idee al genoeg door de mix van “zwaardere” nieuwsitems, luchtigere reportages en af en toe een kwinkslag van de presentatie tussendoor.

  Bij radio1 verwacht ik input. Ik wil transparant op de hoogte gesteld worden van het nieuws in Nederland en de rest van de wereld. Voor muziek heb ik andere bronnen…

 44. Arjan zegt: 14-03-13 om 23:50

  Alstublieft, minder muziek graag. Muziek is een zap moment. Net zoals zo’n niets zeggen live reportage omdat er elke dag een moet zijn.
  Maak items die er toen.
  Vroeger werd rond 6:15 muziek gedraaid dat gelinkt was aan het nieuws. Dat is prima, maar draai alstublieft geen muziek om de muziek.

 45. Vera zegt: 15-03-13 om 00:02

  ook mij was de muziek al opgevallen. in negatieve zin. ik dacht: het eerste gevolg van.bezuinigingen. muis goedkoper dan een reporter die een verhaal maakt. ik luister naar radio 1 on het nieuws. niet naar skyradio bij wijze van behang.

 46. Met sporadisch een nummer is niets mis, helaas wordt nu té veel muziek gedraaid. Erger nog dan de hoeveelheid muziek is de samenstelling.Vlak, middle of the road. Wie stelt dit samen? Doet erg denken aan dezelfde zouteloze en oncreatieve muziekkeuze als 3fm.(Waarbij het verwarrende is dat dit dan muziek is die ook nog eens goed en vernieuwend heet te zijn).

  Minder muziek en wat er gedraaid wordt graag laten samenstellen door iemand die verstand heeft van wat er de afgelopen vijftig jaar aan pop, jazz, wereld etc etc gemaak is.

  Keane, Coldplay of Mumford & Sons zijn, als het op de muziek aankomt, weinig interressant en ook maar beroemd dankzij gebrek aan beter. En sinds iedereen alle muziek van alle tijden voor nop op een mp3-speler kan zetten, betekent een hit anno nu iets anders dan een hit anno 1997.

  En hierboven is het ook al meerdere keren – en meer dan terecht – in andere bewoordingen opgemerkt; laat het beeld van die domme, snel verveelde luisteraar eens varen. Als het publiek zo simpel is als de omroep vaakt lijkt te veronderstellen, had dit land er wel anders uitgezien.

 47. Bart Janssen zegt: 15-03-13 om 06:16

  Ik heb iedere ochtend maar 3 kwartier om naar het actuele nieuws en de achtergronden te luisteren. Tussen 7.15 en 08.00 uur nu al 2x erg gemiddelde en uitgemolken muziek, 2x reclame. En nu ik op dit moment luister al 2 muziekmomenten in 10 minuten!!!!
  Sorry Radio1journaal maar stop hier mee!!!!
  Voor muziek luister ik liever naar zenders die een goede smaak hebben die aansluit bij mijn wensen. Die zijn er genoeg en muziek is tenslotte erg smaakgebonden. Ik wordt nu wakker met een of ander hiphop deuntje. Stop ermee alstublieft.

 48. Jeroen zegt: 15-03-13 om 06:44

  Ik vind het een goede zet! Radio is een combinatie van informatie en muziek. Met de huidige hoeveelheid muziek is het een prima mix. Muziekkeuze is goed en maakt het luisteren aangenamer en de zender ook toegankelijker voor een breder publiek.

  In hoeverre spelen bezuinigingen een rol? Meer muziek is minder info, wellicht daardoor minder mensen? Daarnaast heb ik het gevoel dat het rustmoment met muziek de presentatoren extra tijd geeft zich op de items voor te bereiden. Het lijkt de kwaliteit van de interviews ten goede te komen.

 49. Jantien zegt: 15-03-13 om 07:34

  De laatste tijd was mij de muziek ‘s ochtends ook al opgevallen.
  Ik irriteer me er mateloos aan. Ik ben juist radio 1 gaan luisteren vanwege het nieuws en de reportages.
  Ik heb radio 1 hier altijd om gewaardeerd. Juist geen afleiding afgezien van de reclames, wat er nu eenmaal bij hoort.
  Ik ben van menig dat als ik dit soort “ouwelullen”muziek (excusez le mot) wil horen, ik op radio 2 moet afstemmen.
  Die lege holle liedjes halen juist de kwaliteit van de radioshow naar beneden, leidt teveel af in plaats vam dat het aandachtsverhogend zou werken en haalt de vaart uit de radioshow. Ik vind het heel rommelig overkomen, de totale willekeur wanneer er zon onzin liedje ingezet wordt.
  Heel erg jammer.

 50. Martijn zegt: 15-03-13 om 09:24

  Stop de muziek. Niet alleen is de muziekkeuze oubollig, het heeft echt geen plaats in een nieuwsuitzending. Hier gaat de radio op zacht of gewoon uit.

 51. Margreet zegt: 15-03-13 om 09:25

  Mevrouw Giselle, uw verhaal rammelt net als de hele zender ,VAN ALLE CANNTEN.
  Hoe u zich ook wendt of keert, er valt geen eer meer te behalen met wat voor ‘vernieuwingen’ dan ook.

 52. Lenneke zegt: 15-03-13 om 09:39

  Muziek als ‘rustmomentje’ sluit feilloos aan op de ontwikkeling van serieuze nieuws- en sportzender naar sport- en cabaretzender, met jip-en-janneke-journalistiek (lollige itempjes hoor, daar niet van; erg Hart van Nederland) en presentatoren en verslaggevers die super geschoold zijn in het onbeschoft onderbreken van de geïnterviewden en het op nadrukkelijke toon presenteren van vooral hun eigen mening.

  Wat ik me nou afvraag: heeft radio 1 er de laatste jaren meer luisteraars bijgekregen?

 53. Bart zegt: 15-03-13 om 09:57

  De keus om meer muziek te draaien vind ik op zich geen ramp maar nietszeggende deuntjes als coldplay passen totaal niet bij het rustige maar scherpe karakter van de nieuwsreportages. Over smaak valt niet te twisten dus de muziekkeuze daargelaten. Persoonlijk vind ik het over het algemeen geen verbetering.

 54. Michel zegt: 15-03-13 om 09:58

  Muziek onnodig. Hinderlijke verspilling van zendtijd op een nieuwszender. Ook in gesproken woord kun je afwisselen, in tempo, indringendheid, themakeuze, vorm. Plaatje draaien is gemakzucht.

 55. Egbert Harmsen zegt: 15-03-13 om 10:00

  Ik sluit me aan bij de reageerders hierboven. Het door mij ooit zo gewaardeerde Radio1Journaal is zichzelf aan het uithollen. Dat is jammer. Want 35-plussers die midden in het maatschappelijke leven staan en de radio ontdekken als nieuwsbron zullen steeds vaker overstappen naar BNR-radio. En misschien is het de NOS daar ook om te doen. Het Radio 1 Journaal afstoten om in een klap te voldoen aan nieuwe bezuinigingsopdrachten.
  Nog iets anders: mevrouw van Cann zal wel zeggen dat alleen mensen die kritiek hebben reageren en de mensen die juist voor die muziek zijn zich stilhouden. Mijn advies: doe eens gedegen onderzoek naar het publiek van Radio1 en hun wensen. Daar lees ik niets over. Sterker: uw verhaal bevat rare tegenstrijdigheden. “De Radio1-luisteraar luistert gemiddeld twee uur (en doet dat blijkbaar \zonder muziek) en u wilt de luisteraar langer laten hangen dan een half uur. Uhhh???

 56. Johan zegt: 15-03-13 om 10:01

  Waarom meer muziek in het Radio 1 Journaal? Ik zit er in ieder geval niet op te wachten. Er is al zo weinig fatsoenlijke praatradio.

 57. Ruben zegt: 15-03-13 om 10:01

  De opmerkingen zijn wel duidelijk hierboven: geen muziek. Ik sluit me daar bij aan. Als je alle aankondigingen (‘Straks, meer informatie over…’), reclame en herhalingen weghaalt dan krijg je een marginaal nieuwsaanbod. Daar nog muziek doorheen en je kan de kosten van de naamsverandering besparen. Dan heb je jezelf irrelevant gemaakt.

 58. Jan zegt: 15-03-13 om 10:03

  Rampzalig die muziek. Ik ben onderweg met het Radio 1 Journaal, luister via TuneIn op mijn smartphone. Ik heb ook Spotify op m’n smartphone. Maar ik kies er bewust voor om Radio 1 Journaal te luisteren, omdat ik onderweg lekker bijgepraat wil worden. Ik WIL geen muziek horen ‘s ochtends – ik KIES bewust voor nieuws & actualiteiten. De gesprekken boeien me en de luchtige reportages tussendoor zijn prima momenten voor reflectie.

  Om nu vervolgens voortdurend zouteloze muziek te horen in plaats van gesprekken, vind ik echt ronduit waardeloos. Groot fan van Marcel & Lara ‘s ochtends, maar vind het nu met muziek tussendoor echt geen plezier meer om te luisteren. Erger me kapot aan die platen.

 59. André zegt: 15-03-13 om 10:04

  Het is me ook opgevallen, maar ben er he-le-maal niet blij mee.
  Radio1 presenteert zich als een nieuws- en actualiteitenzender (!). Als ik muziek wil horen kan ik daar op een andere manier wel voor zorgen.
  Praktijk is nu dat, als muziek gedraaid wordt, ik overschakel naar BNR. Doelstelling die jullie denken te bereiken, wordt bij mij dus juist niet gehaald. Ik verdwijn van Radio1 en als je pech hebt blijk ik dáár hangen (alhoewel ik de presentatatie/presentatoren van Radio1 over het algemeen veel beter kan waarderen).
  Mijn advies: draai dit ongelukkige besluit z.s.m. terug en voorzie ons van nieuws!

 60. Sloterdijk zegt: 15-03-13 om 10:04

  Radio 1 is prettig omdat het een nieuwszender is.
  Misschien dat er intern wat discussie is over hoe de zender “op te leuken”(?), maar dat is niet nodig. Muziekzenders en infotainmentzenders zijn er al.
  Reakties lijken met duidelijk. Gewoon lekker nieuws blijven doen en dit nieuwigheidje weer terugdraaien.

 61. Wouter zegt: 15-03-13 om 10:05

  Wat een paternalisme van de NOS: dan blijft het nieuws beter hangen. Wat een onzin ook. En ook de luisteraar moet langer blijven hangen. Maar welke werkende mens kán 3,5 uur blijven luisteren? Geef me nieuws. Geen muziek.

 62. Remy zegt: 15-03-13 om 10:08

  Lijkt mij duidelijk dus dat er snel gestopt moet worden met de muziek, want het levert veel ontevreden luisteraars op.

 63. Marly zegt: 15-03-13 om 10:12

  Mevrouw Van Cann, het zou fijn zijn als u na het lezen van deze reacties vandaag of maandag nog een keer op dit onderwerp in te gaan. Onder de reaguurders is in elk geval niemand die zelf voor de toevoeging van muziek zou kiezen, dus ik vraag me af welke luisteraars die muziek wél prettig vinden…

 64. Helmi zegt: 15-03-13 om 10:12

  Ben het met de meeste reacties hierboven eens: muziek voegt niets toe (heb ik het nog niet eens over smaken die verschillen) en is de zoveelste dumbing down die als ‘vernieuwing’ wordt gepresenteerd. Is het nou zo moeilijk om nieuws en luisteraars gewoon serieus te nemen? Dat hoeft niet voortdurend te worden opgeleukt met rubriekjes, voxpopjes, gebbetjes en -nu dus ook- muziekjes. Ik haak af.

 65. Vincent zegt: 15-03-13 om 10:14

  Goede zaak! Muziek brengt vaart in de uitzending. Al dat gemopper hier..tjonge.

 66. Arend zegt: 15-03-13 om 10:14

  Ik irriteer me er mateloos aan, muziek op een nieuwszender… doe niet!

 67. Eberhard zegt: 15-03-13 om 10:16

  Waarom zoveel muziek?
  Ik luister verdorie Radio 1 voor de actualiteiten en achtergronden, als ik sky.fm of Radio 2 wil dan stem ik zelf wel daar op af.

  Is dit weer zo’n slecht idee van een neo-liberale NPO-bobo?

 68. Erik Jonker zegt: 15-03-13 om 10:17

  Wat mijn betreft geen muziek op radio 1, behalve in uitzonderlijke gevallen/bij calamiteiten als het niet lukt een aantal minuten te vullen. Radio 1 is voor nieuws , als ik er naar luister wil ik dat ook horen en niet in een plaat vallen.

 69. Ik erger me kapot aan die liedjes. Als je ‘s ochtends een half uurtje nieuws wil luisteren blijft er nauwelijk meer echt nieuws en reportages over. Verkapte bezuinigingen verpakt in een ridicule argumentatie. Ik bepaal zelf wel hoe ik wil “reflecteren op het nieuws”. Kom nou.

 70. Thijs zegt: 15-03-13 om 10:19

  Beste mensen, luister eens een dag naar BBC radio 4. Via de lange golf of internet. En neem er een voorbeeld aan (hint: geen muziek in nieuwsprogramma’s).

 71. Rolf zegt: 15-03-13 om 10:20

  Radio 1 draait doorrrrrr. Het wordt steeds onrustiger en oppervlakkiger. Vooral overdag. Doodzonde… Al die reclameblokjes, twee keer per uur nieuws, gejaagde en luidruchtige presentatoren die ook zonder microfoon door heel het land verstaanbaar zijn, suffe quizjes…

  En dan nu die oubollige plaatjes erbij. Die ook inhoudelijk niet aansluiten op de uitzending. De ooit zo prettige nieuwszender is in een paar jaar tijd volledig verknald.

  Hopelijk kunnen we wel nog een tijdje genieten van mooie radioprogramma’s zoals het Oog, Tros Nieuwsshow, Kunststof en OVT.

 72. antal adriaanse zegt: 15-03-13 om 10:25

  het heeft veel weg van een onderschatting van zowel de luisteraar als de functie van de nieuwszender. luisteraars naar het radio 1 journaal en naar radio 1 in het algemeen stemmen af op de zender omdat ze geinteresseerd zijn in nieuws, de achtergronden bij het nieuws, discussies, etc.

  de luisteraar is best in staat om langer dan vijf minuten de aandacht vast te houden. en gelukkig zijn de meeste presentatoren en programmamakers bekwaam genoeg om de luisteraar aan het toestel te houden. daarvoor is geen rustmomentje nodig.

  bovendien zijn er ook nog altijd mensen die niet zitten te wachten op [belegen] popmuziek, zeker in de ochtend. en zeker niet op de nieuwszender.

  elk plaatje van 3 à 4 minuten scheelt natuurlijk tijd die anders gevuld zou moeten worden met een onderwerp, een gesprek of reportage. is dat niet een meewegende reden?

  het radio 1 journaal is inhoudelijk en kwalitatief al een tijdje aan inflatie onderhevig. je zou bijna denken dat de muziek gebruikt wordt om te verbloemen dat redactie en journalisten [om budgettaire redenen?] vaak niet meer de kwaliteit van enkele jaren geleden kunnen bieden.

 73. Henk zegt: 15-03-13 om 10:36

  Juist de muziek en de verschuiving naar items als blije koeien die een wei in mogen bij het begin van de lente heeft mij definitief naar bnr doen omschakelen.

 74. Groenendijk zegt: 15-03-13 om 10:42

  Voor mij einde Rado1 na vele jaren. Wat weten ze het toch goed allemaal.Ik erger me kapot.

 75. Bas zegt: 15-03-13 om 10:52

  Al een paar keer getweet uit ergernis over de muziek. Nu gewezen op dit blog en hier mijn reactie: Muziek hoort wel op de radio, maar zeker niet in het Radio 1 Journaal. Als je een uur luistert (ik: ‘s ochtends uur heen, ‘s avonds uur terug) ben je zonder herhalingen prima op de hoogte van het nieuws. Die 25 minuten tussen de reclameblokken vliegen voorbij en worden al onderbroken door file-nieuws. Muziek suggereert dat er geen nieuws is, geen achtergronden. Het wordt helemaal vervelend wanneer er een nieuws onderwerp wordt aangekondigd – maar eerst muziek…. Niet doen! Jullie verslaggevers en mensen in de studio zijn uitstekend in staat om een erg goed programma – zonder muziek – te maken. Laat dat zo! Bovendien, de r1j doelgroep is uitstekend zelf in staat om te switchen van zender of de mp3 aan te zetten als ze het nieuws even zat zijn.

 76. Michelle zegt: 15-03-13 om 10:54

  Heerlijk al die muziek! Ik hoop dat ze het op televisie ook gaan doen. Halverwege het NOS Journaal een videoclipje. En tijdens echt moeilijke programma’s zoals Tegenlicht of Zembla mogen best drie liedjes. Wel een beetje makkelijk behapbare muziek hoor, want anders gaat de hond blaffen.

 77. Ook ik erger me enorm aan de nieuwe stijl van het radio 1 journaal. De muziek én muziekeuze kan ik niet waarderen. Ik ben nu genoodzaakt om iedere keer het volume uit te zetten als er wéér muziek wordt gedraaid. Bovendien vind ik het een zeer paternalistische gedachte dat wij luisteraars dit nodig zouden hebben. In uw artikel lees ik echter dat de radio 1 luisteraars gem. 2 uur blijven hangen. Ik vrees dat dat nu snel voorbij zal zijn. Indien dit pogingen zijn om een bredere doelgroep aan te spreken of om adverteerders te pleasen, denk ik ook dat u de plank misslaat. Adverteerders hebben juist behoefte aan een sterk profiel om goed te kunnen segmenteren. Een nieuwszender is voor nieuws, muziekzenders voor muziek. Doe liever één ding goed, dan twee dingen halfslachtig!

 78. Hebben jullie inmiddels gemeten hoeveel luisteraars wegzappen bij de muziek? Ik wel in ieder geval. Als ik muziek wil horen zet ik Radio 3 wel op. Ik kom *juist* naar Radio 1 voor nieuws en gepraat. BNR vaart er wel bij denk ik zo…

 79. Frank zegt: 15-03-13 om 11:17

  Geen journalist (Lara…? Hallo Tim?) zou dit over zijn kan moeten laten gaan. “U luistert naar het Radio 2 Journaal… ”

  Duidelijk een dikke nederlaag voor de journalistiek. In dit soort gevallen hoort de redactie van Radio 1 pal te staan, maar nee… De druk vanuit de hoofdredactie is te groot schijnbaar. Net zoiets als het doordrukken van de naam NPO. De marktwerking is ook hier de winnaar…. De hele argumentatie dat de luisteraar een rustmoment wil is gezocht. Het adagium is: muziek? Als er een onderwerp uitvalt, of in de komkommertijd. Verder ruim baan voor het nieuws. Nieuws, nieuws, nieuws!

  Succes met dj’en slappe knieënpresentatoren bij Radio 1. Of was het Radio 2?

 80. Raya zegt: 15-03-13 om 11:21

  Vooral het idee van ‘momenten van reflectie en ontspanning’, zodat de aandacht niet verslapt! De knieval voor zo min mogelijk geestelijke inspanning wordt steeds dieper. En de muziekkeus is ok nog eens vreselijk, niks ontspannends aan, hypergedoe. Weg ermee!

 81. Ruurdje Anzig zegt: 15-03-13 om 11:28

  Weg met de muziek op radio 1. Ik wil nieuws en achtergronden GEEN muziek. Als ik muziek wil schakel ik wel naar een muziek zender.
  Jammer, schakel nu naar BNR .

 82. Ronald zegt: 15-03-13 om 11:42

  Muziek tijdens Radio 1 Journaal kan wat mij betreft achterwege worden gelaten. Nieuwe opzet vind ik geen succes. Betrap mezelf erop dat ik tijdens de muziek steeds vaker overschakel naar BNR en daar blijf hangen. Hoor dit meer om me heen, dus lijkt mij slecht voor luisterdichtheid R1J…

 83. Dic zegt: 15-03-13 om 11:58

  Blijkbaar had ik de beslissing om meer muziek te gaan draaien op Radio 1 gemist. Opgevallen was het me wel, bloed irritant. Als ik muziek wil ga ik wel naar een andere zender. De “filosofie” dat ik langer blijf luisteren, gaat bij mij niet op. Bij muziek switch ik naar BNR met als gevolg dat ik daar blijf hangen. Tot ze daar weer met reclame beginnen, dat dan weer wel.

 84. Hans Hoksbergen zegt: 15-03-13 om 12:13

  Jammer van die muziek. Ik stoor me er gruwelijk aan. Werden we eerst al geconfronteerd met bezuinigingen op het personele vlak (steeds vaker alleen Lara Rense of Marcel Oosten), toen kwam dat onzalige plan om bijvoorbeeld Nederland 1 om te noemen naar NPO 1, en nu dan de goedkope muziekkeuze op een NIEUWSzender. De uitleg waarom er zoveel muziek is op een NIEUWSzender is werkelijk belachelijk. Geef toch gewoon toe dat de muziek goedkoper is dan de dure (buitenlandse) verslaggevers. Jammer dat de NIEUWSzender Radio 1 op deze manier om zeep wordt geholpen. Ik luister(de) er graag naar.

 85. Arjan zegt: 15-03-13 om 12:22

  Erg jammer deze keuze. Hou enorm veel van muziek maar niet op Radio 1. Laat die zender zo veel mogelijk vrij van entertainment. Zorg dat u meer handen vrij kunt maken voor het produceren van originele journalistieke verhalen. Erg jammer dat leidinggevenden in de journalistiek te veel vanuit formats zijn gaan denken. Muziek draaien omdat het geld bespaart? Kan het me niet voorstellen. Er zijn dagelijks ontiegelijk veel mensen die u gratis en voor niets kunt bellen voor een boeiend, origineel en nieuwswaardig gesprek. Zorg voor wat minder leidinggevenden dan houdt u budget over voor redacteuren die op zoek kunnen naar verhalen. Muziek selecteer ik liever zelf, op Spotify bijvoorbeeld, en heb daar in 2013 geen programmamakers meer voor nodig. Helemaal niet op Radio 1.

 86. Liz zegt: 15-03-13 om 12:23

  Ik vind het prima om tussendoor een plaat te horen, vooral doen. Maar alstjeblieft geen muziek op de achtergrond tijdens het nieuws. Dit gebeurt tegenwoordig vaak op andere zenders en dat is hoogst irritant.

 87. Eddy zegt: 15-03-13 om 13:07

  Fijn dat ze voor “ons” gedacht hebben en pas achteraf vragen wat we van muziek op Radio 1 vinden. Ik erger mij al weken aan die niets zeggende muziek tussen de items door. Geeft mij wel de gelegenheid om tijdens de muziek even BNR te checken of daar wat interessants is.
  Geef gewoon nieuws, uit de reacties hierboven merk ik dat “wij, de luisteraars” echt niet moe worden van alleen maar informatie.

 88. Barry zegt: 15-03-13 om 13:18

  Ter info, ik ZAP bij MUZIEK. Ik wil gesproken woord, daarom luister ik naar Radio 1.

  Maar het is prima… want ik heb inmiddels BNR ontdekt. Stukken beter dat die saaie en oudbollige Radio 1.

  Daarnaast doen ze het daar met een stuk minder mensen en is de kwaliteit gelijk of zelfs beter.

  Schaam je voor de plaat voor je kop Radio 1/Publieke Omroep en begin niet over luisteraars hebben “momenten van reflectie en ontspanning nodig” bah.

  Jullie publieke omroep types wellicht, maar wij hard werkende Nederlanders kunnen prima zonder “momenten van reflectie en ontspanning”…

 89. mireille kooistra zegt: 15-03-13 om 13:20

  Volkomen belachelijk natuurlijk die argumenten, het is een doodordinaire geldbesparing en voor mij ergenis numero uno !! die flutmuziek, als ik muziek wil ga ik wel naar 1 v/d 32 mio muziekzenders
  Ik geef dat dagelijks aan via twitter( @lakooi ) zouden we allemaal moeten doen !

 90. Gemma zegt: 15-03-13 om 13:25

  Geen enkele behoefte aan muziek. Het is niet erg als de aandacht zo nu en dan verslapt, de nieuwsitems worden regelmatig herhaald tijdens de ochtend sessies, dat is voldoende om te blijven hangen. Denk niet dat muziek het doorluisteren bevordert, omdat muziek nogal persoonlijk is en dat een reden zal zijn om juist af te haken.

 91. Muziek stoort mij niet. Minder reclame mag wel. Er is belachelijk vaak reclame voor een publieke zender, 3-4 blokken per uur. Rustige reclame tot daaraantoe, maar van dat afschuwelijk geschreeuw soms, of die tankpasreclame die bedoeld is om mateloze ergernis op te wekken om naamsbekendheid te krijgen. Geluid gaat dagenlang bij elk blok uit als er weer zoiets voorbij is gekomen, Rotzooi past niet bij een serieuze zender en er zou best kritisch gekeken mogen worden imho.

 92. Het enige dat hier hoopgevend is, is de stroom reacties van de wel-denkenden onder ons.

  Mevrouw van Cann in/uit de bocht en de recente oprispingen van de hoogste publieke baas, de heer Henk Hagoort doen mbt eventuele kwaliteitsverhoging het ergste vrezen.

  Radio1: je zult er van afhankelijk zijn…

 93. Ab Reeze zegt: 15-03-13 om 13:53

  Maak van R1 een nieuwszender met uitgebreide achtergrondinformatie en meningen uit alle stromingen van de samenleving en een zeer beperkte ruimte voor sport. En graag onafhankelijk.
  Voor muziek kan men uitwijken naar de overdaad aan muziekzenders.
  En Powned op zondagnacht mag men ook bij het grofvuil zetten, wat een pulp.

 94. Pieter zegt: 15-03-13 om 13:58

  Radio 2, Radio 3, Radio 4, Radio 6, Sky Radio, 538 Q-music, Arrow, Sublime en ook spotify doen hun werk, muziek uitzenden, prima! Daar hebben we Radio 1, de nieuws- en sportzender, niet voor nodig!

 95. jaap ruurs zegt: 15-03-13 om 14:02

  Uitermate iritant die muziek tussendoor. Zat ik absoluut niet op te wachten, tussen de vaak oubollige nieuws items. Muziek vervangen door commenratoren van diverse pluimage lijkt mij een goed idee.

 96. Feder zegt: 15-03-13 om 15:00

  Blijkbaar hebben de meeste luisteraars van Radio 1 geen behoefte aan muziek in het R1J. Op een enkele reactie na is vrijwel iedereen slecht te spreken over het nieuwe muziekbeleid. Nu vraag ik me af: luistert Radio 1 naar wat de luisteraar wil, en krijgen wij ons oude vertrouwde R1J terug? Of blijft Radio 1 koppig volharden in dit muziekbeleid, omdat het moeilijk is een besluit terug te draaien – ook als dat een slecht besluit is. Want tja, terugkomen op een verkeerd besluit is gezichtsverlies, en dat is even pijnlijk. Gelet op de houding van veel Hilversumse mediabaasjes vrees ik dat de bazen van Radio 1 liever koppig volharden in dit muziekbeleid en liever luisteraars verliezen, dan dat ze zullen toegeven dat ze de luisteraars met meer muziek geen plezier doen.
  Een afwisseling aan nieuwsitems maakt het R1J heel goed ‘doorluisterbaar’. Het ene item is interessanter dan het andere item, waardoor muziek helemaal niet nodig is om lang naar een zender te kunnen luisteren. Daarentegen is muziek vaak vervelend, storend en soms zeer irritant. Die muziek komt de doorluisterbaarheid beslist niet ten goede. Ik zap meestal naar BNR zodra in het R1J muziek wordt gestart. Soms val ik bij BNR dan in een interessant item, en is het daaropvolgende item ook interessant, waardoor ik regelmatig vergeet terug te gaan naar Radio 1.
  Het besluit om meer muziek te draaien in het R1J doet me denken aan SBS6. Daar vonden ze het nodig Hart van Nederland grondig te vernieuwen en verjongen, want dat zou de kijker zo graag willen. Het gevolg is dat Hart van NL ruim 1/3 van z’n kijkers is kwijtgeraakt. Zoiets kan Radio 1 ook overkomen, want momenteel zijn de bazen van Radio 1 meer bezig met vernielen dan met vernieuwen.

 97. Margreet zegt: 15-03-13 om 15:07

  De nationale nieuwszender, met nu eerst… muziek! Tja, dan is ook voor mij het moment aangebroken om te zappen. Radio 1 is praatradio en zet je aan als je daar behoefte aan hebt. Zin in muziek? Dan luister ik wel naar een andere zender.

 98. Ton Veltkamp zegt: 15-03-13 om 15:31

  Als ik het nieuws gehoord heb, ga ik naar radio 2 voor muziek, ik vind het in het journaal op radio 1 min of meer storend. #grLola

 99. RonaldL zegt: 15-03-13 om 15:34

  Muziek is voor reden om naar BNR te zappen.. sorry.. als ik muziek wil horen zet ik wel een andere zender op.

 100. Tineke Bouwman zegt: 15-03-13 om 15:36

  Als ik muziek wil luisteren, zet ik een muziekzender op! Met “praatradio” kan ik heerlijk in slaap komen, maar wordt er dan muziek gedraaid, schrik ik wakker!

 101. Ik ben het eens met de meerderheid van de andere reageerders. Alleen als het nieuwswaarde heeft, dan kan ik me wat voorstellen bij muziek op radio 1. En tijdens radio tour de France.

  Invloed op mijn luistertijd heeft muziek op radio 1 niet. Ik luister enkel tijdens woon- werkverkeer naar de radio. De enige invloed die het wel heeft is dat ik in mijn normale 40 minuten luistertijd nu dus minder nieuws tot me krijg. Mogelijk dat dat bij BNR wel beter is.

 102. Radio 1 luisteraar zegt: 15-03-13 om 16:41

  Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Muziek is voor mij juist een zapp moment. Ik zit niet te wachten op muziek op een nieuws en sportzender. Als ik muziek wil horen zet ik wel een andere muziekzender op of schakel ik naar BNR Nieuwsradio, daar snappen ze het tenminste (nog) wel. Dus die hebben er een grote groep ex radio 1 luisteraars bij als jullie door gaan met dit experiment! Willen jullie dat dan? Ik hoop het niet.

 103. Lia zegt: 15-03-13 om 17:00

  Mijn betoog , het is lang, maar neemt minder tijd dan een muzikaal intermezzo op radio1.

  Door het werk dat ik al heel wat jaren doe, beschik ik over een enorme hoeveelheid kennis mbt ontwikkelingen en achtergronden binnen de omroepen.

  Ook en vooral van de grote hinder die in zeer brede kring wordt ondervonden van alle niet ter zake doende , somtijds zenuwtergende geluidstoevoegingen , die het gesproken woord schandalig in de weg zitten.
  Te weten: achtergrond’muziek’/bizarre reclameboodschappen/drones/jingles/tunes/piepjes/bliepjes / gongslagen/ muziekkeuze in algemene zin enz.

  En niet te vergeten DE radio1 stem, die door de tijden heen nogal wat aversie opriep en in toenemende oproept.
  De stem van Hans Hogendoorn bepaalt tegenwoordig zo ongeveer de sfeer op de zender.
  Hij is er bij wijze van spreken niet af te slaan en de compilatieve radio1 promo’s worden allengs langer en nauwelijks te verstaan door de bakken herrie erdoorheen.

  Hilversum is genoegzaam bekend met de hinder die eea met zich meebrengt. Vreemd genoeg neemt die eerder toe ipv af.
  Hilversum echter heeft aldus geen boodschap aan de legitieme klachtenstromen door de eeuwen heen.

  In het Gooi namelijk weten ze wat goed voor ons is…
  Daar bepaalt ‘men’ wat onze vermogens zijn – wij zijn niet in staat om wat langer te luisteren-, dat wij hun aanbod muziek nodig hebben om het doorluisteren prettiger te maken.
  Ook hebben wij blijkbaar momenten van reflectie en ontspanning nodig.
  Waar haalt een mens deze nonsens vandaan.
  Uit onderzoek van deze of gene dj misschien???

  Ik snap overigens dat steeds meer luisteraars richting BNR verhuizen.
  Inhoudelijk valt daar veel te halen, maar de idiotie aan achtergrondmuzeik en ander onnodig geblaat is treurigmakend.
  Als de nieuwe hoofdredacteur Sjors Fröhlich slim is gaat hij daar iets aan doen.
  Want ook mbt het fenomeen storend bijgeluid is op die zender het nodige aan klachten richting hoofdredacteuren gegaan.

  Last but not least, waarom neemt men volwassen luisteraars niet serieus?
  Luisteraars die zelf wel bepalen wanneer en naar welke muziek ze willen luisteren, die slechts behoefte hebben aan gedegen informatie, verstaanbaarheid, een aangenaam stemgeluid, juiste klemtoonlegging en beschaafde interviewtechniek.

  Goed weekend.

 104. Radio 1 luisteraar zegt: 15-03-13 om 17:06

  Ik wil daar nog wel aan toevoegen dat Radio 1 ook niet op Radio 2 moet gaan lijken. Bij Radio 2 is er juist weer teveel gesproken woord tussen de muziek soms, dat is weer het andere uiterste. 1 uitzondering zou ik wel willen maken met muziek op Radio 1 en dat is Radio Tour de France op Radio 1 dat programma wordt aan elkaar gevlochten door de muziek wat het daardoor weer uniek maakt. Maar verder dus GEEN muziek op Radio 1, nooit niet.

 105. Ricardo zegt: 15-03-13 om 17:39

  Ik luister al veel minder naar de NPO op radio1. ben de extreem haastige presentaties, jacht op scoops en luisteraars al langer zat.

  Dat men er nu meer muziek instopt is prima, dat men in de keuze daarvan slechts rekening houdt met huidige (engelstalige) trends in de popmuziek is m.i. een gemiste kans om een feitelijk veel breder publiek te dienen. Terwijl men bij de redacties goed weet dat vooral ouderen trouw naar een nieuwszender luisteren en de jongeren die men meer wil bereiken veel minder. Ik zie dat overigens met meer of minder muziek niet veranderen, het mediagedrag van de verschillende generaties loopt daarvoor altijd te zeer uiteen.

 106. En off-topic, deze stemmen zijn ook storend:

  Jeroen Wielaert: Afgaand op spreektempo en intonatie moet hij geen al te hoge pet op hebben van de luisteraar. Politieke discussies zijn aan hem ook niet besteedt; laat te vaak zijn mening doorklinken. Zou als sportman toch moeten weten waar de zijlijn is.

  René van Brakel: Een nieuwslezer hoort ABN te praten. Spreekt met een glimlach en een zachte-G. Beiden even storend. Zijn stem heeft te veel persoonlijkheid, klinkt te ‘tevreden’.

  Luuk Ikkink. Geniet ook hoorbaar van zijn werk. Als enige. Geen prettige stem. Doet grappig en gevat maar is het niet.

  Verder complimenten voor vele anderen! (Lare Rense, Marcel Oosten, Tim Overdiek, Sven Kockelman, Jellie Brouwer, Elsbeth Gruteke, Jurgen van den Berg, Ger Jochems)

 107. Han van de Wiel zegt: 15-03-13 om 18:26

  Meer muziek, minder diepgang, minder buitenlandreportages. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een bezuinigingsmaatregel is. Als de muziek aan gaat, gaat de radio af.

 108. Hella Kuipers zegt: 15-03-13 om 18:48

  Vamniddag werd het zeer belamgwekkende gesprek met die mevrouw van de kinderbescherming afgekapt – zij was nog lang niet uitgesproken – en vervolgens kwam er een irritant jengelmuziekje. Voor mij het moment om de radio uit te zetten.
  Muziek is niet meer van de radio, dat is een jaren dertigopvatting. Muziek is eigen keuze, thuis, en radio blijft voor mij het beste nieuwsmedium.

 109. Lol. “Op 3FM wordt meer gepraat dan op Radio1″

 110. Ik luister ook naar Radio 1 omdat ik nieuws wil horen., ook al ben ik een behoorlijke muziekfan. Als ze toch de stroom aan nieuws willen onderbreken, kan dat ook met een column of een humoristisch item zoals de VPRO dat ooit deed in “Het Gebouw”. Het was toch geweldig om vrijdagochtend wakker te worden met een verhaaltje van Kees Dijkstra, een column van Cor Galis, de nieuwsdienst van Hans Dorrestein, De Groentevrouw of een Boráthoekje In Het Gebouw. En de vaak langere reportages waren vaak zo boeiend dat je wel bleef hangen.

 111. Jorn zegt: 16-03-13 om 08:08

  Voor muziek ga ik wel naar een andere zender, als ik een plaat hoor zapp ik weg.

 112. Max Sipkes zegt: 16-03-13 om 08:25

  De keuze om muziek te draaien is geen bezuiniging? Maak dat de kat wijs. Op de 3,5 uur radio (210 minuten) werden in de ochtend van vrijdag 15 maart 2013 8 muziekjes gedraaid. (uitgerekend: 26,5 minuten). Per saldo krijgt de luisteraar dan dus 12,5% minder informatie. Het uitzenden van muziek kost vrijwel niets vergeleken met het produceren en maken van inhoudelijke radio. Als je alle vaste rubrieken (weer, verkeer, ster) er af trekt verandert dat beeld. Zonder die rubrieken zijn er ca 180 minuten over voor duiding van het nieuws. Dat is nu dus met 15% verminderd.

 113. Margreet zegt: 16-03-13 om 09:45

  ‘ Toen dit soort televisie niet eens zo erg opviel als het nu doet. Dan realiseer je je, wat zijn we een eind afgezakt. Wat zijn we verpest door de formats van deze tijd, waarin programma’s de banaliteit van commercials evenaren en waar mogelijk overstijgen. ‘

  Bovenstaand citaat in reactie op de ‘DWDD’ uitzending – Hier is…Adriaan van Dis -, heb ik ergens gratis weggevonden.
  Ik weet wel, het radio1 journaal kun je hier niet mee vergelijken, maar u begrijpt mijn beweegreden de alinea hier onder te brengen.

  Wat is eigenlijk de defenitie van nieuws, vraag ik u af.
  En waarom zou al het ‘nieuws’ op grote snelheid moeten worden gebracht. Van Nieuwkerk stikt al haast in zn woordenbrij.
  Een gruwelijke gang van zaken, die helaas ook nog zeer besmettelijk is, zo blijkt wel uit alle vannieuwkerkklonen die in de ether en op het scherm voorbijflitsen.

  Is beklijven dan echt zo spruitjes ?

 114. prat zegt: 16-03-13 om 14:34

  De nos moet gewoon objectief nieuws brengen en zich verder niet te diep
  verdiepen in psychologische problematiek en verwerking van de te diverse
  groep luisteraars.
  De volgende stap is dan dat er een hypnotiseur aan het begin van het nieuws
  verschijnt om ons beter te laten luisteren !
  De nos zou zich verre van psychologische voorbedachte rade moeten houden.

 115. Tanja zegt: 16-03-13 om 16:58

  Mij raken jullie kwijt als luisteraar. Ik luister(de) naar het Radio 1 Journaal om snel geïnformeerd te worden, en doorgaans luister(de) ik de hele uitzending.
  Ik wil niet als ik wakker word, in een plaat vallen en moeten wachten op nieuws – muziek is geen nieuws tenzij er echt iets met die plaat of de maker(s) ervan is.
  Als ik muziek wil horen, zet ik Radio 2 wel aan.
  Radio 1 is overdag al een deel van de tijd meer een gezellige babbeldoos dan een nieuwszender, terwijl veel nieuws niet eens aan bod komt, maar tot nu toe was het R1Journaal aan de randen van de werkdag gespaard van de muziekdwang.
  Muziek, tunes, bumpers, reclame, en daar tussendoor mag dan het nieuws gepropt worden.
  Ik neem aan dat over een tijdje (om het ‘wen-argument’ te voorkomen) een onderzoek wordt gedaan onder de luisteraars naar hoe zij het grotere muziekgehalte waarderen? En dat er dan ook gekeken wordt of er verschillen zijn opgetreden in de luistercijfers van Radio 1 en BNR op de tijden van het R1Journaal?

 116. Dhr. W. Prins zegt: 16-03-13 om 17:53

  Ja het bevreemde mij ook al. Muziek op een nieuwszender. Waar haalt Giselle van Cann het idee vandaan dat luisteraars afdwalen als je onafgebroken gesproken woord uitzend. Dat gebeurt nu eenmaal, maar dat effect krijg je toch ook als je muziek draait. De luisteraar kiest voor gesproken info, niet voor muziek in het geval van een nieuwszender. Beleeft een luisteraar een onderwerp als minder interessant dan zal hij of zij sowieso afdwalen, maar dat gebeurt toch ook als je een plaat draait. En dan heb je het nog niet eens over de beleving dat de muziek – niet – mooi wordt gevonden. Waarom hebben ze in Hilversum toch altijd zo’n probleem met het brengen van kwalitatieve hoogwaardige nieuwsradio formats. De nieuwsconsument zoekt steeds meer korte en snelle wegen om nieuws op te nemen. Dat is de trend van deze tijd. De luisteraar dus kort en bondig informeren, met een veelheid aan onderwerpen, dus bijpraten aan het begin van de dag en namiddag. Daar hoort geen plaatjes draaien bij!!!

 117. Steven Lenos zegt: 17-03-13 om 12:48

  Durf het bijna niet te zeggen… vind de muziek vaak best aardig. Maar ik luister dan ook vaak een of twee uur naar de nieuwszender. Zelf vraag ik mij meer af waarom er een nieuwsspelletje moet zijn. Dat vind ik pas infantiel

 118. Yvonne de Jong zegt: 18-03-13 om 08:23

  Tot eind vorig jaar luisterde ik met genoegen van 6.00 – 7.00 en dan had ik alles van belang gehoord, soms misschien een inleiding van iets dat later uitgebreider terug kwam, met één plaat om 6.08 ingeleid met een leuk achtergrondje en één aankondiging van diegene die die dag het land in ging en om half 6 een goed weerbericht.
  Maar nu luister ik bijna niet meer, want alles waar ik waarde aan hechtte is verdwenen en vervangen door slappe koek die weggeslikt moet worden met veel te veel muziek.
  Gelukkig zijn er enorm mensen die ook deze mening hier schrijven, maar of het nog gelezen wordt en of er nog belang aan gehecht gaat worden…

 119. Giselle van Cann zegt: 18-03-13 om 09:19

  @Yvonne de Jong: zeker worden alle reacties gelezen.

  Veel kritiek. Die knopen we in onze oren. Maar vooralsnog blijven we bij de nieuwe lijn om twee plaatjes per uur te laten horen. Over een paar maanden zullen we grondig evalueren. En daar nemen we alle reacties hier op het blog ook in mee.

  Voor de mensen die denken dat we zomaar iets doen: er zijn wel degelijk aanwijzingen dat luisteraars muziek juist prettig vinden. Een grote meerderheid van de vaste luisteraars van Radio 1 gaf vorig jaar na de sportzomer in een onderzoek aan prijs te stellen op meer muziek op de zender. Dus @egbertharmsen en anderen: ja, we doen ook daadwerkelijk onderzoek, en ja, het lijkt er inderdaad op dat de mensen die niet reageren op dit blog gemiddeld positiever zijn over muziek dan de mensen die wel reageren.

  Dan nog het geld: veel mensen schrijven dat ze vermoeden dat dit een bezuinigingsmaatregel is. Dat is niet het geval. We werken met precies evenveel mensen en middelen aan de uitzendingen als twee weken geleden.

 120. Maaike zegt: 18-03-13 om 09:44

  Stop met de muziek. Als ik naar muziek wil luisteren zet ik een CD op. Ik zat vrijdagmiddag naar een gesprek met een mevrouw over de zaak Yunus te luisteren. Dit werd min of meer afgekapt omdat er geen tijd meer zou zijn. Daarna werd er muziek gedraaid. Zonde!
  Dus: Nieuws op Radio1 en muziek op 3FM of Radio4.

 121. Roos zegt: 18-03-13 om 09:46

  Alsjeblieft geen muziek. Ik luister Radio 1 ‘s ochtends voor het nieuws. Zo’n hapsnap liedje ertussen door slaat nergens op. Als er meer muziek op de zender moet zou ik beginnen met een muziekprogramma (maar als je het mij vraagt zou ik dat gewoon overlaten aan Radio 2 t/m 6).

 122. Ruud zegt: 18-03-13 om 09:46

  Radio1 Journaal luister ik vanwege nieuws en reportages. Voor muziek zijn andere programma’s/zenders.Het komt op mij over als goedkope vulling van een verder prima programma.Niet doen dus.

 123. Mirthe, zegt: 18-03-13 om 09:56

  Sorry, mevrouw Van Cann, maar ik vind dit echt een hele slappe reactie. We (degenen die de moeite nemen om te reageren en wie dit programma blijkbaar aan het hart gaat) worden collectief genegeerd. Doordat ik geen kabel heb op veel plaatsen waar ik regelmatig luister, ben ik gebonden aan (en dat voelt nu als; veroordeeld tot) radio 1.

  Als de muziek een functie of relatie had met de onderwerpen, was het nog wat anders, maar het domme niets-aan-de-hand muziek. En twee plaatjes per uur? Het zijn er vaak meer, van de week voor half zeven al drie. Dus u licht ons ook nog onvolledig voor. Bah, wat een minachting voor de luisteraar.

 124. paul rikmans zegt: 18-03-13 om 09:56

  Ik vind muziek als afwisseling ok. ik luister bijna altijd als ik wakker wordt. Maar wat mij betreft mogen jullie wel wat andere muziek draaiien, en niet die 3de rangs lawaai/ popmuziek, die bij pubers van 16 jaar horen.

  Er is zoooo veeeel andere muziek. En ik vraag mij af wie die muziekkeuze maakt? zijn dat mensen die nog nooit iets anders dan rock en pop zenders gehoord hebben?

  Overigens is BNR radio niet veel beter en die heeft nog van die nare tussendoor-riedeltjes, dus daar kan ik helemaal niet tegen.

 125. Ab Reeze zegt: 18-03-13 om 10:07

  Als vaste luisteraar vind ik die muziek tijdens het radio 1 journaal ook irritant en schakel ik over naar BNR.
  Geef mij nieuws, achtergrondinformatie, meningen, de kranten en een nieuws gerelateerde columns. Presentatie vind ik prima.
  En het woord NPO graag de prullenbak in

 126. anneke zegt: 18-03-13 om 10:22

  Vaak zet ik om 6 uur al de radio aan en luister soms tot 9.30 u. Daar zit al genoeg herhaling in, waar ik nog wel begrip voor heb. Maar ook dat zijn geen ‘nieuwsminuten’.
  Muziek voegt niks toe, geen luisterontspanning, je tunet vanzelf wel uit bij minder interessante onderwerpen of de verslaggeverterplaatse die veel herhaalt…
  Maar ja, s nachts vind ik de muziek ook storend als er ‘luisterradio’ is en dat is geloof ik verplicht. Jammer. Met m’n app kies ik gewoon snel een andere zender, desnoods in het buitenland. :-)

 127. W. de Vos zegt: 18-03-13 om 11:30

  Als ik popmuziek wil horen, ga ik wel naar een bouwplaats, naar een fabriek of naar een andere zender.Het lijkt wel een doctrine die hufterige muziek tussen de staatsvoorlichting.

 128. Cees zegt: 18-03-13 om 12:11

  Ik luister het Radio 1 Journaal vanwege nieuws en reportages. Als ik iets minder interessant vind dan dwalen mij gedachten wel even af. Dat stoort mij allerminst. De muziek stoort mij echter wel, als WEER (net als reclames) een onderbreking van de flow van het programma. Ik vind de presentatie van Lara en Marcel super, en ik luister graag naar hen (en niet naar de muziek).

 129. met veel plezier heb ik altijd naar het radio 1-journaal geluisterd. De laatste tijd is dat plezier er niet meer, doordat het journaal steeds weer onderbroken wordt door muziek, dat stoort me zeer. Eerst dacht ik dat er niet genoeg nieuws zou zijn om de uitzending mee te vullen, maar nee, het gaat om luistercijfers. Ik wil graag geïnformeerd worden; de radio is daar heel geschikt voor. Ik heb geen behoefte aan makkelijk entertainment. Als ik muziek wil horen dan zet ik daar wel een muziekzender voor op. Ik vind het uitermate spijtig dat ook het radio-1 journaal verwordt tot een oppervlakkig gebeuren. Als de muziek aan gaat, gaat de radio uit. Ik betreur de teloorgang van het radio-1 journaal

 130. inderdaad: muziek aan, radio uit. Ik betreur de teloorgang van het radio-1 journaal, waar ik altijd met veel plezier naar luisterde. Het journaal is verworden tot een uitermate oppervlakkig gebeuren. Er is nauwelijks sprake van een journaal met gedegen achtergrond- informatie; wat geboden wordt is oppervlakkig entertainment.

 131. Marly zegt: 18-03-13 om 14:23

  Beste mevrouw Van Cann, ik denk dat de 97% van de reguurders die hier hebben aangegeven dat ze de muziek op Radio1 liever kwijt dan rijk zijn erg benieuwd zijn naar de details van dat luisteraarsonderzoek waaruit zou blijken dat de luisteraars op muziek zitten te wachten op Radio1. Kunt u dat onderzoek met de letterlijke vragen, hoeveel mensen deze vragen hebben beantwoord en hoe deze respondenten zijn geselecteerd, publiceren? Ik heb namelijk sterke twijfels bij de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd, als de uitslag daadwerkelijk die is die u beschrijft. Het is echt niet zo moeilijk om een onderzoek zó in te zetten dat de uitslag ervan van tevoren al vastligt.

 132. Margreet zegt: 18-03-13 om 14:31

  Met klachten over enorme jeuk gaat iemand naar zijn huisarts.

  De dokter:
  ‘ Tot op heden zijn er veel meer mensen met die klacht.
  Van de meesten van mijn patiënten heb ik hierover echter niks vernomen.
  Er zijn wel degelijk aanwijzingen en ook onderzoek heeft het uitgewezen, dat zij zich zelfs heel prima voelen.
  Over een aantal maanden zal ik deze kwestie grondig evalueren.
  Tot die tijd zal ik niks voor u doen.
  Dank voor uw bezoek en nog een fijne dag verder.’

 133. joop meijer zegt: 18-03-13 om 14:46

  Ik vind de muziek overbodig en te veel. Als ik muziek wil luisteren ga ik wel naar een andere zender. Heb soms het idee dat het slechts is om een gat in de programmering te vullen
  Ik schakel dan over naar BNR, waar ik weer weg ga ivm de overdaad aan reclame daar.

  Het valt mij op dat de trend (hierboven) is dat vrijwel niemand de muziek waardeerd ben heel nieuwsgierig of wij dat verschil gaan merken de komende tijd. Ik vrees van niet.

 134. Als ik naar Radio1 luister, probeer ik altijd direct naast de radio te zitten. Want dan kan ik steeds net op tijd die irritante muziek afzetten. Zodra ik denk dat de kwelling voorbij is, zet ik hem weer aan. Het is overigens wel een vermoeiende bezigheid.
  Ik schakel soms over naar BNR, via de voorkeurtoetsen, daar is het beter.
  Het valt me op dat bijna iedereen hier in de reacties onderschrijft dat we die muziek kunnen missen als kiespijn. Dan zou je verwachten dat er maatregelen worden genomen.

 135. teun zegt: 18-03-13 om 16:21

  op radio 1 gaat als er ‘mu-zeik’ op word gezet, het gezegde; ‘dat klinkt als muziek in de oren’ dus ook echt niet op!

 136. Ben ik effe blij dat ik niet naar Hilversum 1… euh… Radio 1… eh… NPO1 (?) luister. Die muziek kan me gestolen worden. En het nieuws haal ik wel uit de krant.

 137. Marije zegt: 18-03-13 om 17:13

  Ik vind het onprettig dat er muziek wordt gedraaid op radio 1. Als ik muziek wil luisteren, zet ik wel een cd op, of stem ik af op 1 van de (vele!) muziekzenders.

  Ik luister naar radio 1 om geïnformeerd te worden over wat er gaande is in de wereld. Reclame gaat standaard zachter en muziek ook.

  Muziek helpt me niet de aandacht bij de uitzending te houden, integendeel. Het stoort me dermate, dat ik er juist door afgeleid raak en steeds vaker overweeg niet meer naar radio 1 te luisteren.

  Erg jammer dit! Tijd om er weer mee te stoppen dus, wat mij betreft, en gewoon weer te doen wat een nieuwszender hoort te doen: nieuws brengen, en de achtergronden daarbij.

 138. Marije zegt: 18-03-13 om 17:15

  Overigens vind ik deze opmerking wel érg paternalistisch: “Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te nemen.”

 139. Het is ondoenlijk om alle reacties te lezen. Wat een hoeveelheid.
  Met degenen die vinden dat er te veel muziek is ben ik het helemaal eens. Ik wil nieuws horen.Ik schakel inderdaad ook uit of over.
  Wat ik mis in alle reacties is dat niemand zich ergert aan het tegenwoordige stopwoord: ”eigenlijk” Daarom kan ik bijna niet meer naar Radio 1 luisteren. Het woord komt wel 20 keer voor in een uur.

 140. Jodokus zegt: 18-03-13 om 18:39

  Als ik met iemand sta te praten dan luister ik, als bij hem dan zijn gsm blert dan ben ik weg, dit vind ik zo’n onbeschofte methode om geen rekening te houden met wie je staat te praten. En dit is hetzelfde met de radio, als ik muziek wil horen bepaal ik zelf wat ik wil horen, en als ik nieuws wil horen dan luister ik daar naar. Als ik de krant lees wordt deze toch ook niet uit mijn handen getrokken om even naar muziek te luisteren van een ander. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen humeur gedrag etc. dat hoeven de mensen in Hilversum mij niet voor te schotelen.

 141. Henk zegt: 18-03-13 om 19:15

  Iedere doordeweekse morgen luister ik in de auto een half uurtje naar radio 1, smiddags ook weer, daar pik ik aardig wat nieuws op, heerlijk is dat, daar hoeven geen plaatjes bij, ik luister graag naar Lara en Marcel en smiddags naar Lucella en Tim, doe maar zonder plaatjes ;-)

 142. Gaitjan zegt: 19-03-13 om 06:45

  En hoe reageren de NPObobo’s: niet … Respectloos dus.

 143. @SloopRechts zegt: 19-03-13 om 07:30

  Het wordt steeds gekker! Vanmorgen om zes uur, na het nieuws, even een korte inhoudsopgave. Direct daarna breekt de pleuris al uit. Iemand heeft bedacht dat er weer een fijne deun uit het recurrent-bakje gedraaid moet worden. Je weet wel: zo’n deun uit het hitdiarree genre dat al máánden platgedraaid is.

  Het is van de gekke dat een NIEUWS station muziek gaat draaien voordat we worden bijgepraat over actuele zaken. Er zitten dus twee presentatoren duimen te draaien omdat er zo nodig muziek de ether ingejenst moet worden.

  Radio 1 zakt steeds verder het “jong en hip” moeras in. Dat werd een paar jaar geleden ingezet met de vreselijke nieuwe vormgeving. Vorig jaar volgde het maandenlange sportterrorisme. En nu moeten we lullige twitter rubriekjes aanhoren, en luisteren naar drekmuziek die stiekem is overgepompt uit de Dalet-bakjes van 3FM.

  Ik ben niet tegen muziek. Maar wel tegen hotemetoten die zeggen “doorluisteren prettiger te maken”, maar me vervolgens doen besluiten de radio uit te zetten. Daarbij is het natuurlijk een gotspe om eerst twee muzieksamenstellers te ontslaan, en vervolgens te bedenken om meer liedjes te gaan draaien. Hoe krijg je het voor elkaar. Tijd voor een nieuwe “zendermanager”?

 144. Frans van Berckel zegt: 19-03-13 om 07:41

  Bij het Radio 1 Journaal hebben ze vanmorgen iemand zitten die gek is op jingles. Soms één weg laten kan. *omdat overvloed schaadt*

 145. Jos zegt: 19-03-13 om 07:45

  Ik vind muziek eigenlijk niet bij radio 1 horen, maar als het echt wat anders is als ze op 3fm draaien, dan lijkt het me niet zo’n probleem…

 146. ‘s Ochtends bevalt de muziek. Zo nu en dan een nummer tussendoor overdag is ook niet erg. Sowieso is er met het type muziek niets mis. Het moet een breed publiek aanspreken en het is zeker geen ketelmuziek. Maar…

  Lijkt het nu maar zo, of is de hoeveelheid muziek ‘s ochtends sterk toegenomen?

 147. J. van den Broek zegt: 19-03-13 om 07:48

  Ik luister elke dag naar het Radio 1 journaal in de ochtend, maar de laatste weken ben ik al enkele keren van zender geswitcht vanwege de muziek. Voor muziek luister ik wel naar 3FM. Radio 1 is voor nieuws, achtergronden, commentaar, columns en discussie, voor muziek heb ik 30 andere zenders op mijn radio.

 148. Voor mij is de muziek een reden niet meer naar het Radio1 Journaal te luisteren en daar baal ik van. Wat de redactie beweert is lariekoek, we willen wèl non-stop kletskoek horen.
  Daarnaast is de muziekkeus afgrijselijk, wie verzint zoiets? En zo krampachtig, wat is de afspraak, elke zoveel minuten vergasten wij onze luisteraars op shit, want ze betalen er tenslotte voor?
  Ophouden, dan ga ik weer luisteren, hier in Frankrijk.

 149. E Berends zegt: 19-03-13 om 07:54

  Persoonlijk vind ik de muziek erg storend. Het leidt mij eerder af dan dat het mij bij de les houdt. Muziek en af en toe nieuws kan ik ook op andere zenders horen. Radio 1 is (was) juist onderscheidend door zich puur op de actualiteiten te richten. Gezien de lange lijst van klachten op dit bericht, lijkt het signaal mij redelijk helder. Het was een leuk probeersel, alleen is het nu toch tijd om te constateren dat het niet werkt.

 150. Dick zegt: 19-03-13 om 07:57

  Voor mij mag die muziek achterwege blijven; er is voldiende afwisseling in de onderwerpen en mensen die gebeld worden in het R1J waardoor het niet nodig is om met muziek het doorluisteren te bevorderen.
  Persoonlijk luister ik tussen 7:30 en 9:30 naar het R1J wanneer ik thuis werk en heb nog nooit de behoefte gehad naar een andere zender te schakelen; die neiging heb ik nu wel wanneer de muziek gedraait wordt! Dus…… graag stoppen daarmee….!

 151. Het toevoegen van muziek aan het radio1 Journaal is een ordinaire bezuiniging. Een plaatje draaien betekent dat een dure redacteur of correspondent op locatie drie minuten minder content moet leveren.
  A het overige dat de NOS hierboven schrijft is mooi makerij.

  Erg slecht, muziek staat wel op mijn iPod. Nieuws moet het zijn.

 152. Radio1-fan zegt: 19-03-13 om 08:04

  Wat fijn dat ik niet de enige ben!! Als het Radio 1 team slim is houdt ze niet vast aan deze verandering. Anders wordt het BNR voor mij.

 153. John zegt: 19-03-13 om 08:08

  Als makers van Fokke & Sukke zijn we echte Radio 1 verslaafden. Al veertien jaar lang is ons ritueel: tot half negen Radio 1 luisteren, dan inbellen om met elkaar een grap te maken. De nieuwsdichtheid kan wat ons betreft niet hoog genoeg zijn. Wij vinden die vervelende plaat tussendoor onnodig; storend en saai. Hou ermee op.
  Met vriendelijke groeten, RGvT

 154. Jolanda zegt: 19-03-13 om 08:11

  Radio 1 luister ik voor het nieuws en de informatie, meestal tussen kwart voor 7 en 9 uur, daar zit genoeg herhaling tussen, ik hoef dan ook nog niet eens opvulmuziek te horen. Dan luister ik wel naar een muziekzender. Of is het misschien een verkapte bezuiniging. Doet R1J het met minder verslaggevers of correspondenten?

 155. Ank zegt: 19-03-13 om 08:13

  Please kan die muziek weg? Ik luister elke ochtend van 7 tot 9.30 en vond het heerlijk om lekker bijgepraat te zijn. Rustig de dag beginnen is er niet meer bij. De muziek tussendoor stoort me dat en merk ik dat ik het geluid zachter zet en soms zelfs uit. Jammer, R1J was mijn favoriete radioprogramma.

 156. Monique Smeets zegt: 19-03-13 om 08:26

  Beste mevrouw Van Cann,

  Vanochtend voor de tweede keer Radio 1 uitgezet tijdens wat u noemt ‘een rustmoment voor de luisteraar’. Ik ervaar die zogenaamde ‘rustmomenten’ als momenten van irritatie en lawaai. De muziek sluit slecht aan bij de sfeer van de uitzending(en) van een nieuwsprogramma. Wilt u er alsjeblieft gewoon mee ophouden? Bijvoorbeeld vanaf morgen. Dat zou fijn zijn.
  Hartelijke groet, Monique Smeets

 157. Robb zegt: 19-03-13 om 08:32

  Ik hou veel van muziek maar als ik op het R1J afstem doe ik dat om nieuws en achtergronden te horen. Niet voor achtergrondmuziek.
  Hopelijk is er ruimte voor ‘voortschrijdend inzicht’.

 158. Jacob zegt: 19-03-13 om 08:35

  De radio staat hier lang aan – ‘s ochtends twee uur vanaf half zeven, en vaak tijdens het werken of studeren ook nog – maar we zijn juist vanwege het steeds rommeliger worden van Radio 1 overgestapt op Deutschlandfunk. Zeer hoog journalistiek niveau, veel aandacht voor wereldnieuws, geen reclame, interviews van een kwartier tot een uur en ook documentaires van een half uur tot soms wel twee uur lang. Fijne radio, in tegenstelling tot wat Radio 1 geworden is: weinig inhoud, veel nodeloos gebrul en hijgerigheid, en vaak slechte interviews en “duiding”.

 159. Louis van Nunen zegt: 19-03-13 om 08:47

  Het is de omgekeerde wereld R1 is de nieuwszender, dus nieuws en geen muziek.
  Radio 4 is de klassieke muziekzender, dus geen nieuws en intervieuws op de vroege ochtend, zou je zeggen.
  Ik heb het begrip zenderprofilering helaas verkeerd onthouden.
  Beste radiomensen alleen met kwaliteit en niets anders dan kwaliteit maak je het onderscheid.
  Veel succes.

 160. Leo zegt: 19-03-13 om 08:54

  Conclusie: weg met die (belegen) muziek!!!

 161. Floris zegt: 19-03-13 om 08:54

  Hoeveel reacties hebben jullie nog nodig… stop toch met die muziek, ‘t wordt niet gewaardeerd. De rest wel!

 162. Theo zegt: 19-03-13 om 08:55

  Als er muziek wordt gedraaid, zap ik 9 van de 10 keer naar BNR.
  Als ik muziek wil luisteren, zap ik wel naar een zender waar muziek wordt gedraaid of zet een CD’tje op.

  Wat mij betreft mag de muziek weer worden geschrapt op Radio 1.

 163. Jeroen Berends zegt: 19-03-13 om 09:26

  Helaas ben ik overgestapt naar BNR…..verschrikkelijke die muziek ”s morgens vanaf 06:00 uur. Daarvoor zet ik niet radio 1 op, dan had ik wel voor radio 2 gekozen. Vroeger werd er een plaat ten gehoren gebracht als er geen nieuws was….nu gewoon om de 10 minuten. NOS please…..gewoon weer nieuws in het radio 1 journaal…..

 164. Borg zegt: 19-03-13 om 09:32

  Ik ben het hier ook absoluut niet mee eens, muziek is om naar te luisteren en als ik muziek wil horen zijn er stations zat om uit te kiezen, ik wil nieuws en achtergronden, gesprekken en vragen en antwoorden geen gewacht tijdens vaak ook nog slecht gekozen nummertjes tussendoor!!

 165. Lucia van Westerlaak zegt: 19-03-13 om 09:33

  Naast alle reclameblokken ervaar ik het het draaien van muziek echt als een achteruitgang. Inderdaad R1 is er voor het nieuws tijdens de R1 journaal uren, dus houd u aan uw kerntaak. Zelf vind ik daarbij de muziekkeuze over het algemeen ook nog eens onplezierig. Al met al heb ik een veel minder plezierige ochtend dus, op deze manier.

 166. gijsheuvel zegt: 19-03-13 om 09:36

  Het is allemaal al gezegd, maar Piet Boon verwoordt even hierboven precies hoe ik er over denk. Ordinaire bezuiniging wordt mooi verpakt met gezochte argumenten. Onzin: weg met die muziek.

 167. 140+ (negatieve) reacties, en geen woord van de hoofdredactie. Zouden 1000 handtekeningen wel helpen? Teken hier: http://bit.ly/144YRLf

 168. Jan Willem van de Pol zegt: 19-03-13 om 10:09

  Wat een geneuzel over twee plaatjes per uur zeg. En altijd gelijk weer dreigen met BNR. Prima nieuws op radio 1. En dat blijft zo. Dacht overigens dat luisteraars van R1 zich NIET bedienen van gelegenheidsargumenten. Weer een illusie armer….En veel minder plezierige ochtend? Laat me niet lachen. Hoewel, beetje meer humor zou geen kwaad kunnen. Elk uur twee keer 5 minuten cabaret ipv muziek vind ik ook goed…..

 169. Anton Donkers zegt: 19-03-13 om 10:15

  Sorry, maar ik haak steeds meer af.
  Hebben de luisteraars van R1 dan massaal aangegeven dat ze muziek tussendoor wilden omdat het brein een rustmomentje nodig had?
  Het is een nieuwszender en geen muziekzender!
  Jammer.

 170. Jan Versteeg zegt: 19-03-13 om 10:21

  Weg met die storende muziek.
  Nieuws wil ik horen.

 171. Arjan zegt: 19-03-13 om 10:31

  Wat een betutteling van de nieuwsluisteraar. Heeft Radio 1 wel eens bedacht dat de luisteraar zelf kan beslissen wanneer hij naar muziek wil luisteren? Door een druk op de zenderknop bijvoorbeeld?

 172. Johannecke zegt: 19-03-13 om 11:16

  Ik zet R1J aan voor het nieuws, als ik muziek wil horen zet ik wel een muziekzender aan.

 173. Giselle van Cann zegt: 19-03-13 om 11:46

  @patrick Hoezo geen woord van de hoofdredactie ? Gisterochtend gereageerd. Je mag het ermee oneens blijven, prima. En voor al die anderen die blijven stellen dat dit een bezuinigingsmaatregel is, nog een keertje: is niet het geval. Echt onzin. Voor het overige: alle kritiek wordt gehoord, wordt verwerkt, maar we gaan deze twee platen per uur echt de tijd geven voordat we de balans opmaken een conclusies trekken.

 174. Jeroen Berends zegt: 19-03-13 om 11:46

  P.s.
  Ik dreig niet met BNR….ik wil liever gewoon op 1 blijven. Maar de ”nieuws en sportzender” wordt steeds meer ”de muziek en achtergrond zender”. Dat is dus geen dreigen, maar ik wil ‘s ochtends gewoon nieuws aan mijn hoofd en geen nieuws, dan blijft er helaas maar 1 (kwalitatief mindere) optie over helaas…..maar ik probeer het nog een paar dagen. Moeten ze niet van die herrie platen draaien want dan ben ik eerder weg:)

 175. Joost zegt: 19-03-13 om 11:50

  Langer luisteren, betekent meer reclame, dus meer consumeren.
  De radiozenders gaan op 1 januari 2014 totaal op de schop. Iedereen kan klagen wat ie wil, maar de dames en heren zendercoördinatoren in Hilversum doen toch wat ze in hun kop hebben. Ze hebben blijkbaar niet in de gaten dat ze de publieke omroep in een rap tempo aan het afbreken zijn en de luisteraars/kijkers aan het wegjagen zijn. Kijk eens naar de Duitse omroepen ARD en ZDF. Deze zenders stralen één en al degelijkheid uit en dat doen ze al jaren succesvol met marginale wijzigingen.
  Consolideren is volgensmij de beste remedie om je kijker/luisteraar bij je te houden. Dan maar iets consuminderen denk ik.

 176. fransalfred zegt: 19-03-13 om 11:51

  kunnen er binnenkort ook nummers aangevraagd worden en liefst speciaal voor bepaalde mensen met een wens daarbij ?? Wat was er trouwens mis met de muzikale fruitmand ??

 177. Patricia zegt: 19-03-13 om 12:15

  @Giselle van Cann
  Ik werk zelf bij de NPO en reageer nooit op een blog. Maar dit moet me echt van het hart. Ik sta op met Radio 1 voor het laatste nieuws, duiding en interessante interviews, content dus. Die muziek is echt een irritante onderbreking, met als gevolg dat ik me 2 keer per uur irriteer aan die hap-slik-weg liedjes.

  DE reden dat ik geen Radio2, 6 of 3FM opzet. ‘Radio 1 – Het nieuws van alle kanten.’

  Schoenmaker blijf bij je leest, maar belangrijker nog. Luister naar je luisteraars en je mensen op de werkvloer en neem de mensen die de moeite nemen om te reageren, serieus. Ik zie trouwens ook een berg Radio 1 collega’s tussen de reacties staan, maar dat terzijde. Ik ga de komende maanden naar BNR en zodra je evaluatie er doorheen is kom ik weer terug voor Lara Rense en Marcel Oosten. Want dan zijn de liedjes vast weg. Ik hoop echt dat je de feedback onder dit blog en vooral op Twitter meeneemt in je evaluatie, in plaats van de adviezen van een onderzoeksbureau. Tot over een paar maanden.

 178. joop meijer zegt: 19-03-13 om 12:30

  @Giselle van Cann,

  Neemt u mij niet kwalijk maar ik vind de toon van uw reactie wat geirriteerd overkomen. Het is goed mogelijk dat Patrick uw reactie (tussen al die reacties) over het hoofd heeft gezien. Ook zou het kunnen dat u reactie later is toegevoegd. Zo heb ik gisteren mijn reactie geplaatst en die is pas vandaag geaccordeerd.

  Wees blij met de luisteraars die hun mening geven. Ook al is dit anders dan u verwacht.

  Overigens vind ik 1 reacties van de hoofdredeactie na 5 dagen en 2 op een totaal van 171 niet heel veel.

 179. marijke zegt: 19-03-13 om 12:35

  sorry, ik vind het helemaal niks. als ik naar muziek wil luisteren zoek ik wel een muziekzender.
  stoppen met die onzin.

 180. Ton Veltkamp zegt: 19-03-13 om 13:34

  Ik probeer altijd de meerwaarde van iets te zien, zou misschien niet kunnen leven zonder muziek. Maar een journaal moet een journaal zijn.
  Daar wordt het nieuws verteld,vertaald en besproken en geanalyseerd je kan erop reageren. Enige concentratie is noodzakelijk en ik vind dat daar bij muziek niet een meerwaarde is. Het komt mij sterk voor dat de presentatoren zich er ook niet gemakkelijk bij voelen. Proberen, akkoord, maar daarna goed luisteren naar de luisteraar, lijkt me.

 181. Bas zegt: 19-03-13 om 14:16

  Het moet eerst goed mis zijn, voordat men ingrijpt.

  beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald zou ik zeggen. IN Hilversum denkt men daar duidelijk anders over. Onbegrijpelijk

 182. Annet zegt: 19-03-13 om 15:14

  Als ik muziek wil horen zoek ik wel een andere zender op. Ik zap nu elke keer weg als er een plaatje komt. Erg storend, gewoon lekker bij de basis blijven: nieuws brengen.

 183. Kunnen jullie aub stoppen met die muxiek op radio 1? Er zijn al genoeg zenders die muziek uitzenden. Ik ga mn radio ‘s ochtends op BNR afstemmen ofzo als dit doorgaat. Dat mensen dat tijdens de sportzomer misschien leuk vonden betekent niet dat dat nu nog zo is. Jullie jagen hier mensen mee weg. Ik dacht dat het kwam omdat er niet genoeg nieuws was, nu blijkt het beleid te zijn. Vooral net na zessen smorgens vind ik het afschuwelijk. Ik hoop dat jullie het terug draaien.

  Met vriendelijke groet,
  Christine

 184. Jan van Thiel zegt: 19-03-13 om 18:43

  Beste hoofdredactie van het NOS Radio 1 Journaal.
  Ik merk dat er een besluit is genomen om op prime time wat nieuws betreft, wat meer leuke plaatjes te draaien.
  Las ook op de NOS site dat daar echt goed over is nagedacht, iets wat altijd verstandig is.
  Maar…overweegt U ook tijdens het NOS Journaal op Ned1, af en toe een muziekclip te draaien?
  Ik stem af op een nieuwszender voor nieuws, muziek zoek ik zelf wel, bovendien is het tamelijk pijnlijk hoe onbeholpen de presentatie die plaatjes afkondigd.
  Hou op met deze onzin, tenzij u BNR aan een groter marktaandeel wilt helpen.
  Dank.

 185. Sylvester zegt: 19-03-13 om 18:48

  Blij dat ik niet de enige ben die zich stoort aan die vreselijke muziek op Radio 1 de laatste tijd.

 186. Hannie zegt: 19-03-13 om 19:37

  Willen jullie alsjeblieft stoppen met die muziek tussendoor? Er zijn genoeg muziekzenders!

 187. Aat zegt: 19-03-13 om 19:40

  Stop a.u.b. met muziek tussen jullie programma´s.
  Als ik muziek wil horen, zoek ik wel een andere zender.

 188. Gé zegt: 19-03-13 om 21:45

  Goed , al die reacties op de ” MUZIEKTE “.
  Wij vinden al die akoestische terreur zó verschrikkelijk dat wij er een tentoonstelling over hebben gemaakt.
  Te zien in Amsterdam , opening op Stille Zaterdag.
  Voor verdere informatie zie : http://hoordan.wordpress.com

  Veel plezier met het lezen van de blogs!

 189. Robert zegt: 19-03-13 om 22:16

  Is de twee uur gemiddelde luistertijd ook van toepassing op de luisteraar tussen 7 en 9 ? Ik durf het te betwijfelen. Daarnaast, met de reclame, de marc-robin op locatie reportages en de sport is er al meer dan genoeg ‘lichte’ content. Het moet wel een nieuwszender zijn, radio 1 en niet een van alles wat zender.

 190. waskuip zegt: 19-03-13 om 22:39

  @Giselle van Cann
  Zouden jullie dan minstens iets aan de samenstelling van de muziek kunnen doen, het is nu een soort mix tussen Sky-Radio en Q-Music (daar zit weinig overdrijving bij). Lijkt er op alsof tegelijk met opvoeren muziekfrequentie ook de samenstelling is veranderd. Van kwaliteitsradio als het Radio 1 Journaal mogen we toch meer kwaliteit verwachten? Vraag even advies bij de mensen van Studio Sport of Met het Oog op Morgen daar is (in mijn herinnering) altijd prima muziek te horen geweest.

  .

 191. @SloopRechts zegt: 20-03-13 om 06:20

  Mevrouw van Cann: u schrijft onzin! Programma is nog geen 15 minuten oud, en we hebben al twee heethitsende hits gehad…….Als, ik zeg àls er dan zo nodig muziek gedraaid moet worden, waarom dan de hitdiarree van Radio 3?

 192. Aat zegt: 20-03-13 om 09:08

  Beste Mevrouw Giselle van Cann,
  Heb gisteren een reactie over muziek op radio 1 geschreven.(tegen)
  Kennelijk lijkt het erop dat mensen tegen een NOS arrogantie moeten boxen om hun mening te geven.
  U plaatst niet alle reacties?
  Kent u het boekje(motto)nog ´Kijken naar u luisteraar´
  Geldt dit niet voor U?

 193. Henk Glimmerveen, Hilversum zegt: 20-03-13 om 09:21

  Al vele jaren staat bij mij overdag en ‘s avonds laat Radio 1 aan. Ik hoor graag het nieuws. Maar de laatste tijd erger ik me aan de muziek. Eerst dacht ik dat de muziek de tijd vulde als een verbinding niet op tijd tot stand kwam. Maar nu begrijp ik dat het beleid is. Welnu, met dit beleid spoort u me aan een andere zender te zoeken. Dit te meer omdat het genre muziek me helemaal niet ligt.
  Keer terug naar het beleid van jaren en maanden geleden!

 194. Koene zegt: 20-03-13 om 09:30

  Zojuist 3 kwartier in de auto gereden, luisterend naar radio 1. Om kwart voor 9 kwam er muziek waarna ik in een reflex overschakelde naar BNR.
  Beste Giselle, je schrijft: Naast het gesproken woord hoort muziek bij radio, zo vinden wij. Dat vinden jullie dus, maar dat is een structurele denkfout ! Wat de luisteraar vindt, dat is belangrijk.
  Keer terug van deze dwaalweg.

 195. Ik twijfel aan de redenatie dat het ‘raar voelt’ als ‘er iets verandert’, en dat daarom zoveel reacties komen op de muziek in het R1J. Het is een beetje flauw om weerstand tegen een verandering af te doen als conservatisme.

  Er is geen betere methode om de aandacht te laten verslappen dan het draaien van ‘Your love’ van The Outfield, inmiddels een grijs gedraaide middle-of-the-road uit 1986. Als je dan al kiest om muziek te draaien, draai dan in ieder geval relevante muziek.

  Nieuwe muziek. Met een vers verhaal, want daarvoor luisteren mensen naar Radio1. Je vertelt toch ook geen voetbaluitslagen van 26 jaar geleden.

 196. Esther zegt: 20-03-13 om 10:57

  Als vaste luisteraar van de nieuws- en actualitietenzender radio 1 en meer specifiek het radio1 journaal stoor ik me verschrikkelijk aan de muziek.
  Ik luister bewust naar deze zender omdat ik liever zo min mogelijk ongevraagde muziek hoor. Heel jammer..

 197. A. Rends zegt: 20-03-13 om 11:48

  Radio 1 Journaal, muziek van alle kanten?

 198. Jeroen zegt: 20-03-13 om 11:54

  Zou u alstublieft kunnen stoppen met draaien van muziek tijdens het Radio 1 journaal?

  Muziek tijdens het journaal associeer ik met komkommertijd. Maar voor de redactie is het dat nu dus het hele jaar door. Wat een armoede.

  Ik luister al zo’n 15 jaar naar het R1 journaal in de auto. Dat doe ik niet omdat ik naar muziek wil luisteren, maar om nieuws en de duiding daarvan willen horen. Als ik toch naar muziek wil luisteren dan zijn daar voldoende alternatieven voor die ik zelf wel kies.

  En dan heb ik nog niet eens over de muziekkeuze want is dusdanig slap dat ik met een holletje van de zender afstap. Meestal om niet meer terug te keren. Vanmorgen nog; The Outfield. Hoe verzin je het! Ik ga dat echt geen drie minuten volhouden met de hoop op nieuws daarna. Dan maar overschakelen naar BNR.
  Nou is muziek natuurlijk een kwestie van smaak, dus dat doe je nooit goed. Dus doe het daarom niet.

  En dan die malle argumenten. Alsof ik na al die zware nieuwsfeiten even bij moet komen van die ellende. Dat bepaal ik zelf wel. Bovendien zijn er inmiddels voldoende lichte nieuwsberichtjes en reclames ingekomen om tot rust te komen, mocht dat nodig zijn.
  Wat ik ook lees en vaker hoor: veranderen is lastig; je moet maar even wennen… Je kan degene die moet veranderen (in dit geval de luisteraar) niet kwaaier krijgen volgens mij. En…daar heb ik in dit geval weinig zin in. Bovendien worden er buitengewoon slecht argumenten aangevoerd. Muziek en radio horen inderdaad bij elkaar. Maar nieuws ook en waarom dat gemixt moet worden is mij volstrekt onduidelijk.

  Dus alstublieft, keer op uw schreden terug, dan luister ik voortaan weer naar het radio 1 journaal, want verder is het een prima programma waar ik graag naar luister.

 199. Lia zegt: 20-03-13 om 12:14

  Op deze site van het NOS journaal, de NOS, die de plicht heeft ons snel en betrouwbaar nieuws te presenteren, worden reacties op een belangrijk thema als -muziek op de radio nieuwszender- na eerst te zijn gemodereerd, ja, ja, somtijds uren later, dan wel de volgende dag pas geplaatst…

  We kunnen hier spartelen tot we een ons wegen, Hilversum is heer en meester , zij bepaalt de gang van zaken en voor u, luisteraar/kijker is het slikken of stikken.

  Voorbeelden te over, van hoe in het verleden is omgegaan met zeer legitieme klachtenstromen mbt allerlei onrechtmatigheden, die aangenaam luisteren in de weg zitten/zaten.

  Met dank aan de onmetelijke arrogante opstelling van velen , die slechts de plicht hebben dienstbaar te zijn aan het publiek.
  http://www.stopdemuziekte.nu

 200. Willem zegt: 20-03-13 om 12:49

  Ik wil mij graag aansluiten bij alle reacties die vragen om te stoppen met de “muziek” tijdens het radio 1 journaal. Radio 1 journaal is er voor nieuws. Er is genoeg muziek op de radio. De keuze van de “muziek” tijdens het radio 1 journaal is overigens erg slecht. (veel geschreeuw en gekrijs) Vanmorgen leek het wel radio 3. Jammer om een uitstekend programma te verknoeien voor mogelijk een paar luisteraars meer. Doet geen recht aan de journalistieke kwaliteit van het programma.

 201. Luuk zegt: 20-03-13 om 13:52

  Tja, wat moet je nu als je vindt dat muziek niet thuis hoort in het Radio1 journaal?

  De uitleg van de redactie maakt je cynisch. De redactie geeft aan eigenlijk helemaal geen standpunt te hebben. Ze doet slechts wat een meerderheid van de luisteraars volgens een onderzoeksbureau wil.

  Verder zegt de redactie dat je gewoon even moet wennen aan de muziek en het dan vanzelf gaat waarderen. Het is dus verstandig niet meteen te reageren, want wie weet vindt je het over drie maanden juist heel fijn om een reflectiemoment te hebben tussen al dat nieuws. Naar BNR zappen moet je dan ook zeker niet doen. Daarmee ontdek je nooit hoe fijn een reflectiemoment is.

  Omdat je slechts een luisteraar bent heb je ook helemaal geen verstand van radio. De veronderstelling dat muziekzenders muziek moeten uitzenden en nieuwszender nieuws is waarschijnlijk een grove oversimplificatie van de uitdagingen waar de redactie voor staat. Daar moet je je niet mee willen bemoeien.

  Misschien dat het helpt om het de redactie vriendelijk te vragen: “Geachte redactie, wilt u alstublieft stoppen met het draaien van muziek tijdens het Radio1 journaal? Bedankt”

 202. 'Klaas Oosterveld zegt: 20-03-13 om 14:11

  Het valt me bovendien op dat geïnterviewden niet zelden met hun antwoorden tot spoed worden gemaand om plaats te maken voor…een (jazeker) plaatje. Merkwaardige redenatie van de NOS als zouden muzikale tussendoortjes mensen weerhouden om te gaan zappen o.i.d. Zijn ze er daar niet van op de hoogte dat DWDD heeft uitgerekend dat het muzikale tussenstuk absoluut niet langer mag duren dan exact één minuut, om het aantal wegzappers tot een minimum te beperken.

 203. Graag stoppen met de muziek tussen de nieuwsberichten door. Als ik naar muziek wil luisteren, dan kies ik een muziekzender of een eigen cd. Bovendien wordt me nu muziek opgedrongen, waarvan ik helemaal niet houd. Geef mij maar klassieke muziek (en met name oude muziek), maar niet bij nieuws!

 204. JanP zegt: 20-03-13 om 14:51

  Ik zet Radio 1 aan voor de nieuws updates, niet voor muziek. Als ik muziek van de radio zou willen horen, zou ik immers een muziekzender kiezen. Het komt mij over als een bezuiniging. Een plaatje draaien is immers goedkoper dan een verslaggever op weg sturen. Daarom waren er zo-ie-zo ook al muziekjes in de zomermaanden. Nu dus iedere dag. :-(

  Heel jammer, deze verandering. Met een klikje zit ik bij BNR zodra een plaatje start. Maar dat is niet wat echt wil.

 205. Hans zegt: 20-03-13 om 17:46

  Ben maar eens gaan zoeken naar meer muziek op Radio 1 en jawel er zijn meer mensen die zich daar aan ergeren. Heel vervelend die muziek tussendoor, krijg echt de neiging om een andere zender te zoeken. Helaas is er niet zoveel keus.

 206. Ik geloof het gewoon niet. Die onzin van dat onderzoek, dat de luisteraars dat willen. Dat is de erfenis van die sportrommel van afgelopen zomer. Doe dan een sportzender met plaatjes (=fluthitjes)! Want die sportzomerzender vorig jaar, dat was inderdaad een dieptepunt, daar kwam geen einde aan. Hup Cann, keer op je schreden terug.

 207. Frank zegt: 20-03-13 om 21:23

  Mevrouw Giselle van Cann heeft inmiddels alle reacties gelezen en concludeert: “Best veel positieve respons toch? We gaan er lekker meer doorrrrr! En iedere presentator die niet wil dj’en ligt eruit.”

  Radio2Journaal

 208. waskuip zegt: 20-03-13 om 21:23

  Zo goed was die sportzomer trouwens niet. Het geliefde Radio-TDF format is er, tot verdriet van velen, grotendeels voor geslachtofferd. Eerlijk gezegd denk ik dat sportpubliek misschien ook wel meer open staat voor muziek. En is het niet wat te veel eer voor de muziek om daar het toegenomen aantal luisteraars door te verklaren? Wat denkt u dat meer luisteraars trekt Coldplay of een etappe-finale? En wat te denken van alle reclame voor die Sportzomer? Genoeg bekenden van mij luisterden toen Radio 1 vanwege de sport, maar lieten Radio 1 nadien voor wat het was. Mijn comments rammelen misschien, maar uw verhaal niet minder.

 209. remco zegt: 20-03-13 om 21:49

  Ook ik erger me mateloos aan de muziek tijdens het radio 1 journaal. Alle argumenten zijn hierboven al genoemd dus ik zal niet in herhaling vallen.

 210. Ik ben geswitched naar BNR. Chiel heeft nog meer nieuws op 3FM.

 211. Joost zegt: 21-03-13 om 08:36

  Let op het eerste woord: nieuws van alle kanten. Voor muziek ga ik wel naar een andere zender. Stop daarmee, alstublieft.

 212. Cynthia zegt: 21-03-13 om 08:48

  Ik luister, of misschien moet ik al zeggen luisterde, graag en dagelijks naar het radio 1 journaal. De ‘netto’ tijd voor nieuws en achtergronden wordt ingeperkt door reclameblokken, jingles, veel aankondigingen van waar het zometéén over zal gaan. Dat is allemaal nog te begrijpen. Maar door de recente koerswijziging en het vier tot vijfmaal per uur draaien van een liedje haak ik echt af… Het overgrote aanbod op de radio bestaat uit muziekzenders. Prima, dat voorziet in een behoefte. Maar mag er aub ook één programma op de radio vd publieke omroep zijn waar volop ruimte is voor nieuws, reportages en achtergronden?
  Klinkt allemaal reuze interessant hoor, dure onderzoeken waarschijnlijk over ‘doorluisteren’. Het lijkt me inmiddels wel duidelijk dat de werkelijke nieuwsluisteraars dit niet waarderen. En er zijn vast luisteraars in zo’n onderzoek te vinden die graag muziek horen, daarom precies is er ook zoveel aanbod in muziekzenders. Radio 1 journaal, ik blijf graag luisteren maar merk dat ik nu uit pure noodzaak mijn toevlucht zoek bij BNR. Was dat de bedoeling? Dan bent u geslaagd!

 213. JMKimstra zegt: 21-03-13 om 08:51

  Ik denk dat het nu toch wel duidelijk moet zijn. De luisteraars willen geen muziek! Weg ermee dus. Terug naar het oude format.

 214. Hans zegt: 21-03-13 om 09:01

  Als ik naar een gezellige radio 2 mix van muziek en gesproken woord wil luisteren, dan zet ik die zender wel op. Geef ons gewoon nieuws en achtergeronden. En als je bang bent dat dat saai wordt, moet je misschien wat creatiever omgaan met radiovormen!

 215. ellen zegt: 21-03-13 om 09:21

  Vind de muziek vre-se-lijk storend!! Als ik muziek wil ga ik wel naar een andere zender! Zet nu steeds de radio uit als er muziek komt, waardeloos! R1 is een nieuwszender!!!!!!!

 216. Ira zegt: 21-03-13 om 09:49

  Alles is gezegd. Dag muziek op radio1 of dag radio1.

 217. Douwe zegt: 21-03-13 om 09:56

  Arme redactie en presentatoren van het NOS- Radio 1-journaal…! Je maakt samen een leuke nieuwszender en je bent trots dat je dagelijks een grote groep mensen aan jouw programma weet te binden. Maar dan komt er zo’n manager langs die het nodig vindt om het eigen ego op te blazen met een veranderplan waar géén van jouw luisteraars om gevraagd heeft. Geniaal bedacht zeg, “we” gaan voortaan plaatjes draaien in plaats van nieuws brengen!
  En daar blijft het niet bij. Als luisteraars de eerste vraagtekens zetten bij deze plaatjes komt de manager met een weblog waar de arrogantie en dédain jegens jouw luisteraars van afdruipt… De luisteraar is een sukkel die het geniale plan niet begrijpt dus de juffrouw zal het nog één keer uitleggen!
  Dit weblog explodeert nu al een week met reacties die een adjunct-hoofdredacteur met vakkennis en verantwoordelijkheidsgevoel tot het inzicht zou brengen dat het geen geniaal plan was maar een ongelooflijke blooper. Maar… arme redactie en presentatoren van het Radio- 1 journaal, opnieuw schoffeert de manager de luisteraars die de moeite nemen om feedback te geven via het weblog. Staat niet in elk managementboek dat juist het serieus nemen van klachten van klanten leidt tot een beter produkt? Maar nee hoor, de juffrouw weet het weer beter, zal ik het u nog één keer uitleggen? En daarna wel maandenlang netjes met de armen over elkaar blijven zitten en niet meer zeuren over de plaatjes want ik blijf ze lekker toch draaien. Lekker pûh.
  Beste redactie en presentatoren: bent u ook van mening dat u er bent voor de luisteraars en dat deze luisteraars niet langer namens jullie geschoffeerd moeten worden met de kletskoek en arrogantie van mw. van Cann? Stuur haar dan met de muziek mee en STOP DIRECT MET DIE AFSCHUWELIJKE PLAATJES DRAAIEN IN HET RADIO 1 JOURNAAL.!!

 218. Ruud zegt: 21-03-13 om 11:45

  Wanneer ik muziek will horen zoek ik een zender op die de door mij gewenste muziek brengt. Wanneer ik nieuwsberichten will horen stel ik het zeer op prijs wanneer er van verdere bijgeluiden wordt afgezien, die naar mijn mening alleen maar storen.

 219. Lia zegt: 21-03-13 om 12:45

  Deze mevrouw van Cann is natuurlijk maar een hulpje van deze of gene nog ‘grotere’ baas. Is dat misschien dan Marcel Gelauff?
  Die zich sinds september vorig jaar reeds, opvallend stil houdt op zijn weblog?.

  Omdat ik een groot liefhebber ben van gesprokenwoordradio , blijf ik min of meer tegen beter weten in, hopen op een publieke radiozender zonder zenuwtergende en debiliserende bijgeluiden.
  En MET ter zake doende onderwerpen , nieuwsberichtgeving die ertoe doet, verstaanbare presentatie vergezeld van aangenaam stemgeluid.
  Zo min mogelijk stompzinnige reclame (ik wil eventueel zelfs graag betalen voor een reclamevrije zender) , weer-en verkeer indien noodzaak vereist is en weg o.a met dat – maar nu eerst!
  En last but not least verlos mij/ons van DE radiostem . Ik heb niks tegen de mens Hans Hogendoorn, waarom zou ik, ik ken hem verder niet.
  JAREN geleden was de aversie tegen de stem al enorm.
  Nog een aardig voorbeeld in deze:
  Ook JAREN geleden, was er een manager, die vond dat het nodig was om de radio nieuwsberichten (zo heette dat toen nog) van elkaar te onderscheiden door een muzeikaal tingeltje.
  ‘Men’ is in Hilversum te allen tijde bereid om de luisteraar zoveel mogelijk van dienst te zijn…
  Kosten noch moeite worden gespaard.
  Meer dan de helft van de radio1 redacteuren vond destijds het tussendoorse gepingel wanstaltig en irritant.
  Desondanks en tegen alle gemor in, zitten we nog altijd opgescheept met deze bizarre bumpertjes.

  Maar ook bij BNR is net als bij de NOS de audioverpakking banaal en de minachting voor gesproken tekst, stemgeluid, stemgebruik, spreker en luisteraar duidelijk hoorbaar.
  Juist de ingrediënten die radio luisteren tot zo’n spannend avontuur kunnen maken.

  De intrede van webcams in de studio doen daarbij afbreuk aan de intimiteit, die een radiostudio zo bijzonder maakte.
  Ónbegrijpelijke ontwikkeling.

 220. aukje zegt: 21-03-13 om 16:30

  Ik mag hopen dat jullie luisteren naar de vaste luisteraars. Geen muziek op radio 1!

 221. jan-willem zegt: 21-03-13 om 17:55

  Als ik om 6 uur mijn bed uit kom wil ik een nieuwsoverzicht en niet drie koppen en dan meteen een plaat. En dan óók nog jaren 80! Doe wat je belooft nieuws- en sportzender!

 222. jan zegt: 21-03-13 om 23:16

  Zorg voor kekke muziek, dan komt de waardering vanzelf. Luister muziek. Forbidden Colours, David Silvian. Perfect Day,Lou Reed. Dolphins, Tim Buckley. Wat te denken van, : Belle & Sebastian, Tindersticks. Muziek om van te smullen en welke je z
  elden hoort. Ik ben voor!!!

 223. P. Van Dijk zegt: 22-03-13 om 07:20

  Hier zie je wat die zogenaamde onafhankelijk doet. Ik stem af voor het nieuws en of ik er moe van wordt of er over wil nadenken, bepaal ik zelf wel. En als ik muziek wil horen, kies ik daar ook zelf voor. Het is al erg genoeg, dat zelfs het nieuws al niet om aan te horen is vanwege de zelfingenomenheid van de presentatoren. Stop met die flauwekul en doe waar je voor wordt gesubsidieerd.

 224. Martijn zegt: 22-03-13 om 08:32

  Dan heb ik net maar weer de zender uitgezet bij dat drakerige liedje. Je kan je misschien verbazen dat er zo fel gereageerd wordt, maar ik denk dat jullie hiermee veel luisteraars ernstig storen in hun ochtendritme. Dat bleke, witgewassen popgereutel is niet bevoordelijk voor het ochtendhumeur.

 225. Marly zegt: 22-03-13 om 15:24

  @Giselle van Cann: u durft wel zeg! Zonder blikken of blozen legt u meer dan 200 opmerkingen over irritaties over de muziek naast zich neer, probeert daarmee weg te komen met een ‘nee, dat willen jullie echt hoor! Dat blijkt uit een onderzoek waarwe voor de rest geen enkele nadere details over wensen te geven’, en vervolgens krijgt iemand die probeert om op een volkomen democatische manier u te overtuigen van deze feiten, van u de wind van voren!

  Het is overigens niet zo slim om glashard te ontkennen dat de muziek een bezuinigingsmaatregel is. Tegen een bezuiniging valt namelijk helemaal niets in te brengen. Als een omroep te weinig geld heeft, zullen ze moeten bezuinigen. Dat is niks om je voor te schamen. Maar ja, nu heeft u al twee keer de kans laten liggen om de balende luisteraar de wapens uit handen te slaan met een verklaring als ‘tja, óf meer geld, óf meer muziek. Kies maar.’

  Dus als het geen bezuinigingsmaatregel is, wat is het dan wel? Schoffering van de luisteraar? Of acht u werkelijk de Radio1-luisteraar zo laag in dat u denkt dat hij volkomen blokkeert als er langer dan 8 aaneengesloten minuten achter elkaar nieuws langskomt?

 226. anna zegt: 22-03-13 om 15:42

  voor mij liever geen muziek op R1J

 227. Hans Niemeijer zegt: 22-03-13 om 16:04

  Telkens muziek tussen de berichten maakt “doorluisteren” níét prettiger.
  Het keidt ertoe dat je telkens moet “zappen” naar een zender waar wél iets voor is.

 228. Douwe zegt: 23-03-13 om 16:41

  Breaking news!

  Het muziekorakel van Radio 1 mw. Giselle van Cann gaat morgen in de Perstribune van Govert van Brakel reageren op de tsunami aan klachten van luisteraars over de muziek in het Radio 1 journaal. Zie
  http://www.deperstribune.nl/go.....rdapparaat.

  Laten we hopen dat bij haar het kwartje is gevallen en we te horen krijgen dat dit hoogst irritante psychologische experiment met “doorluisteren” op korte termijn wordt gestaakt.

 229. Dirk K. zegt: 24-03-13 om 13:57

  Treurige reactie van mevrouw Cann bij de Perstribune van MAX op zondag 24/03 om 1340. De teneur is hetzelfde als hier op het weblog. Er is onderzoek gedaan waaruit zou blijken dat de luisteraar afhaakt bij teveel informatie en daarom rust nodig heeft zodat deze daarna scherper kan verder luisteren. Muziek biedt deze rust. Plaatjes draaien is geen bezuiniging (dit wil ik dan nog wel geloven voor de huidige situaie), maar in de toekomst kan dit wel een bezuiniging zijn. Meer dan 10% van de zendtijd verdwijnt aan muziek. Dat kan je op termijn best een redacteur missen.
  Mevrouw Cann zegt verder dat het beleid over enkele maanden wordt geëvalueerd maar ze heeft het idee dat de criticasters gewoon even moeten wennen. Mijn klomp brak toen ze zei dat het vooral de mensen waren die het oneens waren die zich lieten horen, maar dat er veel mensen waren die het wel goed beleid vinden maar die zouden dit niet laten weten. Het is een zwaktebod om ondanks de vrijwel unanieme kritiek te beweren dat er wel degelijk draagvlak is voor het huidige muziekbeleid.

  Kortom, een arrogante reactie, de ondertoon is ‘wij weten hoe het zit, maar de luisteraar is er nog niet klaar voor, maar dit komt vanzelf’.

 230. jaap van leverink zegt: 24-03-13 om 14:07

  Vreselijk die muziek, ik zet de radio uit of ga naar BNR. AUB NOS, doe er iets tegen !!!

 231. Ons gezin stoorde zich al enige tijd aan de al te jolige presentatie van Radio 1 Journaal in de ochtend, waarbij onnozele vragen werden gesteld, geïnterviewden werden geïnterrumpeerd, nutteloze opmerkingen van ‘verstrooiende’ aard werden gemaakt (wat vind jij daar nou van, Marcel? Nou Lara…. Hoezo: is dit Sesamstraat?!) en luisteraars werden benaderd alsof we kleuters waren. De toevoeging van muziek bleek de bekende druppel: wij zijn naar BNR geschakeld. Wat wil de NPO nu zijn? Wil ze gans Nederland bereiken met dezelfde uitzending op kleuterniveau, of wil ze nog op serieuze wijze een rol vervullen in de nieuwsvoorziening? Het Radio 1 Journaal tussen de middag heb ik al helemaal opgegeven. Mijn enige baken is nog het radio 1 journaal in de middag. Als je je nu realiseert dat je publiek voor het ochtendjournaal door de bank genomen bestaat uit weldenkende mensen, werkzaam bij overheid en bedrijfsleven, met minimaal een middelbare opleiding die geïnteresseerd zijn in Nederland en de rest van de wereld, dan richt je je uitzending daarop in, zowel qua inhoud als qua ritme. Het luistermoment in de ochtend is in de badkamer, dan wel in de auto. Luisteraars willen die efficient benutten. Wie de spreekwoordelijke spanningsboog van een goudvis heeft, komt sowieso niet bij R1 uit.
  Ons is radio1 journaal kwijt. Ik denk dat Sjors Fröhlich als kersverse hoofdredacteur van BNR hier garen bij kan spinnen: plan wat minder lawaaierige bumpers van sponsors, plan wat langere gesprekken en het is de ideale radiozender voor de ochtend.

 232. Sonja zegt: 24-03-13 om 15:45

  Die muziek die we tegenwoordig moeten horen tussen de onderwerpen door is vreselijk. Vaak volgt een vrolijke deun op een serieus bericht, de vaart wordt uit het programma gehaald en leidt af. Dan is BNR erg dichtbij, heb ik inmiddels ontdekt. Jammer hoor!

 233. Mirjam Bult zegt: 24-03-13 om 16:38

  Mag er aub weer minder muziek? Ik luister nl naar radio 1 voor het nieuws? Dank!

 234. Douwe zegt: 24-03-13 om 17:43

  Helaas… het kwartje is nog niet gevallen, beluister de reactie van van Cann op:http://www.deperstribune.nl/go.....rdapparaat

  Twee vragen aan mw. van Cann bij haar belangrijkste argumenten om door te gaan met de plaatjes:

  Argument 1:
  “Voor de mensen die denken dat we zomaar iets doen: er zijn wel degelijk aanwijzingen dat luisteraars muziek juist prettig vinden. Een grote meerderheid van de vaste luisteraars van Radio 1 gaf vorig jaar na de sportzomer in een onderzoek aan prijs te stellen op meer muziek op de zender”.

  Vraag 1:
  Weet u nog op welk tijdstip de uitzendingen van de Sportzomer 2012 ‘s morgen begonnen?
  Het staat nog op eigen website van Radio 1: dat was dagelijks om 10.00 uur (zie http://www.radio1.nl/pagina/infosportzomer ). Daarvóór was er het gewone Radio 1 journaal zonder muziek.
  Bent u het met mij eens dat uw verbazing dat er vorig jaar niet massaal geklaagd werd over domme plaatjes in het ochtendblok hiermee verklaard wordt?

  Armument 2:
  Dus @egbertharmsen en anderen: ja, we doen ook daadwerkelijk onderzoek, en ja, het lijkt er inderdaad op dat de mensen die niet reageren op dit blog gemiddeld positiever zijn over muziek dan de mensen die wel reageren.

  Vraag 2:
  De truc om kritiek die je niet uitkomt weg te redeneren met een verwijzing naar een anonieme silent majority dateert meen ik uit de tijd van Nixon. Een hoofdredacteur van de NOS moet m.i. met cijfers en feiten komen om een stelling als deze te onderbouwen.
  Daarom (het is al eerder gevraagd in dit blog) kunt u op de website de onderzoeksgegevens beschikbaar stellen waarop u deze uitspraak baseert?

 235. Dan Blokker zegt: 24-03-13 om 17:47

  Beste Giselle van Cann,
  Het kenmerk van managers (als u) is dat die hun salaris waard moeten tonen. Ze moeten regelmatig tonen ik ben er echt niet voor niets, hoor. Het resultaat is dat u en uw collegamanagers van de Thuiszorg tot en met de omroep rampen aanrichten.
  -Jarenlang, nog sterker het hele bestaan van het Radio1journaal is er weinig muziek gedraaid. En opeens wordt dit muziek gebruik enorm opgeschroefd.(echt niet twee plaatjes per uur).
  En u vertelt hier dan een of ander theoretisch verhaal bij waarom dit dan goed zou zijn voor attentie etc..
  Maar waarom dit doen als er niemand, laat staan een groep mensen is die hier om vraagt.
  Waarom dit veranderen?
  Antwoord:Omdat u moet laten zien dat u uw salaris waard bent/ u moet wat bedenken.
  U zegt dan: de luisteraar moet eraan wennen.
  Het moet de luisteraar zachtjes door de strot gedouwd.
  Het wordt nu meer een -langs de lijn- aflevering, met van die afgezaagde muziek.
  -
  En het vervelende is dat mijn luisterplezier naar het Radio1journaal door uw geldingsdrang wordt verstoord.
  -
  Het Radio1journaal is van de luisteraars en niet van
  Giselle van Cann.
  -
  Hoogachtend,
  Dan Blokker
  -
  Amsterdam

 236. Martijn zegt: 25-03-13 om 09:04

  De verwijzing naar ‘sportzomer’ is inderdaad vreemd. Dat begon pas om 10:00 uur. Ik vraag me echt af of het onderzoek jullie keuze wel ondersteund.

  Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik vind dat jullie wel erg bleke (of blanke) muziek draaien. Het meest donkergekleurde wat ik in de afgelopen dagen gehoord heb, was de witgewasssen nep-reggea van dat Deense Laid Back (…dat was ironisch bedoeld). Maar mischien heb ik wel een paar mooie muziekkeuzes gemist omdat ik tegenwoordig vrij snel verder zap naar de BBC Worldservice op internet. Maar blijven jullie volharden in muziek draaien in het Radio 1 Journaal, zet er dan een specialist op die een raam open zet naar de wereld. Zorg dan dat er wat te leren valt.

 237. Hans zegt: 25-03-13 om 09:25

  Vanochtend ook weer: 6 uur: groot nieuws! Cyprusakkoord gesloten! Wat het inhoudt hoort u straks, want het is nu eerst tijd voor een plaatje. Voor 6 uur 15 waren er al twee platen doorheen gejast. En was er afgezien van een paar krantenkoppen nog geen substantiële nieuwsbijdrage geweest. Voor wie maken jullie dat programma eigenlijk?

 238. j Barends zegt: 25-03-13 om 09:38

  Verschrikkelijk…..groot nieuws uit Cyprus…maar nee we beginnen om 6:00 uur met een gezellig sky radio muziekje….BAH ik kan hier echt niet naar luisteren….

 239. Beste Radio-1 mensen, Prima als er muziek gedraaid wordt, uitstekend, maar doe dat ajb niet tussen 6.30 en 9 uur. Het geeft in bed teveel lawaai en tijdens ontbijt en in (kort) ritje met de auto resteert te weinig tijd om het nieuws mee te pakken. Het kost dus ook gewoon teveel tijd voor de drukbezette luisteraar.

  Over de kwaliteit van de muziek laat ik me niet uit, maar het lokt zo te zien hier wel enorme discussie uit. Dus beter helemaal niks, dan is iedereen tevreden.

 240. Als thuiswerker vind ik het heerlijk om nieuwsgebabbel op de achtergrond te hebben. Krijg er minstens de helft van mee, sowieso wat me interesseert. Maar als er dan opeens ongevraagd muziek uit de laptopspeakertjes klinkt, weet ik niet hoe snel ik hem uit moet zetten. “Muziek hoort bij radio” is zoooo ouderwets. Of probeer dan muziek te vinden die tevens nieuws is. Die Russische popmeisjes, muziek uit Mali, dat soort dingen. Maar geen zinloze jengels die ons wegjagen, en al heleMAAL niet als daarvoor een interessant nieuwsitem moeten worden ingekort of afgekapt.

 241. Mireille zegt: 25-03-13 om 09:46

  “Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te nemen, ” aldus Giselle van Cann. Ik herken mezelf niet in deze luisteraar, zet radio 1 juist aan voor nieuws en achtergronden. Daar reken ik op bij een nieuwszender en dat wil ik horen.

 242. Rob zegt: 25-03-13 om 09:51

  Ik sluit me aan bij zo’n beetje alle bovenstaande reacties: als ik muziek wil, slinger ik mn CD-speler of iPod wel aan!

 243. Damaris Beems zegt: 25-03-13 om 09:53

  Als ik naar Radio 1 luister, en dan bedoel ik met name het Radio 1 Journaal, dan wil ik maximaal worden geïnformeerd in de tijd dat ik in de auto zit. Dat is niet vaak langer dan 30-45 minuten. In die periode irriteer me eraan als die kostbare tijd wordt verspild aan het draaien van muziek. Voor mij clasht dat volkomen met de aard van het programma. Ik krijg dan de neiging om naar BNR over te stappen, maar doe dat liever niet. Als ik muziek wil luisteren zet ik een andere zender op. De afwisseling van de aard van het nieuws, de afwisseling tussen interview, reportage, discussie moet voor ervoor zorgen dat ik geboeid blijf luisteren.

 244. Maaike zegt: 25-03-13 om 09:59

  Beste mevrouw van Cann. Welk doel dient Radio1? Ik neem aan het aanleveren van nieuwsberichten, en daaraan vewante artikelen in het gesproken woord. En voor wie? Voor Nederlanders en mensen die de Nederlandse taal machtig zijn. Het brengen van nieuws dus, en achtergrondinformatie daarbij.
  Lees het commentaar van uw doelgroep en geef ze waar het Radio1Journaal voor bedoeld is.
  Ook ik stoor me aan de muziek tussendoor, omdat het niet mijn smaak is, ik het niet verwacht in het programma en vooral omdat het ten koste gaat van het nieuws, nu kan men niet verder ingaan op de achtergrond van het nieuws omdat er muziek gedraaid moet worden.
  Zonde.

 245. Eelke zegt: 25-03-13 om 10:11

  Hierboven alleen maar negatieve reacties op de muziek, daaraan kan ik inhoudelijk niets toevoegen. Alleen maar de wens aangeven dat het snel is afgelopen met muzikale intermezzo’s, hoe goed bedoeld ook.

 246. Ik heb niets tegen muziek, mits deze serieus wordt genomen en niet als opvulling wordt gebruikt. Dan krijg je het praatje/plaatje effect, zoals dat nu gehanteerd wordt op radio 1 (uitzonderingen zijn er ook bijvoorbeeld Vroege vogels, OVT) . Meest ergerlijke vind ik de sportprogramma’s op dit vlak, maar de ochtendprogrammering is er ook niet beter op geworden. BNR doet dat beter, maar daar is het nieuws kwalitatief van een veel lagere kwaliteit. Als ik er genoeg van heb schakel ik vaak over naar BBC World Radio, zo moet het volgens mij.

 247. JeroenW zegt: 25-03-13 om 10:46

  Muziek tijdens radio1 journaal: minder dan nu, en gekoppeld aan het nieuws. Bijvoorbeeld overleden muzikant, componist, producer; prijs voor muziek; nieuwe trend of fenomeen. Dan kun je denk ik dagelijks één of twee keer een muziekje laten horen mét een actueel verhaal.

 248. Milo zegt: 25-03-13 om 11:13

  Mijn automatische reactie was “Hé, is er geen nieuws? Komkommertijd?” Graag geen muziek en terug naar het nieuws! De afwisseling in soorten reportages (zwaar/licht nieuws) geeft al voldoende variatie voor ‘doorluisteren’. Muziek = zapmoment. Als ik muziek wil, zet ik dit zelf wel op.

 249. Roy van Sijes zegt: 25-03-13 om 11:30

  Als trouwe luisteraar van met name het Radio 1 Journaal ben ik niet blij met de muziekjes tussendoor. Ik luister naar het Radio 1 Journaal om nieuws te horen, als ik muziek wil dan schakel ik wel naar een andere zender of eigen speler.

  Uw reden dat de aandacht verslapt als er alleen maar gesproken tekst te horen zou zijn en dat de luisteraar tussentijds momenten van reflectie nodig heeft, vind ik nogal aanmatigend, omdat u hiermee blijkbaar bepaalt wat de luisteraar kan bevatten en hoe lang de gemiddelde contentratiespanne is. Als ik even geen nieuws wil horen is dat een keuze die ik zelf wil maken en niet opgelegd wil krijgen door een zendermanager die vanachter het bureau bepaalt wanneer ik moet ontspannen.

  Er zijn bovendien voldoende pauzemomenten, zoals reclame, filenieuws, weerberichten, promo’s enz om niet af te dwalen. En zoals u zelf al schrijft, er is voldoende nieuws om te melden, dus dat kan de reden niet zijn om het nieuws te onderbreken met suffe muziekjes.

  Lara Rense en Marcel Oosten zijn mijn vervanger van de ochtendkrant, zij boeien de luisteraar met interessante onderwerpen en prima vraagstelling, zonder ook maar een moment saai te worden. Ik kan me niet heugen dat ik van het R1J afgehaakt ben omdat ik al het nieuws niet meer kon aanhoren, maar tijdens de muziek zap ik weg en da’s nou net niet de bedoeling volgens mij.

  Laat s.v.p. de muziek aan zenders die daarvoor bestemd zijn en laat de R1J luisteraar lekker naar het nieuws luisteren.

  met vriendelijke groet,

  Roy van Sijes

 250. Lia zegt: 25-03-13 om 12:40

  Als we vervallen in een discussie over wat goede muziek is, of muziek die past bij radio1, dan is het einde zoek.
  Niet doen dus.

  Net zoals het publieke domein en voor publiek toegankelijke ruimten verschoond dienen te blijven van opgedrongen muziek, geldt dat vanzelfsprekend ook voor DE NOSpublieke radiozender in haar journaaluitzendingen.
  Die toegankelijk, neutraal moeten zijn voor iedereen , los van persoonlijke muzikale voorkeur.

  De argumentatie van Mw.van Cann op ‘papier’ en in de ether (ik heb de perstribune beluisterd en nog andere interviews met van Cann) is uitermate zwak en dubieus.
  En de gesprekjes zijn in de ons kent ons sfeer. Personeel interviewt hogergeplaatste, dan wordt het toch minstens lastig om iemand het vuur na aan de schenen te leggen.

  In het gesprek in de Perstribune noemt gastheer Govert van Brakel een der respondenten , met voor-en familienaam.
  Mw.van Cann herhaalt die naam en gaat in op de reactie van die persoon.

  Vreemd, dat deze manspersoon hier niet is terug te vinden…??
  Ook vreemd vind ik (geen twitter/facebookgebruiker) dat hier gemodereerd wordt en dat twitteraars ongeremd van alles kunnen achterlaten, hetgeen allemaal mee te lezen is op de NOS-en andere programma sites.

 251. Serge de Beer zegt: 25-03-13 om 12:50

  Wat een flauwekul argument… Er zitten al vier blokken reklame in het uur (veel te veel). Dan doe ik die reflectie wel even in die tijd. Ik luister vanaf het opstaan tot aan de plaats van bestemming Radio1 en deed dat, voor de muziek, met veel plezier. Als ik muziek wil, luister ik wel naar een andere zender of zet een cd op.

  Dit is gewoon pure minachting van de luisteraar en een eigenwijze hoofdredactie die, tegen beter weten in, haar eigen zin wil doordrijven. Ik ken veel Radio1-luisteraars en heb van niemand nog een positief geluid gehoord over de muziek. Luister naar je luisteraars en stop dit onzalige experiment!

 252. Alf Tent zegt: 25-03-13 om 12:54

  Wat mij betreft hoort muziek niet thuis in een programma als het Radio 1 journaal. En het lijkt mij daarnaast onmogelijk om voor zo’n divers publiek interessante muziek te kiezen dus ontaard de keuze in tenenkrommend, kleurloos behang.
  Iets wat al lang z’n succes heeft bewezen hoeft niet zonodig veranderd te worden.

 253. Harry zegt: 25-03-13 om 14:31

  Ik (een twintiger) wil ook even mijn stem laten horen: ik vind het schandalig dat er muziek gedraaid wordt in het Radio 1 Journaal (daar hebben we radio 2 voor – en het overbodige Radio 3). Om maar te zwijgen over de slechte smaak van de muziek (Anouk – ‘Girl’ – seriously?! ‘Eurythmics – Sweet dreams’ – hoor je al veel te vaak op andere zenders). Was Herman van der Velden er nog maar om goeie platen uit te zoeken.

  Radio 1 zou reclamevrij moeten zijn en alleen nieuws moeten bevatten (naar het voorbeeld van de BBC Worldservice).

  Ik luister nu BNR, zelfs op die commerciële zender (!) hebben ze minder reclame en muziek dan Radio 1.
  Helaas.

 254. Paulien zegt: 25-03-13 om 15:21

  Niet nodig voor mij, die muziek. Er is genoeg interessant nieuws, en ik heb het gevoel dat ik door de muziek iets mis. Er gaat al genoeg tijd ‘verloren’ met reclameblokken. Ik luister naar Radio 1 voor het nieuws en de mooie rapportages. Als ik muziek wil horen zet ik m’n iPod wel aan, dan is het een bewuste keuze.

  Dat er nauwelijks muzikaal behang te horen was op Radio 1 was de reden dat dit de enige radiozender is geworden voor mij. Nog steeds, hoor, maar liever zonder muziek. Heeft ook niets met leeftijd te maken; ik ben 29.

  Overigens is de start van een plaat voortaan reden voor mij om de radio uit te zetten, of zelf wat op te zetten. Lijkt mij niet het gewenste effect…

 255. Clement Tonnaer zegt: 25-03-13 om 16:36

  Veel mensen die zich als ‘trouw’ luisteraar melden, kiezen een wel erg schelle toon en eisen verontwaardigd dat hun geliefde naar hun pijpen danst…oh nee, ze zijn al vertrokken naar BNR…
  Ik schreef over mijn voorkeur -geen water bij de wijn, s’il vous plaît- dit blogje: Het Radio1Journaal, daar zit muziek in!? http://wp.me/p1pYOJ-5B

 256. Ton Veltkamp zegt: 25-03-13 om 16:38

  Is de muziek-proef al bijna afgelopen? Dan maar snel evalueren en ermee stoppen #iedereenweerblij

 257. Giselle,
  Met stijgende verbazing volg ik de ontwikkeling van het R1J. Nu is het al dat de wereld een stuk rustiger is, als journalisten op vakantie zijn, wat voor de wereld een tuk prettiger is, maar voor ons als luisteraar van het enige favoriete radioprogramma R1J, is dit rampzalig.
  Het viel mij op, dat na de carnavals-/voorjaarsvakantie die journalisten maar op vkantie bleven. Goed, ik dacht eerst nog, naïef en vol vertrouwen in de hoofdredactie van het R1J, dat de skivakanties wat uitgelopen waren, misschien een botbreukje hier en daar, maar gaandeweg begreep ik uit de tweets van @Laradio, een geweldig mens, dat het een bewuste keuze was van de hoofdredactie om 2x per uur de luisteraar wat muziek in zijn/haar oren te duwen. DESASTREUS!
  Nog meer steeg mijn verbazing toen ik de argumentatie hoorde. Ik, argeloze, en vooral domme luisteraar, kan mijn aandacht niet lang genoeg bij de heerlijke stemmen van de presentatoren houden. Mijn bevattingsvermogen is te klein, ik kan die veelheid aan nieuwsitems niet verwerken. Lieve Giselle, mag ik dat alsjeblieft zelf uitmaken?
  De meeste luisteraars van het R1J zitten in de auto als zij luisteren. Ik schat zo max 30-45 minuten. Zij beschikken over voldoende intelligentie en bevattingsvermogen om die 3 kwartier aangenaam door te komen in de oorspronkelijke opzet zonder muziek. Een rekenvoorbeeld.
  Ik stap om 6.45 uur in de auto:
  1. Wijnand de Zwaan met de verkeersinformatie, 2 minuten
  2. Muziek, 3 minuten
  3. Lara/Marcel, 7 minuten
  4. Vreselijke reclame, maar goed de pijp moet ook roken, 3 minuten.
  5. Nieuws, 5 minuten (heb ik al in de krant gelezen)
  6. Wijnand de Zwaan, 2 minuten
  7. Vreselijke reclame, te lang
  8. Lara/Marcel 10 minuten
  9. Wijnand de Zwaan, 3 minuten (meer files)
  10. Muziek
  11. Lara/Marcel 7 minuten
  12. Vreselijke reclame 2 minuten
  13. Nieuws 5 minuten
  14. Wijnand de Zwaan, 2 minuten
  Ik ben op mijn werk. Heb ik 3 kwartier R1J geluisterd, waarvan slechts 24 minuten Lara en Marcel, zeg dus maar de helft.
  Ik zet, zoals veel luisteraars, het R1J aan, omdat wij gek zijn op achtergronden bij het nieuws. Muziek heb ik wel op mijn smartphone of MP3.
  Irritatiegraad kan een grens doorbreken en met muziek tijdens een journalistiek programma doet dat. Op 3FM komen toch ook geen achtergronden bij het nieuws? Zouden die luisteraars wel zoveel muziek kunnen bevatten?
  Vervolgens hoor ik je bij MAX. Je geeft geen krimp. Lekker eigenwijs. Maar vooral DOM, OLIEDOM. Wij, jouw klanten, moeten communiceren met jou via dit blog. De TL van Lara wil je kennelijk niet lezen. Vooral niet doen, daar zitten immers je luisteraars. Bij MAX zeg je, niet letterlijk, maar wel met zoveel woorden, dat die muziek jouw klanten door de strot geduwd moet worden. Over een paar maanden accepteren wij het wel. Wat een arrogantie! NIET DUS! Net als bij het horen van Tom de Ridder gaat bij het horen van de 1e toon muziek de radio uit. Dan ben ik er klaar mee.
  Giselle, ik ben normaal niet zo fel en zeker niet zo persoonlijk. Je hebt me dus geraakt. Maar niet in een positieve manier. Je boodschap is overgekomen. Ik ben niet welkom als luisteraar van het R1J. Het klinkt allemaal logisch, maar logica wint geen harten en geen luisteraars.

 258. JIY Sommer zegt: 25-03-13 om 19:45

  Vaste luisteraar. Heb radio1 aan thuis, en via t internet overal ter wereld in hotelkamers. Kies voor info en achtergronden, NIET vr muziek.
  Luisteren naar doordachte programma’s berveelt mij nooit.
  De muziekale interrupties irriteren en vervelen mij.

  Graaf dieper in de onderwerpen, ipv muziekale “vervuiling”.

 259. Leon zegt: 25-03-13 om 20:19

  Weg met die muziek. Ik wil nieuws/achtergronden horen als ik R1 opzet.Ik erger me kapot aan die muziek die nu vaker te horen is!

 260. Martijn zegt: 25-03-13 om 20:23

  Als het gaat om een moment van reflectie, kunnen we ook kiezen voor 3 minuten stilte per radio journaal blok. Aangekondigd als ‘Dan nu even tijd voor reflectie, we zijn zo terug.’
  Misschien kunnen Lara en Marcel het ook inleiden met een mooi, langgerekt ‘Om’, de meditatiekreet uit het Sanskriet. Dat zou ik nou graag horen als alternatief voor de muzak :)

 261. Bas zegt: 26-03-13 om 07:38

  Ik ben al sinds het begin van het Radio 1 Journaal een regelmatige luisteraar. Graag gewoon nieuws op de nieuwszender.

  Ik irriteer mij aan:
  STER – schijnt noodzakelijk te zijn.
  Overbodige muziek – Als Eric Clapton zou overlijden kan ik me voorstellen…
  Doorverwijzingen – Straks een Nederlandse jongen die in Syrie is omgekomen maar nu eerst muziek.
  Jingles – die mij er op wijzen dat ik naar het Radio 1 Journaal luister voor het geval ik dat vergeten was.

  Dus graag nieuws en de duiding daarvan, laat de overbodige onzin weg.

 262. willem zegt: 26-03-13 om 11:22

  ‘Doorluisteren’ doe je door een programma boeiend te houden.
  Daar zijn Lara en Marcel prima toe in staat.
  Hun interesse is nieuws is hoorbaar en werkt besmettelijk.
  Die moet je geen plaatjes laten aankondigen/draaien.
  Dat is niet hun ding.
  De desinteresse daarin is ook hoorbaar, werkt ook door en maakt een goed programma kapot.
  (Voor de duidelijkheid: Weg die rare muziek!)

 263. Fantastisch idee!

  En afgaande op de negatieve reacties geen moment te vroeg. Zo te lezen waren een aantal Radio 1 luisteraars ongemerkt toch behoorlijk aan het verstarren en verzuren.

  Blijf vernieuwen en pest ons af en toe maar een beetje.
  Daar blijven we flexibel van.

 264. Richard Nijenhuis - Nijmegen zegt: 26-03-13 om 12:45

  Naast de muziek hoort het gesproken woord bij radio, zo vinden wij van Radio 3FM. Die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Ook als je muziekradio maakt, zoals de verschillende omroepen doen op Radio 3FM.

  Wij schotelen de luisteraar in hoog tempo erg veel muziek voor. Dat is misschien prettig als je een half uur inschakelt. Maar wij maken uitzendingen van drieënhalf of twee uur, en wij willen graag dat de luisteraar langer blijft hangen. En dat doet de Radio 3FM-luisteraar ook: de gemiddelde luistertijd is meer dan twee uur.

  Aandacht
  Gesproken woord gebruiken we op Radio 3FM om het doorluisteren prettiger te maken. Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om de muziek beter tot zich te nemen.

  Een ononderbroken stroom van muziek leidt onvermijdelijk tot momenten waarop de aandacht verslapt. Iedere luisteraar herkent dat: momenten dat de radio aanstaat en je wel muziek hoort maar ontdekt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar wat er gedraaid werd.

  Daarom hebben we dus af en toe een blokje met gesproken woord. Niet omdat er geen muziek is, want er is altijd muziek. Maar omdat we graag willen dat de muziek beter gehoord wordt.

 265. Douwe zegt: 26-03-13 om 21:06

  Ik geef het op met dit weblog. Deze mw. Giselle van Cann heeft geen enkele boodschap aan wat luisteraars hier aan feedback geven. Lees b.v. nog eens de terugblik van schrijfster Jeanne Doomen over het optreden van mw. van Cann bij Govert van Brakel:
  http://www.koudekalkoen.nl/

  Lang, héél lang geleden kon je je in mijn eigen beroep (van arts) veroorloven om met de patiënt te communiceren in éénrichtingsverkeer. De dokter weet wat goed voor u is en wilt u verder uw mond houden. In die tijd waren er ook nog de notabelen van het dorp zoals de dominee en de hoofdonderwijzer die bepaalden wat het gewone volk moest denken en doen.

  Tegenwoordig denken we daar gelukkig anders over. Voor elke professional met een verantwoordelijk beroep is de competentie om goed te communiceren met de client of doelgroep onmisbaar geworden. En dan met name ook goed communiceren met mensen die lastig of kritisch zijn.

  Maar voor een plv. hoofdredacteur bij de NOS is dat kennelijk anders: communicatie met de luisteraars kan gerust weer in éénrichtingsverkeer: wij weten wat goed voor u is en elke dag schaterlachend de reacties lezen van de sukkels die dachten dat dit weblog serieus wordt genomen.

  De NOS kent gelukkig ook nog een normale klachtenprocedure, een mooie plek om de bazen van mw. van Cann te vragen naar hun oordeel over haar optreden in deze muziekrel. Zie:
  http://over.nos.nl/organisatie/ombudsfunctie

 266. Joost Anne Veerman zegt: 27-03-13 om 00:20

  Luister dagelijks naar het radio 1 journaal in de auto (‘s ochtends en ‘s middags). Zodra er een plaat wordt gedraaid zap ik echter direct weg. Dit voelt als verraad aan de trouwe luisteraar. Het spijt me, maar ook ik vind het nieuwe beleid om af en toe muziek te laten horen onbegrijpelijk onverstandig. Zo erg zelfs dat ik er bij hoge uitzondering langs deze weg op reageer. Muziek kan ik al op vrijwel alle andere zenders horen, en dan kan ik zelf kiezen welk genre. Behoud alstublieft wat goed is en verander niet om het veranderen. Graag geen muziek meer. Bij voorbaat hartelijk dank.

 267. @SloopRechts zegt: 27-03-13 om 06:44

  Om zes uur des morgens geen achtergronden van het nieuws, maar een paar lullige “headlines”, en dan een bak hitdrek die me de radio uit doet zetten. Na een minuut of drie weer aan (NIEUWSgierig), een “update”, en dan zo mogelijk nog hardere meuk. Rechtstreeks uit de Dalet van d’een of d’andere Hitrrrrradiooooo.

  Ik ben dit zo zat! Dit is een prestigeprojectje van Giselle van Cann en misschien wat vazallen, en het wordt ons met grof geweld door de strot gepompt. Dan heb ik het nog niet over de leugen dat het maar om twee platen per uur gaat. Hier past slechts een hele grote bah!

 268. Ach, er zijn slechts 267 reakties over dit item. Die kun je toch gewoon negeren. Veel meer reageren niet eens meer. R1 gaat UIT.

  Zo werkt dat niet. Er worden door mij manieren gezocht om Rense, Overdiek en consorte een degelijke hak te zetten. Publicatie. Voor kak zetten.

 269. Lieve Giselle,
  Misschien heb je toch de moed genomen om de TL van @Laradio gelezen. Het is dezelfde teneur: de overgrote meerderheid van je klanten is tegen je probeersel. Alleen starre eigenwijzigheid kan iemand ertoe brengen om een mislukt en vooral dwaas experiment door te zetten. Grootmoedig is zij die durft toe te geven, dat muziek tijdens het R1J geen goed idee was. Kom op meid, laat zien dat je een groot mens bent, erken je fout en ook de luisteraar van het R1J zal je in zijn/haar hart sluiten. Verras ons!

 270. Jan Kooger zegt: 27-03-13 om 23:43

  Graag stoppen met de muziek. Die heb ik zelf en die vind ik nog mooier ook. En die wordt toch ook niet elk kwartier afgewisseld met een nieuwsflits om de aandacht een beetje bij de muziek te houden?

 271. Ties zegt: 28-03-13 om 07:20

  Beste radio 1 journaal redactie
  Hallo ik ben een jongen van 12 jaar en luister elke ochtend naar het radio 1 journaal.
  Ik zet elke ochtend om 6.00 de wekker en kan dan tot 6.15 blijven luisteren. Het nieuwe probleem is dat in dat kwartier 2x een muziekstuk zit. Dat betekend 5 min. minder nieuws!!!!!
  Aangezien ik daarna de hele dag naar school ga is er geen tijd meer voor nieuws. Ik vind dat het programma muziekloos moet worden, er zijn genoeg muziekzenders voor alle stylen en laat er dan ook een nieuwszender zijn.
  Hier leest u dat alle leeftijdsklasse naar radio 1 luisteren en dan is het moeilijk muziek voor al deze luisteraars uit te zoeken.
  Dus terug naar het nieuws!!!! IN PROTEST!!!!!!!
  Ties

 272. Sommige muziek op een onverwacht moment kan heel aardig zijn, maar ik hoor liever in plaats daarvan tussen 7 en 8 in de morgen een door Lara Rensen voorgedragen gedicht of de hese alt van Tom van t Hek die iets over de vastgoedsector rond het Philips stadion vertelt.
  Wie kiest de playlist eigenlijk?
  Hartelijks, Dirk

 273. Koen zegt: 28-03-13 om 08:47

  Kijk. Ik heb ook koffie nodig ‘s ochtends. Echt waar. Dus ik misgun Marcel en Lara helemaal niets (dat overigens in tegenstelling tot Tim Over (pauze) diek – de enige radiomaker die zichzelf even graag lijkt te horen als Jeroen Wielaert, het vleesgeworden gebrek aan zelfspot en – relativering). Wat ik niet begrijp is dat beiden dat tegelijkertijd hun koffie moeten gaan halen en ik naar Laura Jansen (alweer…) moet luisteren. Is er niet een soort rooster af te spreken? Eerst haalt Lara, daarna Marcel. En op oneven dagen doen we het andersom. Ja, toch?

  Het is werkelijk waar de enige, half logische, reden die ik kan bedenken dat ik nu muziek moet horen waarop ik niet zit te wachten; beide presentatoren zijn er de 2 minuut 46 die het liedje duurt – ervan uitgaande dat het niet (o, ergernis) wordt afgeknepen – niet.
  Als alternatief stel ik voor de presentatoren een mobiele zender mee te geven, als ze even van hun plek gaan. Ik hoor nog liever een pruttelend koffietoestel of het doorspoelen van een wc dan nog een keer Wouter Hamel.

 274. Johannes zegt: 28-03-13 om 10:50

  Bij mij werkt de muziek tjidens het radio 1 journaal averechts. Ik ben elke keer weg naar BNR als ik muziek hoor. In de avonduren en bij het Oog op Morgen vind ik het wel passen, maar in de ochtend en middag wil ik bijgepraat worden over het nieuws. Als ik muziek wil horen ga ik naar een andere zender. Dan heb ik het nog niet eens over de muziekkeuze…. De concurrent doet het wat dat betreft veel beter!

 275. Ruud zegt: 28-03-13 om 13:10

  Zelf ben ik een luisteraar tussen 6.00 en 6.30. daarna ben ik druk met kinderen, ontbijt, school, werk etc. In “mijn Radio 1 halfuurtje” krijg ik drie keer muziek om mijn oren. Dit is echt zonde van de zendtijd, er zin andere muziekzenders zat.
  Ik hoop echt dat er snel wat veranderd bij het R1j, anders zullen er waarschijnlijk een hoop luisteraars weglopen.
  GEEF NIEUWS! GEEN MUZIEK!

 276. phuket zegt: 28-03-13 om 15:50

  geen muziek op radio 1.
  allerlei drogredenen of proefballonnetjes interesseren mij niets, maak gewoon goede nieuwsradio.

 277. Martijn zegt: 28-03-13 om 17:09

  Sjonge jonge, hoeveel oor- en oogkleppen kun je ophebben: Net reactie van Gisselle beluisterd op ow.ly/jnPCf .

  In een paar woorden: Arrogant, niet willen horen dat dit een onzalig idee is, en ik voel me als trouwe luister niet serieus genomen.

 278. Tramplus zegt: 28-03-13 om 21:47

  Lijkt me duidelijk, Hilversumse arrogantie. Emails worden niet beantwoord. De telefoon er op gesmeten. Wij luisteren nauwelijks nog. Dat heeft de NOS dan bereikt. Om trots op te zijn.

  De NOS bereikt nog meer. Dat staat op mijn site.

 279. Nog even een kleine ervaring: gistermorgen stap ik om 07.40 in de auto, ik wil R1J aanzetten. Lekker ontspannen luisteren naar achtergronden bij het nieuws, interviews soms op het scherpst van de snede, HEERLIJK! Toen bedacht ik me: 07.40? een half item, ANWB verkeerrrrrsinformatie, muziek, 1 item, vreselijke reclame, laat maar. Dank je wel Giselle, je hebt me van mijn R1J verslaving afgeholpen.

 280. vera zegt: 29-03-13 om 17:05

  Aha, BBC World Service, lees ik onder de reacties. Overschakelen dus.
  Ik vraag me ook af: is het een bezuiniging? Immers een plaatje draaien betekent ook minder praten, minder informatie verzamelen etc.
  En, wat paternalistisch om namens de luisteraars te denken. Ik wil geen muziek op radio 1. Ik wil stemmen, informatie, kennis, achtergrond, discussie en als het me teveel wordt of ik vind er niets aan (sport, zucht), dan zet ik zelf een cd op.

 281. Tramplus zegt: 31-03-13 om 20:51

  Kijk, een keertje muziek draaien is echt niet erg. Maar draai dan muziek, niet de industriegeluiden die de NOS plugt.

  DIT

  https://www.youtube.com/watch?v=KgYoz3z3yAc

  hoor je nooit bij de domroep.

 282. Tramplus zegt: 01-04-13 om 08:26

  De oplichting van de NOS, geen 1 aprilgrap, maar fantastisch veel domheid.

  Bakellende’s rijblik.

  http://nos.nl/audio/490711-bal.....tabel.html

  2 ton weegt het ding.

  http://nos.nl/audio/490729-wat.....nende.html

  Polen wil koploper in schaliegas worden.

  De gevolgen van dit plugbeleid van oa Louis Dekker.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas

  Dat veegt de NOS onder het tapijt met z’n kermisbeleid..

 283. Albert Hollander zegt: 01-04-13 om 08:31

  Hou eens op zeg, met die muziek. Daarvoor luister ik niet naar Radio 1. Tot nog toe kies ik nog niet voor BNR, maar dit moet wel snel zijn afgelopen?
  Wie verzint dit eigenlijk?

 284. Tramplus zegt: 01-04-13 om 08:56

  Bedamkt voor deze prachtige combinatie.

 285. O.S. Cillator zegt: 01-04-13 om 14:01

  Het probleem van “Hilversum” is, dat ze nooit een fout erkennen. Ook in dit geval is dat weer zo. Het stoort erg veel mensen dat er duidelijk meer “muziek” langskomt in een programma dat een journaal heet te zijn. Even voor de duidelijkheid, een journaal is: “een uitzending op televisie of radio waarin het nieuws besproken wordt”.

  Waarom we dan in godesnaam minimaal drie platen per uur moeten doorworstelen is mij een raadsel. Nog raadselachtiger is het waarom er gedaan wordt alsof het maar twee zijn. Ik heb niet de illusie dat het nog teruggedraaid wordt. “Baasjes” gaan namelijk niet graag op hun bek….

 286. Tramplus zegt: 02-04-13 om 07:24

  Nog steeds irritant NOS?

 287. Albert Hollander zegt: 02-04-13 om 07:36

  Het is jullie gelukt. Vandaag voor het eerst overgeschakeld naar BNR.

 288. Rob Verhoek zegt: 02-04-13 om 11:23

  Muziek tijdens de actualiteiten is al fout, de gemaakte muziekkeus is dubbel fout. Vaarwel Radio 1, welkom BNR.

 289. Albert Hollander zegt: 02-04-13 om 19:42

  Vandaag op de terugweg de hele tijd BNR geluisterd. Best een aantrekkelijke zender. Geen muziek en …. geen arrogante Radio 1 redactie die voor mij beslist wat mijn opnamecapaciteit voor nieuws is. Dank voor je bezorgdheid, Giselle, ik regel het nu verder zelf.
  Tabee Radio 1.

 290. Paulien de Jong zegt: 02-04-13 om 22:25

  Wat een onderschatting van jullie doelgroep: we kunnen echt een beetje informatiedichtheid aan. Heeft het ontbreken van muziek ooit geleid tot verminderde aantallen luisteraars? Graag weer terug naar de beproefde formule: een goed nieuwsprogramma zonder muziek.

 291. Prat zegt: 03-04-13 om 08:48

  Muzak in het nieuws zoals in de supermarkt ?

  Over dat de Banken in griekenland nu al méér afpakken dan zij zelf
  afgesproken hebben en dan een zacht lief muziekje om ons rustig te houden ?

  Beste nos het valt mij heel erg op na het lezen van alle kritiek in deze blog,
  -maar zeker ook alle ander blog´s- dat er nooit iets verandert.
  Worden de reacties soms gelezen met een zacht muziekje op de achtergrond ?

  Het is vreemd dat nu er wel reacties kunnen worden gegeven via de sites van de nos
  op ons internet de mensen die die moeite nemen ten opzichte van de mensen die dat niet doen tóch benadeeld lijken te worden door er niets mee te doen.
  De mening van die dat wel doen telt dan kennelijk niet, net als bij het stemmen gaan de niet uitgebrachte reacties naar de grootste partij.
  Maar in dit geval waar ik lees (…) de reacties worden wel degelijk gelezen(…) vind ik
  het zoals altijd vreemd dat er niet op wordt gereageerd met actie.
  Dat maakt de democratische publieke omroep die door ons wordt betaald bijna
  dictatoriaal en burocratisch. Of zal ik de term technocratisch hier gebruiken ?

  Veel mensen zeggen nu naar andere zenders te luisteren, Maakt dat niet uit ?
  De trein raast door ? Ik begrijp dat ik niet alles snap en dat het nu eenmaal een
  onderzocht FEIT is dat ik het nieuws beter kan volgen als er muziek in is.
  Ik weet nog wel wat muziek waarin gewaaschuwd wordt voor dit maar die muziek
  hoor ik natuurlijk niet bij de nos.

 292. Het is niet te geloven: je wil nieuws maar je krijgt muziek. Nou ja, muziek. Ik noem het kolereherrie. Ik weet zeker dat de NOS er gauw van terug komt.

 293. K. Bartels zegt: 03-04-13 om 14:38

  Volgens mij een pure leugen. Jullie proberen meer en vooral jongere luisteraars te trekken. Zeg dat dan gewoon en lieg er niet om.
  Aju radio 1, ik ben vertrokken naar BNR, DIE HALEN GEEN FRATSEN UIT.

 294. Jack zegt: 03-04-13 om 20:21

  Wat een ONZIN: “Naast het gesproken woord hoort muziek bij radio, zo vinden wij. Die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Ook als je nieuwsradio maakt, zoals de NOS doet op Radio 1, samen met andere omroepen.”
  Wie “wij”? “Wij, Giselle van Cann” ? Voelt mevr. Van Cann zich “de hare majesteit van Radio 1?”
  De meerderheid van de luisteraars wil nieuws zonder muziek. De opmerking van slaat de spijker op zijn kop: Het NOS-tv-journaal onderbreek je ook niet met een muziekje om de kijkers gefocust te houden!

 295. Tinus v R zegt: 04-04-13 om 07:55

  Ik was een tijdje naar BNR, kwam weer terug bij Radio 1, wat inmiddels lijkt op radio 2. Het wordt tijd om weer terug te gaan naar BNR. Het verschil: BNR dubbel zoveel nieuws in dezelfde tijd.

  En als het gaat om de gebruiker rust te gunnen, zou Lara Rense wellicht haar gasten een keer uit kunnen laten spreken. Ik doel bijvoorbeeld op het gesprek met de woordvoerder ING van vanochtend.

  Geef mij maar Bert van Slooten evt aangevuld met Marcel Oosten.

 296. Korm zegt: 04-04-13 om 08:29

  “Het is nu 9 uur. Tenminste, ongeveer. Vroeger hoorde je piepjes, nu een ringeltje en de presentator die babbelt wat komen gaat. Maar nu eerst het NOS journaal met Pietje die het er ook gaat hebben over waar wij het over gaan hebben. Of reclame, blijf luisteren. We gaan ook A-muzikale hitshit draaien. MarkRobinPieterBas Visser praat met een buurman van een heuze duivenmelkert. Blijf luisteren, het is nu iets van iets over 9. Nu eerst het nieuws, daarna de ANWB en dan reclame. Blijf luisteren.”

 297. Henk zegt: 04-04-13 om 08:33

  Zodra de muziek aangaat op Radio 1, ben ik weg! Naar BNR bijvoorbeeld, of anders naar Radio 4. De muziek op R1 is absoluut mijn smaak niet, en vormt ook een hinderlijke onderbreking van het nieuws. Snel afschaffen !

 298. Bas zegt: 04-04-13 om 09:08

  Hoi Radio-1-Journaal redactie!
  Pas zat ik te luisteren naar jullie programma en ik dacht: “dat kan véél beter!” Na lang nadenken kwam ik tot een concept voor een nieuws programma dat ik graag met jullie wil delen. Misschien kunnen jullie er wat mee. Je weet het niet. Het begint zo: na het nieuws en reclame blok elk half uur gaan jullie nieuws presenteren. Niks anders. Dat lijkt heel gek, maar mensen vinden dat leuk! Na een kwartiertje eventjes onderbreken voor nieuws van de weg, dat vinden de mensen handig. Vervolgens weer nieuws. Er gebeurt namelijk veel in de wereld en daar kunnen jullie correspondenten goed over vertellen. Er zijn 2 zaken die jullie beslist niet moeten doen: 1) net zoals Radio 3 na de uur piepjes vertellen wat er na het nieuws gaat gebeuren. Nee, dan is het tijd voor het nieuwsbericht. 2) géén muziek in het Radio-1-Journaal Dat leidt maar af en gaan mensen zappen en je verliest tijd om je ding te doen, namelijk: Nieuws brengen. Ik denk dat dit concept uitstekend werkt, zowel in de ochtend als in de middag. Probeer het eens…

 299. Elmar Veerman zegt: 04-04-13 om 10:15

  Muziek en sport horen niet op een serieuze nieuwszender thuis. Daar zijn genoeg andere zenders voor. Als je wilt dat mensen doorluisteren, beperk dan het aantal herhalingen van de nieuwsbulletins.

 300. Ton Veltkamp zegt: 04-04-13 om 10:29

  Moest ik een keer echt vroeg op, zet je radio 1 aan om rustig bijgepraat te worden door “Laradio”, kreeg ik sterk de indruk dat ik op radio 3 afstemde, wat een herrie aan mijn nog enigszins duffe hoofd.
  Wanneer gaan jullie weer doen wat de bedoeling is? “Gewoon nieuws vertellen” Lijkt zo simpel. Graag nu eens een reactie. Met vr groet!

 301. Antoinette zegt: 04-04-13 om 12:49

  Na mijn klacht via email werd ik naar dit weblog doorverwezen. Ik zal niet alles gaan herhalen, alleen het dringende verzoek om op korte termijn te evalueren.

  En alstublieft, niet weer zo’n sportzomer-uitzending als vorig jaar.

 302. marianne visser zegt: 04-04-13 om 13:48

  Ik vind het ook absoluut geen goede verandering, die onderbreking met muziek. Totaal geen behoefte aan muziek tussendoor, er is inderdaad al een onderbreking van reclame, nieuws en verkeersinformatie, dat is al meer dan genoeg ieder half uur. Schaf die muziek svp af, daar zijn andere zenders voor. Evalueer, er zijn genoeg klachten.

 303. Margreet zegt: 04-04-13 om 14:25

  Zoals dat gaat, ik vang wel eens iets op, ook van het NOSjournaal op radio1.
  Zo mocht ik een dezer dagen tot twee keer toe (ik reed met iemand mee ) een reportage van een verslaggever op lokatie, consumeren:
  Onderwerp: een zonnig moment in dit barre voorjaar.

  Hè hè, hè hè , eindelijk hè hè , daar hebben we op zitten wachten hè hè, eindelijk de zon, hè hè enz. en dat dan minuten lang .

  Omdat de redactie het blijkbaar dermate de moeite waard vond, werd het in het tweede uur herhaald. Dat voor alle luisteraartjes, die wat later hadden ingeschakeld.
  Stel je voor dat je een dergelijk hoogstandje van zendervulling had moeten missen…

  Je vraagt je behalve mbt het schandelijke muzikale beleid, werkelijk af, wat voor beeld men in hilversum heeft van de luisteraars…

  Andersom is duidelijk, dat blijkt wel uit al het geschrevene hier.

 304. Ineke van Dongen zegt: 04-04-13 om 15:50

  Graag terug naar de oude format vrijwel zonder muziek. Vooral ‘s morgens vroeg heb ik helemaal geen behoefte aan muziek.

 305. Jan Hein Achemaat zegt: 04-04-13 om 22:47

  Het zijn afgekeurde marketing psychologen die de arrogantie hebben om voor de luisteraar te bepalen dat ze een rustmoment nodig hebben. Gaan jullie straks ook bnr’s uit bed bellen met platte grappen? Lekker modern en geeft de luisteraar nog meer rustmomenten om te herstellen van al dat nieuws dat ze moeten verwerken.

 306. Ton Bos zegt: 05-04-13 om 00:30

  Hallo radio 1 redactie,

  Waar ik benieuwd naar ben is of de geluidshinder zonder slag of stoot door de redactievergadering is gejaagd. Een redactie die altijd doortastend en vol overgave het nieuws opjaagt, maar zich nu manifesteert als modale plaatjesdraaiers. Doe mij een lol, recht je rug, plaatjes in de prullenbak en schenk Giselle een ipodje voor haar broodnodige ontspanning.

 307. E Berends zegt: 05-04-13 om 06:51

  Beste mevrouw van Cann,

  Ik begrijp dat iets nieuws de tijd moet krijgen om grondig geevalueerd te worden. Tussen de aanhoudende stroom kritiek op deze blog en andere sociale media, zie ik ook een enkeling te de muziek wel prettig vindt.

  Ik heb geprobeerd eraan te wennen, maar de muziek werkt echt niet voor mij. Het resultaat is dat ik ‘s ochtends en ‘s middag mijn dagelijkse stroom actualiteiten ergens anders beluister. Mocht er na de evaluatie blijken dat de muziek weer wordt geschrapt, laat het dan zeker weten (via mail), want dan kom ik graag weer terug.

 308. diana zegt: 06-04-13 om 08:08

  Waarschijnlijk ben ik naast iemand met een concentratieprobleem, ook nog autistisch want na 5 weken met om 06.03 de eerste ongewenste muzikale onderbreking en de tweede om 06.11 schakel ik over naar 88.9 FM, daar ik er maar niet aan kan wennen.

  Ik zal de stemmen van Lara, Marcel en Marc-Robin ontzettend missen. Maar mijn autoradio gaat aan voor het nieuws en niet voor muziek. Zodat ik ‘s avonds tijd over houdt voor andere belangrijke dingen. Jullie doelgroep blijkt de luisteraar te zijn, die wel de mogelijkheid heeft om minimaal anderhalf uur te luisteren, ik behoor tot de gelukkige die gewoon mogen gaan werken.

 309. F. Goos zegt: 06-04-13 om 09:48

  “Daarom draaien we dus AF EN TOE een plaat…”

  Elk half uur 3 minuten onwennig afgekondigde muziek, is meer dan af en toe. Is 10 procent van je zendtijd. Van Cann heeft vast geen journalistieke roots. De publieke commerciële omroep wordt meer en meer door dit soort figuren geregeerd. Bovendien vertelt ze niet de ware reden: Luistercijfers!

  Radio 1 Journaal is verworden tot het Radio 2 Journaal. Waarom roeren de programmamakers van het R1-Journaal zich niet? Je bent toch journalist en geen dj? Van Cann hoopt dat het protest zal verstommen want evalueren doen we pas over een paar maanden. Dan zal de kritiek wel zijn verstomd.

  Muziek? Radio uit… of zappen naar BNR.

 310. joop zegt: 06-04-13 om 13:37

  Dacht gisteren een verbetering tot tien voor half 9 was er tussen het blok van 8 uur en half 9 nog geen muziek gedraaid. Maar helaas, de muziek moest er nog even tussen gepropt worden.

  Stop daarmee.

  Overigens laat de hoofdredactie ook bijzonder weinig van zich horen,Tussen de overvloed van reacties staan er slechts 2 van mevrouw van Cann. Heel slecht signaal, dat de luisteraar niet heel serieus wordt genomen.

 311. Lydia zegt: 06-04-13 om 14:23

  Liever geen muziek meer. Eigenlijk heel veel liever geen muziek meer. Doe maar geen muziek. Duidelijk, toch?

 312. Kees zegt: 07-04-13 om 17:48

  Wat een onzinverhaal zeg. Dat noem ik argumentatie zoeken bij een veel te vlot genomen besluit. Ik kan mij niet voorstellen dat de presentatoren hier blij mee zijn. Mijn aanbeveling: keer snel op jullie schreden terug. Ik zit geen drie uur in de auto, maar drie kwartier. En in die drie kwartier wil ik nieuws + duiding van jullie horen en geen muziek. Zoals anderen ook al aangeven: zodra de muziek start, schakel ik naar BNR en neem ik de reclameblokken wel voor lief. Wat gaan jullie doen met al deze negatief getinte commentaren?

 313. Ria zegt: 08-04-13 om 10:07

  Na vele jaren een trouwe luisteraar te zijn geweest haak ik af. Ben helemaal klaar met de ‘muziek’ bij Radio 1 journaal, luister in het vervolg wel naar BNR. Zodra de muziek verdwenen is, kom ik wel weer terug als ljuisteraar.

 314. Gerrit zegt: 08-04-13 om 22:10

  Ook ik vind het niks die muziek tussendoor. Evenals vele anderen als ik muziek wil horen dan schakel wel over op een andere zender. Waarschijnlijk zal het niet veranderen. Als er één miljoen luisteraars zijn en er reageren twintigduizend mensen negatief. Zeggen ze ijskoud er zijn er negenhonderdtachtigduizend die het dan wel goed vinden, en daar moeten ze gewoon even aan wennen. Zo doen ze het in de politiek ook vaak. Dus verwacht er niet te veel van. Als er persee muziek bij moet doe dan iets anoniems wat niemand lelijk vind en niemand echt prachtig vind. Instrumentaal of zo. Dan ben je ook onderscheiden en hou je mensen die nieuws willen horen tevreden. En wees tevreden met je vaste aanhang. Ik hoor ze verder nooit klagen.

 315. Ricardo zegt: 09-04-13 om 08:40

  Voor zover ik nog naar Radio1 luister is het er met meer muziek ook weer op achteruit gegaan. Dit komt m.i. vooral door de eenzijdige keus, blijkbaar uitgezocht door een jonge trendvolger met weinig diverse smaak en een voorkeur voor harde muziek. Het resultaat is een verdergaand sfeerloos geheel dat minder rekening houdt met het vaste publiek. En jongeren vast niet harder trekt.

  Nog los van de vaak eenzijdig gekozen nieuwstopics werd voor mij BNR vanzelf concurrerender. Kort gezegd: hun zakelijke insteek is eigenlijk niet eenzijdiger als het hoge ‘linkse kerk’ gehalte op Radio1. Vooral goed te horen als het over politiek of vluchtelingen gaat. Die alternatieve keuze is voor mij zelfs makkelijker geworden: BNR’s overmaat aan reclameblokken is mede dankzij de irritante nieuwe muziekformule op Radio1 ineens veel makkelijker te dragen..

 316. willem zegt: 09-04-13 om 11:08

  Als groot fan van Radio1Journaal (ochtend) het volgende:
  Als er per se een paar maanden muziek gedraaid moet worden(?), is het dan heel moeilijk om -zolang het moet duren- iets anders te kiezen dan middle-of-the-road-huppeltrut-weggooi deuntjes?

  En echt; véél véél beter is om zsm. te stoppen met plaatjes draaien in R1Journaal. Het werkt niet, past niet en heeft nul-punt-nul funktie. Behalve dat het het programma-niveau naar beneden haalt en dag na dag meer en meer irriteert. (iets herkenbaar?)

 317. Cynthia zegt: 11-04-13 om 08:52

  Toch fijn, dat de eindredactie van het R1J weet wat goed voor ons is… We geven hier massaal aan geen liedjes te willen horen op een NIEUWSZENDER, althans niet in het r1j, maar…. wij vergissen ons hoor, wij willen dat wel….dat is namelijk onderzocht….
  En als we nu over een poosje massaal zijn afgehaakt, of overgestapt zijn naar BNR, dan verstomt hier de kritiek en zal men zeggen: zie je wel, de luisteraar moest gewoon even wennen.
  Jammer, jammer, jammer!

 318. dé zegt: 11-04-13 om 09:14

  Meteen weg met die muziek op de vroege morgen in het Radio 1 journaal.
  Wát een nutteloze, hersensvervuilende, afstompende flauwekul. Tekst willen we, woorden, nieuws, pratende mensen. Informatie, humor, vertederende reportages, harde onderzoeksfeiten. Geen geblèr en gejammer. Snap dat nou eens, rekenmannetjes bij de omroep. Voorlopig draai ik het volume nu steeds weg zodra de ‘muziek’ aanzwelt, net als bij reclameblokken. Is vervelend, ik mis stukken tekst. Niks aan te doen helaas tot jullie hiermee ophouden.

 319. radio liefhebber zegt: 11-04-13 om 09:56

  weet je wat irritant is? je stapt ‘s morgens op de fiets naar je werk, met oortjes in omdat je even wat nieuws wilt horen. Best hard om boven het verkeerslawaai uit te komen, En dan begint er ineens in je beide oren keihard een of andere plaat en ook nog van een muzieksoort waar je helemaal niet van houdt en die je zelf nooit vrijwillig zou beluisteren. Dan moet je stoppen, telefoon uit je zak halen, volume zachter zetten en dan fiets je weer verder. Als de plaat is afgelopen moet je weer stoppen, telefoon uit je zak halen en het volume hoger zetten.
  Ik fiets 20 minuten en kan het dan best aan als ik alleen maar gesproken woord hoor. Streker nog: dat is de reden voor mij om de radio aan te zetten. Muziek is een reden om de radio uit te zetten.

 320. TienGroen zegt: 11-04-13 om 11:31

  Vorige week mijn mening gegeven.
  Ik vind t niks. Maar, zoals t hoort, natuurlijk een poosje geprobeerd.
  Ben vanmorgen afgehaakt….
  Gegroet.

 321. Frank nieuwsliefhebber zegt: 11-04-13 om 14:35

  Muziek is weg zap moment.
  En die vervelende jank jingle aan het begin is ook vervelend.
  Maar leve de middelmaat, nu ook bij R1!

 322. MennoLN zegt: 11-04-13 om 15:47

  Die lieve Lara wordt gek van de tweets van klagers dus ze geeft maar steeds deze pagina door, maar niemand heeft in de gaten dat die niet door de hoofdredactie gelezen wordt.
  Dient alleen om stoom af te laten blazen. Psychologisch trucje.

  Ik luister steeds minder naar R1J omdat ik die muziek niet wil, maar daar trekt niemand zich wat van aan.
  Dus die 300+ reacties, ach ja is leuk voor de posters, maar de NOS bepaalt waar we naar luisteren en niet de luisteraars totdat misschien de aantallen luisteraars teruglopen, maar dan vliegen Lara en Marcel er uit en dat willen we ook niet.

  Doe dus die muziek weg!!!!! Alsjeblieft.

 323. Lieve Giselle,
  Wanneer wordt je wakker uit je droom dat radio maakbaar is zonder instemming van je klanten? Je leeft wel met heel oud communistisch gedachtegoed. Lenin dacht 70 jaar nodig te hebben om religie uit te bannen en zie: na 70 jaar is er geen communisme meer en leeft de religie bijna als nooit tevoren.
  Nieuws blijft bestaan, ook wel zonder het R1J. Als je alle reacties leest – maar waarom zou je eigenlijk, jij hebt toch gelijk – merk je op dat mensen vooral bezwaar hebben tegen muziek in het ochtendjournaal. Stop er dan ook mee!
  Een advies voor Lara en Marcel: maak de overstap naar BNR. Nieuwsliefhebbers zullen jullie graag volgen.

 324. Douwe zegt: 12-04-13 om 11:02

  Het wonder lijkt nu toch te gaan gebeuren!!
  Vanmorgen om 7.23 kregen we eerst nog een echt wel heel verschrikkelijke audio-drol in ons gezicht gegooid maar vervolgens… Medeluisteraars van het R1J: Hebben jullie vanmorgen ook die welhaast goddelijke ervaring gehad?
  VOOR HET EERST IN ZES WEKEN MOCHTEN WE VAN GISELLE VAN CANN GEWOON EEN UUR LANG DOORLUISTEREN NAAR ALLEEN HET NIEUWS!

  Daarna helaas toch weer een plaat maar ja om in één keer helemaal te stoppen is ook te veel gezichtsverlies voor een omroepbobo.

  Nieuwsliefhebbers van Radio1!!
  Blijf hier reageren want uiteindelijk zal dan het kwartje definitief vallen bij Mw. van Cann en gaat R1J weer gewoon doen wat het moet doen en dat is nieuws brengen zonder domme plaatjes.

 325. Aat zegt: 12-04-13 om 16:39

  Beste mede klagers,
  Heb al op meerdere sites een klacht over de muziek op radio 1 geschreven.
  Stelletje Me/u-Ziek-Makende Betweters,stop de muziek terreur
  De NOS BOBO’s maken de dienst uit.
  Politiek doe er eens wat aan dit doordrammen van de NOS.
  Vast bedankt voor het niets doen!
  P S.Klagers pas op, niet alles wordt geplaatst op dit blog en naar het schijnt/lijkt ook niet gelezen.

 326. Laurens zegt: 13-04-13 om 10:20

  De wereld staat in brand en ik mag lekker naar Ilse de Lange luisteren?

  Van alle oude media heeft radio het meeste potentieel om mee te komen in de realtime revolutie. Live, actueel, persoonlijk, talking, het is zo’n modern medium!
  Maar muzikale onderbrekingen zijn niet van deze tijd. Twitter last ook geen adempauzes in, dat bepaal je zelf wel!

  Inschakelen op radio1 moet je onmiddelijk het gevoel geven dat je ‘bij’ bent. (ook al is dat nooit echt zo) Het moet het ‘nu’ weergeven, en niet het ‘straks na dit plaatje’.

 327. Aat zegt: 13-04-13 om 16:35

  Geachte Webmaster,
  Heb gisteren hier een klacht geschreven, waarin ik o.a. iets had geschreven over het niet plaatsen van klachten.
  Mijn herhaalde klacht is kennelijk niet in goede aarde gevallen, zodat net als ik aangaf in mijn klacht.
  Geschreven ergernissen die u niet bevallen niet geplaatst worden.
  U kunt het misschien vervelend vinden dat mensen klagen.
  U krijgt alleen een klacht als er dingen gebeuren die niet op prijs gesteld worden.
  Als ik de mening van mevrouw Giselle van Cann over muziek op radio 1 had gedeeld had ik niet geklaagd.
  Zou u vriendelijk willen verzoeken mijn gisteren geschreven klacht op te nemen in dit Blog.
  fijn weekend Muziek makers

 328. LSW zegt: 13-04-13 om 18:50

  Muziek tijdens de beperkte luistertijd die ik heb om bijgepraat te worden door Radio 1 is tijdverspilling (net als reclame, maar da’s een ander isue). Als ik het aantal negatieve reacties hier lees dan denk ik dat dit groter is dan het totaal aantal respondenten op dat zgn. marktonderzoek. Maar ja, statistiek, say no more. Ophouden met die muziek en zend uit wat er op dat op moment van R1 verwacht wordt: informatie/nieuws.

 329. H. Gerrits zegt: 16-04-13 om 10:17

  Heel graag sluit ik me aan bij de kritiek op de muziek in het radio 1 journaal.

  Ik kan maar 1 ding zeggen: als de hoofdredactie stijfkoppig blijft volhouden om maar van die semi-luchtige bral muziek te blijven draaien, ga allemaal snel switschen naar BNR nieuwsradio.

  Ik probeer het al een paar weken en het bevalt me prima!!

  Jammer voor radio 1 waar we al heel veel jaren naar luisteren, maar het moet wel blijven passen bij de interesse van de luisteraar!

 330. Sonja zegt: 16-04-13 om 14:25

  Vervolg op mijn eerdere reactie: vanmorgen om 6 uur hoorde ik een schokkende reportage over de aanslagen in Boston. Zeer aangeslagen mensen die vertelden wat voor vreselijks ze hadden meegemaakt, Marcel en Lara duidelijk onder de indruk van wat ze hoorden. Op mijn wekker zag ik dat het al 6.15 uur was en ik dacht: ‘het zal toch niet waar zijn, géén muziek dit keer, is het nu eindelijk doorgedrongen?’ En toen … ja hoor: The Pointer Sisters! Zó fijn, even een opbeurend muziekje na al die narigheid! Radio uitgezet, maar niet meer geslapen.

 331. Henk zegt: 16-04-13 om 16:07

  Tom van ‘t Hek opvolger Tan bij BNR

  Kijk, dit klinkt nu weer eens als echte muziek in de oren!
  Misschien toch maar wat sneller gaan evalueren Mw. van Cann??

  Bericht Villamedia dinsdag 16 april
  Tom van ‘t Hek is de nieuwe presentator van het ochtendprogramma van BNR Nieuwsradio. Hij is vanaf maandag 3 juni elke ochtend tussen 06.00 en 9.30 te horen op BNR. De presentator komt van de NOS waar hij werkte voor Langs de Lijn, Radio Tour de France en het Radio 1 Journaal. Tom van ‘t Hek is de opvolger van Humberto Tan die onlangs stopte met zijn ochtendprogramma bij BNR Nieuwsradio

 332. Luisteraar zegt: 16-04-13 om 23:09

  @Lara en @Marcel: Als jullie nu eens net als Tom ook naar BNR vertrekken en met Sjors afspreken dat daar geen muziek gedraaid hoeft te worden, dan gaan wij ook BNR om daar weer gewoon naar het R1J te luisteren. Gisella kan dan lekker haar plaatjes blijven draaien…

 333. Ik luister al niet meer naar het R1J. Tegen zo’n hard eigenwijs hart als dat van Giselle kunnen al die luisteraars van het R1J niet opboksen. Gelet op de oorverdovende stilte van haar kant uit leest zij niet alleen de TL van @Laradio niet (wat genieten wij toch altijd weer van dat mens!), ook het weblog laat zij links liggen. Ik bezoek dit weblog zo nu en dan in de hoop daar op te lezen, dat @lievegiselle wakker is geworden uit haar winterslaap, zich rot is geschrokken van alle reacties en zich opeens Marketing les 1 herinnert: LUISTER NAAR JE KLANT!

 334. Carel zegt: 17-04-13 om 14:45

  Ik ben een trouwe R1J luisteraar en ik vind de muziek geen verbetering.
  kan het misschien wat minder?

 335. Ydo zegt: 17-04-13 om 16:07

  Voor mijn vrouw en mij was iedere morgen het radio 1 journaal een prettig begin van de dag. Dat is echt veranderd toen jullie zo nodig met de meute moesten gaan doen en muziek moesten gaan draaien. Was het echt nodig om een goed format te verknoeien met niets toevoegende muziek? Svp, dwing ons niet naar BNR.

 336. Nu moeten we niet doen alsof het alleen de stommiteit van @lievegiselle is. De bazen die haar de hand boven het hoofd houden zijn minstens even schuldig aan de verkwanseling van het R1J. Directie: is er voor Giselle geen plaats bij Radio 2 of Radio 3FM? Of misschien een transfer naar Radio 538????

 337. Eric Augusteijn zegt: 18-04-13 om 15:04

  Als ik muziek wil horen zet ik wel een cd op. Daar staat dan andere muziek op dan die Radio 1 mij wil opdringen.

 338. jeanine zegt: 18-04-13 om 18:03

  Beetje paternalistisch van radio 1. Ik luister naar radio 1 voor het gesproken woord, niet voor muziek. Door de muziek zet ik steeds de radio zacht of uit en dan mis ik dus de rest van de uitzending. Jullie gaan dus luisteraars verliezen! (toch maar eens BNR opzoeken)

 339. Wat een volstrekte, lachwekkende lariekoek te beweren dat muziek nodig is om luisteraars te binden aan een nieuwszender. En, het zoveelste bewijs van het streven naar de algehele verkleutering van de toon bij nieuwsberichtgeving. Het past echter feilloos in het infotainment-credo dat al jaren in toenemende mate in Nederland regeert; het moet LEUK zijn en NIET TE MOEILIJK en NIET TE LANG: een nieuwsquizje, niet te veel ingewikkelde woorden of te lange zinnen, korte, snelle, liefst een beetje lollige items, en nu ook maar wat plaatjes er in gooien. En, dan de presentatoren (vooral Lara Rense en Marcel Oosten). Ja, degenen die hoorbaar opgewonden raken als er weer een rampje langs komt. Voor hen een gratis, welgemeend advies: doe nog eens een basiscursus interviewtechnieken: het stellen van suggestieve vragen kan gesprekstechnisch soms nuttig zijn, maar niet als een standaard hijgerig ‘maniertje’ om de boel een beetje op te jutten / de geïnterviewde te stangen. Ook dat past niet, evenmin als de muziek en andere infotainment flauwekul, op een zender waarvan ik als luisteraar verwacht dat er in elke geval in de ‘prime time’ uren – op een serieuze, intelligente en gedegen manier wordt gedaan aan nieuwsgaring en journalistieke waarheidsvinding.

 340. nieuws graag zegt: 19-04-13 om 13:02

  Jullie raken precies evenveel zendtijd kwijt als jullie muziek draaien. Als je daar dan mee stopt is er niks verloren…..

 341. Kina zegt: 19-04-13 om 15:33

  Sinds een paar weken staat mijn wekkerradio om 6 uur ‘s ochtends niet meer op radio 1 maar op BNR.
  Volstrekt belachelijk dat de presentatoren na wat mededelingen muziek gaan draaien. En dat nog een paar keer herhalen.
  Deze week weer een geluisterd met de hoop op verbetering. Maar wat blijkt: het wordt alleen maar slechter. Twee voorbeelden: rond 6.15 krijgen we te horen wat er in de kranten staat en tegen 7 uur opnieuw! En: nu wordt ook al op een jolige manier het nieuws aangekondigd. Wat een flauwekul allemaal, wie verzint deze infantilisering?

 342. Ricardo zegt: 19-04-13 om 18:09

  @Kina, die stompzinnige joligheid heb je op BNR helaas ook veel, maar inderdaad, het grootste deel van de programmering op Radio1 is ook aan mij niet meer besteed. Blijkbaar is men overal op jacht naar steeds jongere luisteraars die toch niet komen. En dan die ideologische meningenjournalistiek, hordes vervelende haastig ratelende domineetjes met teveel oppervlakkig aangeroerde onderwerpen in altijd te korte tijd. Alleen de EO lijkt er met DIDD nog iets van te willen maken voor een meer divers publiek. Ik zou zeggen: verfris de boel grondig, ontsla het grootste deel van de al 10 jaar zittende zelfvoldane te dure ‘vaste hap’ en zet er freelancers neer. Net zolang tot nieuwe goede krachten opvallen en het niveau weer terugkomt. Geef hen dan pas weer een vaster contract.

 343. Ricardo zegt: 19-04-13 om 18:19

  Overigens vind ik de NOS in de middag beter geworden sinds de duopresentatie weg is. Blijkbaar gaat men dan vanzelf minder leuk doen en serieuzer met het nieuws om. Dit is ook nog een mooie bezuiniging, tegelijk een m.i. goede tip voor het armere BNR..

 344. Dus nu is de duo presentatie afgeschaft, muziek toegevoegd, en een half uur per uitzending weggehaald.
  Gaat mevrouw nog steeds volhouden dat het geen bezuiniging was?

 345. joop meijer zegt: 22-04-13 om 11:30

  Een positief geluid,

  Vanochtend vanaf iets over half 8 tot half 9 heerlijk doorgeluisterd, zonder muziek onderbreking. Zo kan het ook!

  Houden zo !

 346. diana zegt: 23-04-13 om 21:05

  Vanmorgen even de koppen geluisterd, voordat ik weg wilde draaien naar een ander kanaal. Ik weet nog dat het eerste nummer begon.

  Ruim 9 minuten later schoot ik wakker. Juist door het inzetten van het nummer, raakte ik volledig in gedachte verzonken. Geen idee waar ze het daarna over hebben gehad. Dat is me nog nooit overkomen.

 347. Hans van Straten zegt: 24-04-13 om 22:13

  Als vaste luisteraar ‘s ochtends stoor ik mee enorm aan de toegenomen hoeveelheid muziek. Ik stem af voor het nieuws. Niet prettig wakker worden zo.

 348. Bernadette zegt: 25-04-13 om 06:15

  Als er toch bezuinigd moet worden bij de PO dan zijn Marcel Gelauf en Giselle van Cann de eersten die wegbezuinigd mogen worden. Zij denken de wijsheid in pacht te hebben terwijl het aantal luisteraars blijft dalen. Eerst wilde RJ1 jongere luisteraars, daarna het gedoe met die duo presentatie wat soms wel werkt en soms niet en nu weer wat slechte muziek er door. De verslaggevers werken 4×9, lekker makkelijk verdiend. Mevrouw van Cann verdient ca 80.000 euro. Onhoudbaar van ‘ons’ belastinggeld.

 349. Piet Hermans zegt: 25-04-13 om 08:58

  Beste mevrouw van Cann

  Ik ben gek op patat, op thrillers en op alle soorten muziek, soms zelfs muzak.
  Maar ik hoef geen patat als ik een spannend boek zit te lezen
  En geen muzak als ik naar het nieuws luister

  En andersom,
  Als ik naar muziek luister, baal ik ervan als die wordt uitgezet, waarna mij dan een kroket in de mond wordt geduwd, om even bij te komen! Echt ik meen het, ik zap steevast weg bij de muziek op R1!

 350. Arie zegt: 25-04-13 om 10:20

  Ik wil Lara en Marcel horen op radio 1. Voor muziek ga ik wel naar een andere zender. Ga zo door en weer een trouwe luisteraar minder!

 351. Piet Hermans zegt: 25-04-13 om 16:47

  Wellicht kan mevrouw van Cann uitleggen waarom mijn mening is gecensureerd. Ik vergeleek muziek op een nieuwszender met patat (moeten) eten , verder geen onvertogen woord. Maar het is wel duidelijk, bij Radio1 weten ze dat de luisteraar dom is, en ze leggen hem ook nog het zwijgen op

 352. Ook ik erger me dood aan de muziek tijdens het radio1journaal.
  Ook vind ik het irritant dat zeer vaak de namen van de presentatoren worden genoemd!
  Dat gebeurt bij geen enkel ander programma!
  Wij hebben dus ook afgehaakt!

 353. Henk B zegt: 01-05-13 om 14:29

  Radio 1 bedankt voor de prima verslaggeving gisteren over de gebeurtenissen in Amsterdam! En ook héél fijn dat er een dag lang géén hersenloze muzak is gedraaid om ons te laten doorluisteren. Het was weer als vanouds.

  Heel teleurstellend dat het R1J vanmorgen toch weer verziekt wordt met de muziek van mw. van Cann. Ik wil – zeker ‘s morgens – nieuws horen en géén muziek. En al helemaal geen muziek die ik zelf absoluut nooit vrijwilig zou kiezen! Opgedrongen tijdverspilling bij de luisteraar die de beleving van het R1J enorm naar beneden haalt…

  Lieve R1J redactie: wij smeken jullie hier in dit weblog: houd alsjeblieft op met die platen! Je kan wel blijven volhouden dat een haring veel beter smaakt met slagroom erop maar ook na twee maanden “wennen” kan ik melden: je gaat er bijna van kotsen.

 354. Piet Hermans zegt: 02-05-13 om 11:42

  Heel misschien zou ik “af en toe een plaatje” nog wel kunnen hebben

  Helaas, op radio1 is het is dode muziek, overgeproduceerd, doodgedraaid, gemiddeld, slap, misselijkmakend, lauwe thee

  Natuurlijk is er een publiek voor deze muzak,
  Maar moet het op de nieuwszender?

  Voorlopig zap ik telkens weg naar BNR
  Soms keer ik terug, dan kom ik in de volgende plaat
  Het is een rotzender geworden, ik meen dit uit de grond van mijn hart

 355. Piet Hermans zegt: 02-05-13 om 11:49

  Dit is de boze droom
  Het plaatjesdraaien op radio1 levert 0.2% meer luisteraars op!
  Je zult het zien
  Laurens Borst en Giselle van Cann zijn dolgelukkig!
  Ze hebben een paar tieners van radio 3 gelokt

  Of een paar muzakliefhebbers
  Is dat de bedoeling? Moet de nieuwsfan nog verder ontmoedigd worden? Tot er geen nieuws meer is, alleen nog misselijkmakende zeurmuziek?

 356. joop meijer zegt: 02-05-13 om 13:06

  Naar mijn posittieve bericht van 22 april moet ik helaas vaststellen dat er niets verbeter is. Het was slechts een incidentje. Helaas.

  30 april was een voorbeeld zoals het moet. Graag deze lijn voortzetten.

  Overigens lijkt het mij passend wanneer de redactie een keer reageert op dit blog

 357. maarten witberg zegt: 06-05-13 om 08:58

  Ik heb het een kans gegeven en geprobeerd te wennen maar ik vind het nog steeds even irritant als in het begin, al die extra muziek. De argumentatie in het blog vind ik ook tamelijk betuttelend. Als ik bezinning wil zet ik de radio uit. Als ik informatie wil zet ik de radio aan. Stop alstublieft met dat eeuwige gepruts met formats. Breng gewoon nieuws, inhoud inhoud inhoud.

 358. Aat zegt: 06-05-13 om 15:00

  Geachte mede klagers over de muziek,
  Hier de reactie van de NOS
  Hoe noemen we dat ook weer?
  Onlangs heb jij een Klacht geplaatst via onze website.
  Nogmaals hartelijk dank voor je mail. Namens de redactie kunnen wij het volgende melden:

  06-05-2013 10:55 Meta Beverwijk:
  We vinden het jammer dat u zich stoort aan deze muziek. Dat is uiteraard niet de bedoeling. We voegen die muziek toe, omdat we denken dat dat past bij de zender en de sfeer die we de zender willen geven. Voor ons is het altijd lastig om het iedereen helemaal naar de zin te maken. Met een miljoenenpubliek zijn er nu eenmaal altijd kijkers of luisteraars die een andere keus zouden maken of voorkeur hebben. We hopen dat u daar begrip voor heeft.

 359. Bas zegt: 06-05-13 om 16:15

  @ Aat

  Ik zou het ‘moedwillig doof’ willen noemen.

 360. Douwe zegt: 07-05-13 om 00:00

  Naar aanleiding van @Aat wil ik mijn eigen verbijsterende ervaring met de Ombudsman van de NOS ook gelijk maar delen met de medeklagers.

  Volgens Wikipedia is een ombudsman of ombudsvrouw:
  “Een onpartijdige klachtbehandelaar die desgevraagd of ongevraagd onderzoek verricht naar de behoorlijkheid van gedragingen van overheden of van particuliere instellingen en bedrijven”

  In januari 2012 presenteerde NOS-directeur Jan de Jong in een weblog getiteld “NOS staat open voor kritiek” vol trots een 5 koppige Commissie van Deskundigen die de rol van Ombudsman bij de NOS gaat vervullen.
  Zie bij de NOS de details op:
  http://weblogs.nos.nl/directie.....r-kritiek/
  http://over.nos.nl/organisatie/ombudsfunctie

  Lees hieronder mijn klacht over de muziek bij de Ombudsman NOS en het antwoord dat de secretaris mij al 1 dag later (!) terugstuurde.

  “ Aan de Commissie van Deskundigen
  Een liefhebber van muziek heeft in Nederland onbegrensde mogelijkheden om te luisteren naar muziek van eigen voorkeur via radio (zowel publiek als commercieel) dan wel een eigen playlist.
  Bij onze publieke omroep is er maar één publieke nieuwszender, de nieuwsliefhebber die via zijn belastinggeld de NOS mogelijk maakt kan verder nergens terecht als hij of zij het nieuwe format in het Radio 1-Journaal onverteerbaar vindt.
  Ik (en volgens de reacties velen met mij) vinden het daarom onbehoorlijk van de NOS om ondanks de klachtenstroom de nieuwsliefhebbers van Radio 1 op prime time te (blijven) terroriseren met ongewenste plaatjes en ander audiobehang.
  Als de NOS het toch nodig vindt om een nieuwsformat mét krampachtige muziek en cliffhangers te brengen dan kan ze dat prima doen op één van de bestaande muziekzenders b.v. op Radio 2.

  Ik wil u – als onze Ombudsman bij de NOS – vragen om de gang van zaken rond dit muziekexperiment te onderzoeken en uw oordeel te geven over het optreden van de NOS richting de vaste luisteraars van het Radio 1 Journaal.
  Om te voorkomen dat door voortschrijden van de tijd de NOS een voldongen feit creëert wil ik u vragen om mijn klacht met spoed te behandelen en aan de NOS met klem te vragen het muziekexperiment op Radio 1 voorlopig te staken totdat uw Commissie haar oordeel heeft gegeven. ”

  Hieronder de reactie van de secretaris iets meer dan 1 dag later:

  Geachte heer Van der Werf,
  Uw bij de Commissie van Deskundigen ingediende klacht over het opnemen van muziek in het Radio 1 Journaal hebben wij in goede orde ontvangen.
  De Commissie heeft zich over uw opmerkingen gebogen en is tot het oordeel gekomen dat zij over deze kwestie geen uitspraak zal doen. Het gaat hier immers niet om een journalistieke kwestie, maar om het format van een programma.
  De totstandkoming van een format is iets van de makers van het programma. De keuzes die daarbij worden gemaakt hebben, zo moet de Commissie aannemen, het belang van de luisteraars voor ogen.
  De Commissie begrijpt dat de redactie er vanuit gaat, dat vooral die luisteraars die wat langer achtereen luisteren, af en toe behoefte hebben aan een moment van rust. Dat een aantal luisteraars daar moeite mee heeft is, zeker omdat het hier een wijziging van een jarenlange praktijk betreft, niet onlogisch.
  De Commissie acht het denkbaar dat de overgrote meerderheid de muziek prima of zelfs heerlijk vindt. Zij heeft begrepen dat de redactie het oordeel van de luisteraars nauwlettend in de gaten zal houden en vervolgens naar bevind van zaken zal handelen.
  Met vriendelijke groet,
  Anne Kornman,
  secretaris Commissie van Deskundigen

  “NOS staat open voor kritiek”
  Wat een enorme leugen en wat een enorme lafheid bij de Commissie van Deskundigen.

 361. Het is nooit de bedoeling geweest dit amateuristische beleid te evalueren, het is er gewoon doorgedrukt, zoveel is duidelijk. De presentatoren maken zich in mijn ogen bovendien volkomen belachelijk met hun overbodige aankondigingen tussen journaal en reclame:”Straks…blabla…Blijf luisteren.”
  Dat slaat nergens op, want neen, ik ben al weg.

  Ik luister namelijk niet meer naar het Radio1journaal. Ik luister alleen nog naar DIDD, de VPRO en de trosnieuwsshow, Vroege Vogels en O.V.T.
  Verder is het hier stil. Bedankt, redactie met je suffe format.

  Een v/h r1j-liefhebber.
  (Deze reactie – hoewel overbodig – om te melden dat u niet denkt geen reactie meer, we hebben ze murw, willetje gebroken.)

 362. Piet Hermans zegt: 07-05-13 om 09:17

  De boodschap van de redactie en de ombudsman is duidelijk!
  De oude luisteraars zijn oude mensen, die moeten niet zeuren
  De nieuwe gewenste luisteraar is jong gek op plaatjes, dom en gauw moe van het nieuws. Deze mensen zijn zo beperkt dat ze niet reageren op deze blog, waar iedereen tegen die rotmuziek is.

  Dat zoekt radio1 dus, jonge, domme muziekliefhebbers en weg met die vervelende stamgasten op de zender! Ik ga naar BNR!

 363. L.Verhaar zegt: 07-05-13 om 10:53

  Mbt antwoord van de NOS Commissie van Deskundigen.

  Met dank aan de heer van der Werf, die het antwoord uit de hoogste NOSregionen – zie hierboven-, met ons heeft willen delen.

  Het antwoord van de secr. van de Commissie van Deskundigen geeft nmm simpelweg aan dat deze Commissie uitermate twijfelachtige reden van bestaan heeft.

  De commissie is tot oordeel gekomen dat zij over de kwestie geen uitspraak zal doen.
  Waarop de secretaris vervolgens korte metten maakt met de legitimiteit van een serieuze klachtenstroom
  De commissie begrijpt … ja,ja, dat de redactie er vanuit gaat, dat vooral die luisteraars die wat langer achtereen luisteren, af en toe behoefte hebben aan een moment van rust…
  En de muzieksamenstellers weten vervolgens welke muzeik daarvoor het beste kan worden ingezet…
  De keuzes die worden gemaakt, zo -moet- de commissie aannemen, hebben het belang van de luisteraars voor ogen…

  Wij, alerte luisteraars zouden wat meer dankbaarheid mogen tonen, want in het publieke mediapark heeft men het beste met ons voor…

  Ooit sprak een minister van Volksgezondheid Mw.Els Borst gedenkwaardige woorden:
  Elke klacht dient serieus genomen te worden.

  Een goed verstaander heeft aan een half woord voldoende.

 364. Martijn zegt: 07-05-13 om 11:02

  Het nieuwe format draait nu een flink aantal weken en ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

  Ik luister sinds de introductie van muziek korter. Meestal gaat het Radio 1 journaal gewoon uit bij de start van een liedje. Voor mij werkt het dus niet. Langer dan 25 minuten haal ik tegenwoordig meestal echt niet meer.

  De muziek roept echter niet alleen irritatie op. Het doet ook nog wat anders. Ik krijg maar niet uit mijn hoofd dat muziek in het radio 1 journaal eigenlijk ‘komkommertijd’ betekent… Of dat de redactie het ook even niet weet. Kortom: in plaats van een moment van reflectie, communiceren jullie vooral incompetentie. Daarmee doet dit muziekbeleid afbreuk aan jullie reputatie.

 365. marianne.visser zegt: 07-05-13 om 18:15

  Ik moet toegeven dat ik bovenstaand stuk nog niet geheel gelezen heb, maar nadat ik al eens eerder een mail met mijn beklag over de muziek in het radio 1 journaal heb geuit, wil ik na vanochtend weer even mn gal spuwen. Ik zit 2 dagen per week in de auto, tussen half 8 en kwart over 8. Dan luister ik naar radio 1 om wat actualiteit en achtergronden op te doen. Maar vanochtend (7 mei) is dat weer niet gelukt…..helaas.. Na het half 8 journaal door een nieuwslezer die altijd bij het lezen aan het eind van de zin omhoog gaat, terwijl ik heb geleerd dat je dan moet ”zakken”, krijg je Tom van ”t Hek, redelijk interessant, vervolgens een item over het ABBAmuseum in Zweden (niet interessant maar dat is natuurlijk persoonlijk), vervolgens muziek (GRRRRRRR!) dus weggedraaid en daarna een ergerlijk item van Maino Remmers. Dan de kranten (niet interessant) en vervolgens het 8 uur journaal en dan ben ik na de reclame op mijn werk. Graag had in MiddenOostendeskundige Bertus Hendriks nog gehoord die werd aangekondigd, maar dat was dan blijkbaar na half 9. Maar in ieder geval: STOP MET DIE MUZIEK!
  Bij voorbaat hiervoor hartelijk dank!

 366. L.Verhaar zegt: 07-05-13 om 18:38

  Is er eindelijk een discussie die ergens over gaat, namelijk luistergenot, worden serieuze reacties van serieuze luisteraars (en nota bene ook nog eens groot liefhebber van gesprokenwoord radio) zoals ik, niet geplaatst.

  Mag ik het aub op zn minst eigenaardig vinden als een in de ochtend gepost bericht na zessen ‘s avonds nog niet is geplaatst…

 367. Joop zegt: 07-05-13 om 20:57

  @Douwe,

  Helemaal eens, wat een arrogantie, men weet wat goed is voor de luisteraar. Vanmiddag werd het helemaal bont gemaakt 2 liedjes in een 25 minuten.

  Daarnaast luisteren de meeste luisteraars niet uren, ‘s ochtends wanneer je naar je werk rijd, maar dat duurt over het algemeen geen uren.

  Wanneer gaat de NOS wat doen, ook van de kant af van de redactie blijft het hier muisstil

 368. “Wij schotelden de luisteraar in hoog tempo erg veel nieuws voor. ”
  Hahahahahahahahahaha!
  Enzovoorts.

 369. Joop zegt: 08-05-13 om 20:50

  Goed nieuws, er is een evaluatie geweest.

  Ik kreeg vandaag het volgende mailtje van de NOS Publieksvoorlichting

  Er is een eerste voorlopige evaluatie geweest en daar is de conclusie getrokken dat we op de ingeslagen weg doorgaan.

  Hoe we daar mee verder gaan, is nu nog niet bekend.

  Namens NOS nieuws

  Met vriendelijke groet,

  En daar moeten wij het dan maar mee doen.

  Google eens op : site:twitter.com muziek radio1

  Nog geen positieve tweet gevonden mbt muziek radio1 journaal maar dat zal wel niet zijn meegenomen in de evaluatie net zo als de opmerkingen hierboven.

 370. marianne.visser zegt: 09-05-13 om 17:03

  Tuurlijk is men eigenwijs bij de NOS en gaat men op de ingeslagen weg verder, ik had niet anders verwacht. En dat, terwijl er zoveel negatieve reacties op de muziek tussendoor is. Ik begrijp het niet, maar had al verwacht dat ze niet gevoelig waren voor ons commentaar.

 371. marianne.visser zegt: 09-05-13 om 17:05

  Tijd om over te stappen naar BNR nieuwsradio!!!!

 372. Piet Hermans zegt: 10-05-13 om 15:03

  De redactie zwijgt al weken, maar uit de schaarse berichten maak ik het volgende op:

  “We hebben een nieuwszender (met belastinggeld betaald),
  maar op die zender willen wij muziek en sport, wellicht helpt dat om andere mensen te trekken, meer reclame-inkomsten te krijgen, en meer in het algemeen: om een publiek te trekken dat nieuws maar moeilijk en zwaar vindt. We overwegen ook om schaatswedstrijden live te gaan uitzenden. Nieuws is moeilijk, fout en oud. Dat willen “de mensen” niet. Maxima, Sven Kramer, patat met mayonnaise en Unox rookworst op zaterdag na de voetbal, daar willen wij op mikken, met belastinggeld en op publieke frequenties! Dat is pas innovatief, dat wordt ons format!”

 373. Bas zegt: 10-05-13 om 19:30

  @ Piet

  inderdaad, een bedrijf zou met zo’n instelling failliet gaan, een overheid zou de volgende verkiezingen met angst en beven tegemoet zien.

  Maar Hilversum kan zich permitteren om van niemand iets aan te trekken – hun geld krijgen ze toch wel.

  Hoog tijd voor een verkleining van het Hilversumse apparaat. Terug naar 4, wellicht 3 radiozenders en 2 TV zenders. Maximaal

 374. Sonja zegt: 11-05-13 om 11:14

  Kun je eigenlijk nog wel spreken over een JOURNAAL als er zo veel muziek te horen is – muziek die vaak geen enkel verband heeft met nieuws? En naar mijn smaak soms volstrekt ongepast is, gezien de zwaarte van sommige onderwerpen.

 375. neel zegt: 12-05-13 om 14:33

  We zijn inmiddels 2 maanden verder en honderden emails vwb de muziek tijdens het radio I journaal.
  Ondanks al deze verontwaardigde reacties heeft het niet tot het gewenste resultaat geleid.
  Wordt er dan niet geluisterd naar de luisteraar?

 376. Douwe zegt: 13-05-13 om 18:40

  Mohammed Saïd al-Sahaf heeft eindelijk een waardige opvolger!
  http://www.youtube.com/watch?v=s27Oq5ot0ZI

  “Er is een eerste voorlopige evaluatie geweest en daar is de conclusie getrokken dat we op de ingeslagen weg doorgaan. De R1J luisteraar wil graag meer muziek!”

 377. Piet Hermans zegt: 14-05-13 om 09:27

  Is het toeval? Ik zit nu al een tijdje heerlijk naar het nieuws te luisteren. Geen muziek. Fantastisch. Ik word er echt niet moe van hoor!

 378. Marije zegt: 15-05-13 om 10:53

  Ik heb al eerder gereageerd, en doe het nog maar eens. Mijn ergernis over de muziek op Radio 1 wordt nl. alleen maar groter en groter. Ik krijg het gevoel dat de intelligentie van de luisteraar niet erg hoog wordt ingeschat.

  Ik kan geen winkel meer binnengaan zonder dat ik word overspoeld door muziek; muziek die meestal ook nog eens erg hard staat. Voor cafés en restaurants geldt hetzelfde.

  Waar is het toch voor nodig dat dat op Radio 1 nu ook al gebeurt? Zelfs TIJDENS het lezen van het nieuws en het weerbericht rond half 9 hoor ik de een of andere tune. Onbegrijpelijk. Ik heb daarover geklaagd bij de NOS, maar kreeg tot 3 maal toe een reactie die niets met mijn klacht te maken had. Toen heb ik het maar opgegeven.

  Is het nou echt niet mogelijk om gewoon serieuze journalistiek te bedrijven zonder al die herrie tussendoor? En dat zogenaamd-populaire gedoe te laten varen?

 379. Margreet zegt: 16-05-13 om 13:00

  Radio1:

  HET publieke station, dat zichzelf EN haar luisteraars niet serieus neemt.
  Groter schande is amper denkbaar .
  Amateuristisch aanrommelen en dat van publiek geld.

 380. Corrie zegt: 16-05-13 om 17:37

  Alsjeblieft, stop met die rot herrie! Ik heb het geprobeerd, maar zet steeds vaker de radio uit.

 381. Marije zegt: 16-05-13 om 17:39

  Mijn vader zei het gisteren heel treffend: Radio 1 gaat steeds meer op “de commerciëlen” lijken.

  Een zorgelijke ontwikkeling.

 382. Wim Verbruggen zegt: 17-05-13 om 09:41

  Marc-Robin Visscher in ‘n kermisattractie. Met luid gejoel stort hij zich in de diepte. Illustratief voor het niveau van het Radio 1 Journaal, de ochtend editie wel te verstaan: Bergafwaarts!

  Na gisteren weten Visscher, Rense en Oosten (die ik nog uit beter tijden ken) dat het niveau altijd nog lager kan: Killer Karaoke.

  Dát peil zullen ze wel niet halen…….

  Maar met hun hang naar ‘lollig-doen’, de meest serieuze onderwerpen worden met gegiechel en jolijt overgoten, hebben we als luisteraars zelfs daar geen zekerheid over.

 383. Douwe zegt: 18-05-13 om 15:37

  De redactie van R1J blijft hier in dit weblog helaas zwijgen als het graf maar via de column van Margriet Oostveen (NRC vrijdag 17 mei) krijgen we nu toch nadere uitleg over de muzak, maar dan van zendermanager Lourens Borst. Let wel, die Margriet Oostveen is een frisse jonge meid, dus zo’n luisteraar die Marcel Gelauff en GIselle van Cann met het doorluisteren bij R1J willen binnenhalen…

  HET UITSCHAKELMOMENT
  Misschien moet je gewoon eerst even zeggen wat voor column je gaat schrijven.” Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, valt me bij iedere vraag in de rede. Een machtig man. Hij gaat over veel, ook over de muziek, en sinds 1 maart rukken de plaatjes nogal op tussen het nieuws – vooral tijdens het Radio 1 Journaal.
  Ik vraag hem wat de logica is van meer muziek in een nieuwsprogramma, juist in de vroege ochtend, als mensen een nieuwszender volgens mij aanzetten om te horen of er nog
  nieuws is. „Weet je wat”, zegt Laurens Borst, „laten we dit gesprek maar een andere keer doen. Ja?” Hij wil alleen verder praten als ik hém „niet de hele tijd in de rede val”. Dit betekent dat ik er niet meer tussenkom. Dus mopper ik vragen in stilte: waarom ook nog zulke stómme muziek?
  Waarom Sky Radio op Radio 1? Laurens Borst („Ik heb het idee dat je naar iets toe wil”) continueert: „Dit is wat mensen willen.” Volgens een onderzoek onder de luisteraars van Sportzomer „waa rdeert ” 80 procent „drie platen of meer” per uur. Ik piep nu iets over visie, want daar houden managers van. Dus: wat is zijn „visie”op Radio 1? „Dat de luisteraar niet de radio moet uitzetten vanwege de muziek”, zegt Borst. Dit noemt hij: „Het uitschakelmoment”. Een centrale muziekredactie kiest daarom niet-aanstootgevende muziek voor de hele zender.

  Maar ik zet het Radio 1 Journaal sinds 1 maart juist voortdurend wél uit. Is er iets gruwelijk misgegaan? Of begrijp ik soms niets van muziek? Ik vroeg dit aan Maarten Slagboom, tot 2009 redacteur en muzieksamensteller bij het VPRO-radionieuwsprogramma De Ochtenden. Hij noemde de huidige muziek „computergestuurde
  brij”. Acceptabel in een hotellift, zei Slagboom, maar als je bij Frans Weekers opeens zo’n plaat opzet? „Dan slaat die oude meuk als een tang op een varken.” Aha.

  „Dus”, vervolgt Laurens Borst, de zendermanager, onverstoorbaar: „Niets experimenteels of ruigs. Maar iets van Abba kan.” Filosoferend: „Al wordt steeds Abba wel weer saai.”
  Komen we bij het hoofdstuk „de journalistieke lat hoger leggen”. „Als je de journalistieke lat hoger legt”, zegt Borst, „dan schrap je sommige onderwerpen.”Nieuwsitems die net niet goed genoeg waren, bedoelt hij. Begrijpelijk. „En daarvoor in de plaats draai je dan een plaatje.” Ik vraag de zendermanager nu twee keer zijn antwoord te herhalen. Maar hij beweert het echt. Journalistieke kwaliteitsverhoging is: een slecht nieuwsitem vervangen door een
  plaatje. Waarom niet door een béter nieuwsitem? Deze vraag blijkt dan toch echt míjn uitschakelmoment. Laurens Borst hangt op. „Ik zou die column maar uitstellen”, zegt hij nog. Alleen: ik heb hier geen plaatjes.

 384. Piet Hermans zegt: 20-05-13 om 17:07

  Zendermanager is Laurens Borst @laurens010 laurens.borst@nos.nl
  Hoofdredacteur is Marcel Gelauff marcel.gelauff@nos.nl
  Adjunct is Giselle van Cann giselle.van.cann@nos.nl @lievegiselle
  Lara Rensen is @laradio

  In verschillende gradaties zijn zij het eens, of lijden zijn eronder, maar dit is het:

  Op lafheid geselecteerde muzak, voetbal, Maxima en Vuvuzelas.
  Op de publieke nieuwszender, in de hoop dat er meer jonge, frisse pubers gaan luisteren, terwijl ze een BigMac wegproppen. Tussen de plaatjes door: hoempabandjes en straat-interviews. Uit angst voor de luisteraar die voor dom wordt gehouden. Het is ongelofelijk maar waar. We zitten diep, diep op onze knieen voor een achterlijk publiek waarvan geen hond weet of het echt bestaat.

  Kort geleden heeft Giselle het nog eens onderbouwd met “data”.
  De sportzomerfans willen muziek. Echt, dat is het! En Laurens draait platen omdat het nieuws niet goed genoeg is. Echt! Dit is onze nieuwszender! Met belastinggeld in de lucht gehouden!

 385. Sonja zegt: 21-05-13 om 11:49

  Het tweede (!) aanstootgevende muziekje om 6.15 u. vanmorgen was voor mij het definitieve uitschakelmoment.

 386. Michelle zegt: 22-05-13 om 12:06

  Die op een synthesizer bewerkte schapenblaatjes (sorry, ik heb geen idee hoe ze beter te omschrijven) die tegenwoordig om de 10, 12 seconden klinken tijdens het nieuwsbulletin op het halve uur, horen die ook bij het pakket maatregelen om “de luisteraar momenten van reflectie te bieden om hen het nieuws beter tot zich te kunnen nemen”? Werkt niet, hoor!

 387. Take Jongman zegt: 23-05-13 om 10:13

  WAAROM hebben “we” een publieke omroep?
  Omdat een commerciele zender het niet redt met nieuws.
  Alleen sport, muziek en entertainment trekken adverteerders.
  Dus het nieuws komt onvoldoende op de radio.

  DAAROM betalen we met belastinggeld een nieuwszender
  En wat gebeurt daar: sport, middle of the road muziek en entertainment. De publieke zender wil op die manier meer adverteerders trekken. En de luisteraars die niet van nieuws houden, maar veel meer van sport en muziek. Het is een bizar verhaal, maar waar, het wordt niet eens tegengesproken door redactie en management

  Wie protesteert wordt afgepoeierd op een ongelofelijk arrogante en geirriteerde toon, in de krant, op de radio en hier, Het is echt te zot voor woorden

 388. Bas zegt: 24-05-13 om 09:09

  @ Take Jongman

  Inderdaad, om het iets algemener te trekken – er zijn programma’s waarvan ‘we’ als samenleving vinden dat die uitgezonden moeten worden, maar ze zijn niet winstgevend.

  Een logische uitkomst zou dan ook zijn dat de publieke omroep zich richt op het uitzenden van deze programma’s en de rest aan anderen overlaat.

  Maar wat gebeurt er? De publieke omroep heeft zendercoördinatoren die zich op de kijkcijfers richten. Sterker nog, wie veel kijkers trekt krijgt meer betaald.

  Dit zijn zuiver commerciële overwegingen. Het Hilversumse blok is dus geen haar beter dan SBS of RTL. Allemaal commercieel.

  Ik zie niet in waarom belastinggeld naar een commercieel bedrijf zoals het Hilversumse blok zou moeten gaan.

 389. Erik zegt: 24-05-13 om 13:14

  Als ik ‘s-avonds na het werk naar huis rijd wil ik in een half uur van het laatste nieuws op de hoogte worden gebracht. Zo gauw er muziek komt schakel ik daarom direct over op BNR. Ik was een vaste luisteraar van Radio 1. Nu ben ik blij dat er ook nog BNR is.

 390. Wellicht een leuke aanvulling op deze discussie, enkele luisteraars hebben een petitie gemaakt. Volgens de initiatiefnemers is het “een nieuwszender en geen muziekzender.”

  Zie hier
  http://radio.nl/776694/geen-muziek-meer-op-radio-1

  Tekenen kan hier
  http://www.petities24.com/geen.....op_radio_1

 391. anna van oijen zegt: 26-05-13 om 12:05

  Het getetter van zowel muziek, jingles, reclame als van met name ‘s morgens van de presentatoren is ronduit ergerlijk. Breng het nieuws en hou op met het behandelen van luisteraars als kleine kinderen die vooral niet mogen afdwalen.
  Verschrikkelijk dat ge-opleuk van alles. Net als dat wandelen in het journaal. Te belachelijk om naar te kijken. Soms denk je echt dat je in Madurodam woont.

 392. Arnoud Brink zegt: 26-05-13 om 17:39

  Verschrikkelijke bron van irritatie die muziek. Als ik muziek wil luister ik wel naar een andere zender. Ook de uitleg is irritant, alsof ik niet in staat zou zijn meer dan tien minuten achter elkaar naar nieuws te luisteren. Ook slaan ze de plank met hun muziek keuze altijd mis. Laat talk radio zijn wat het is.

 393. Christian zegt: 26-05-13 om 17:51

  Het idee om de luisteraar langer vast te houden is onzin. In de ochtend en avond wordt de luistertijd meestal gedicteerd door hoe lang het duurt om van/naar je werk te rijden, of ontbijt te maken, niet de programma-inhoud.

  De schaarse tijd die de (werkende) luisteraar heeft om op de hoogte gebracht te worden van het laatste nieuws moet op Radio 1 (de nieuws-zender) niet verspild worden met muziek.

 394. Ronald Prinsen zegt: 26-05-13 om 22:01

  Ik heb het idee nu ruim 2 maanden de kans gegeven, maar ik kan er echt niet aan wennen. Elke keer dat er tussendoor muziek wordt gedraaid zet ik nog steeds een andere zender op. Binnenkort is Radio 1 mij definitief kwijt…..

 395. Take Jongman zegt: 27-05-13 om 09:08

  Van de nieuwsliefhebbers reageren er honderden op dit blog
  Van de de muziek- en sportfans bijna niemand

  Toch beweert de zendermanager keihard, nu weer in de NRC, dat de zwijgers de meerderheid vormen. De mensen willen sport en muziek. En daarom wordt er met belastinggeld en sport en muziek gebracht op de nieuwszender

  Het moet en zal de mensen door de strot geduwd. Interviews met sporters die niet sporten (vind je het vervelend dat je op de reservebank zat?), valse fanfaremuziek op koninginnedag (o zo aandoenlijk) en kotsmisselijk makende zeurmuziek (met veel nagalm) voor “de mensen” uitgekozen door een totaal onmuzikaal person, die ook weer met belastinggeld betaald wordt. Gelukkig hebben we nog BNR

 396. Ricardo zegt: 27-05-13 om 16:53

  Het is bekend dat journalisten vaak kritisch zijn maar zelf slecht tegen kritiek kunnen. Dit zou hier ook weleens kunnen spelen gezien het weinige wat de NOS met alle bovenstaande kritiek doet.

  Voor zover ik nog luister zie ik veel ‘copycat’ gedrag van de aanpak van concurrenten zoals RTL en BNR. Ook daar immers veel ‘leukigheid’ in duopresentatie en meningenjournalistiek. Misschien nog erger dan al die extra muziek is de ongeinspireerde eenzijdig keuze ervan. Platen draaien uit meer tijdperken als het huidige kan een breder publiek dienen. Dit vergt wel een redacteur die er verstand van heeft. Ik vrees dat dit er ook niet meer is.

  De ochtenduitzendingen op Radio1 vind ik allang niet meer om aan te horen, de middag is echter weer een stuk beter want daar geen duopresentatie meer en dus ook geen elkaar en ons ‘opleukende mannetjes en vrouwtjes’. Nu nog wat minder ‘activismejournalistiek’ zoals steeds weer goed te horen rond thema’s als vluchtelingen, illegalen en asielzoekers, en de NOS kan haar pretenties als nieuwsbrenger weer wat beter waarmaken. Succes!

 397. Siem zegt: 29-05-13 om 13:59

  Ergerniswekkend, die muziek. Waarom luistert u niet naar de wensen uw luisteraars? Daarvoor maakt u toch de programma’s? Als ik muziek wil horen dan heb ik de keuze tussen 1000-radiozenders. Nu heb ik als alternatief alleen maar BNR. Daar zap ik ook onmiddellijk naartoe als u weer eens zo’n weerzinwekkend muziekje meent te moeten afspelen.
  Houd daar alsjeblieft mee op! Overigens ben ik het helemaal met de kritiek van Ricardo eens!

 398. Siem zegt: 29-05-13 om 14:01

  Teken de petitie!
  http://www.petities24.com/geen.....op_radio_1

 399. Siem zegt: 29-05-13 om 14:21

  Let op!: uw reactie wordt alleen geplaatst als u NIEUWE ARGUMENTEN aandraagt!
  “Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin……..”

  Reageren is dus zinloos, luisteren doen ze in het mateloos arrogante Hilversum toch niet. Ze worden toch wel vorstelijk betaald van ons belastinggeld. Het is zo frustrerend dat je tegen een muur praat.

 400. Toon zegt: 30-05-13 om 09:45

  Muziek hoeft voor mij niet, maar als er dan toch per se muziek tussendoor moet, waarom dan van die opa-pop; plaatjes uit de jaren zestig van de vorige eeuw die je ofwel vergeten was of nooit eerder gehoord had, dus blijkbaar had ik er al 50 jaar geen interesse in….

 401. Hessel zegt: 31-05-13 om 01:44

  Muziek zou bedoeld zijn als middel om de luisteraar langer aan de zender te binden, maar de ongeinspireerde muziekdiarrhee die tegenwoordig in het Radio 1 journaal ten gehore wordt gebracht leidt ertoe dat ik wegzap. Er is een reden dat het gros van de muziek die in het programma wordt uitgezonden NIET beklijft: het is muzakbehang die eventjes “actueel” is op moment van productie en daarna gevoeglijk in het ronde archief mag verdwijnen.

 402. Roos zegt: 31-05-13 om 21:16

  Radio 1 Journaal is zo dramatisch aan het kelderen in waarde en ‘kracht’ dat BNR het nu al aan het overnemen is. Jammer, want BNR heeft zat minpunten (reclame/achtergrondmuziek tijdens het nieuwsbulletin e.a.)
  Met de 2 presentatoren Marcel Oosten en Lara Rense, die steeds vaker het nieuws afraffelen lijkt het meer op radio 3 dan een goede (rustige) nieuwszender. Ze maken het Journaal e.a. inderdaad KAPOT.
  Het barst al van de muziekzenders met scheeuwerige presentators. En het snelle (en populair doenerige) afwisselen van die 2 is ergerlijk. Om nog maar niet te spreken over de totaal overbodige muziek.

 403. Piet Hermans zegt: 02-06-13 om 13:26

  Ondanks grondig feiten-onderzoek (NRC next)
  En ondanks honderden reacties op de slappe-was-muziek:

  De publiek gefinancierde nieuwszender blijft maar kwaken
  De zendermanger reageert niet
  Had alles voorgekookt
  Is sufvergaderd
  In een Hilversums, binnenpandig hok

  De mensen willen dat ik plaatjes draai, zegt hij, hij blijft het zeggen

 404. Douwe zegt: 02-06-13 om 23:59

  Inmiddels drie maanden lang wordt hier door 99,5% van de luisteraars van het R1J negatief tot zeer negatief gereageerd op de irritante muzak . Ook op Twitter alleen maar onbegrip en ergernis bij vaste luisteraars waaronder ook vele prominente journalisten en radiomakers van de publieke en commerciële omroepen. O.a. zag ik meerdere tweets van de oud-hoofdredacteur van NOS-radio, Henk van Hoorn.
  Toch blijven Laurens Borst – Giselle van Cann – Marcel Gelauff maar roepen dat dit alles niets te betekenen heeft omdat er een geheim gehouden onderzoek is waarin veel vaste Radio 1 luisteraars zouden beweren dat ze graag muziek in het R1J willen horen. Wat op voorhand al zeer ongeloofwaardig is: in dezelfde drie maanden dat hier steen en been geklaagd wordt over de muziek zijn er in dit weblog en op Twitter bijna geen luisteraars te vinden die vinden dat muziek iets toevoegt aan het Nieuwsjournaal.
  Voor de hand liggende vraag: Klopt dat geheime onderzoek wel waarop de NOS-bobo’s zich beroepen?
  Vorige week heb ik aan de redactie van de dagelijkse fact-check in de NRC-next gevraagd of de beweringen van Borst – van Cann – Gelauf door hen ook met feiten onderbouwd kunnen worden. Het motto van een echte journalist (ook bij NOS-nieuws) is immers: Iemand lult uit zijn nek totdat hij het aan kan tonen.
  Het oordeel van de NRC-next fact check blijkt nu te zijn als volgt:

  DE BEWERING DAT VEEL LUISTERAARS MUZIEK IN HET R1J WILLEN HEBBEN IS ONGEFUNDEERD.

  Zie voor de hele fact-check https://twitter.com/martijnutrecht/status/339970995857268736/photo/1

  Beste medewerkers bij R1J op de werkvloer, ik dank jullie voor het brengen van het nieuws op prime time waar ik altijd met veel plezier naar geluisterd heb. Eigenlijk wil ik helemaal niet weg maar ik heb het echt helemaal gehad met die afschuwelijke muzak.

  Hoera, morgenochtend voor het eerst Tom van ‘t Hek bij BNR!!

 405. Roos zegt: 05-06-13 om 19:14

  Mijn reactie (n.m.m. gefundeerd en vooralsnog opbouwend bedoeld) is nog steeds niet goedgekeurd.
  Ik ben benieuwd wat de reden hiervoor is?

 406. Mariane Sepers zegt: 09-06-13 om 13:51

  Bijgaand een bericht dat ik gisteren aan Argos stuurde. Dag meneer Borst van de sport-, muziek- en “nieuws”zender radio 1. Mevr. M.A. Sepers. Hier komt het bericht.
  Argos leek zich vandaag te conformeren aan de eis van Laurensje Borst tot inlassing van muziekjes. Want, zo meent Laurensje, de hedendaagse mens is niet in staat muziekjesloos ooit enige tekst tot zich te kunnen nemen. Heel Radio 1 wordt vervuild door de muziekjes van Laurensje. Zelfs Lara en Tim van het “Radio 1 Journaal” moeten minstens tien keer per uitzending wijken voor muziekjes. Dat Argos vandaag met een muziekje voor de kwal leek te buigen, is een subliem cynische reactie op het einde van Argos, waarvan de uitzendingen sowieso te moeilijk zijn voor Laurensje. Hulde aan Argos! Al zal muziekjesLaurensje de actie niet eens hebben kunnen vatten!

 407. Mariane Sepers zegt: 09-06-13 om 14:03

  In mijn eerdere reactie van heden val ik Laurens Borst aan. Dat is ongetwijfeld verboden en die reactie zal dan ook wel niet worden goedgekeurd. Radio was ooit een nieuwszender, werd nieuws- en sportzender, vervolgens sport- en nieuwszender en vervolgens sport-, muziek en “nieuws”zender. Een schitterende cynische reactie op de muziekjes kwam gisteren, 8 juni 2013, van Argos, dat iets na 12:45 uur een “muziekje” draaide. “Muziek gebruiken we in het NOS Radio 1 Journaal om het doorluisteren prettiger te maken. Luisteraars hebben momenten van reflectie en ontspanning nodig, en tempowisselingen, om het nieuws beter tot zich te nemen.”Hoe ver kan een netcoördinator gaan in het debiliseren van luisteraars?

 408. Ted zegt: 10-06-13 om 23:14

  Het Radio1journaal heeft last van de (mu)ziek(te). Zodra ik weer het zoveelste ‘muziekje’ hoor, waar ik blijkbaar heel erg veel behoefte aan heb anders kan ik de informatie niet verwerken of vasthouden, schakle ik door naar BNR. Die hebben wel begrepen hoe je nieuwsradio maakt.

 409. Rudolf zegt: 21-06-13 om 06:24

  21-6-2013
  En nu ben ik het zat 6.15 en al twee muziekjes moeten doorstaan.
  Ik ben weg dit trek ik niet meer.
  Op naar BNR.
  Sorry.

 410. LS W zegt: 22-06-13 om 17:19

  Ik merk dat ik steeds minder luister naar R1 en steeds meer naar BNR tijdens mijn beperkte reistijd in de auto. Zeker ‘s ochtends waar Tom van ‘t Hek meer en meer z’n draai vindt: geen overbodige muziek, geen gekleuter met filiaal-achtige intermezzo’s (Mayno Remmers c.s.) of opmerkingen van interviewers dat het beslist niet te ingewikkeld moet worden voor de luisteraars. Van enige diepgang is allang geen sprake meer op R1 tijdens de ochtend- en avondspitsuitzendingen. Ga vooral zo door, R1, maar wel zonder mij!

 411. joop meijer zegt: 24-06-13 om 14:18

  Ik sluit mij volledig aan bij LS W, ik vind Tom van ‘t Hek en Petra Grijzen een stuk prettiger en inhoudelijker om te horen, zonder gestoord te worden door hinderlijke muziek.

  De prestentatoren lijken zich ook al hele DJ’s te voelen ipv brengen van het nieuws.

  Onlangs luisterde ik naar Dit is de dag, een zeer goed programma, hier kan het radio 1 journaal een voorbeeld aannemen. In de vooraankondiging van het journaal zei Tim Overdiek, veel nieuws we komen tijd te kort. Ik dacht oh dat is interessant veel te doen dus. Maar helaas ongeveer 10 minuten na de start van het radio 1 journaal starte de muziek al.

 412. Nora Hammidi zegt: 15-07-13 om 10:35

  Ook ik zou graag minder (geen) muziek horen en ben benieuwd hoeveel luisteraars het hiermee eens zijn. Onderzoekje? Als de muziek blijft mag het wel wat minder gedateerd. ‘Ces soirées-là’ (Yannick) en ‘Heaven must be missing an angel’ (Travares) binnen 10 minuten… niet echt actueel.

 413. Sim zegt: 25-07-13 om 11:09

  R1J neem jezelf ajb weer serieus als nieuwsprogramma: https://twitter.com/BNR/status/359937071315566592

 414. De commercie neemt de overhand tegenwoordig.

 415. Henk B zegt: 27-07-13 om 17:09

  Recent weer even terug bij het R1J in de hoop dat de redactie op aarde is teruggekeerd en zich weer realiseert dat wij op prime time Radio 1 aanzetten om ALLEEN NIEUWS te krijgen. Anders had je immers wel Radio 2 of één van die miljoen andere zenders met muziek gekozen. Helaas moeten constateren dat de schuif naar het muziek-riool van Giselle van Cann inmiddels nóg vaker wordt open getrokken…. Liefst vier keer per uur krijg je een golf stinkende muziekdiarree over je heen om er maar zeker van te zijn dat je zult wegzappen.
  Het Radio 1 Journaal – Muziek van alle kanten….wat een wanprestatie op kosten van de belastingbetaler! Als dit niet gauw stopt moet ons belastinggeld bestemd voor nieuwsradio maar direct gekort worden op de NOS ten gunste van een aanbieder die de luisteraar wél serieus neemt en gewoon weer het nieuws, het nieuws en nog eens het nieuws brengt.

 416. Henk B zegt: 27-07-13 om 17:44

  Wat lees ik net een arrogante en ook domme tweet van Bert van Slooten over de advertentie van BNR https://twitter.com/BNR/status/359937071315566592

  Bert van Slooten ‏@Bertvanslooten 26 juli
  @locuta @thijsberman Nieuws wacht gek genoeg wel op de reclame van de collega’s

  Dankzij de riante hangmat met belastinggeld van het R1J hoeft Bert van Slooten inderdaad tussen de nieuwsblokken op het hele en halve uur zijn programma nooit te onderbreken voor reclame. Dat moet BNR helaas wel want daar gaat geen cent belastinggeld heen dus daar kan het niet anders.
  Bert van Slooten daarentegen heeft de vrije keuze om -vanaf nu- het nieuws niet meer te laten wachten op het zoveelste debiele plaatje.
  Met deze tweet brengt hij me wel op een goed idee: het belastinggeld voor het R1J voortaan overmaken naar BNR dan hebben we voortaan weer talkradio zonder muziek én zonder reclame, lijkt me geweldig!

 417. Marije zegt: 31-07-13 om 17:32

  Ik vind de kwaliteit van Radio 1 in hoog tempo achteruit hollen. Niet alleen door de muziek overigens; ook de presentatoren en nieuwslezers doen meer en meer hun best “leuk” en “jolig” te zijn. Wat mij betreft slagen ze daar niet in, en is het alleen maar beledigend voor de intelligentie van de luisteraars.

  Van een commerciële zender verwacht ik geen hoge kwaliteit, maar van een publieke zender wel. Helaas word ik meer en meer in die verwachting teleurgesteld. Waarom moet Radio 1 zo nodig meedoen aan de trend om alles maar oppervlakkig en snel en “leuk” te houden?

  Beste mensen van Radio 1, ga alsjeblieft gewoon serieuze nieuwsradio maken en laat al dat oppervlakkige gedoe over aan de commerciële zenders. Of ga zelf ook commercieel, zodat geen belastinggeld meer wordt verspild aan jullie lege, inhoudsloze “leukigheid”.

 418. Marije zegt: 31-07-13 om 18:52

  “Inhoudsloos” is wellicht wat overtrokken; “armer aan inhoud dan het in mijn ogen zou horen te zijn” klopt beter.

 419. Aleida zegt: 14-08-13 om 12:14

  Wat een vreselijk aanmatigende toon heeft het bovenstaande artikel van het radio1 journaal waarin verklaard wordt waarom het nodig wordt gevonden muziek tussen de onderwerpen door (lees:onderwerpen tussen de muziek door) te draaien, ik voel me net een klein kind. De redactie vN het radio 1 journaal weet wel wat goed voor me is!
  Ik hoef aan alle reacties niets meer toe te voegen. Alles is al door de luisteraar gezegd. Gewoon luisteren naar de luisteraar en stoppen met die wijsjes die we nu opgedrongen krijgen. Ik ben het ondertussen zo zat dat ik heb besloten naar BNR over te stappen.

 420. Sylvester zegt: 23-08-13 om 09:37

  En als u dan zo nodig muziek moet draaien, waarom zo smakeloos, met van die akelige zenuwenbeats…

 421. Als jullie me nog terugwillen, wat ik niet denk gezien de doodse stilte hier vol verachting, dan moet toch echt die muziek weg en dat achterlijke: Blijf Luisteren. Dit om jullie te laten weten dat ik elke ochtend naar BNR luister, net zolang tot jullie ons, de luisteraars en jezelf (of als je ontslagen bent, het Radio1Journaal) serieus nemen.

  Neen, het willetje is nog steeds niet gebroken. En neen, we blijven niet luisteren, we zijn al weg.

  Laatste mededeling van mijn kant, af en toe word ik door Twitter aan jullie bestaan herinnerd. Radio1Journaal? Wat was dat ook weer, niks zeggen, ik kom er straks op.

 422. Mevrouw van Cann wil jonge luisteraars aantrekken met muziek. Maar zij kan beter aandacht geven aan de presentatie. Wij logeerden bij vrienden waar ‘s-morgens het programma aan stond. Wij hadden al 5 maanden niet meer geluisterd vanwege de muziek. En daar was zij weer, die akelige poppenkaststem van de presentatrice en de mannenstem die samen met haar geen gelukkige combinatie vormt.
  Mijn advies: weg met die muziek en Jan Klaassen en Katrijn vervangen door een vakkundige presentator.

 423. Lia zegt: 02-09-13 om 11:26

  Omdat mijn belangstelling voor kritische luisteraars (voor radio1 als DE publieke radio nieuwszender heb ik amper een goed woord over) staande bleef, keek ik wel eens of er hier nog reacties kwamen.
  Die van 25 juli jl. is maandenlang de ‘laatste’ gepubliceerde geweest…

  Maanden uit de lucht is inmiddels in Hilversum gebruikelijk.
  Dat feit alleen al geeft overduidelijk aan, dat de NPO in algemene zin en de NOS in het bijzonder, geen boodschap heeft aan kijkers/luisteraars.

  Met de positieve berichten alhier over BNR (die ik het overigens zeker gun) heb ik enige moeite, omdat de toegevoegde geluidsKULtuur op die zender het luisteren nog altijd akelig in de weg zit.
  Edoch: dhr.van ‘t Hek is in elk geval stukken beter te pruimen dan het kinderlijke koppel Jan Klaassen en Katrijn (leuk gevonden) op radio1.

  Het zou BNR hoofdredacteur Sjors Fröhlich sieren als hij die gruwelijke underscore onder nieuws enz. per direct elimineert.
  En wordt zijn zender een volwassen en volwaardig vervanger van de speeltuin , dan wel poppenkast, die radio1 voor de werknemers door de tijd heen, is geworden.

  Mocht Fröhlich hier langskomen:
  Regel een mooi gesprokenwoord programma tussen 23.00-24.00 uur, want MetHetOogOpMorgen draait ook almaar meer om muziek.

 424. Ricardo zegt: 02-09-13 om 17:54

  De publieke omroep is zelfs niet echt in reacties van het publiek geinteresseerd en BNR is in de ochtend al beter te pruimen als Radio1. Natuurlijk ook een eenzijdige zender met (te)veel reclame en spotjes waarin men zichzelf ronkend op de borst slaat. Maar veel zakelijker en zonder al die linksige manipulatie waaraan je op Radio1 onverminderd blootgesteld wordt. Nieuws van alle kanten, ja, ja, zolang het maar ouderwets links christelijk of humanistisch is.

  Overstappen naar BNR scheelt gelukkig ook heel veel ‘liefkozend’ tendentieus gemekker over islamieten en hun moordpartijen en eindeloos manipulatief gezeur over altijd maar zielige vluchtelingen, asielzoekers of illegale onderkruipers. Laat die extra bezuinigingen van 100 miljoen euro dus maar snel komen. Want het verschil tussen publiek en commercieel wordt qua programmering met de dag kleiner. Alleen via de geldkraan is deze voor velen steeds meer overbodige publieke omroep serieus ‘uit te roken’. Dan mogen zij zelfs beslissen of zij dat willen blijven besteden aan pensioengerechtigde ‘stroopsmerende linkse fossielen’ als Witteman, Meurders, van Weezel, Blok of Jansen van Galen. Vuilnisman, kan dat rottende afval uit de jaren zeventig eindelijk ook mee?

 425. marianne zegt: 10-09-13 om 11:26

  Persoonlijk heb ik geen moeite met Jan Klaassen en Katrijn, maar schakel toch steeds over naar BNR zodra er een muziek wordt gedraaid….. Het getuigt van eigenwijsheid dat daar nog steeds niet mee gestopt is, ondanks alle klachten.
  Hoop in de toekomst geen muziek meer te horen tijdens een actualiteitenprogramma!

 426. mariane sepers zegt: 12-09-13 om 18:29

  De muziekjes zette ik al steeds uit. Maar naar Lara en Marcel, steeds meer van leukie leukie, luister ik niet meer. De nasale lesbo met haar hoi,doei, tot zo komt mij de strot uit.

 427. Serge de Beer zegt: 16-09-13 om 07:49

  Is het evalueren van de muziek in het Radio 1 Journaal al begonnen? Het lijkt er op dat dit een loze belofte is geweest…

  Als argument wordt nog steeds aangedragen dat de luisteraars het zo leuk vonden om wat meer muziek te horen tijdens de “Sportzomer”… Maar je hoeft geen statistisch specialist te zijn, om te begrijpen dat dit niet 1-op-1 overgenomen kan worden voor een nieuwsprogramma in de ochtend en de avond. Werkelijk iedereen die ik spreek (jong en oud) irriteert zich aan de muziek tijdens het Radio 1 Journaal. Ben echt benieuwd onder welke groep dit onderzoek heeft plaatsgevonden.

  Als ik ‘s morgens de radio aanzet val ik direct in een plaat, terwijl ik kies voor nieuws. Als ik muziek wil luister ik wel naar Radio 2 of 3.

  Geef Nederland graag weer een echt nieuwsprogramma terug! Een paar uurtjes per dag is toch niet zo veel gevraagd…

 428. Martijn zegt: 17-09-13 om 09:41

  Zelfs op Prinsjesdag, wanneer er volgens mij toch genoeg nieuws te vinden is, krijgen we weer van die laffe muziek in het Radio 1 Journaal. Het is een belediging van je luisteraars. Niet gek op kijken als straks bij verdere bezuinigen blijkt dat je nieuws/muziekjesprogramma eigenlijk maar heel weinig draagvlak over heeft. Ik zie de opinierubrieken niet direct volstromen met steunbetuigingen. Tenminste, dat zou mij erg verbazen.

 429. Bas zegt: 17-09-13 om 19:07

  Ben al zo lang weg bij Radio 1 – ik zou het niet eens meer herkennen

 430. Herma zegt: 17-09-13 om 19:21

  Beste mensen van Radio 1,

  Voor mij is het niet gebruikelijk snel ergens op te reageren, dat ik dat nu wel doe is wel het bewijs dat u het wat mij betreft behoorlijk bont maakt. Ik luister graag naar Radio 1 , het nieuws van alle kanten , staat op allerlei plaatsen als mijn favoriet. Zo langzaam vraag ik me af of u dit niet beter in Muziek van alle kanten kunt noemen?
  Wat heeft me nu zo geërgerd : ik werk in de gezondheidszorg
  , een vroege dienst is om 6.00 in de auto en dan tussen 7.00 en 16.00 geen nieuws, geen smartphone, internet of radio. Heerlijk om dan in de auto de nieuwszender aan te zetten en bijgepraat te worden over hetgeen er in de wereld is gebeurd …….
  Hoe ziet dat in de praktijk eruit, nieuws, aankondiging van alles wat we gaan horen en dan een plaat !!! Ook al heeft Obama die nacht zijn Congres toegesproken, eerst een plaat, oké die doorstaan ,gaan we verwachtingsvol verder….. Om 6.14 de volgende plaat.
  Ik snap dit niet , zie de zin niet en vind het een verkwanseling van jullie doel, nieuws brengen! Zou ik muziek willen luisteren had ik een andere zender gekozen. Ik heb het hele verhaal over doorluisteren enzo gelezen, een plaat om 6.40 na een stevige portie nieuws is wel te verdragen. Maar de zin van 2 platen binnen een kwartier ontgaat me volledig , ik ben dan nog niet eens aan luisteren toegekomen ……
  Heb afgewacht wat de evaluatie zou brengen, maar die lijkt nog steeds te moeten komen, ik hoop dat er nog eens kritisch gekeken gaat worden wat de plaatjes een vaste groep luisteraars doet, die ik overigens heel netjes in hun reacties vind. Ook niet de mensen die snel in de pen klimmen, doe er jullie voordeel mee, zonder luisteraars is het eenzaam plaatjes draaien !!!

 431. Nee dametjes en heertjes, we kunnen wel horen dat jullie geen mediasociologie hebben gestudeerd. Maar wij namelijk wel.
  Wij zijn toevallig door- en door ervaren in het weten wat jullie luisteraarsprofiel is. En jullie profiel is er één van luitjes die vast zitten in verstokte gewoontes. Daar willen we graag wat aan doen. Wij zijn er namelijk voor dat jullie, of laat ik zeggen U, dus dat U geestelijk groeit. En wat krijgen we te horen?
  “We zetten een nieuwszender aan voor het nieuws”, echt waar? Dachten we heus dat dat de wereld zo simpel in elkaar stak.
  U mist nota bene nog elk vermogen om ergens aan te wennen. Dan is het ook logisch dat je er niet aan went als wij iets doen wat psychologisch gezien bewezen beter voor jullie is.
  Dan is het ook logisch dat het raar aanvoelt.
  Neem van ons nou aan dat tempowisseling en reflectie gezond voor jullie zijn.
  Of zap anders naar minder deskundig in elkaar geflanste programma’s.
  Dan hoeven wij onze zorg ook niet aan jullie te spenderen.
  Wat zullen we nu krijgen?! Het moet toch niet gekker worden!

 432. Douwe zegt: 14-10-13 om 22:38

  Naar aanleiding van @Serge de Beer (16/09):
  Inderdaad, wanneer komt de hoofdredactie in dit -door hen zelf gestarte – weblog eindelijk eens met een serieus antwoord op alle reacties hier?

  “Giselle van Cann zegt: 18-03-13 om 09:19
  @Yvonne de Jong: zeker worden alle reacties gelezen.
  Veel kritiek. Die knopen we in onze oren. Maar vooralsnog blijven we bij de nieuwe lijn om twee plaatjes per uur te laten horen. Over een paar maanden zullen we grondig evalueren. En daar nemen we alle reacties hier op het blog ook in mee.(…) ”

  Het is teleurstellend dat de hoofdredactie de muziek inmiddels wel uitgebreid besproken heeft met de Commissie van Deskundigen NOS maar hier blijft zwijgen als het graf. Er loopt inmiddels een nieuw onderzoek maar het is blijkbaar te veel moeite om in dit weblog hierover iets te communiceren naar de eigen luisteraars.. Enfin, lees zelf maar het bericht over “Muziek op Radio 1″ op de website van de Commissie van Deskundigen NOS;

  http://over.nos.nl/organisatie.....o+1-Jennie

 433. Nico Fortmann zegt: 15-10-13 om 18:06

  Radio 1.
  Ankerpunt voor het gesproken woord.
  Onderhevig aan hevige achteruitgang in kwaliteit.
  Doorspekt met muziek uit de 80′s. Vaak onaantrekkelijke eenvormige, saaie muziek.
  Journalisten die de Nederlandse taal niet goed beheersen.
  Dit moet je niet doen maar tel de ‘ik bedoel’ de ‘zeg maar’ de ‘beetje’ en vooral het onnodig gebruikte ‘ook’, alles is ‘ook’!
  De onderwerpen zijn vaak al helemaal uitgekauwd. Een oeverloze herhaling van zetten.
  Het nieuwsbericht op heel en half uur onderscheidt zich niet meer omdat daar ook journalisten of getuigen van het nieuws aan het woord komen.
  Kortom veel te veel van hetzelfde.
  Nieuwsgaring is blijkbaar niet meer van deze tijd.
  Napraten wél. Je krijgt er een punthoofd van.
  Het weer en de files zijn gewoon belangrijke items?????
  Hoezo tijdvulling?

  Waar verlang ik naar?
  Kwaliteit, nieuwsduiding en geen oppervlakkig gelul.
  Géén muzikale onderbrekingen. Zonde van de tijd met al die jingles en reclame.
  Helaas is er niet echt een plek om op der radio naar toe te vluchten.
  BNR is ook niet alles.

  Snik.

 434. luisteraar zegt: 16-10-13 om 20:18

  Please, stop met die muziek op Radio 1! Voor muziek zijn er meer dan genoeg andere zenders!

  PLEASE, STOPPEN!

 435. Johannes zegt: 30-10-13 om 20:25

  Radio 1. Is dit nu alles wat men als nationale radio kan produceren? De MPO moet zich eens diep schamen. BBC maar eens luisteren. Jongens, Wat een niveau! Worst happen in Schin op Geul. (Hahahahaha…) En dan die muziek… Hoe toch op!

 436. Douwe zegt: 01-11-13 om 12:20

  Op de NOS-site lezen we dat Giselle van Cann een nieuwe DJ heeft benoemd in haar Radio 1 Muziekjournaal:
  http://nos.nl/artikel/569317-n.....radio.html

  “…Frederique de Jong gaat de ochtenduitzending van het NOS Radio 1 Journaal presenteren. De Jong, die eerder onder meer tien jaar voor BNR Nieuwsradio werkte, vormt vanaf 1 januari een nieuw ochtendduo met Marcel Oosten. (…)
  Plaatsvervangend NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann licht de wijzigingen toe. “Het Radio 1 Journaal heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld; mede door de inzet van sociale media is de deur naar de luisteraars opengezet”, zegt ze. “Deze ontwikkeling willen we graag voortzetten. (..) “

  Zozo, dus de deur naar de luisteraars is open gezet en Giselle van Cann wil deze ontwikkeling voortzetten…. Zou ze dit nu echt menen?

  “Giselle van Cann zegt: 18-03-13 om 09:19
  @Yvonne de Jong: zeker worden alle reacties gelezen.
  Veel kritiek. Die knopen we in onze oren. Maar vooralsnog blijven we bij de nieuwe lijn om twee plaatjes per uur te laten horen. Over een paar maanden zullen we grondig evalueren. En daar nemen we alle reacties hier op het blog ook in mee.(…) ”

  Kom op Giselle, wanneer ga je nu eindelijk eens zelf communiceren met de luisteraars die massaal op jouw weblog Muziek en via de sociale media hebben gereageerd? En die zeer benieuwd zijn hoe jij hun reacties in deze “grondige evaluatie” hebt meegenomen. Of zijn jouw uitspraken over die open deur naar de luisteraars slechts gratuite bullshit?

 437. abel zegt: 01-11-13 om 20:44

  Voor muziek luiister dan naar Radio2, ze proppen zoveel mogelijk nummers in een uur tijd. Daar hebben ze zogenaamd een reden voor . Wat je dus hoort is dat de muzieknummers in snelheid worden verhoogd, als je muziekliefhebber bent is dit te horen. Lekker ADHD STOP ermee want het is niet om aan te horen…

 438. Diederik zegt: 08-11-13 om 10:24

  Na de groteske hoeveelheid reclame, het geleuter van om hun mening gevraagde luisteraars en de telkens weer in elkaars programma’s opduikende linkse miljonairs op de televisie is de ‘muziek’ in ochtend en avond bij radio1 is maar weer het zoveelste bewijs van de enorme kaalslag die er de laatste jaren gaande is bij de publieke omroep.
  Bah, bah en nog eens bah!

 439. Alex zegt: 08-11-13 om 20:36

  Ik ben het eens met bijna alle schrijvers hierboven: stop alstublieft met die 2 plaatjes per uur, die bedacht zijn door de zendercoordinator. Ik wil nieuws horen als ik naar Radio 1 luister en niets anders.

 440. Huib Kok zegt: 12-11-13 om 13:13

  Mevrouw van Cann is overdonderd,
  Haar antwoord is: niets doen, niets zeggen, niet reageren

  En wij betalen haar daarvoor (vrij goed zelfs)

 441. Huib Kok zegt: 12-11-13 om 13:16

  Platen draaien, gemiddelde muziek
  De straat op, mensen vragen waarom ze de hond uitlaten

  Het moet, het moet, het moet
  Van de zendercoordinator

  Waarom betalen wij deze mensen? Ze weten immers zo goed hoe ze luisteraars kunnen trekken? Laat ze commercieel gaan !!!

 442. Huib Kok zegt: 15-11-13 om 12:56

  Klagelijk loeien
  Een boyband
  Met de galmbak open, in een oude loods

  De eerste keer was het een aardig effect
  Daarna is het nog 50 duizend keer herhaald

  Waarom moet dit soort jankmuzak op de nieuwszender?
  Niet een keertje, maar telkens weer, tot iedereen weg is?
  Wie verzint dit? Vier, vijf keer per uur mevrouw van Cann?

 443. Martijn zegt: 20-11-13 om 16:32

  Stop die muziek alsjeblieft. Slaat ook vaak als tang op een varken.
  Vorige week nog: een heftig en indrukwekkend item over de storm op filipijnen, en daarna dan zo’n infantiel muziekje.

 444. Edith zegt: 03-12-13 om 00:08

  Regelmatig als ik Radio 1 inschakel hoor ik muziek. Zucht, weer terug naar BNR. Maar daar is het bereik slecht van en dat Beursnieuws is ook niet alles. Dan weer terug. Ik heb vaak op meerdere radio’s in huis de radio aan. Soms luister ik niet actief, maar het gesprek komt toch wel tot me. Dan komt ongevraagd weer een liedje, harder dan het gepraat. Ik zet dan alle radio’s zachter want ik heb geen zin in muziek.Zo ben ik steeds aan het schakelen en de radio hard en zachter aan het zetten,
  Ik werk van 9.00 uur tot 17.30 uur in een volkomen Nieuwsstilte. Geef me alsjeblieft van 7.00 uur tot 9.00 uur en van 17.30 uur tot 18.30 uur al het nieuws wat je me kan bieden. Breek een informatief/interessant gesprek/item niet af voor een lied wat ik niet wil horen! Ga liever iets dieper in de nieuwsstof.

 445. Herma zegt: 03-12-13 om 21:57

  De bovenstaande reactie van Edith komt recht uit mijn hart, ik schreef daar 17 september ook over, de nieuwsbehoefte die je kunt hebben als je de rest van de dag van radio en internet bent afgesloten. Helaas is er niets veranderd en ook geen reactie gekomen . Dieptepunt is voor mij de ramp in de Filipijnen, een studiogast die bevlogen een verhaal vertelt over de moeizame start van de hulpverlening, de beste man wordt onderbroken en Lara zegt blijft u bij mij en er volgt een plaat. Niet alleen minachting voor de luisteraar maar ook voor de studiogast.

  Langzaam vraag ik mij af of Lara en Marcel nog wel door hebben wat hun trouwe luisteraars er van vinden. Lara laat daar in ieder geval niets van merken , ze inventariseert zelfs welke muziek we willen horen op radio 1 via haar Twitteraccount, de top 2000 hoort toch echt op een andere zender ! Radio 1 is een nieuwszender.
  Dus muziek als er echt geen nieuws is en zeker geen item inkorten of een gast onderbreken om een ( slecht) nummer te draaien.

  Zeker als radio 1 per 1 januari weer met een nieuwe programmaindeling te maken krijgt, zou ik mijn luisteraars vast willen houden. De radio die uit staat, door ergenis over weer een plaat , blijft vaak langer uit dan jullie zouden moeten willen.
  Succes en wijsheid gewenst !

 446. karel zegt: 24-12-13 om 13:41

  Ik luister naar radio 1 omdat zij de enige zijn, niet omdat ze goed zijn. Met die muziek tussendoor en het hinderlijke onderbreken luister ik er niet meer naar… .En de arrogantie “” wij vinden dat het onlosmakelijk verbonden is”" .
  Er kan wat mij betreft nog een paar 100 miljoen van het budget af…
  Nu o.a. de BBC en Belgie gevonden, naast BNR.

 447. De directeur van Radio 1 en z’n adjunct beweren dat vrijwel iedereen tevreden is met 2 muziekjes per uur. Zij liegen dat ze barsten. Niemand wil die muziek. Bovendien hoorde ik van de week van 6 tot 7 uur maar liefst 5 muziekjes uit mijn radio komen. Zij liegen ons maar wat voor. Laat ze toch stoppen met muziek op deze zender, en nee, ik wens dat stel geen goed nieuwjaar. Wel hoop ik dat zij in 2014 veel naar muziek moeten luisteren waaraan ze een hekel hebben.

 448. Roos zegt: 03-01-14 om 19:50

  Schande, dat zo’n buitengewone ongeschikte zendercoördinator betaald wordt voor dit waardeloze beleid op radio 1. Alsof de luisteraar die nieuws wil horen zo infantiel is dat deze het niet aan kan – en tussendoor muziek nodig heeft om even op adem te kunnen komen….Hoe gestoord kun je zijn. Ik wil mij niet ergeren maar erger mij d… Ik WIL die muziek niet. Ik wil het NIEUWS wil horen.
  Schande, direct ontslaan, de verantwoordelijke voor dit aso-beleid. Totaal ongeschikt, laat ze commercieel gaan, naar radio 3 bv.. Schande dat er zo slecht geluisterd wordt naar wat de luisteraar wil !

 449. Wat een geluk dat er veel meer meer luisteraars zijn die zich suf ergeren aan de muziek op radio1.
  Als Hilversum niet uitkijkt gaat iedereen naar BNR! Liever commercials dan die vreselijke deuntjes die Radio1 uitkiest. Wie is hier verantwoordelijk voor?
  En als jullie vinden dat de luisteraars op adem moeten komen van jullie fabelachtige reportages en items, draai dan eens iets klassieks!!!
  Dat kan toch ook? Waarom die platte grijze popdeuntjes.
  Laten we een actie op Twitter beginnen!!!!!

 450. Alida zegt: 06-01-14 om 11:15

  Lees net dat uit “nieuw onderzoek?????” zou blijken dat 48% van de luisteraars de muziek op radio 1 waardeert, 35% zelfs meer muziek wil en dat maar 19% van de luisteraars van de muziek af wil. De toegevoegde opmerking ‘ tja en deze groep krijg je nooit tevreden” komt bij mij zeer laatdunkend over.. Zou overigens zeer graag dat ‘nieuwe onderzoek’ (bestaat er ook een ouder onderzoek en zo ja wat was daar de uitslag dan van?) eens gepubliceerd willen zien. Geloof er helemaal niks van, maar wellicht behoort mijn kennissen, collega en vriendengroep bij die ‘niet tevreden te krijgen’ 19%. Ga maar lekker door hoor radio 1 zonder 19%’van je trouwe luisteraars. Die ben je nu voorgoed kwijt.

 451. Christine zegt: 06-01-14 om 13:00

  Jammer dat er met ingang van het nieuwe jaar niet gestopt is met de muziek op Radio 1.

 452. johannes zegt: 06-01-14 om 20:10

  Onderzoek onder de ‘sportzomerfans’ wellicht? De zo veelgeprezen formule van het radio 1. Die moeten bijkomen van een doelpunt….
  Ik snap ook werkelijk niet wat nu de ware reden is van dat pulpmuziekgedoe. Eén draai aan de knop van de radio en het barst van de pulpmuziek. Moeten de presentatoren zelf ook even bijkomen van één en ander schokkend wereldnieuws of misschien koffie nuttigen, hoesten?
  Overigens wel respect voor programma’s als: Vroege vogels, vrijdagmiddag live, Adeline ‘s nachts, kunstof. Daar heeft de muziek een werkelijke functie!
  overigens is de frequentie van het plaatjesgedraai toegenomen in de nieuwe formule.
  Dank u wel.

 453. maria zegt: 08-01-14 om 14:38

  Ja, als trouwe radioluisteraar van Radio 1 heb ik besloten af te haken. Reden de achtergrond dreun bij een gesproken woord en de zeer toegenomen en niet te verdragen muziek, die altijd luider is dan het gesproken woord. Gelukkig is er nog de zaterdagochtend met Tros nieuwsshow een fantastische formule. Ik hoop dat jullie snel de zaken terugdraaien, dan kan ik ook weer terugkomen

 454. Mariette zegt: 08-01-14 om 16:50

  Luisterde altijd met veel plezier naar Radio1 maar wat de nieuwe programmering betreft: pulp. De programma’s zijn gedegradeerd tot ‘leuk’ doen tussen de presentatoren. ‘Spitsvondigheden’ die alleen maar ergeren dus op naar BNR die het nieuws en de luisteraar wel serieus neemt.

 455. Richard zegt: 12-01-14 om 23:50

  Nieuws over de muziek in het Radio 1 Journaal: Hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft vrijdag 10 januari een nieuw weblog Muziek geopend bij het weblog Hoofdredactie NOS, zie:
  http://weblogs.nos.nl/hoofdred.....-journaal/

  Er staat een samenvatting bij van een onderzoeksrapport waaruit heel duidelijk blijkt dat luisteraars de muziek in het R1J helemaal niets vinden:

  Slechts 4 van 509 luisteraars van het R1J noemt muziek als een sterke kant van het R1J
  Slechts 15% van de 509 ondervraagden vindt de muziek goed passen bij het R1J
  Slechts 36% van de 509 luisteraars vindt het “enigszins goed” dat er muziek is op het R1J

  Maar wat is de conclusie van Marcel Gelauff?:
  “Meeste luisteraars tevreden over muziek in het Radio 1 Journaal”

  Al weer volgens het rapport is een deel van het onderzoek verricht op de dagen 18-20 december. Hoe kan het dan dat de sloper van de serieuze nieuwszender Radio 1 Laurens Borst al op 6 december in de Volkskrant de mededeling heeft gedaan dat er besloten was om met de muziek in het Radio 1 Journaal door te gaan? http://www.volkskrant.nl/vk/nl.....ijft.dhtml

  Walgelijk, een NOS hoofdredactie die een onderzoek manipuleert om de aandacht af te leiden van de totale mislukking van de muziek.

 456. Moma zegt: 20-01-14 om 17:16

  Mij zijn ze kwijt, kan het net interessant gaan worden, komt er weer zo’n afgrijselijk, smakeloos muziekje. Ik wil een zender met interessante gesprekken!!!!

 457. bart zegt: 24-02-14 om 10:35

  helaas houd ik het niet langer dan een kwartiertje uit op radio1. naast de totaal hersenloze muziekjes -waar niemand ooit zelf voor zou kiezen op drie na misschien- is er ook nog de luchtige toon samen met de duidelijke gekozen dommige onwetendheid die men blijkbaar voor het ondergewaardeerde niveau van de luisteraar denkt te moeten hanteren.

 458. Lydia zegt: 10-03-14 om 13:13

  Een kwartiertje radio1 volhouden (zoals de schrijver hierboven) vind ik al een compliment waard.
  Af en toe waag ik me op de zender, om te luisteren of er al sprake is van forse verbetering. Opvallend is dat ik dan altijd precies in een nmm stuk muzeik terecht kom. Zoals vanmorgen, het programma heet – de ochtend- als ik het wel heb. Met de standpunt.nl meneer in de hoofdrol. Die vooral uitblinkt in het noemen van het gratis telefoonnummer voor inbellers. De laatste woorden van de gast aan de telefoon of in de studio hebben nog nauwelijks de mond verlaten of daar wordt tot vervelens toe het 0800 nummer de ether ingekwakt.
  Radio1…mag ik even; wat en hoe denkt ‘men’ daar eigenlijk over de geestesgesteldheid van degenen voor wie dit station van belang zou moeten/kunnen zijn.

 459. Walter Prinsze zegt: 23-03-14 om 22:49

  Iedere dag luisteren we tijdens het eten een uurtje naar Radio 1, met de verschrikkelijke naam De Nieuws BV. Met een duopresentatie van twee vreselijk snel pratende presentatoren, waarvan het soms lijkt of ze elkaar te snel af willen zijn. Ze raffelen in hoog tempo hun zinnen af, en zakken of slikken hun laatste woorden in. Soms lijkt het of de muziek te snel wordt ingezet over de laatste woorden heen. De veelal buitenlandse namen van bands of zangers worden zo snel uitgesproken of men er snel af wil zijn. En dan volgt, waarom in godsnaam, het nummer, meestal te hard met onverstaanbare taal, waardoor je snel het volume weer minder wil zetten. Wie heeft dat ooit bedacht, die twee bij elkaar. Vooral die Willemien met haar soms onbenullige vragen, kennelijk om maar wat te vragen. Laat ze in hemelsnaam eens haar mond houden.
  Weet je wanneer het een stuk beter ging? Toen Jeroen Pauw in rustig tempo presenteerde, goed verstaanbaar. De rust zelve. Maar merkwaardig genoeg in combinatie met Willemijn, was deze ook rustiger geworden en viel niet steeds in de rede. Wat wil Radio 1 eigenlijk met dit nieuwsprogramma? Weet ze eigenlijk wel waaruit hun luisteraars bestaan? Hebben ze wel eens een serieus onderzoek gedaan daarnaar? Veel ouderen die niet op die waardeloze muziek er tussen door zitten te wachten? Voor de onderwerpen de laatste tijd mijn waardering. Maar onderbreek de mensen die in feite het nieuws brengen niet te veel. Laat ik eerlijk zijn, toenl het eerdere tussen de middagprogramma door de NCRV met Jurgen v.d.Berg werd gepresenteerd, werd er veel prettiger en duidelijker gesproken.Niet zo gehaast. Dat programma was kwalitatief qua overdracht naar de luisteraar stukken beter.
  Laat de dame en de heer er eens rustig over nadenken hoe zij wat kalmer en duidelijker kunnen presenteren. Flauwe grapjes mogen ook wel achterwege blijven, Felix. Nooit te oud om te leren.
  Walter

 460. Douwe zegt: 07-05-14 om 23:27

  Hallo Marcel Gelauff !!

  Heb je deze week al de VPRO-gids gelezen over het fantastische nieuwe Radio 1 ? Plus de reacties erop van de echte Radio 1 luisteraars van vlees en bloed. Dat is toch heel andere koek dan de gemanipuleerde flutonderzoeken waarmee de NOS en Laurens Borst ons probeert wijs te maken dat “de luisteraar” blij is met de ondraaglijke lichtheid en de overvloedige muzak sinds 1 januari.
  Stop er nu toch echt zo gauw mogelijk mee!
  Zie hieronder:
  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10152834635288986&id=38957713985&set=a.122267798985.125905.38957713985&source=48

 461. Dat mens van Van Cann had beloofd: 3 muziekjes per uur. Vanmorgen waren dat er dus 6. En wat te denken van de nieuwsdienst op Radio 1. Vrijdag de dag na de ramp: de nieuwslezer raffelt z’n tekst af “Grote verslagenheid en woede in het land. Radio Tour de France vervalt. Reeds vele lichamen geborgen”. En zoals altijd gelardeerd met een achtergrondriedeltje. Hoe onbeschoft kan een mens zijn. Radio 1 moest zich schamen. Ik hoop dat zij krijgen wat ik ze toewens.

 462. Vincent zegt: 05-10-14 om 15:40

  Stop met die muziek… Nu!

 463. Richard zegt: 07-10-14 om 11:42

  Column Paul Onkenhout Volkskrant:
  http://www.volkskrant.nl/dossi.....~a3750504/

  Flop

  Anderhalf jaar geleden besloot de NOS Radio 1 overdag op te leuken met muziek – een tweevoudige tragische vergissing.
  In de eerste plaats hoort ­muziek niet thuis op een serieuze nieuwszender. Muziek is geen nieuws. Een plaat op een nieuwszender is verspilde tijd.

  De kwade genius (zendermanager Laurens Borst) wierp later tegen dat uit ‘onderzoek’ was gebleken dat bijna de helft van de luisteraars die twee platen per uur hartstikke leuk vindt. Overtuigend klonk het niet. De mensen kunnen zo veel willen. ­Muziek leidt af. Voor muziek zijn er een miljoen andere zenders. Muziek op Radio 1 betekent dat luisteraars worden onderschat.

  Anderhalf jaar hebben we inmiddels op Radio 1 naar muziek kunnen luisteren. Wennen doet het niet. De ergernis is alleen maar groter geworden.

  Dat komt door de muziekkeuze. De samensteller kiest voor het veilige midden, voor wezenloze Engelstalige muziek waar niemand de radio harder voor zet, of zachter. Woensdag werden de uitzendingen onderbroken door brave deuntjes van onder anderen Stevie Wonder, The ­Pointer Sisters, Phil Collins, ­Donald ­Fagen en Passenger.
  Kutmuziek.

  Zo noemen Jessica van Noord en Joop Visser het, kutmuziek. Het duo, bekend van het schitterende WK-lied Oranjekaravaan en hun optreden in Holland’s Got ­Talent, schreef een lied over de muziek op Radio 1. Het staat op YouTube en het laat aan duidelijkheid niets te wensen over:
  ‘Heel veel kutmuziek,

  heel veel kutmuziek,

  heel veel kutmuziek,

  op Radio 1.’

  Zoiets hoor je nou nooit, op ­Radio 1.

  https://www.youtube.com/watch?v=yZ2Vq0ITbbs

 464. Richard zegt: 20-10-14 om 22:16

  De arrogantie en zelfgenoegzaamheid van de NOS-bobo’s wordt weer eens heel duidelijk: als je hier kritiek levert werken ze gewoon hun eigen weblog niet meer bij…..
  Ik neem aan dat staatssecretaris Sander Dekker het serieus meent dat de NPO straks géén belastinggeld meer mag verspillen aan het maken van commerciële pulp, ook op de radiozenders.
  Laten we daarom hopen dat die muziek-kwal Laurens Borst en zijn entourage binnenkort zullen vertrekken en er gewoon weer een degelijke journalist benoemd wordt als manager/hoofdredacteur van de NIEUWSZENDER NPO Radio 1.

 465. Roos zegt: 11-11-14 om 20:36

  Het is tragisch uit de hand aan het lopen bij de NOS (zendmanager Laurens Borst?)
  Wat een schande! Radio 1 in de ochtend, die zet men aan als men DEGELIJK nieuws wilt horen. Voor muziek zet je NOOIT radio 1 aan.
  De overkill aan muziek, inmiddels blijft het niet eens meer bij 2 plaatjes, moet voldoende zijn om de verantwoordelijken per direct te ontslaan.
  Ook het presentatie-duo laat te wensen over en wordt steeds meer disckockey -achtig. Hoe denkt men over de gemiddelde radio 1 luisteraar? Dat het een stelletje onderontwikkelde idioten zijn die opgeleukt willen worden en daarbij steeds tussendoor een muziekje nodig hebben voor de broodnodige ontspanning? Infantiel.
  De wereld staat in brand en men kan niet aan degelijk nieuws komen? Achteroverleunen en muziekjes zitten draaien? En dat voor een publieke en gesubsidieerde nieuwszender?
  Helaas, het gaat slecht met radio 1. Wat een beleid! BNR is een jammerlijk alternatief, maar inmiddels met al die muziek op 1, beter.

Geef een reactie