De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Flex, flexer, flext?

Na vele jaren werken in vaste dienst aan de kant gezet voor een flexwerker met een nul-urencontract. Het zal je maar gebeuren…

Vandaag wordt in Den Haag overlegd tussen werkgevers en vakbonden over de sociale agenda. De vakbonden willen een betere positie voor flexwerkers, payrollers en schijnzelfstandigen. We zijn op bezoek bij Sylvia van der Meer en Fanny Spros. Vele jaren werkten zij in vaste dienst voor boekettenmaker Sierafor. Ze maakten boeketten die in supermarkten en bij benzinestations worden verkocht. Sinds november wordt hun werk gedaan door flexwerkers via een contractingbedrijf. In plaasts van Sylvia, Fanny en nog 35 andere medewerkers worden de boeketten nu gemaakt door uitzendkrachten die niet onder een CAO vallen en die geen vergoeding krijgen voor nachtwerk of overwerk: ze ontvangen alleen het minimumloon…

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Op de foto: Sylvia van der Meer en Fanny Spros foto NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


14 reacties op “Flex, flexer, flext?”

 1. Joke zegt: 15-03-13 om 11:15

  En zo gaat nederland naar de kloten !!!! bedankt regering.

 2. Melissa zegt: 15-03-13 om 11:51

  Zeer zonde dit weer, we moeten juist blij zijn met alle uren die we kunnen werken.

 3. Bas zegt: 15-03-13 om 11:59

  Het betalen van minimumloon voor nachtwerk zou verboden moeten worden.

  Maar Nederland is wel heel goed in het hoog houden van de lonen, en dan zijn er twee hele slecht opties

  er wordt – op een slecht moment – niet meer gekocht of
  op een slecht moment komt er een goedkopere concurrent

  Beste mensen, dat kan niet, er zijn heel veel producten waarbij op prijs geconcurreerd wordt, en dan moet het voordelig.

  of niet

 4. Ricardo zegt: 15-03-13 om 12:45

  Van deze mensen zijn de rechten en lonen al minimaal, hier passen slechts verbeteringen. Zelfs langdurige leningen zoals hypotheken, voor zover voor hen te betalen, kun je in dit geval niet meer krijgen.

  De enorme rechten en vaak dito inkomens van mensen met betere banen en/of opleiding staan hiermee in nog schriller contrast, juist daar prijst Nederland zich momenteel stevig uit de markt. Een oplossing zou kunnen zijn flinke verandering van het belastingstelsel. Minder overheid, subsidies en compensaties, plus eindelijk ook eens relatief lagere tarieven voor iedereen en nauwelijks tot geen heffing voor minima. Dit vergt tevens veel minder ambtenaren. Juist daarom zal het niet snel gebeuren. De bestaande belangen van zowel werknemers als werkgevers als overheid zijn te machtig en star.

 5. goldmorg com zegt: 15-03-13 om 14:02

  Die uitzendkrachten, vast wel poolse jongeren die voor vier euro per uur snachts werken. Huizen worden in polen spotgoedkoop gebouwd door meer dan een miljoen Oekrainers die polen een vergunning geeft, na vijf jaren voor de hele EU, dus ook ons land. Dus die poolse jongeren kunnen met zijn tweeen in enkele jaren wel een huis sparen, wij niet. En hier mogen ze goedkoop wonen in woningen die de woningbouwverenigingen uitgerangeerd hebben.
  Zo is structureel een groep van meer dan half miljoen van onze jongens aan de kant gezet.

 6. Ricardo zegt: 15-03-13 om 15:00

  @goldmorg.com Ja, het is tegenwoordig weer heel vreemd verdeeld. De politiek stond erbij en keek ernaar. Of beweerde zoals de VVD dat het met de komst van Oost-Europeanen wel mee zou vallen. Inmiddels worden steeds meer Nederlandse werknemers voor hen ingeruild en de sociale zekerheid aan zulke ontwikkelingslanden aangepast. Ook zijn hier nu al veel Roemenen en Bulgaren terwijl die officieel pas in 2014 mogen komen. Een mooie indicatie voor het bestaande wanbeleid en snel oprukken van een nieuwe asociale grijze c.q. zwarte sector, uiteraard weer zonder belastingafdracht. Die gaat alleen voor nette burgers gestaag omhoog.. De overbevolking en onleefbaarheid in vaak allang slechte wijken nemen toe, een makkelijk te vinden betaalbare huur- of koop[woning is voor gewone Nederlanders inderdaad nauwelijks meer te vinden. Toch verwacht de politiek als vanouds arrogant veel begrip en applaus.

 7. Marcel zegt: 15-03-13 om 23:16

  De trend van dat Nederlanders in toenemende mate vervangen worden door ‘goedkopere’ Oostblokkers en mensen uit Club Med is al jaren bezig en staat op het punt radicaal te versnellen.

  De grote bedrijven denken alleen aan goedkoop en goedkoper personeel zodat zij en hun bankenvriendjes zichzelf vette bonussen kunnen geven voor winsten en grotere marges.

  En het gewone volk zit met de ellende opgescheept, kom hier in Rotterdam Zuid maar eens kijken voor de gein. Nee, elitaire PvdA’ers, VVD’ers, Groenlinksers of D’66ers wonen niet in de wijken hier.

  En men blijft maar de glorie van de markten, de Eurosovjet Unie en de welvaartsvernietigende Euro preken. Alles voor de markten en de banken, niks voor gewone mensen.

  Maar wij zijn zelf de hoofdschuldigen, wij (inclusief ik) zijn volgevreten en komen niet van onze luie reet om er wat aan te doen. Banggemaakt als we zijn door seriele propaganda van ‘zonder de Euro was het nog erger’.

 8. Bart zegt: 17-03-13 om 10:21

  En het zal nog veel erger worden….het plan om uw ouders te verzorgen in een Portocabin tijdelijke huisvesting , geplaatst achter in uw tuin, of op het trottoir, en/of bij verlies van baan en korte WW periode, de door ambtenaren begin 90er jaren bedachte kartonnen doos om de nacht in te vertoeven.

  Al rond 1990 waren er voorspellingen dat Nederland best wel eens een status van ‘ derde wereld ‘ landje zou kunnen verkrijgen.

 9. Willem zegt: 17-03-13 om 13:33

  Zolang er zo fors gestemd wordt bij de verkiezingen op partijen die “marktwerking” hoog op hun lijstje hebben, zal het niet beter gaan.

 10. Bas van Stapelberg zegt: 17-03-13 om 15:41
 11. Krijn zegt: 17-03-13 om 18:55

  Nederland wordt door dit kabinet van VVD en PvdA naar de klote geholpen. Voor de PvdA wel een juist beleid. Die komt immers voor de belangen van de armen op en ze rekenen daarom over 4 jaar op 90% van de stemmen. En dan maar hopen dat ze in de eerste kamer ook een meerderheid krijgen….

 12. Bastiaan von Stapelberg zegt: 17-03-13 om 19:37

  Ik zei om 15.41. De mensen hebben het geheugen en IQ van een garnaal. Als er morgen verkiezingen zijn dan zegt Pinokkio ( Rutte) Op te komen voor de huizenbezitter en hij haalt weer 42 zetels.

 13. Daan Hoogeveen zegt: 17-03-13 om 21:18

  Wel erg jammer als je ontslagen wordt voor een flexwerker.
  Maar is het niet dat jij de genen die ontslagen wordt, alles zo goedkoop mogelijk wil hebben geen oog voor kwaliteit hebt en service. Hierdoor moet de ondernemer op de kosten letten en komt al snel het kostten plaatje van zijn personeel omhoog. Dat zich al ziek meld bij het breken van een nagel, omdat ze toch een vast contract hebben.

  Als de consument meer bereidt was te betalen voor service en kwaliteit en naar winkels ging die dit ook verkopen, dan zouden flexwerkers ook niet nodig zijn.

  Dit is de wet van vraag en aanbod en daar kan de regering weinig aan doen!!!!

 14. Erik zegt: 17-03-13 om 22:10

  En op deze manier werkt bijvoorbeeld De Twentse Zorgcentra ook. Als flexwerker moet je maar wachten tot je uren krijgt, zit je een schaal lager dan “vast” personeel terwijl je hetzelfde werk doet, bouw je geen vakantiegeld of vakantiedagen op.
  En als je er wat van zegt? Dan krijg je te horen dat er 600 andere flexers zijn die jouw plek graag willen opvullen.

Geef een reactie