De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Regenboogvlag halfstok voor Wit Blauw Rood

Op de  gevel van café ‘t Mandje op de Zeedijk in Amsterdam heeft oud burgemeester Job Cohen de trotse homovlag halfstok gehangen. Protest tegen de baas uit Rusland en de reden mag duidelijk zijn: onder Poetin is het met de homorechten slecht gesteld. Jongens met jongens of meiden met meiden leidt in Rusland tot grote problemen. En meer organisaties hebben last van politieinvallen en uitgebreide controles. Amnesty bijvoorbeeld kreeg de politie al over de vloer. NGO’s staan te boek als ‘buitenlandse agent’ en zijn per definitie verdacht. Vandaar het protest vandaag, niet alleen in Amsterdam. Poetin wordt ontvangen op de Hermitage vanwege het 400 jarig bestaan van de vriendschapsband met Rusland en onderwerp van gesprek zullen behalve die vriendschapsbanden zeker ook de economische betrekkingen zijn en ongetwijfeld in diplomatieke bewoordingen de mensenrechten. Althans, dat hopen de deomonstranten vandaag. Ook bij café ‘t Mandje, ooit roemrucht omdat de eigenaresse haar geaardheid niet onder stoelen of banken stak. En dat in een tijd dat ‘verborgen’ homokroegen nog de gordijnen dicht hadden en er heimelijk aangebeld moest worden om binnen te komen. Wat dat betreft heeft de emancipatie in ons ons land ook tijd gekost…

Rijdend door de stad deze ochtend hangt op tal van plekken de regenboogvlag halfstok. Ook op kantoren van de gemeente Amsterdam.maar ook Amnesty voert  protest. Op hekken en aan lantaarnpalen rond de Hermitage hangen aktievoerders gele plastic linten op met daarop een tekst die verwijst naar de damespunkband Pussy Riot waarvan enkele vrouwen in Rusland vastzitten vanwege een protestsong. En tegenover de achteringang waar Poetin deze middag de Hermitage zal binnenkomen zullen enkele grote spandoeken hangen. Het kan en mag volgens de aktievoerders de Russische media en toch zeker ook Poetin niet ontgaan…

 

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5
Audiofragment 6

Protestlied van Dolly Bellefleur

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Regenboogvlag halfstok voor Wit Blauw Rood”

 1. Ruslands gogo’s zegt: 08-04-13 om 08:19

  Dat deze opvattings verschillen bestaan is helder, maar het behoeft geen kort gesprek , dan hoef je hier net zo goed niet over te praten omdat in dit korte moment de diepte vaak ontbreekt. En we moeten vermijden te spreken in een taal van dit vind ik goed en dat vind ik fout. Eerder heb ik al eens op de Italie site alhier ongeveer gezegt dat een mens het gemiddelde product van zijn samenleving is, los van het feit of die goed werd bestuurd of fout dus ontregeld word .. in dat licht moeten we gesamelijk goed naar de invloed door onze autoritaire situatie in onszelf willen kijken omdat elke druk die we van bovenaf uitvoeren , ieder mens anders zal kneden en anders dan ongeschonden , deze taktiek ons interne goed, ons kan leiden tot juist meer buitensporigheden , en dan heeft het doel inwezen zijn kans verspeeld omdat koude methoden van dwingen geen kenmerken en uitwerkingen van wijsheid kent of verwekt , maar wel een soort armoede in de geest .. uiteindelijk beogen ongedefinieerde zaken in wat goed en kwaad gedrag is, de mensen tot enkel aan en uit knoppen te functioneren, en dat oordeel wil niemand nog hebben ( Noord Korea) omdat je de samenleving ermee verscheurd.

  Tot hen die in het bestuur zitten moeten weten dat zij op de plaats/stoel van de liefde zitten, en deze liefde heeft een niveau met lichtere en donkere lagen , de verwantschap, de link met iets of iemand, deze liefde geeft hen niet het recht om als geisoleerd gegeven, sommigen steevast als uitschot of viespeuken lekker makkelijk aan hun gat vast te plakken, wie het woord stigmatisatie op hen , in zijn eigen vorm graag naar buiten toe verdedigd, heeft zijn eigen donkere en lichtere fouten en de invloed die hij heeft nog niet begrepen want hij werkt niet in het belang van een opbouw aan een soeverijne verenigde beschaving .

 2. Maarten K. zegt: 08-04-13 om 09:06

  Ik kijk met plaatsvervangende schaamte naar de (gemeentelijke) overheid in Nederland die zo de oren laat hangen naar de aggressieve lobby van de homobeweging die de Nederlandse samenleving haar standpunten door de strot duwt.

  Ik vraag me af of de gemeente Amsterdam ook bereid zou zijn om vlaggen met christelijke symbolen halfstok op haar kantoren te hangen als de Turkse of Egyptische president, of willekeurige president uit één van de vele landen waar de rechten van christenen met voeten getreden worden. En er hing volgens mij ook geen koerdische vlag halfstok toen Erdogan in NL was.

  Wij Nederlanders schijnen niet te beseffen dat 70% van de wereldbevolking heel anders denkt over moreel-ethische kwesties dan de ‘gemiddelde’ Nederlander. Het is om die reden dat we ook niet snappen dat Erdogan net zoveel recht heeft om protest aan te tekenen bij Nederland inzake het jeugdzorgbeleid, of een willekeurige anders staatshoofd protest aantekent tegen het legaal ombrengen van kinderen in de baarnoeder of het legaal laten voortbestaan van een vereniging van pedofielen. Maar owee als men dat doet. Dan wordt Nederland nog kleiner dan dat het al is. Wij voelen onzelf namelijk moreel superieur aan al die anderen die nog niet zo verlicht zijn. Dit is zo naïef dat het bijna lachwekkend is.

Geef een reactie