De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tour 100: opperste zuiverheid

In de honderdste Tour de France gaat het om de opperste zuiverheid. Bij het begin dacht ik dat het ten eerste ging om het opruimen van doping, maar het gaat verder: ook de volgers worden scherp in het oog gehouden. Op weg naar Tours heb ik het persoonlijk ondervonden. Nietsvermoedend reed ik door dikke hagen dolenthousiast publiek, totdat er een officiële voiture langs kwam. Een arm uit het rechter raam maande me stil te houden. Perswagen met het nummer 1456 op de blauwe volgsticker voldeed niet aan de normen van schoonheid. De betrokken official had opgemerkt dat mijn Citroen DS5 onder het stof zat.

Het was een rake waarneming. Na de eerste Pyreneeënrit was ik op zondagmorgen in Morlaas naar de autowasstraat geweest voor een eerste reiniging. Dat was al problematisch genoeg, omdat de automaat alleen op muntgeld werkte, waar ik op dat moment onvoldoende van op zak had. Op de dag des heren was geen winkel open om papiergeld te verwisselen voor stukken. Een restaurant bracht uitkomst, zij het ook al niet gemakkelijk.

De bedienende mevrouw keek zorgelijk naar mijn biljet van twintig euro en verwees me naar de receptie. Daar kreeg ik te maken met de chef zelf, een kale man met een wit schort. Hij begreep het probleem, nam het biljet aan en haalde een plastic koker met muntstukken van 50 eurocent uit een lade. Zorgvuldig telde hij ze na. Er bleken er negentien in te zitten. Hij gaf met de tube muntstukken, deed er nog een losse bij en ik kon naar de wasserette. De Citroen kwam er werkelijk schitterend uit, als nieuw.

De schoonheid was niet van lange duur. De weg naar de aankomst van Mont Saint Michel was niet geasfalteerd. Alle volgwagens reden binnen in wolken van gelig stof. Gedaan was het met de glanzende gaafheid van mijn geliefde volgwagen. Ik bepeinsde dat een nieuwe wasstraat onderdeel moest worden van de voortgang op de Route du Tour. Dit voornemen was nog niet gerealiseerd toen ik werd staande gehouden op de weg naar Tours.

‘U moet uw auto wassen, of anders de omleiding nemen,’ zei de official. Hij verduidelijkte: ‘Dit is niet goed voor het imago van de Tour.’ Hij nam mijn antwoord direct uit mijn mond.

‘Dit is nog van de Mont Saint Michel, zeker. Dat begrijp ik. Wilt u ervoor zorgen dat het morgen schoon is? Dat doen wij elke dag.’ Ik heb deze wenk inmiddels ter harte genomen. Toevallig is er een Lavage dicht bij ons hotel. Drie euro en dan zelf de spuit erover. Er is alleen nog wat hardnekkig stof in de raamhoeken overgebleven, met de streperige resten van droog zeep. Onmiskenbare tekenen van goed gedrag van een trouwe volger.

Ik denk aan de specials die uitkwamen voor deze honderdste editie van de Tour. Ze staan vol met foto’s uit de oertijd, om te beginnen met die prachtplaat van Maurice Garin op de aankomst in 1903. Hij staat daar, glimlachend, zijn benen volledig besmeurd. In het epos van alle afleveringen daarna gaat een heel museum vol fotografie en filmbeelden over de schoonheid van het vuil – opperste symboliek van het succesvolle lijden.

Laat ik het eens niet over de drek van de doping hebben. Op de wegen van de Tour schat ik Voiture de Presse 1456 in op nog een wasstraat of vijf.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Tour 100: opperste zuiverheid”

 1. Ricardo zegt: 12-07-13 om 12:39

  Een mooi voorbeeld van de tegenwoordig blijkbaar overal zeer noodzakelijke windowdressing. Ik zou voortaan ook oppassen met het gebruik van het woord ‘doping’ in verslagen van deze 100e Tour. Dat is erg schadelijk voor deze eerste helemaal schone wedstrijd.

 2. Bas zegt: 12-07-13 om 14:29

  Wat een onzin

  Ik ben blij dat ik dat gedoe niet over me heen krijg, ik zou de omleiding nemen – als dat zou kunnen.

  Geef mensen een taak, een verantwoordelijkheid, en sommige misbruiken dat gezag.

 3. Willem van der Griend zegt: 13-07-13 om 01:59

  Daar ik de heer Wielaert persoonlijk ken,kan ik u verzekeren dat de door hem bereden voitures immer in opperste staat van properheid verkeren De betreffende official zeek dus terpentine.waarvan akte !

  Carry on the good work Jeroen. Zoal jij is er maar 1 !

Geef een reactie