De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Slapen op een onderzeeër, tussen 8 torpedo’s

We zijn net vertrokken uit Den Helder; op de onderzeeër De Dolfijn. Aan boord 55 bemanningsleden van de Koninklijke Marine en zes gasten, onder wie een verslaggever van het NOS Radio 1 Journaal.

Op uitnodiging. Om eens te tonen hoe dat is: leven aan boord van een echte onderzeeër. Immers, het is ons belastinggeld, en dus mag de Nederlandse bevolking wel weten óf en hoe nuttig ze zijn, die vier onderzeeboten die ons land heeft.

Gelukkig is het vredestijd. Ik slaap vanavond, helemaal voorin….tussen acht torpedo’s. Per stuk geladen met 1200 kilo tnt. Klinkt heel veel, het is ook heel veel. De grootste vijandelijke schepen kun je er mee laten zinken, in een vloek en een zucht.

“Het zijn de zwaarste conventionele wapens die onze defensie heeft”, zegt één van de bemanningsleden niet geheel zonder trots. Maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse marine niet één echte torpedo meer afgeschoten. Dat zal – denk ik – vandaag ook niet gebeuren.

We gaan op weg naar Rotterdam, waar het komend weekend de Wereldhavendagen worden gehouden. Vrijdagochtend komen we in alle vroegte aan en legt De Dolfijn aan vlakbij de Erasmus-brug. Het publiek kan dan, drie dagen lang, een kijkje nemen op deze 20-jaar-oude onderzeeër.

De huidige snelheid is 10 knopen (ongeveer 20 kilometer per uur). We varen niet rechtstreeks naar Rotterdam, dan zouden we er al over zes uur zijn. Nee, op de Noordzee moeten nog wat klussen worden gedaan. Zoals verstrooiing van de as van een 99-jarige overledene. De ex-marinier wilde graag, als laatste wens, dat zijn as verstrooid zou worden in de Noordzee door een onderzeeër.

En d’r is nog een sleepproef. De Dolfijn doet straks net of het midden op zee stil is gevallen, en dan wordt de onderzeeboot op sleep genomen.

Daarna dobberen we rustig richting Rotterdam. Gelukkig is het mooi, rustig weer. Nauwelijks last van deining….dus de angst voor zeeziekte blijkt (vooralsnog) ongegrond. “We hebben wel een doosje met pillen hòòr, tegen wagenziekte. Die helpen ook op zee”, probeert de woordvoerder de verslaggever gerust te stellen…

En voor de goede orde: er zijn géén vrouwen aan boord. Het is allemaal te krap (de onderzeeër heeft een lengte van 68 meter, dus net een meter ruimte per persoon) en er zijn geen gescheiden douchegelegenheden. Misschien dat dat bij een nieuwe generatie onderzeeërs anders zal zijn.

Overigens is het zeer de vraag of Nederland over vijf jaar nog wel onderzeeërs heeft. Er staat – ook voor Defensie – een nieuwe bezuinigingsronde voor de deur van ruim 300 miljoen euro. Er zijn politieke partijen, waaronder de PvdA, die zeggen dat Nederland wel zonder die onderzeeërs kan. Dat zou, na het afstoten van de Leopard-tanks, een nieuw ‘drama’ zijn voor het defensiepersoneel. In ieder geval tot Prinsjesdag is daar nog grote onduidelijkheid over.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Slapen op een onderzeeër, tussen 8 torpedo’s”

 1. Diep in mijn hart vind ik het ook jammer dat we eigenlijk bijna niks meer hebben. Maar aan de andere kant heeft het leger (defensie) het ook wel over zichzelf afgeroepen. Want laten we eerlijk blijven, je had bij de verdediging van Srebrenica je toch dood moeten vechten als goed soldaat.
  Je kiest om te vechten en doe het dan, je hebt dan niks te maken met een schoothondje als Karremans of anderen officieren. En geen blabla verhalen over luchtsteun of dergelijk gezeik, laatste kogel bewaar je voor jezelf en gaan met die banaan. Ruim 8000 mensen af laten slachten en je staat erbij en keek ernaar. Na dit falen heb ik er vrede mee als het complete Nederlandse leger zou verdwijnen, echt van A tm Z.

 2. Aantjes zegt: 05-09-13 om 21:41

  Ze kunnen beter de Onderzeeboot Dienst handhaven en de Lame Duck JSF droppen.

 3. Bas zegt: 06-09-13 om 08:40

  Beter de onderzeeërs wegbezuinigen EN die #%^ JSF niet kopen.

  nog beter heel defensie opdoeken

Geef een reactie