De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Katwijk verplaatst het strand

Ondanks een mooi najaarsweekend zijn bijna alle strandpaviljoens afgebroken . Louter houten vlonders, lege kratten en opgestapelde strandstoelen nog, ook bij paal 9. De strandtenthouders is gevraagd om een maand eerder al hun zaken van het zand te halen. Want in Katwijk komt een kustwerk. Jawel, een nieuwe zeewering. Een dijk die het tij van de toekomst moet keren, als de spiegel mogelijk zou stijgen. Want feitelijk loopt de bestaande zeedijk dwars door Katwijk en wonen zo’n 3000 bewoners buitendijks. Linke soep vanwege de klimaatverandering waarover als het goed is het 5e klimaatrapport over verschijnt. Het waterschap Rijnland controleert vandaag of alle uitspanningen en omkleedhokjes van het strand af zijn zodat begonnen kan worden met de ingrijpende werkzaamheden. Op de foto hiernaast is te zien waar de strandtent van Hennie Schaap volgend jaar zal staan: bij het piketpaaltje rechts. Het strand schuift meer dan 100 meter op. Vandaag en morgen breekt hij met 30 man zijn hele paviljoen af. Dan begint volgende maand het grote werk.  Er moet een enorme hoeveelheid zand naar de vloedlijn van Katwijk, het werk begint komende maand. En bij de start van het nieuwe seizoen in april 2014 moet het grootste leed geleden zijn…

 

 

 

De strandondernemers missen dus de inkomsten van de herfstvakantie en kunnen in het nieuwe seizoen pas een maand later gaan opbouwen. Het Hoogheemraadschap zal de gemiste omzet compenseren, zo is beloofd. Ondertussen maakt een deel van het strand van Katwijk een desolate indruk. Afgelopen woensdag had Hennie Schaap de zaak nog vol zitten. “Toch zijn we nu al begonnen want dat afbreken lukt veel beter bij rustig weer”. Op 1 oktober moet dit deel van het strand helemaal leeg zijn, dus ook de fundering van strandpaviloen Het Strand moet er helemaal uit. “Wij schuiven dus ook dik 100 meter op, naar de plek waar nu de golven op het strand rollen”. Huig Ouwehand is behalve strandschouwer, opzichter, ook echte Katwijker. “Natuurlijk zal het uitzicht wat veranderen, maar het is onvermijdelijk”. Historisch ligt de zeedijk dus halverwege het dorp omdat de vissers hun schepen veilig wilden wegleggen. Dat vonden ze belangrijker dan de huizenrij die aan het strand staat. Maar in deze moderne tijden met het achterland dat onder kan lopen liggen de prioriteiten anders. Er komt dus een betonnen zeedijk met erop duinzand. De gemeente profiteert mee en legt tegelijkertijd een grote parkeergarage aan. “Dat betekent betere parkeermogelijkheden voor toeristen en inwoners rondom het winkelcentrum” zegt Daan Binnendijk die erkent dat voor sommige bewoners langs de boulevard zeezicht wat lastiger zal worden met die dijk. “Je ziet nu al dat sommige inwoners hun huiskamer op de 1e verdieping gaan aanleggen”. Wie het wil volgen kan terecht op de speciale website of op 1 van de uitzichtpunten die er gaan komen. En volgend voorjaar is het allemaal klaar, zo belooft het Waterschap Rijnland. En dan kunnen ze in Katwijk weer 50 jaar vooruit met de zee…

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Katwijk verplaatst het strand”

  1. Gijs Ravensbergen zegt: 28-09-13 om 15:38

    Katwijk, nu achter de duinen maar volgend jaar veilig achter de dijken van het hoogheemraadschap. Natuurlijk moet het er zijn, wij Nederland staat voor ongeveer een kwart onder de zeespiegel en daar kunnen *wij” ons goed op voorbereiden, zeker na de overstromingen van 1953. Straks dus een hoger en breder strand met in de nieuwe dijk een grote parkeergarage voor een kleine 700 auto’s dus ook goed voor het toerisme. Kom allemaal naar Katwijk, vanaf 1 oktober a.s. zijn er verschillende locaties om alles vanaf die punten op de boulevard alles te kunnen volgen. De boulevard blijft open voor al het verkeer maar wel zo nu en dan wat korte afsluitingen, maar dat kan en hoeft de pret niet te drukken van deze zeer grote “KLUS”. Wees ook deze herfst en winter welkom in ons mooie Katwijk aan zee. Gijs Ravensbergen.

  2. kritisch zegt: 29-09-13 om 10:10

    Al vele jaren komen we ieder jaar in Katwijk. Het mooiste strand van Nederland en wij hebben er met z’n allen nog nooit vervelende dingen meegemaakt. Eerst zou er een haven komen (misschien komt die er ook nog) en nu zal en moet het strand verpest worden. Bovendien is gemakkelijk en vrij parkeren dicht bij het strand ook verleden tijd begrijp ik. We zullen op zoek moeten naar een ander strand en dat is heel heel erg balen!

  3. Kritisch op kritisch zegt: 29-09-13 om 19:55

    @Kritisch: Het zal juist betekenen dat het makkelijker parkeren wordt – de parkeergarage komt ín de zeewering en dus aan de boulevard. Het uitzicht wordt wellicht verpest, maar er zijn dan ook mensenlevens mee gemoeid.

Geef een reactie