De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een weekje zonder cash (dag 2)

Tim Overdiek leeft deze week zonder cash. Net als minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, wiens portemonnee deze week in een bankkluis ligt. Alleen zijn pinpas heeft-ie bij zich. Aanleiding is de campagne “Pinnen, ja graag”. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Dinsdag, 8 oktober – Een beetje bezwaard voelde ik me. Een enkele kop koffie bestellen en betalen met je pinpas. Nergens voor nodig, die schroom, want de serveerster in mijn lokale koffiehuis kwam meteen met haar apparaat. Was het niet handiger geweest om gewoon wat munten op tafel te leggen, maar nee hoor, ik moest me niet aanstellen.

Cash zit in mijn hoofd, bedacht ik me, toen ik het bedrag van 2,45 euro op haar pin-ding liet verhogen naar 3 euro. De fooi halen we gewoon weer uit de kas, legde de serveerster uit. De ervaring heeft haar geleerd dat mensen minder of lagere fooien geven. Dat vind ik jammer, als klant. Ik vind het belangrijk om fysiek geld op tafel te leggen na een heerlijke maaltijd of prima bediening.

Het was de serveerster zelf opgevallen dat er steeds meer etablissementen zijn waar je alleen nog kunt pinnen. Zaterdag at en pinde ze in een pizzeria. Dat blijkt ook uit de reacties die ik kreeg na mijn eerste blog over leven zonder cash. Maar ook, mensen vinden het toch fijn om met contanten naar de kroeg te gaan. Omwille van de fooi, maar ook om rondjes met vrienden eerlijk te kunnen afrekenen.

Er is wat mij betreft nog een ander nadeel. Ik spaar kleingeld. Elke dag gooi ik overgebleven munten in een grote, metalen kom. Die is al aardig vol. Als de munten over de rand vallen, gaan mijn kinderen en ik tellen en bepalen we wat voor decadent uitstapje in het verschiet ligt. In de jaren dat ik in Londen woonde, kocht ik tijdens de lunch vaak een broodje met een drankje in de stationskiosk: 5,35 pond. Ik betaalde met een tientje en kwam met heel wat munten thuis. Lekker sparen.

Tegenwoordig lunch ik op de redactie. Het bedrijfsrestaurant hanteert ‘pin only’, en dat is wel zo makkelijk (en goedkoop qua personeel). Alleen kan ik deze week geen rolletje pepermunt of zakje M&M’s kopen, want voor de automaat om de hoek van de radiostudio heb je weer munten nodig. In het kader van het nodige afvallen is het gemis van kwartjes, dubbeltjes en stuivers (oh nostalgie!) weer een gezonde bijkomstigheid.

Mijn vraag voor vandaag: Zijn je fooien minder of meer geworden door het pinnen in de horeca? Reacties hieronder, via Facebook of rechtstreeks naar @overdiek op Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Een weekje zonder cash (dag 2)”

 1. Elger van der Wel zegt: 08-10-13 om 13:18

  Ik vergeet vaak fooi te geven als ik pin, dan staat het bedrag al op het scherm en ben je je pincode al aan het intoetsen op het moment dat je bedenkt dat je fooi wilt geven. Sommige horeca accepteert ook geen fooi via pin, omdat hun kassa’s automatisch voor de administratie zorgen en dat ingewikkeld wordt met fooi. Dan kun je wel muntjes in een potje gooien, maar meestal heb ik geen muntgeld in mijn portemonnee.

 2. Anne zegt: 08-10-13 om 13:19

  Als ik fooi geef, is dat bedrag niet anders als ik pin. Ik merk wel dat ik makkelijker géén fooi meer geef. Als de bediening brutaal was of het eten van mindere kwaliteit dan werd beloofd, ben ik nog weleens geneigd om als uiting van onvrede geen fooi te geven. Je bent geneigd je een vervelende zeur te voelen als je contant betaalt en blijft wachten op het wisselgeld, dan als je simpelweg het te pinnen bedrag niet laat verhogen.

 3. André zegt: 08-10-13 om 13:25

  O.a. ook bezwaarlijk bij collectes, belonen van straatmuzikanten en de daklozen krant kopen.

 4. Richard zegt: 08-10-13 om 13:28

  Wat is dat toch met dat verplicht pinnen.
  Zo heb ik op geen enkele manier zicht op mijn budget.
  Als ik € 50,00 pin en daar de hele week mee doe voor lunch etc. dan heb ik aan het eind van de week duidelijk voor ogen hoe luxe mijn lunch nog kan zijn.
  Bij het constant pinnen is het overzicht weg en ben ik makkelijker en neem ik wat ik lekker vind, en niet wat ik mij kan veroorloven.

 5. Rianne zegt: 08-10-13 om 13:46

  Ik pin praktisch alles en heb juist mínder overzicht op het moment dat ik met contant geld ga betalen.

 6. M.P. van de Laak zegt: 08-10-13 om 13:52

  Als ik de rekening – in een restaurant – pin, laat ik altijd 10% fooi contant achter op tafel. Maar als ik – per pin – afreken bij mijn schoonheidsspecialiste zit daar helemaal geen fooi bij. Dat wil zij ook niet. Zo is iedereen ‘handig’ genoeg om dat in te calculeren.
  Anders is het bij collectes aan de deur. Ik geef zowieso nooit geld (al jaren niet) en geen contant geld in huis hebben is dan wel makkelijk; hoef ik de lijst met ‘veelverdieners’ (die ik naast de deur heb hangen) ook niet meer- aan de collectanten – te laten zien. ;-)
  En, inderdaad, als je contant geld in je portemonnaie hebt, heb je een beter overzicht van je uitgavepatroon.

 7. sip zegt: 08-10-13 om 13:53

  Mensen weten vaak niet eens dat ze geld erbij kunnen pinnen. Dat is al een gemis. En vaak is het zo, dan hebben ze gepind en zijn ze vergeten erbij te pinnen. Met pinnen zeker weten minder fooi!

 8. Wat is deze blog onzinnig. Je schromen als je een klein bedrag pint? Nog nooit gehad; zou ook niet weten waar dat gevoel op gebasseerd moet zijn… Ik pin alleen geld als ik een avondje ga stappen, maar dat is soms niet eens meer noodzakelijk.
  Wat ik wel merk (al is het slechts sporadisch, meestal bij kleinere winkels) is dat ze een bedrag rekenen voor kleine pinbedragen. Dat is ronduit belachelijk. Ten eerste omdat het veiliger is om weinig/geen geld in de kassa te hebben ivm overvallen.
  Daarnaast stamt het vaak nog uit het verleden. Toen moest je inbellen per transactie. Elke pintransactie koste daardoor de winkelier een bepaald bedrag. Dit is natuurlijk al lang verleden tijd…
  En het storten van geld is ook niet gratis…

 9. Thomas zegt: 08-10-13 om 14:12

  Pff.. 10 jaar geleden was dit misschien een relevante blog geweest, maar anno 2013 pin je zelfs zonder enige gene een banaantje bij AH. Beetje achterhaald dit.

 10. Lia Besters zegt: 08-10-13 om 14:21

  Je kunt echt niet overal zonder extra kosten een klein bedrag pinnen! Een paar postzegels afrekenen met pin dan vijf cent extra.
  Geen drama maar toch.

 11. Niels zegt: 08-10-13 om 14:28

  Wat een ouderwets blog, ik pin iedere ochtend mijn koffie en als ik met vrienden naar de kroeg ga dan maken we aan het eind van de avond met onze bank-app wel het verschuldigede bedrag aan elkaar over. Geen gedoe met “ik heb alleen een briefje van 20,-” etc. Daarnaast kan fooi geven prima, je moet er alleen even aan wennen dat je dit nu rechtstreeks meldt aan de persoon bij wie je afrekent.

 12. Berend T zegt: 08-10-13 om 15:04

  Richard, ik weet niet hoe oud/jong u/jij bent, maar als u/je een smartphone hebt, kun je/kunt u een app (van een aantal tot alle banken (elke bank heeft een eigen app)) downloaden waarmee u/je geld kunt overmaken en ook kunt kijken hoeveel u/je hebt uitgegeven en bij welke winkel, horecagelegenheid, enz.. En als u/jij wel eens internetbankiert, kunt u/kun je in ieder geval bij de bank waar ik mijn bankrekening heb, bekijken wat je inkomsten en uitgaven zijn en waar je het aan hebt uitgegeven. Anders kijkt u/kijk jij even naar het programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ en daarin komt er een site naar voren waar je die overzicht ook kan vinden (ik weet niet of ik hier de naam van de organisatie die er achter zit hier mag noemen). Alleen dan moet die site wel uw/jouw banksaldo en alle inkomsten en uitgaven kunnen zien om te laten zien hoeveel er op staat en hoeveel er is binnengekomen en uit is gegaan. Of koop/maak zelf (met bijv. Excel) een kasboek. En vraag bij elke transactie een bonnetje en verwerk elke transactie in het kasboek.

 13. Harry zegt: 08-10-13 om 15:14

  Over fooien. Bijna niemand weet dat ergens in de jaren 90 een wet is aangenomen over fooien en bedieningsgeld. Toen is bepaald dat alle restaurants hun prijzen mochten verhogen met 15% en niemand meer fooi hoefde te geven. Dit is nu bijna iedereen vergeten.

 14. Theo A zegt: 08-10-13 om 15:25

  Berend, ik ben 32 en gebruik voor mijn boodschappen ook nog lekker het contante geld. Dat budget heb ik in de portemonee en je ziet gelijk hoeveel je nog over hebt. Internetbankieren is leuk, maar je ziet niet wat er van het budget dat je hebt voor de boodschappen nog over is, want je ziet gewoon je saldo. Excel gebruik ik ook, maar meer maandelijks achteraf omdat ik echt niet elke avond achter de pc kruip om dat allemaal in te vullen. Ik heb een prima beeld van mijn financiën, en het contante geld helpt me daar goed bij.
  Bij het uit eten gaan laat ik het bedrag vaak afronden, afhankelijk van de service. Anders pin ik gewoon het bedrag dat op de bon staat.
  Moeite met pinnen heb ik niet, maar inderdaad, voor een automaat, voor een bakje koffie die, wanneer iedereen ingesneeuwd in de file staat, spontaan aan de weg verkocht wordt, voor een collecte, voor het ‘kleingeld sparen’ heb ik graag wat kleingeld bij me.
  En, M.P. van de Laak, heeft een collecte met veelverdieners te maken? Ik geef geld om bv. patiënten met hartproblemen, kanker, A.L.S. te helpen en het onderzoek te steunen. Als dat verkeerd terecht komt moeten die mensen zich verantwoorden, nu of later, maar als niemand meer geeft lijdt alleen de patient eronder. Als u niet wilt geven kunt u dat toch gewoon tegen de collectant zeggen i.p.v. een smoesje over ‘geen geld in huis’ op te hangen?
  Maar samengevat: evenveel fooi :) het ligt aan het bedrijf of en hoeveel ze krijgen. Succes met je onderzoeksweek Tim.

 15. Bas zegt: 08-10-13 om 15:37

  Wat fooien betreft, ik ga er niet vanuit dat horecapersoneel moet leven van de fooi, daar krijgen ze hun loon voor.

  Dus ik geef echt niet altijd een fooi, maar wel als het erg lekker was of als er een andere goede reden is.

  Dan betaal ik de rekening, cash of met de pin, en daarna laat ik een fooi achter. Ik geef dus nooit geld met ‘laat de rest maar zitten’. Zou ik de rest als fooi willen geven, dan laat ik dat wisselgeld gewoon liggen.

  Ik moet wel zeggen, hoe met het wisselgeld omgegaan wordt, is mede bepalend voor de fooi. Het kan van 10 euro de helft maken, bijvoorbeeld.

 16. Als antwoord op de reactie van ’12′ wil ik opmerken dat het pinnen een ondernemer wel degelijk geld kost. Voor een kleine ondernemer is het een service naar de klanten/gasten toe waarvoor deze ondernemer kosten maakt over de huur van het pin apparaat, de administratieve kosten voor de transactie en het abonnement bij het betreffende bedrijf wat dit beheert. Kleine zelfstandigen moeten hierbij nu eenmaal elk dubbeltje omdraaien om te kunnen blijven meekomen met de toenemende ketens en multinationals. Wanneer er onder een bepaald bedrag moet worden gepind dan staan de kosten niet in verhouding met het te pinnen bedrag. Dit heeft dus niets te maken met inbellen maar puur met het omslagpunt in iets verdienen of niets verdienen…

 17. Chris zegt: 08-10-13 om 20:57

  Misschien is dit (weer) een generatiekloof. Sinds ik zelf geld ben gaan uitgeven (op mijn 12e – met kleine bedragen natuurlijk) gebruik ik al de pinpas. Eerst de chipknip en nu volledig via pin. Nu ben ik 22 en gebruik ik nog steeds bijna geen contant geld. Ik zou bijvoorbeeld niet weten welke kleur de briefjes van 20, 50 en 100 euro hebben.

  Dinsdag heb ik nog in de supermarkt een bedrag van 87 cent met de pinpas betaald… En het gebeurt bijna nooit dat je ergens niet met de pinpas kunt betalen, tenminste, mij overkomt het bijna nooit. En als kleine winkels een klein bedrag rekenen voor het pinnen, dan is dat toch volledig míjn schuld? Ik, de klant, wens graag te pinnen. Dat scheelt weer een dikke beurs en zo gewicht in de broekzak. :)

 18. Anita zegt: 08-10-13 om 21:33

  Geef sowieso nooit fooi! De horeca is al zo mega duur. 2 euro voor een cola ofzo. Als ik al ergens uit eet dan neem ik dus ook maar 1 keer drinken. Bewust!

  Volgens mij zit die fooi al jaren bij de prijs van het eten en drinken in.

 19. Henk zegt: 09-10-13 om 08:06

  Ik heb al minstens vier jaar zelden contant geld op zak, behalve dan drie of vier muntjes van 50 cent. Voor de winkelkar en voor parkeerautomaten die de chipknip weigeren.

  Gelukkig nooit last gehad van een pinstoring. Wel van winkeliers die een toeslag rekenen voor pinbetalingen. Maar daar kom ik simpelweg nooit meer terug – zoiets is tekenend voor de service van zo’n ondernemer.

 20. Berend T zegt: 09-10-13 om 15:50

  Theo A, op de site van mijn bank kun je budgetteren. Je kunt op de site (‘Extra inzicht’ > ‘Budgetteren’) aangeven hoeveel je aan boodschappen wilt uitgeven. Je kunt ook zien hoeveel je aan de boodschappen hebt uitgegeven en ook of je meer uitgegeven hebt dan dat je eigenlijk wil. Je kunt ook voor andere dingen een budget aanmaken.

Geef een reactie