De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een weekje zonder cash (dag 3)

Tim Overdiek leeft deze week zonder cash. Net als minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, wiens portemonnee deze week in een bankkluis ligt. Alleen zijn pinpas heeft-ie bij zich. Aanleiding is de campagne “Pinnen, ja graag”. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Woensdag, 9 oktober – Meteen maar even opbiechten, ik heb vanochtend geld ‘gejat’ uit de portemonnee van mijn jongste zoon. Kon niet anders. De schoonmaakster, die altijd op woensdag komt, accepteerde desgevraagd natuurlijk geen pinpas. Is daarmee mijn experiment mislukt? Nee, vind ik.

Tweede bekentenis: Op maandag had ik ook al wat bankbiljetten klaar gelegd voor de gitaarleraar die aan huis komt voor een uurtje jammen. En de hondenuitlaatster laat ook altijd weten als de tien ritten-kaar vol is. Tot de zomer wilde ze het liefst cash worden betaald (‘leg maar in het laatje’), maar tegenwoordig verkiest ze een overboeking. Geeft meer overzicht in haar toch al zo chaotische leven.

Loon naar werken. Om diezelfde reden drukte mijn oudste zoon me gisteravond laat 27,50 euro in de hand. Die had hij verdiend met oppassen bij de buren. Of ik dat bedrag meteen op zijn bankrekening wilde storten. Anders zou hij het bij zich dragen, en voor je het wist, was dat geld uitgegeven aan snacks tijdens de schoolpauze.

Dat zette me aan het denken. Als je contanten bij je hebt, geef je dat dan makkelijker uit dan wanneer je te pas en te onpas aan het pinnen slaat? In mijn beleving vormen de bankbiljetten en de munten het echte geld, en bedenk je je eerder voordat je dat uitgeeft dan wanneer je de virtuele bankkaart laat wapperen.

Als dat zo is, dan zou ik me dus deze week zonder cash roekelozer gedragen. Daar heb ik vooralsnog weinig van gemerkt. Juist omdat ik mijn portemonnee heb ingeleverd, ben ik me meer bewust van elke uitgave. Dat is dan wel weer een apart gevoel. Ik weet namelijk niet eens precies hoeveel ik aan salaris ontvang, en vertrouw er intuïtief op dat het aan het eind van de maand weer goed is gekomen.

Is het een generatie-dingetje? Mijn moeder hield (en wellicht houdt) iedere maand keurig bij in een huishoudboekje waar elke gulden, pardon elke cent, naartoe ging. Ik niet. Mijn zoon weer wel, hangend op de bank via het bankoverzicht op zijn mobiel. Ik moet hem eens verzoeken of hij die handige Rabobank-app op mijn telefoon wil installeren. Maar ja, daar zal-ie vast wel geld voor vragen. Voor wat, hoort wat. En met dat geld wil ik juist deze week een beetje voorzichtig omspringen.

De vraag van vandaag: Kinderen en cash. Geef je zakgeld in contanten? Of wordt het overgeboekt? Kortom, hoe maak je de jeugd bewust van de waarde van geld? Reacties hieronder, op Facebook of rechtstreeks aan mij via @overdiek.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Een weekje zonder cash (dag 3)”

 1. Joop zegt: 09-10-13 om 13:48

  Echt nuttig experiment dit :-)

 2. Stephan zegt: 09-10-13 om 14:14

  Het is dat ik geen schoonmaker, gitaarleraar of andere cashwerker heb, maar eigenlijk heb ik nooit cash geld op zak. Dat zorgt er met enige regelmaat voor dat ik zonder cash in een kroeg of restaurant zit, maar heeft er ook voor gezorgd dat ik geen waardeverschil meer voel tussen cash of pin. Ik geef geld van mijn rekening net zo makkelijk uit, en ik hou het allemaal bij met een bankapp (die ik dan weer even vaak check als ik voorheen met het geld in mijn beurs deed).

  Mijn zus heeft jaren gehad dat ze haar pinpas in bewaring gaf bij mijn ouders, omdat ze bang was dat ze geld uitgaf. Zij gaf zichzelf een weekbudget en zag de gepinde euros langzaam verdwijnen. Juist cash gaf haar een duidelijker overzicht en zorgde ervoor dat ze nooit aan haar spaargeld knaagde. Dus ik denk dat er, ondanks dat ik zelf niet echt cash heb, veel te zeggen valt voor zakgeld cash geven. Op is op, je ziet het geld zelf minder worden in je portemonnee en je kan een duidelijk spaardeel en uitgeefdeel van zakgeld vastleggen bij je kinderen.

 3. M.P. van de Laak zegt: 09-10-13 om 14:17

  Dus uw werkster werkt ‘ook zwart’. Dat is het probleem tegenwoordig. ‘Wij’ moeten werken voor 10 euro bruto terwijl schoonmakers, zonder blikken of blozen, 10 euro netto vragen!. En geen haan die daar naar kraait….

 4. Marjolein zegt: 09-10-13 om 14:34

  Ik kan weken zonder cash in mijn portemonnee rondlopen zonder dat dat problemen oplevert. De schoonmaakster wil 1x per maand cash betaald worden, dus dat levert altijd even paniek op omdat ik altijd vergeet te pinnen ;-)

  Wat potentieel lastig is als je samen uit eten gaat: wie betaalt hoe en hoe verdelen de rekening. In Nederland wordt zelden positief gereageerd als je met 4 mensen de rekening wil delen en eenieder met de pin wil betalen. Tijdens mijn vakantie was dat geen enkel probleem: je legt 4 creditcards neer en ze delen de rekening in vieren, zonder morren.

  Alles is te pinnen en te chippen en dat is erg makkelijk. Maar ik heb ook geen idee hoeveel geld ik in de maand uit geef en hoeveel er nog op mijn rekening staat. Ik heb ook het geluk dat ik leuk verdien en dus altijd wel een buffer heb. Maar als de pinpas het niet doet, is er de creditcard nog. Dat bedoel ik niet zo decadent als het klinkt. ;-) Maar is snap dat het voor mensen die minder geld te besteden hebben lastiger kan zijn om overzicht te houden. Cash is nu eenmaal tastbaarder en het is direct duidelijk wanneer het op is.

 5. Els zegt: 09-10-13 om 16:07

  Ik pin altijd , heb alleen wat los geld voor een collecte aan de deur, maar aan de ene kant vind ik het wel een sport om elke maand te zien hoeveel ik uitgeef en wat ik over hou, dus wordt elke maand netjes de vaste lasten bij gehouden in een schrift. Ook van huis uit mee gekregen trouwens. Er blijft dan een bedrag over voor andere nodige uitgaven. Als ik met de pinpas iets heb betaald trek ik dat weer af van mijn overgebleven bedrag. Zo blijf je altijd zien ,en in de gaten houden , hoeveel je nog over hebt, en wat je nog uit kunt geven. Aan de ander kant ben ik ook wel gedwongen een administratie bij te houden, want ik heb namelijk een bijstandsuitkering.

 6. Ingo zegt: 09-10-13 om 20:10

  Ik pin altijd waar dat kan. Contanten heb ik daardoor zelden op zak.

  Ik hou verder netjes de administratie bij. Dit is vrij eenvoudig, omdat ik mijn transacties kan downloaden. En verwerk ik in Excell. Je kan ook allerlei programmatjes gebruiken, maar ik prefereer mijn eigen opzet. Elke week download ik ze en dan zie ik precies hoeveel ik over heb. Aan het einde van de maand maak ik, als ik geld over heb ,dit bedrag over naar mijn spaarrekeking.

 7. Marti zegt: 11-10-13 om 00:04

  Zakgeld in cash, natuurlijk. Zeker als de kinderen nog “beginners” zijn. Een 6,7,8 jarige wilt zijn munen nog tellen. Geen abstract besef nog. En het kaarsje die ik ga branden wanneer de kids het eerst hun eigen bankpas het huis uit nemen (ze verliezen alles wat niet aan hen vastgegroeid is), ga ik ook contant afrekenen. ;)

 8. Herman Biesma zegt: 11-10-13 om 14:14

  Ik woon in Zweden, waar het heel normaal is om echt alles met de bankpas of nog beter, de creditcard te betalen. Nu scheelt het wel dat ik weinig “zwartwerkers” om me heen heb ;) Het huis maak ik zelf schoon, gitaar spelen leer ik toch nooit en de katten laat ik zelf wel uit. Voor de ICA (supermarkt) heb ik een aparte debet-kaart waardoor ik wel bij MOET houden hoeveel ik uitgeef en om te tanken heb ik ook een aparte debet-kaart, waarbij ik bovendien direct een factuur per e-mail krijg zodra ik tank. Enkele keren per week bekijk ik de bankrekeningen via internet om alles goed in de gaten te houden en ik hou privé een financiële administratie bij. Helaas zijn de uitgaven via de creditcard altijd minstens één dag later pas te zien. Ik zou wel eens willen weten waarom dit zo is.

Geef een reactie