De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een weekje zonder cash (dag 4)

Een weekje met alleen je pinpas. Geen contanten. Tim Overdiek volgt het voorbeeld van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, wiens portemonnee deze week in een bankkluis ligt. Aanleiding is de campagne “Pinnen, ja graag”.

Donderdag, 10 oktober – Het scooter-joch glipte vlak voor me langs het benzinestation binnen. Binnen een minuut was-ie weer verdwenen met zijn pakje shag. Contant afgerekend. Ik zwaaide met mijn pinpas, en rekende een volle tank af. Wat maakt het eigenlijk uit, cash of pinnen. Ik zie na een kleine week nog steeds het voordeel niet, en vroeg naar de mening van de pompbediende.

‘Weet je wel hoe duur de benzine is’, zei ze. ‘Dat loopt aardig op, en nog maar weinig mensen hebben veel cash bij zich om bij het tankstation te betalen.’ Tenzij het om sigaretten gaat. Of een snack. Dan rollen de munten over de toonbank. De pompbediende onderschrijft de actie ‘Pinnen, ja graag’. Veiligheid, hoe minder cash in huis, hoe lager de kans op berovingen.

Hoewel, haar collega was een tijdje terug overvallen. Zelf voelt ze zich niet bang, ook ‘s avonds niet. ‘Noem me naïef, maar ik houd er geen rekening mee. De kassa is een soort computer. Zodra ik een bepaald bedrag bereik, dan moet ik afromen. Dan gaat er een gedeelte van de omzet in een beveiligde lade.’

Het leek er op dat de volle tank (en wat snacks) mijn enige uitgave was op deze vierde cash-vrije dag. Totdat ik op de parkeerplaats de motorkap opende om de ruitenwissersproeiertank (heet dat ding zo?) bij te vullen. Enfin, als ik een euro krijg voor al mijn blunders, dan kan ik ruim voor mijn 68ste met pensioen. Om een lang verhaal kort te maken: Ik goot de vloeistof per abuis in de koelvloeistoftank (heet dat ding zo?).

Ze kennen me inmiddels bij de garage. Ik mocht er op wachten, en rekende een uur later 149 euro af voor het schoonmaken en vervangen van de koelvloeistof. Ze hebben ook het ruitenwissersproeierspul bij gevuld. Ik kon alleen pinnen. Daar ben ik inmiddels erg vakkundig in.

Geen vraag voor vandaag, wel een leestip van onze correspondent Robert Portier in Australië. Het verhaal van een ‘lotgenoot’, iemand die al vijf jaar zonder cash leeft en het uitstekend kan rooien. Kortom, gratis inspiratie: Moneyless man finds happiness

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Een weekje zonder cash (dag 4)”

  1. Tim zegt: 15-10-13 om 14:50

    hier op bonaire (caribisch Nederland) gaat nog veel met cash. Alhoewel mensen het ook wel gemakkelijk vinden om met pin te betalen. Lekker weinig spullen op zak is hier minder vermoeiend in de hitte;) Pinnen kan ook bijna overal. Behalve als de stroom uitvalt. Dan kunnen somige winkels een kopie van je pas maken net zoals vroeg een slip werd gemaakt van je credit card. Je pinpas hier heeft namelijk van die doordruk letters. Dus het werkt wel grotendeels. maar hellemaal zonder cash wordt het nooit denk ik. Verder is het voor de staat ook belangrijk om alles in de gaten te houden (datahonger en zwartgeld) dus veiligheid is eigenlijk nog van secundair belang. Opstelten wil eigenlijk alles van je weten. Ook je pincode;)

Geef een reactie