De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weg met de steenmarter?

Er begint een flinke lobby te ontstaan tegen de steenmarter. Hoe lang geniet dit beestje nog de beschermde status?

Volgende maand wordt de nieuwe Natuurwet behandeld in de Tweede Kamer. Vanuit bepaalde delen van het land wordt al flink gelobbyd voor aanpassingen in die wet. Zo gaan in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel stemmen op om de steenmarter van de lijst beschermde diersoorten te halen…

1500 euro schade had Albert Lamein in Nieuw-Buinen aan zijn auto nadat een steenmarter had huisgehouden onder de motorkap. Veel autobezitters in het noorden en oosten van het land herkennen dit beeld: doorgebeten slangen en kabels – terwijl de steenmarter helemaal geen knaagdier is. Het is speelsheid, of “ADHD” zoals een kenner het omschrijft. Steenmarters vergrijpen zich ook aan pluimvee. En ze kunnen flinke schade toebrengen aan gebouwen.

Sinds 1973 is het roofdiertje een beschermde diersoort in Nederland. Sindsdien groeit de populatie, met de nodige ongewenste bij-effecten. Het verstoren, verjagen, vangen en doden van de steenmarter is allemaal bij wet verboden. Moet dit zo blijven of gaat de steenmarter in de nieuwe Natuurwet van z’n voetstuk?

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

foto’s NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Weg met de steenmarter?”

 1. Bas zegt: 23-01-14 om 09:19

  Als zo’n kreng in je motorkap zit, en je mag het niet weg jagen, dan moet de wet aangepast worden, vind ik.

  Dat ze daarmee meteen ook gevangen mogen worden – ik weetniet of dat nodig is, maar is de wet zwart-wit, dan moet het voor de steenmarter maar op zwart gezet worden.

  Beter is het echter om een paar tinten grijs in te voeren: Verjagen mag, verstoren ook, vangen en doden niet, bijvoorbeeld.

  Zou met meer soorten goed zijn, ik denk aan roeken bijvoorbeeld

 2. Karin zegt: 23-01-14 om 10:10

  Ook ik woon in Nieuw-Buinen.
  De overlast hier in het dorp en de omgeving is groot.
  Vorig jaar heeft er een steenmarter huisgehouden in onze volière.
  Van de 20 vogels (vinken, amadines) hebben er 12 het niet overleefd.
  Onze buren hebben meerdere malen een steenmarter onder de motorkap gehad.
  Wij zijn hem liever kwijt dan rijk.
  Hier in het noorden des lands is het inmiddels geen bedreigde diersoort meer, maar een plaag!

 3. Vanmorgen via de radio ons reactie weergegeven op
  de plaag van de steenmarter bij ons in het dorp. De wet wordt volgende maand behandeld in de tweede kamer. Dat er in de wet
  iets moet veranderen is mij en vele met ons wel duidelijk. De plaag
  moet bij wet goed geregeld worden. Graag wat meer reacties. Laat
  wat van je horen.

 4. Erna Speelman zegt: 23-01-14 om 16:41

  Ik heb al twee keer een steenmarter onder de motorkap gehad. De laatste keer lag er een plak brood bij. De schade was flink. Beide keren een nota van een paar honderd euro. Er moet iets gebeuren, dit kan zo niet langer. Ik woon in Assen.

 5. Matthijs zegt: 23-01-14 om 17:23

  Het spijt me maar dit is gewoon de consequentie van leven in semi-landelijk gebied. Het idee dat je alles wat je overlast bezorgd maar af moet maken of zijn leefgebied moet aantasten is nogal overdreven. Jammer dat je schade hebt, hoort bij het wonen in zoiets moois als Nieuw Buinen. Ook de stelling dat het ‘een plaag’ is lijkt me schromelijk overdreven en zou ik graag cijfers over willen zien.
  Persoonlijk woon ik nu in stedelijk gebied en als ik over alles ga klagen waar ik extra kosten van heb dan wel hinder van ondervind, word mijn leven erg onaangenaam. Ik snap dat het niet leuk is om zoiets mee te maken, maar gelijk torenvalken, zwaluwen of vleermuizen in je huis, bedenk dat jij als mens het bent die een rare onnatuurlijke plek inneemt in het geheel en lach er om dat dieren zich hier op aanpassen.
  Een schadefonds oid lijkt me daarom een betere oplossing dan grover geschut.
  (Ja ook ik heb wel eens last gehad van steenmarters en ook van vleermuizen)

 6. frans zegt: 23-01-14 om 19:02

  Wat zijn de doelen van de wet en wat zijn de grenzen?
  Mijn schoonzus in Bergum heeft maandenlang veel overlast gehad van een marter die op dak van een bepaald nieuw huis kroop: Geluid elke nacht. Rotzooi. Stank. Er waren diverse maatregelen genomen om hem weg te houden. Er was uiteraard geen gif gebruikt.
  Uiteindelijk aannemer er bij: reparatie € 15.000,- schade!! Verzekering vergoedt vooralsnog niet.

 7. @dit is gewoon de consequentie van leven in semi-landelijk gebied@
  …sprak het stadsmens vanaf zijn balkonnetje.
  Nog in de hondenpoep getapt vandaag?

 8. Beste Matthijs,
  Je zult ons niet horen zeggen dat de marters afgeschoten moeten worden. De wet flora en fauna geeft aan dat genoemd diersoort
  beschermd moet worden. De wet is volgens ons tweeledig, beschermt en houdt de populatie zoals met andere diersoorten op
  een aanvaardbare niveau. Dit laatste ontbreekt helaas. Aantallen zijn
  door de instanties zelf niet te geven. Raadplaag de kaart van Ned op
  internet. (de gebieden van populatie worden daarin weergegeven )
  Inmiddels is de schade opgelopen tot enkele tonnen euro’s. Prijs je
  gelukkig dat je stedelijk woont.

 9. Ricardo zegt: 23-01-14 om 19:14

  Eens met o.a. @Bas maar in Nederland zal dit actiever bestrijden van dit op zich miie beest waar het schade berokkent niet lukken. Een ook hier wonderlijk land dat tegelijk werkt aan het bannen van allang vrij tamme wilde dieren in het circus, met een intussen vrijwel totaal verbod op ritueel slachten en tegelijk een almaar intensievere (pluim) veehouderij, waar antibiotica nog altijd als productieresultaat verhogend middel ingezet kunnen worden en iets duurdere biologische produkten dus weinig in trek zijn. Waar extreem veel (salmonella) bacterien in eiren en kip gewoon toegestaan zijn (in b.v. Noorwegen verboden) en zowel de soms extreme liefde voor het dier als het vele misbruik ervan dus moeiteloos gecombineerd wordt.

 10. Ricardo zegt: 23-01-14 om 19:14

  Ik bedoelde dus ‘mooie beest’..

 11. David zegt: 23-01-14 om 21:49

  Gat in de markt lijkt me voor roosters op maat die de dieren uit je auto houden. Wie is daar voor in, een gegarandeerd martervrije motor ?

 12. Bert zegt: 23-01-14 om 21:50

  Zeer vervelend die “eetgewoonten” van de marters, voor de 3x de bekabeling onder de motorkap aangevreten. Meerdere auto’s in de straat zijn doelwit geweest. Plaats Nieuw-Buinen. Laat de gemeente er wat aan doen. Vangen en in een ander leefgebied uitzetten ofzo…
  Graag actie!!

 13. Henk P. zegt: 23-01-14 om 22:44

  Och, och, heeft een wezen de wereld veroverd en heeft het intussen ca 7000.000.000 broertjes en zusjes, dan moet de rest maar verdwijnen. Marters, roeken, vossen, duiven, olifanten. vissoorten etc. Sluit je voliere goed af, doe je heilige koe aan de kant of bescherm hem met een stuk gaas eronder. Doe ik ook, want ook ik woon in een buurt met steenmarters.Trouwens, hoe meer afschot, des te meer dieren de leeggekomen plaatsen innemen.

 14. Birgit zegt: 23-01-14 om 22:58

  Veel ellende door steenmarters in onze buurt (nijmegen). In de buurt drie konijnen dood afgelopen jaar (incl. ons konijn.. en een aantal kippen afgemaakt. Deze week zat er een bij de buren in huis! Enorm brutaal en niet ban voor mensen. Iedere nacht meerdere steenmarters in de tuin. Zou fijn zijn als de wet aangepast wordt.

 15. Sjeng Maanzaad zegt: 24-01-14 om 02:47

  Ik vind dat er nog tien miljoen marters bij moeten komen want al die stinkauto’s daar krijg je alleen maar longkanker van. En vogels horen ook niet in een kooi. Da’s althans mijn bescheiden mening. Alaaf!

 16. Fliegender Holländer zegt: 24-01-14 om 10:44

  Lees van een aantal, die schrijven, reeds meerdere malen “bezoek” gehad te hebben van een marter onder-de-motorkap. Da’s ook het grootste probleem van die beesten. Heb een keer een bezoek gebracht aan Beieren. Daarbij kennis gemaakt met een marter: Een bougiekabel doorgebeten. Een jaar later terug op vakantie naar hetzelfde plaatsje… En opnieuw bezoek gehad van een marter. Kommentaar ter plekke: Er is haast geen kruid tegen gewassen. Die beesten hebben het voorzien op je auto, en na reparatie komt een “vriendje” van de eerste dader om zijn markeringen (geursporen etc.) te overlappen. Neemt dan, als hij/zij zin heeft, opnieuw de auto onder vuur.
  Landelijk gebied op zich zegt niets: Mijn vrouw en ik hebben ze ‘s avonds al wel door de buitenwijken van Wenen zien struinen!!
  Aangezien men in Oostenrijk weet, dat er marters schade kunnen veroorzaken, is het aan de klant bij autoaankoop om te besluiten, een extra clausule voor schade door bv. marters te includeren.

 17. Pieter zegt: 29-01-14 om 09:58

  De auto raakt beschadigd, en de mens laat zich weer meeslepen door emoties! Schiet de steenmarter maar lekker af, heb je over een paar jaar overlast van ratten en muizen, want ja, die eet dat nare beestje ook naast kanaries en kabels onder autos.
  Misschien moeten de onderbuikgevoelmensen, die niet zonder hun auto kunnen, eerst eens goed nadenken waarom steenmarters uberhaupt onder autos kruipen. En dan kijken welke ecologische rol de dieren spelen, waar ze staan in de voedselketen, en wat er gebeurd als je ze zomaar uitroeit.
  In de geest van Sjeng Maanzaad (zie onder): autos vormen het echte probleem, niet de steenmarter!

 18. Swart zegt: 31-03-14 om 19:25

  31 maart 2014.
  Het probleem steenmarter is ons helaas ook bekend. Een paar geleden hadden we een hele invasie met een nest jongen erbij. Gewoon niet meer te stuiten
  Na de verbouwing zijn de goten en de gaten in het dak gesloten, echter oude geuren blijven in trek, een bewijs hiervan is activiteiten op het dak en in de goten en proberen nog steeds onder de pannen te komen. Slecht voor de nachtrust.
  De gouden tip, ook op internet gevonden, is kippengaas. Dit is te gebruiken om onder de auto te leggen en zolang dit wat hobbelig ligt hebben daar de de pest aan en blijven weg.
  Dit hebben we getest om rollen kippengaas in de dakgoten te leggen. Slechts enkelvoudig gerold zodat het nog goed veren wil. De toegang over een muurtje werd met dezelfde truc beveiligd.
  Resultaat:
  Geen steenmarter meer vernomen, ze mijden dit als de pest, zelfs onze kat en dierbare vriend heeft een hekel aan dit verende en onevenwichtige spul en kiest een andere route. Juist, over de grond en dat wil de marter niet.
  Misschien eureka maar het werkt tot dusver uitstekend en ze zoeken een andere plek. Dan hebben 4 huizen verder op een probleem maar bij ons is het nu rustig.
  Ga maar wat proberen en succes,
  Anton Swart.

 19. ano zegt: 30-05-14 om 03:50

  Hier in hoogezand ook de opmars van dit beestje. Ik zie ze geregeld snachts over straat rennen. Vorig jaar kapotte bougiekabels en dit jaar al 2x xenon kabels kapot gegeten.

  Er mogen van mij heel wat afgemaakt worden en dan een bepaalde populatie in stand worden gehouden, want het begint een plaag te worden, zeker zonder haast natuurlijke vijand.

 20. marlinda zegt: 05-01-15 om 19:14

  Ook wij hebben hier gigantisch last van de steenmarters.. ze hebben isolatie weggevreten en komen zelfs al bijna in huis… elke avond/snachts een kabaal alsof er ingebroken word… leegstaand huis hiernaast met een tuin als een oerwoud (ideale plek voor de steenmarters en wie hebben er last van?? Ja wij slapeloze nachten zelfs… het zijn pracht beesten om te zien maar van mij mag de wet eraf gaan want dan weet ik wel wat ik ga doen.. ben een dieren liefhebber maar dat et huis eraan gaat dat gaat me even te ver

Geef een reactie