De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vies vuil lenteweer

Iedereen jubelt over het mooie weer. Maar het is een vieze bedoeling aan het worden. In België geldt een smogalarm, je mag er vanaf vanochtend nog maar 90 kilometer per uur op de snelweg. Het komt door de combinatie hoge temperaturen en weinig wind waardoor het vuil zoals fijnstof van ons langer blijft hangen en zich opstapelt. Dat houdt niet op aan de grens, ook in delen van Brabant en Zeeland zit de smog. Toch bij ons geen maatregelen. Wat blijkt: België hanteert de norm van 70 microgram per kubieke meter terwijl in ons land de alarmbellen rinkelen bij 200 microgram per kubieke meter. Longarts Jos Rooijakkers vindt dat, net als het Longfonds, onbegrijpelijk. Wat kunnen we leren van de Belgen?

 

Met longarts Jos Rooijakkers op Hazeldonk

“Blijkbaar geven wij de economie voorrang boven gezondheid, de prioriteiten liggen anders dan in België. Die nemen die maatregelen niet voor niks” zegt Jos Rooijakkers die als longarts onderzoek doet naar de invloed van luchtkwaliteit en gezondheid bij tal van bedrijven. “In ons land zijn we de bezig met het opmeten van de schade, we doen onderzoek naar de gevolgen van bijvoorbeeld fijnstof van de intensieve veehouderij op de gezondheid”. Vergelijk de longen met de zak in een stofzuiger die tijdens gebruik langzaam vol loopt met het vuil. Die stofzak kun je leegschudden, in je longen blijft het gewoon zitten. “Gemiddeld leef je door die vervuiling 9 maanden korter. Hoe kleiner de deeltjes, hoe schadelijker. Die dringen verder door en komen behalve in de longen ook terecht in de bloedvaten. We weten nog niet eens precies wat de gevolgen op de lange termijn betekenen maar dat het slecht is weten wel wel”. Ondertussen staat collega Joris van Poppel op de binnenring van Brussel. Hij constateert een beetje nevelige skyline…

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Vies vuil lenteweer”

 1. Bas zegt: 13-03-14 om 09:24

  ik citeer
  Blijkbaar geven wij de economie voorrang boven gezondheid

  Mag ik voorzichtig opmerken dat er niets zo slecht is voor de gezondheid als een slechte economie?

  Een slechte economie, dus minder geld, leidt tot stress, wanhoop, minder goede voeding, minder goede hygiënische maatregelen, mensen die te dicht bij vervuilend werk wonen, noem maar op.

  Natuurlijk moet je proberen de vervuiling onder controle te houden, maar door de economische groei in de twintigste eeuw zal de gemiddelde levensverwachting meer gestegen zijn dan door de medici.

  Ik vind een arts die roept ‘gezondheid is belangrijker dan de economie’ vooral dom.

 2. Maino Remmers zegt: 13-03-14 om 13:06

  Bas,

  Luister ook even naar de fragementen. Daarin is te horen dat de arts ook economie van belang vindt en van invloed is op het algemeen welzijn. Maar in België meten ze niet vooor niks het fijnstof en worden maatregelen genomen die een zekere invloed hebben op de korte termijn. Iets langzamer rijden om de concentratie iets lager te laten. Rooijakkers doet veel onderzoek, met name op de werkvloer van tal van bedrijven. De economische omstandigheden langs de gezondheidsschaal leggen is zijn dagelijks werk. Maar de arts constateert dat wij geluidswallen blijven bouwen waarachter we woonwijken leggen, dicht bij de snelweg waar de huidige minister liefst de maximum snelheid wil verhogen. Dat betekent dat we een zeker risico voor de gezondheid op de koop toe nemen. Met drinkwater bijvoorbeeld zijn we veel kritischer. De Belgen gaan er dus anders mee om terwijl ze als het om fijnstof gaat dezelfde metingen verrichten maar andere normen stellen die een flink stuk lager liggen. (70 versus 200 micogram fijnstof per kubieke meter)

  Maino Remmers

 3. Ineke zegt: 13-03-14 om 13:16

  Het is niet bedoeling!!! maar bedoening!!!

  Dank u.

 4. robert zegt: 13-03-14 om 17:55

  Stem vooral GroenLinks (en geen VVD) dan hebben we minder vervuiling in dit land, die nemen tenminste maatregelen als ze zouden kunnen. wanneer word Nederland nu eens eindelijk wakker! Misschien is verhuizen naar Friesland of de Wadden nog een goed optie daar is nog schone lucht tenminste.

 5. Willem zegt: 13-03-14 om 20:28

  Dat fijn stof is er al sinds de industriële revolutie en toch is sindsdien de levensverwachting alleen maar toegenomen.
  De onderzoeker geeft zelf aan dat de gevolgen op lange termijn nog niet bekend zijn. Waar komt die 9 maanden kortere levensduur dan vandaan. Dat kan dus net zo goed 9 dagen zijn.

  Verhuizen naar het platteland is ook niet verstandig met al die bestrijdingsmiddelen. En dat levert acuut gevaar op als je bijvoorbeeld naar een leliekwekerij woont. Maar daar heeft met in de randstad geen last van dus wordt er niets aan gedaan.

 6. Sjeng Droogsoep zegt: 13-03-14 om 22:39

  De natuur en het leven op deze planeet zijn toch ten dode opgeschreven, dus laten we (zolang het nog kan) vooral op de economie inzetten: als we flink (tussen het oorlog voeren door) de handen uit de mouwen steken dan kunnen we misschien een groot ruimteschip bij elkaar sparen en bouwen en daarmee kunnen we dan naar een schonere planeet emigreren. Met z’n allen.

  Alleen hopen dat we er ook welkom zullen zijn.

 7. Louis van Rasten zegt: 14-03-14 om 10:59

  Natuurlijk is gezondheid het allerbelangrijkste. De Nederlandse regering moet de norm bijstellen en meer spelen op nog veilige uitstoot door milieubesparende maatregelen te treffen.

  Men zou bijvoorbeeld de uitstoot van brommers en scooters moeten gaan aanpakken. Hierop zitten geen zg. katalysatoren waardoor er meer schadelijke stoffen vrijkomen. Uit een laatst gepubliceerd onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat deze fijn stof zeer gevaarlijk is voor de luchtwegen en bovenal uiterst carcinogeen van aard is.

  Een soort van belasting op dergelijke voertuigen zou derhalve wenselijk zijn: hoe schoner de brommer annex scooter hoe minder belasting. Of ander gezegd men kan ook gaan fietsen, dit laatste biedt ook nog eens twee zeer interessante voordelen: meer bewegen (goed voor de gezondheid) en minder uitstoot van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen.

Geef een reactie