De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De lege galerie

De geur van verf, overal potten en een doolhof aan witte wanden. In de loop van de ochtend komt daar de kunst van de Kunstrai 2014 die nu in volle opbouw is. Maar het gaat niet goed met de Nederlandse Galeries. Tachtig ervan sloten de afgelopen jaren de deuren, de sector kromp met bijna een kwart en de omzet daalde met 27 procent. Galeriehouders houden het voor gezien, kunst wordt er steeds minder gekocht. Maar daalt daarmee ook de handel naoorlogse kunst?

 

 

 

 

 

Of gaan de klanten naar beurzen zoals die in Amsterdam om daar iets moois te kopen? En dan is er nog het bedrijfsleven dat wellicht vanwege de crisis van de afgelopen jaren andere prioriteiten is gaan stellen en niet langer kunst koopt voor in de centrale ontvangsthal. Wim van Krimpen, oud directeur Kunsthal, Gemeentemuseum Den Haag en Fries Museum had tot 2013 ook een galerie. “In het begin ging dat goed, dan kwamen grote verzamelaars in een weekeind hun rondje doen en kon je verkopen. Nu drinkt de kunstenaar met familie en vrienden je drank op tijdens de opening en daarna zie je niemand meer”. Hij had geen zin om langer te staren naar de voordeur tot er misschien een klant kwam en stopte ermee, zoals meer galeriehouders doen. “Er wordt onder meer gekocht via internet” zegt Herma Hofmeijer, voorzitter van de Nederlandse Galerie Associatie. “De galeriehouder zal innovatief moeten zijn, de tijd van afwachten tot de kunstliefhebber binnenwandelt is voorbij”.

Wat voor enkele jaren geleden absoluut ‘not done’ was gebeurt wel op de huidige Kunstrai: een automerk die een dure bolide in een stand zet rondom een soort Design- Challenge, een ontwerpwedstrijd met de sponsor. “Er zijn zo’n 80.000 mensen lid van deze autoclub en die hebben hun eigen toegangskaart kunnen krijgen. Zo krijg je weer een nieuw publiek binnen” zegt Erik Hermida die deze Kunstrai organiseert. Van Krimpen vindt daar niks mis mee: “eigenlijk is het ook wel goed dat er nu een scheiding plaats vindt. Laatst belde mij nog iemand die zei dat ze het wel leuk vond om een galerie te starten en of ik nog even wat tips had. Mensen die uit een soort hobbyisme beginnen”.

 

De Nederlandse Galerie Associatie wijst ook naar het bedrijfsleven. “De crisis heeft met name de bankensector aangeraakt. Die stellen nu andere prioriteiten en kopen minder kunst voor de bedrijfscollectie”. Toch nuanceert Sabrina Kamstra dat beeld. Zij is voorzitter van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland en beheert de kunstcollectie van het AMC. “De echte verzamelaars met veel geld zijn niet geraakt en kopen toch wel. Alleen verdwijnt die kunst vaak uit het zicht van het publiek en dat is jammer”. Kamstra benadrukt dat de bankensector en ook het bedrijfsleven slechts een beperkt deel vormt van de markt, 10 tot 12 %. “Het zijn toch vooral de internationale verzamelaars en die gaan ook naar grote beurzen toe zoals Basel”. Ondertussen pakken de eerste standhouders hun kunstwerken uit. Zoals een crucifix met een zilveren Startrooper Starwarsbeeld.  Voor de liefhebber….

Klik HIER voor de site van de Kunstrai, duurt van woensdag tot en met maandag.

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De lege galerie”

 1. G.B. zegt: 03-06-14 om 18:33

  Het is een koude sanering zoals er in meer bedrijfstakken is geweest of nog aan de gang is.
  Zoiets gebeurt in elke crisis.
  De minder goed verkopenden sluiten, gedwongen door geldzorgen.
  De goede met goede producten van goede kunstenaars zullen overleven.
  Uiteindelijk vaart de kunstsector daar wel bij.

Geef een reactie