De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weg met Moerdijk 2

Amper 2 weken geleden stond ik ook in de Steenstraat in Moerdijk. Hier en daar een bord “Te Koop” want er zijn wel mensen die weg willen. We spraken met dorpsbewoners naar aanleiding van de ‘vertrekregeling’ van provincie en gemeente. Op een bewonersbijeenkomst was toen net bekend geworden dat inwoners die Moerdijk willen verlaten maar zitten te kijken met een vrijwel onverkoopbaar huis 95% van de taxatiewaarde van hun woning kunnen krijgen.

 

De burgemeester zei toen dat het eigenlijk geen vertrekregeling is maar juist een mooi vangnet om te blijven. Want Moerdijk wordt opgeknapt en dan is het ondanks alle industrie en de snelwegen, de plannen voor de haven en het nieuw te bouwen distributiecentrum toch mooi wonen in het groen. Toch wil oud raadslid Piet Jongbloed liever vertrekken omdat hij vreest dat er alleen maar meer fijnstof, lawaai en stank komt met al die plannen. En dan nu weer de klap bij Shell die de ruiten opnieuw deed trillen. Hoe liggen de kaarten nu?

 

Het terrein van Shell Moerdijk heeft een oppervlakte die de omvang van het dorpje Moerdijk overstijgt. De brand woedde in een reactor, ongeveer zo groot als een voetbalveld. We kijken aan de achterkant van het bedrijfsterrein. Zien oranje zwaailichten en er is nog een blusstraal te zien om kennelijk wat af te sproeien. Werknemers rijden door de poort naar binnen. Links bij de hoofdingang partytenten want het zou vandaag “safety day” zijn en dat is kennelijk best feestelijk gezien ook de bartafels en de reeks aan vrolijk wapperende vlaggen die aan een kraan hangen. Wellicht is het incident beperkt te noemen, gezien de 2 slechts licht gewonden. Maar de impact op de open zenuw van het dorp Moerdijk en zeker ook het nog dichterbij gelegen Klundert is wel groot te noemen. Weer het vuur, de knallen en de confrontatie met zoveel hoog risicovolle bedrijven op een kluitje in het West Brabantse land. Er zijn nog plannen om het bedrijfsterrein uit te bereiden. Toch kan ook de burgemeester zich inmiddels voorstellen dat meer en meer inwoners zich achter de oren beginnen te krabben. Er is slechts een beperkt budget voor de 95% regeling om eventueel te vertrekken. Dat bedrag moet wellicht naar boven toe bijgesteld worden… klik HIER voor het weblog Moerdijk van 2 weken geleden, met fragmenten.

Audiofragment 1

Audiofragment 2

Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Weg met Moerdijk 2”

  1. Bas zegt: 04-06-14 om 08:43

    Soms is het beter om het onvermijdelijke te aanvaarden.

    Het dorpje Moerdijk ligt midden tussen de zware industrie, en daardoor lopen de mensen risico’s.

    Voor de industrie is het ook niet prettig: die willen, nu of later, een keer uitbreiden en dan kan dat niet, omdat er dichtbij mensen wonen.

    Volgens mij kan met de voordelen voor de industrie een goed begin gemaakt worden om een budget te maken voor het fatsoenlijk uitkopen van de inwoners van Moerdijk.

Geef een reactie