De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Volle vuilnisbakken

In Amsterdam, Groningen en Utrecht trappen ze vast af. De gemeenteambtenaren van de reinigingsdienst leggen vanochtend het werk neer in aanloop naar de landelijke stakingsdag aanstaande woensdag. Inzet zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen waarbij de loonsverhoging van 5,5 procent het belangrijkste struikelblok lijkt. Die onderhandelingen zijn al in 2012 begonnen maar zijn dus muurvast gelopen.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het onmogelijk om aan de eisen tegemoet te komen, gemeenten hebben extra taken van de Rijksoverheid gekregen en daardoor zou de rek er uit zijn. De ambtenaren menen dat zij nu de rekening gepresenteerd krijgen.

Alles keurig op een rij op de werf van Stadsdeel Centrum. Veegwagens, sproeiwagens, vuilnisauto’s en de kleinere elektrische voertuigen die langs de afvalbakken rijden. De voornamelijk mannen zitten in hun hesjes in de kantine, stakingsformulier ingevuld. “We hebben geen slecht salaris, maar we lopen wel al jaren achterop”, zegt één van de werknemers die vroeger in de “uitvoering” zat. “Sproeien, putten zuigen, strooiwagens, ik heb alles gedaan. Maar vanwege de hernia zit ik nu op kantoor. Op een gegeven moment kies je voor je gezondheid”.

Enkele medewerkers herinneren zich de grote ambtenarenstaking van 1983 nog, toen de brandweerlieden het Binnenhof onder het schuim spoten en de sfeer zo grimmig werd dat zelfs het leger achter de hand werd gehouden. Zo ver zal het waarschijnlijk nu niet komen, alhoewel woensdag wel een landelijke actiedag wordt. Nu zijn de straten in Amsterdam nog redelijk schoon maar dat zal binnen nu en 24 uur snel veranderen. “Kijk maar wat ze allemaal weggooien, mensen kijken nergens naar. Dus je zal het straks wel ruiken”.

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Volle vuilnisbakken”

 1. Bas zegt: 16-06-14 om 12:29

  Ik betaal een reinigingsheffing, en uiteraard zie ik niet in de boeken wat daarmee gebeurt.

  Maar ik ben wel van mening, dat wat ik voor het reinigen betaal, niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden.

  Dus als gemeentes het reinigingsgeld gebruiken voor lantaarnpalen, opbouwwerkers of zorg, dan wordt volgens mij de burger belogen en bedrogen.

  Uit het bovenstaande krijg ik de indruk dat dit geld inderdaad verkeerd gebruikt wordt, maar ik weet niet of die indruk klopt.

 2. Truus Luyken Schilte zegt: 16-06-14 om 14:32

  Wanneer zal men zich nu eens realiseren dat het beroep van vuilnisman het meest belangrijke werk in onze maatschappij is!
  Hij behoedt ons voor vuil, stank, insecten, parasieten, ziektes en mogelijk epidemieën. Het werk van deze mensen wordt zó onderschat! De vanzelfsprekendheid waarmee zij onderbetaald en ondergewaardeerd worden is beschamend.
  En telkens weer moeten ze voor een paar euro meer per maand vechten. De vuilnisman is dankzij zijn ‘nederige’ werk belangrijker dan de overbetaalde, goed voor zichzelf zorgende managers alom, die kunnen best gemist worden, de vuilnisman niet!

 3. F.Habets zegt: 16-06-14 om 22:11

  Dat is beter

 4. F.Habets zegt: 16-06-14 om 22:12

  Bedankt.

 5. Maino Remmers zegt: 17-06-14 om 11:21

  De kop is gewijzigd, U had gelijk. Uiteraard was die niet zo bedoeld om stakers als vuil te bestempele, maar had wel het effect… Bedoeling was uiteraard om de aandacht te trekken voor de audiolinks in het artikel

 6. Ricardo zegt: 17-06-14 om 16:03

  RTL liet vandaag een aardige grafiek zien. Daaruit blijkt dat staken meestal helpt, vaak worden arbeidsvoorwaarden daarna verbeterd. Of dit ook voor ambtenaren moet gelden acht ik twijfelachtig. Zij hebben het nog steeds beter als mensen die in de marktsector werken. Ik breek dus liever een lans voor werkers in extreme flex en kleinere ZZP’ers.

Geef een reactie