De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Een 6.5 voor het MBO

Leerlingen die verplicht lesmateriaal aan moeten schaffen dat nooit gebuikt wordt. Miscommunicatie over roosters, stagebegeleiding onder de maat en op enkele MBO opleidingen is de medezeggenschap van studenten niet goed geregeld. Een paar punten uit het rapport over het MBO dat vandaag wordt aangeboden aan minister Bussemaker. Elke 2 jaar komt het JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) met een uitgebreide enquête over de opleidingen. Ruim 250.000 studenten deden mee dit jaar, 11% meer dan andere jaren. Vakinstellingen scoren over het algemeen beter dan de ROC’s. Opvallend: studenten met beperkingen zoals dyslexie of ADHD geven aan dat de school daar weinig rekening mee houdt. Michiel Steegers van het JOB: “We zijn van een 6,4 in twee jaar naar een 6,5 gegaan. Dat is een wel erg magere vooruitgang, er is nog veel werk aan de winkel voor de studentenraden”.

Ibrahim Ghazi zit in de centrale studentenraad van het ROC Amsterdam. “Met name die miscommunicatie over de roosters speelt bij ons. Dat je op school staat maar dat de eerste twee lesuren uitvallen”. Ghazi zegt dat het overleg met het schoolbestuur wel goed gaat. “Ze nemen ons echt wel serieus en we zien ook wel dat het beter gaat”. Ondertussen lopen stewards en stewardessen in opleiding langs. Ze zijn over het algemeen dik tevreden over de opleiding in Hoofddorp. Leuke lessen en goede docenten, zo is het oordeel.  Maar ook hier komen we 2 leerlingen tegen die allebei voor 30 euro verplicht een schoolboek hebben aangeschaft waar niks mee werd gedaan. “Of je moet rotklusjes doen tijdens de stage”. Tegelijk komt een docent langsgelopen. “Een 6,5? Dat valt me nog mee”.  Ze zegt dat ze zelf ook wel weet dat er nog veel moet verbeteren. “Maar soms hebben wij ook de mogelijkheden niet. Dan wil je een extra uurtje met de studenten inplannen en dat kan dan gewoon niet in het rooster”.

 

Michiel Steegers hoopt dat de studentenraden de punten oppikken en in overleg treden met de schoolbesturen. “Er zijn nog opleidingen die helemaal niet zo’n studentenraad hebben of die bestaat uit slechts één persoon die dan net op buitenlandstage is”. Veel van de klachten lijken terug te voeren op de omvang van de scholen. Als de opleidingen kleiner zijn blijkt de waardering over het algemeen ook beter. Over twee jaar komt de volgende monitor uit en het JOB hoopt dat het cijfer dan niet met een tiende is gestegen maar dat het echt een vette voldoende zal zijn…

 

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5
Audiofragment 6

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Een 6.5 voor het MBO”

 1. G.B. zegt: 21-06-14 om 16:12

  Verplicht moeten… kun je ook verplicht zijn zonder te moeten, of moeten zonder dat het verplicht is?

  Feit blijft dat het onderwijs veel te ver afstaat van de praktijk.
  Dat leraren te weinig kennis hebben van wat er in het bedrijfsleven omgaat; waar ze overigens vaak zelf weinig aan kunnen doen, want ze krijgen geen gelegenheid zelf stages te lopen.
  En als ze die kennis wél hebben, mogen ze die niet doceren omdat dat buiten de verplicht te doceren lesstof valt…

  Het onderwijs in dit land is doodziek.

Geef een reactie