De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Bloed tekort?

Gestaag neemt het aantal bloeddonoren af, jaarlijks haken mensen af om diverse redenen. Leeftijd lijkt daarbij een rol te spelen maar ook zwangerschap bijvoorbeeld. Op zich is het nu niet een groot probleem, de ziekenhuizen zijn zuinig en hebben minder bloed nodig dus er dreigt geen tekort. Maar onder het mom “regeren is vooruitzien” start Sanquin, de bloedbank die in ons land als enige wettelijk bloed mag leveren, toch een campagne om nieuwe donoren te werven. De cijfers: er zijn 370 mensen geregistreerd als donor, dat zijn er inmiddels 200.000 minder dan 14 jaar geleden.


Op de site van Sanquin kun je de donortest doen. Met een paar vragen weet je of je kunt doneren. Hoewel? Mijn bloed willen ze niet hebben, want mannen die het met andere mannen doen zijn een risicogroep. “Die groep vormt een risicofactor. Je zou dan in de vragenlijst allerlei detailvragen moeten stellen over wisselende contacten bijvoorbeeld en dat willen we voorkomen” zegt Robert Heckert van Sanquin.  Gisteren kwam in het nieuws dat het Amphiaziekenhuis in Breda Belgenbloed wil hebben omdat dat goedkoper is. Het ziekenhuis zou er een miljoen mee kunnen besparen. Maar in ons land is het wettelijk zo geregeld dat alleen Sanquin bloed mag leveren aan de ziekenhuizen. In België, waar het aantal donors ook afneemt, is het goedkoper. “Dat komt omdat in België niet alle onderzoekskosten worden doorberekend. Als het om vol bloed gaat is België inderdaad goedkoper maar wij leveren een breed assortiment.

 

Anja Groenhof komt iets na 8 uur de bloedbank aan de Plesmanweg in Amsterdam binnen. “Ik doe dit al heel lang. Je voelt er niks van, het kost je niks en andere mensen help je er mee” zegt ze. Vol bloed geven, ongeveer een halve liter van de ongeveer 6 die een mens heeft, kost slechts 10 minuten. Maar Anja geeft plasma, een eiwitrijk bestandsdeel dat wordt gebuikt om medicijnen van te maken. En dat duurt een uur waarbij haar bloed uit de arm stroomt en naar een soort centrifuge wordt geleid. Als het plasma eruit is vloeien de rode bloedlichaampjes weer naar haar terug. Er zijn zo’n 70 vaste locaties en enkele mobiele units die Sanquin in kan zetten. Daar is iedereen na het invullen van een vragenlijst welkom. Al helemaal de mensen met nul-negatief. Want die bloedsoort komt slechts weinig voor en kan bij iedere transfusie gegeven worden zonder complicaties. En zo lijkt de bloedbank een soort nutsfunctie te vervullen, net als de Groninger velden en de Duinwaterleidingmaatschappij. We kunnen niet zonder…

 

 

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Bloed tekort?”

  1. Eveline zegt: 18-06-14 om 12:41

    Bijna 25 jaar ben ik eerst bloeddonor en daarna plasmadonor geweest.
    Tot ongeveer 2 jaar geleden. De naald zat niet goed in mijn arm, waardoor ik een enorme bult op mijn arm kreeg. Ik gaf aan dat het niet goed ging en kreeg te horen dat ik mijn arm had bewogen. Omdat ik erg veel last had ben ik na enkele dagen teruggegaan naar de bloedbank. Niemand bood excuses aan, het kon gebeuren en daarmee was het klaar. Omdat ik vond dat ik als donor niet goed werd behandeld heb ik brief geschreven en ben gestopt als donor. Een arts heeft telefonisch contact opgenomen.Verder heb ik niets meer gehoord. Soms heb ik nog last van mijn arm, het voelt alsof de naald er nog in zit.

Geef een reactie