De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Operatie ‘Luchtsteun’ in Gilze-Rijen

Om 6 uur staan de eerste liefhebbers al met de neus tegen de hekwerken van de basis gedrukt. Plastic stoeltje onder de arm, fotocamera om de nek. “Als het maar herrie maakt en hard gaat” zegt een vader tegen zijn zoon. “Propellors zijn leuk, maar ik zie liever toch de vlam uit de pijp komen”. De echte liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de open dagen van de luchtmacht. Operatie Luchtsteun wil het publiek vooral laten zien wat defensie doet tijdens een vredesmissie zoals in Mali. In een ‘shelter’ liggen vrachtwagenladingen zand en de temperatuur wordt opgestookt tot 40 graden. Hoe is het om met volle bepakking op pad te moeten onder die omstandigheden. Defensie beoogt met deze dagen ook nieuwe mensen te werven met serieuze belangstelling.

 

 

Omwonenden klagen al jaren steen en been. Het gebulder van de helikopters veroorzaakt scheuren in de muren sinds Gilze-Rijen de thuisbasis is voor de wentelwieken. Maar de liefhebbers halen hun schouders op. “Die jongens moeten toch ergens oefenen?” zegt een bezoeker. Dan is de luchtshow inmiddels begonnen en is in diverse hangaars te zien wat defensie in huis heeft. In een grote witte 100 meter lange tent is het interieur van een transportvliegtuig nagebootst. Enorme beamers en boxen geven de indruk dat de bezoeker werkelijk vliegt. Even verderop een grote foto van de brand bij Chemie-pack Moerdijk waar schuimblusvoertuigen van Defensie hielpen met het doven van de laatste vlammen. Werd niet zo lang geleden nog de laatste bezuinigingsronde aangekondigd, sinds Oekraïne waait er weer een iets andere wind. “Defensie blijft op zoek naar nieuwe jonge mensen die zich in willen zetten voor diverse missie’s in het buitenland. We hopen ze met deze dagen een goede indruk te geven van wat hier achter de schermen gebeurd” zegt de commandant van de basis. Dan al staan er files richting het Brabantse militaire vliegveld.

 

audiofragment 1
audiofragment 2
audiofragment 3
audiofragment 4
audiofragment 5
audiofragment 6
Extra audiofragment (Nieuws BV)

Foto onder: Kapitein Boudewijn (dient nu in Mali)

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Operatie ‘Luchtsteun’ in Gilze-Rijen”

  1. JCH zegt: 20-06-14 om 11:35

    Het spijt me zeer..Maar hoeveel gevoel je ook voor techniek hebt, dit is echt niet meer van deze tijd..!

  2. Fokke zegt: 21-06-14 om 10:28

    Voor iedereen die een eigen oordeel wil vormen of gewoon wil meekijken, zie de livestream op defensie.nl

  3. pomoek zegt: 21-06-14 om 11:31

    Het was teleurstellend en slecht georganiseerd. Het was niet mogelijk om met de fiets de basis te bereiken. Met een on geventileerde stadsbus 40 minuten in de file moeten staan. Weinig bijzondere vliegtuigen. Hoeveel demonstraties van F16′s kun je op een dag kwijt? een paar F18′s stonden nauwelijks zichtbaar aan het andere kant van het vliegveld. Het was erg gericht op kinderen en mensen die niet zoveel met vliegtuigen hebben. Een soort publiciteitsshow van de luchtmacht. Het enige wat de moeite waard is was de hangar die was ingericht op de toekomst van de luchtmacht. Verder weinig interessant. Als je iets bijzonders wil zien, ga dan naar Duxford in Engeland,

Geef een reactie