De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op stand

Wie recht meent te hebben op een adellijke titel, moet zich melden bij de Hoge Raad van Adel.

Vandaag bestaat die raad 200 jaar. Dat wordt gevierd in Den Haag, in aanwezigheid van de koning. Hij ontvangt vanmiddag het Wapenregister van de Nederlandse Adel. Dit boek geeft een overzicht van de families die de afgelopen twee eeuwen zijn genobiliteerd en voor wie een familiewapen is vastgesteld.

We zijn te gast op Kasteel Hasselholt in Ohé en Laak bij Baron van Hövell tot Westerflier. Zijn familie is al eeuwenlang van adel. Op de vraag hoe dat zo is gekomen, zegt de baron: “Geen idee. De oudste generaties waren al van adel. Rond 1450 kreeg je ridderschappen, daar maken wij deel van uit.”

Vandaag de dag wordt niemand meer in de adelstand verheven. Alleen door vererving via de mannelijke lijn kan iemand in adel geboren worden. Het aantal edelen in ons land neemt gestaag af. Dat de adelstand een historisch instituut dreigt te worden, is volgens de baron de dood in de pot: “Ik denk dat er andere structuren mogelijk zijn die leiden tot een uitbreiding van het decoratiestelsel, niet op de persoon gericht maar op de lange termijn; de familie dus. Dat kan een heel positieve uitwerking hebben op de samenleving.”

audiofragment 1
audiofragment 2
audiofragment 3
audiofragment 4
audiofragment 5
audiofragment 6

Op de foto’s: Baron van Hövell tot Westerflier en zijn vrouw bij kasteel Hasselholt NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Op stand”

 1. Bas zegt: 23-06-14 om 08:50

  Dan ben ik het niet met die baron eens.

  Adel – dat zijn de baasjes geweest in de middeleeuwen. De gewone man, die boer of lijfeigen was, werd toen op verschrikkelijke manier door de adel uitgebuit, en wie zich nu met een adellijke titel siert, vind blijkbaar dat daar niets aan heeft gemankeerd.

  Laat dit systeem van ‘sommigen zijn beter dan anderen, niet door hun prestaties, maar door hun geboorte’ alstublieft zo snel mogelijk ophouden.

 2. G.B. zegt: 24-06-14 om 18:36

  @Laat dit systeem van ‘sommigen zijn beter dan anderen, niet door hun prestaties, maar door hun geboorte’ alstublieft zo snel mogelijk ophouden@
  U moet eens in de onderwerpen over het koningshuis kijken hoeveel mensen het niet met u eens zijn…

Geef een reactie