De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over resistente bacteriën

Nederland organiseert een wereldwijde conferentie tegen antibioticaresistentie.

Ministers uit 17 landen overleggen vandaag en morgen in Den Haag over een mondiale aanpak van resistente bacteriën. Die zorgen wereldwijd voor steeds meer problemen.

We zijn op bezoek bij de afdeling medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dagelijks wordt men hier met tot wel tien patiënten geconfronteerd die een min of meer resistente bacterie bij zich dragen, vertelt microbioloog Lo Ten Foe: in het ziekenhuis bevinden zich meer dan honderd isolatiekamers waar dit soort patiënten in afzondering behandeld kan worden.

Dirk Borst en Jet van Weerd, deskundigen op het gebied van infectiepreventie, vertellen hoe belangrijk het voor ziekenhuispersoneel is om zeer vaak en goed de handen te wassen: “Dat blijven wij onder de aandacht brengen.” Ze hebben er zelfs een speciaal apparaat voor waarmee “droog” geoefend kan worden.

Samen met Nieske Akkerman en Erik Bijker van de facilitaire dienst betreden we een besmette isolatiekamer. Hier moet zéér grondig schoongemaakt worden om een uitbraak te voorkomen. Voor Nieske en Erik is dit dagelijkse kost…

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Op de linker foto groeit de bacterie Klebsiella op een plaat. Bij de tgc (=het antibioticum
tigecycline) is een opklaring rond de witte strip zichtbaar. Daar wordt de groei van de
bacterie door het antibioticum geremd. Met de getalletjes is te zien hoe
gevoelig hij is. Links staat AK (= het antibioticum amikacine). Daar is maar een
minieme opklaring en groeit de bacterie verder door. Voor dit middel is de bacterie
ongevoelig. Op de rechter foto is er getest voor meropenem en imipenem. Deze Klebsiella is voor deze 2 middelen ongevoelig want er is volledige doorgroei. UMCG/K.R.Wilting

foto boven: Nieske Akkerman en Erik Bijker in een isoleerkamer NOS

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Over resistente bacteriën”

 1. phage zegt: 25-06-14 om 11:32

  er is een simpele oplossing voor dit fenomeen, die zelfs van nature in de natuur voorkomt:
  https://www.google.nl/search?q=bacteriophage

  in oost-europa doorontwikkeld, maar hier in de ban gedaan vanwege mutatie-gevaar, echter is dit grotendeels overwonnen, en nu het tegenhangende gevaar van antibioticaresistentie zelfs groter

 2. G.B. zegt: 25-06-14 om 22:33

  Ik begrijp dhr of mw phage niet helemaal.
  Afgezien daarvan:

  Als bacterien resistent worden tegen schimmels – want dat zijn penicilines en de daarvan afgeleiden – zullen ze dan ook geen resistentie ontwikkelen tegen phagen?
  Phagen zijn daarbij geen schimmels maar virussen. En virussen kúnnen muteren. Schimmels niet. Die gaan gewoon dood in je lijf.

 3. Bas zegt: 26-06-14 om 08:58

  Bacteriën in je lijf aanpakken met phagen lijkt mij geen goed idee. Integendeel.

  Waar we nog wel heel veel kunnen winnen is met vaccinatie. Dat is lastig aanpassen voor bacteriën, en het ontwikkelen van een vaccin is in de meeste gevallen niet echt heel erg moeilijk.

  Er zijn alleen mensen die wel antibiotica gebruiken, maar tegen vaccins zijn. Mijn mening is dat we ons daar niet veel van aan moeten trekken.

  Gewoon die vaccins ontwikkelen, en wie ze weigert? Die gaat op voor de Darwin award. Die sterft gewoon uit

 4. Roosje zegt: 26-06-14 om 12:50

  Bas is een rasoptimist! Maar helaas: vaccins tegen bacteriën zijn moeilijk effectief te maken. Er wordt wel veel energie ingestoken, maar …..
  Bacteriën worden niet resistent tegen schimmels, maar tegen producten van schimmels en daar van afgeleide stoffen. De bacterie is veel slimmer dan wij! Heeft dar mechanismen voor.

  Phagen zijn wel virussen, maar heel specifiek gericht op bepaalde delen van een bacterie; vaan een specifiek eiwit. Of mutaties daarvan veel invloed zullen hebben op onze gezondheid betwijfel ik.
  Er wordt nu veel energie gestoken in onderdelen van fagen als middel tegen bacteriën/infecties.

 5. Boudewijn zegt: 31-08-14 om 16:45

  Investeren in de schoonmaak. Niet bezuinigen. Is catastrofaal in de gezondheidszorg. (lees ziekenhuizen). Op naar de volgende uitbraak !

Geef een reactie